Arama

Emin Halid Onat

Güncelleme: 9 Mayıs 2012 Gösterim: 10.027 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Ekim 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Emin Halid Onat (1908 - 1961)

Sponsorlu Bağlantılar
1908 yılında İstanbul'da doğdu. Anıtkabir'in tasarımında çalıştı. Beyazıt Numune Mektebi ve Vefa Sultanisi'nden sonra 1926'da Mühendis Mektebi'ne (sonradan Yüksek Mühendis Mektebi) girdi. Üstün başarısı nedeniyle üçüncü sınıftayken bu okula öğretim üyesi olmak üzere seçildi ve eğitimini tamamlaması için İsviçre'deki Zürich Teknik Üniversitesi'ne gönderildi. Otto Rudolf Salvisber'in öğrencisi oldu. Mimarlık eğitimini 1934'de tamamlayarak Türkiye'ye döndü.
1935'te Yüksek Mühendis Mektebi Mimarlık Şubesi'ne müderris yardımcısı olarak atandı. 1938'de profesör oldu ve bu okulun mimarlık Şubesi başkanlığına getirildi. 1943'te Yüksek Mühendis Okulu İTÜ'ye dönüştürülünce, yeni kurulan Mimarlık Fakültesi'nin ilk dekanlığına seçildi ve iki dönem bu görevi sürdürdü. 1950-1953 yılları arasında İTÜ'nün rektörlüğünü yaptı. 1954-1957 yılları arasında İstanbul Milletvekilliği yaptıktan sonra üniversitedeki görevine döndü.
Emin Onat genel olarak tasarımlarını akılcı ve işlevci doğrultuda gerçekleştirmiş bir mimardır. İsviçre'de ilk öğrenciliği sırasında yapıyı işlevlerinden yola çıkarak biçimlendirmeye yönelik çağdaş mimarlık ilkelerini tanımış, bunları daha sonraki tasarımlarında uygulamıştır. Onun bu özelliği, çağdaş yapılarda eski Türk mimarlığına özgü öğelerin kumlanılmasıyla, ulusal bir mimarlık yaratılabileceğinin düşünüldüğü bir dönemde, mimarlar arasında bir denge sağlaması açısından önem taşır.
Gerek H. Eldem ile ortak çalışmalarında, gerekse çeşitli etkileri özgün ve çağdaş bir bireşime dönüştürme başarısını gösterdiği Anıtkabir tasarımında, bu yaklaşımının olumlu izleri açıkça görülür.
Emin Onat, Türk mimarlarını uluslar arası alanda da temsil etti. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Türkiye kesiminin çekirdeğini kurdu ve 1948'de İlozan'da yapılan ilk genel kurula katılan Türk mimarları arasında yer aldı. Mimarlık alanındaki çalışmaları nedeniyle, 1946'da Britanya Kraliet Mimarlık Enstitüsü (RIBA) tarafından onursal yazışman üyeliğene seçildi. Emin Onat 1956'da da AFC'deki Hannover Teknik Üniversitesi'nden onursal doktorluk ünvanı alan Emin Onat 17 Temmuz 1961 tarihinde İstanbul'da öldü.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Biyografi Konusu: Emin Halid Onat nereli hayatı kimdir.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
29 Ağustos 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Ord.Prof Mimar M. Emin Onat

Sponsorlu Bağlantılar
1908 - 1961

eminonatanma

Mimarlar Odası’ nın 1 no’lu üyesi Ord.Prof.M.Emin ONAT, 16 Temmuz 2009, Perşembe günü, saat 11.00’de Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.

Türkiye’de mimarlık eğitiminin geliştirilmesi için büyük çabalar harcayan, İTÜ Mimarlık Fakültesi’nin ilk dekanı ve İTÜ rektörlüğü yanı sıra YTÜ’de mimarlık bölümünün kuruluşuna da destek vermiş olan ONAT, aynı zamanda Anıtkabir başta olmak üzere mimarlığımıza da çok önemli katkılarda bulunmuştur.

Kaynak: Mimdap

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Kasım 2009       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Emin Onat'ın Projeleri:
  • İstanbul Adliye Sarayı (1971)
  • Gümüşsuyu IBM Merkezi (1961)
  • Anıtkabir (1953)
  • Cenap And Evi (1952)
  • Taşkışla Restorasyonu (1950)
  • Yapı Kredi Bursa Şubesi (1948)
  • Bursa Vali Konağı (1946)
  • Uludağ Sanatoryumu (1946)
  • İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi (1943)
  • Emin Onat Evi / Villa Maral (1939)
  • Kavaklıdere'de Konut
(Arkitera)
Anıtkabir
Emin Halid Onat


İstanbul Adliye Sarayı
5133g


Emin Onat Evi / Villa Maral
Emin Halid Onat

Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
13 Ekim 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  eminonat.jpg
Gösterim: 561
Boyut:  11.9 KB

Mimarlık Müzesi, Prof. Dr. Afife Batur tarafından hazırlanan “Emin Onat: Kurucu ve Mimar” sergisiyle çağdaş Türkiye mimarlığının önemli dönüm noktalarından birine imzasını atmış bir mimarı daha ziyaretçilerine sundu.
Afife Batur’un İTÜ Taşkışla Binası için hazırladığı sergi, internet ortamına da özgün düzenini koruyarak aktarıldı.

Batur, “Onat’ın kimliğinin iki ana öğesi, mimarlığı ile eğitmenliği, kurucu ve örgütleyici kimliği idi. Ama Onat, bu resmi ve mesleki kimlik gerisinde çok özel bir insanı da barındırıyordu. Sergi bu nedenlerle üç bölgeli ve üç boyutlu olarak tasarlandı” diyor.
Mimarlık Müzesi, “Emin Onat: Kurucu ve Mimar” sergisini özgün kuruluş düzenine, özgün metnine ve belgelerine sadık kalarak ziyaretçilerine sundu. Bu sergiyle yalnızca bir mimarın yaşamı değil, Türkiye’nin modernleşme sürecinin tartışılmasına katkıda bulunacak bir pencere daha açıldı.


Ad:  eminonat-1.jpg
Gösterim: 909
Boyut:  267.3 KB

Sergi küratörü ve yazar: Afife Batur
Sergi tasarımı: Bâlâ Kavlakoğlu, Yüksel Doğru / BY Communication
Mimari tasarım ve uygulama: Çiğdem Eren
Proje danışmanı: Münevver Eminoğlu
Araştırma ekibi: Z. Ayşe Akyıl, Figen Kuzucu
Araştırma asistanı: Cansu Yapıcı
Resmi belgeler: İTÜ Özlük işleri ve Mimarlık Fakültesi Arşivleri, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Arşivi, İ. Hakkı Tonguç Arşivi
Özgün projeler: Ferit Onat Arşivi, Z. Ayşe Akyıl
ETH projeleri: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Arşivi (Meryem Fındıkgil Katkısıyla)
Yapı fotoğrafları: İTÜ Mimarlık Fakültesi Arşivleri, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve Ankara Şubesi Arşivleri, TCCB Genel Sekreterlik Arşivi, İ.Hakkı Tonguç Arşivi, Erkin Emiroğlu, Z. Ayşe Akyıl, Hakan Kavlakoğlu, Aras Neftçi
Aile fotoğrafları: Z. Ayşe Akyıl, Ayşe Migal
Sergi fotoğrafları: Cemal Emden
Maketler: Cem Ercan, Zeynep Şahin, Deniz Sak
Baskılar: Ay Ajans
Yayına hazırlayan: Afife Batur
Katalog tasarımı: Bâlâ Kavlakoğlu, Yüksel Doğru / BY Communication
Yapım organizasyon: Mimarlık Vakfı İktisadi İşletmesi MİV



Mimdap

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
9 Mayıs 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Emin Onat
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Yüksek Mühendis Okulu'nda başladığı öğrenimini (1926); Zürih Teknik Üniversitesi'nde tamamladı ve mimar oldu (1934). 1935'te İstanbul Yüksek Mühendislik Okulu Mimarlık Bölümü'nde öğretim üyeliğine başladı. 1938'de bu bölümün başkanı oldu. Atatürk için yapılacak Anıtkabir uluslararası proje yarışmasına Orhan Arda ile birlikte katılarak birinci oldu (1942). Bu proje, 1944-1953 yılları arasında gerçekleştirildi. Daha sonraki yıllarda mimarlıktan kopmadan siyasete atıldı. 1954'te Demokrat Parti İstanbul milletvekili seçildi ve 1957'ye kadar parlamentoda bulundu.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
theMira

Benzer Konular

4 Eylül 2016 / Mira Sanat tr
8 Şubat 2016 / Daisy-BT Siyaset ww
5 Mayıs 2017 / perlina Dinler Tarihi
11 Temmuz 2013 / Jumong Sanat tr
9 Mayıs 2012 / Mira Müzik tr