SUMAK - SUMACH
BİLEŞİMİ
Sponsorlu Bağlantılar
Hazmı kolaylaştırıcı,kabız yapıcı,hafif mikrop öldürücü,kan şekerini düşürücü, kanama durdurucu, ateş düşürücü, idrar söktürücü,tükürük arttırıcı
Mayhoş tadı sebebiyle salata yiyeceklere limon yerine kullanılır.
50 gram sumak,2 bardak suya kaynatılıp,10 dakika beklenilirse,ve, günde 3 kez birer bardak içilirse boğaz hastalıklarına iyidir.
yüksek tansiyonlulara bu çay yasaktır.
Sumak; dilimize belli başlı bütün batı dillerine Arapça’dan geçmiştir. Tarihte Türkçe de sumak yerine tadım ya da tutum denilirdi.
Eski Türklerin çadırlarını sumakla boyadığı rivayetler arasındadır.
Meyvelerinde çeşitli organik asitler tanen vardır, Asitleri tükürük midede asit çıkartır, böylece hazma, bilhassa hamur işlerinin hazmına çok fayda verir, Hamur işleri ve salatalar üzerine dökerek yenir, Taneni ile şeker hastalarında şekeri düşürür, İshali durdurur, Kanı durduracak etkisi vardır, Şeker tüm insanlarda çok harcanan bir gıdadır.
Çeşitli şekillerde yenir, Yalnız şeker vücuttan kalsiyumu alır, bu nedenle hamileler, çocuklar, ihtiyarlar fazla şeker ve şekerli yiyecekler yememeli onlar bal, pekmez ve tatlı meyvelerle şeker ihtiyacını karşılamalıdırlar.
Şeker bilhassa Akciğer rahatsızlığı olanlara verem, astım, kanser vs) çok zararlıdır.
SUSAM
BİLEŞİMİ
Oleik, linoleyik, palmitik, sitearik bulunur.Besleyici olarak pasta kek çöreklere konur.
Tokuç - tokaç denilen yöntemle ahşap aletle dövülerek susam tohumları saplarından ayrılır.
Tohumların yarısından fazlasını kaplayan yağın çıkarılmasından sonrakalan posa’ya küspe denir, yağhane’lerde Küspeliğe ayrılır. Bu da hayvanlar için iyi bir besin maddesidir.
Mısır’da Eber papirüslerinde kutsal besi maddesi, Yunanlılarda enerji ihtiyacı olarak, Roma’lı Celsus; tıp sanatı adlı eserinde susamı da besin bitkisi olarak tanımlar.
Binbirgece masallarının ünlü “açıl susam açıl”sözü; susam tohumunun kapçıktan dışarı fırlayışının hareketinden söylenmiş olsa da; susamın hazineler değerinde olduğu göndermesi sayılması göz ardı edilemez.
(Sesamum indicum), Pedeliaceae familyasına ait, anavatanı Afrika olan bir bitkidir.
Asya, Avrupa ve Türkiye'nin sıcak bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Kapsül meyvelerinin içinde çok sayıda tohum bulunur ve bunlar baharat olarak kullanılır. Simit, çörek üzerlerine konur. Susam, tahinin ana maddesidir.
Türün yağından yemeklik yağ olarak yararlanıldığı gibi, küspesi de hayvan yemi olarak kullanılır. Susam yağı, soluk sarı renkli, kokusuz, alkolde az, eter ve petrol eterinde kolayca çözünen bir sıvıdır. Yağ, tohumların %50'sini oluşturur.
Tıpta bazı preparatların hazırlanmasında zeytinyağı gibi çok eskiden beri çözücü olarak kullanılır.
Son düzenleyen Safi; 10 Ekim 2018 04:27
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
