Arama

Ortoreksiya Nervoza (Orthoreksia Nervosa)

Güncelleme: 15 Temmuz 2009 Gösterim: 2.615 Cevap: 0
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
15 Temmuz 2009       Mesaj #1
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Ortoreksiya Nervoza (Orthoreksia Nervosa)

Sponsorlu Bağlantılar
Orthoreksiya Nervoza; Yunanca "Ortho" yani "Doğru" kelimesinden türemiş yepyeni bir yeme bozukluğunun adıdır. Günümüzde güzellik kavramının zayıf kadın ve atletik erkek üzerine kurulması bu hastalığın gelişiminde son derece etkendir. Özellikle büyük kentlerde "beden imgesi" ve bedeniyle ilgili takıntılar ağırlıklı düşünen aşırı kaygılı ve takıntılı kişilik yapısında görülen bir yeme bozukluğu.

Orthoreksiya Nervozada; kişi, her yediği yemeği abartılı bir şekilde kontrol eder, ürünlerin ambalajlarını saatlerce inceler, o ürünün içinde kanserojen madde, hormon, boya, katkı maddesi olup olmadığına abartılı şekilde kafa yorar. Yiyeceklerin aşırı saf ve katkısız olmasına takıntılı bir titizlik içerisinde önem verir. Yemek konusunda inanılmaz sabit fikirlidirler ve yedikleri besinde 1 mg katkı maddesi olması endişesi hayatlarını karartır. Bu yüzden pek çok besini çiğ olarak yerler. Sağlıklı yemek yeme takıntısı hayatlarına o kadar çok hükmeder ki; pek çok ürünü tüketmekten vazgeçer ve "Anoreksiya Nervoza" da (Yemek yememe bozukluğu) olduğu gibi kilo kaybetmeye başlarlar.

Ortoreksiya Nervoza bir moderne çağ hastalığıdır. İngiliz Beslenme Bozuklukları Derneği'ne göre; hastalık 10 yıl içerisinde büyük bir yaygınlık gösterecektir. Ortoreksiya Nervoza'nın ortaya çıkışında özellikle çağımızdaki güzellik kavramının zayıflığa dayandırılması, medyada her gün ve defalarca çıkan diyet ve ürünlerin içerikleriyle ilgili bilgiler, bazı ürünlerin kanserojen madde, katkı maddesi, boya, hormon. içerdiğiyle ilgili haberler, uzun yaşamanın sırlarıyla ilgili sıkça çıkan bilgiler etkendir.


Ortorektikler, genetik ve biyolojik olarak zaten yaygınlaşmış anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif kişilik özellikleri taşıdığından bu tip bilgi ve haberleri abartılı bir endişeyle karşılarlar. Hatta evlerinde inek besleyerek süt içmek ya da sebze yetiştirmek şeklinde ileriye gidebilirler.


Ortoreksiya Nervoza'nın dünya üzerindeki yaygınlığı henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte onbinde 5 gibi bir rakamdan söz edilebilir. Kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görülmektedir. Bu sayının gelecek 10 yılda katlanarak artması beklenmektedir. Tedavisi için mutlaka bir psikiyatrist ve beslenme uzmanının konsültasyonu gerekir. Terapi ağırlıklı tedavi başarılı sonuç verecektir.


Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli




Benzer Konular

1 Ekim 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
1 Ekim 2009 / GusinapsE Psikoloji ve Psikiyatri