Arama

Feyhaman Duran

Güncelleme: 30 Eylül 2016 Gösterim: 13.754 Cevap: 3
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
5 Temmuz 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Feyhaman Duran

Sponsorlu Bağlantılar

Doğum: 1886, İstanbul
Ölüm: 1970, İstanbul
Türk ressam.

Galatasaray Lisesi'ni bitirdi ve daha sonra bu okulun yazı ve resim öğretmeni oldu. 1910'da Prens Abbas Halim Paşa tarafından Paris'e resim öğrenimi için gönderildi. Orada Jean Paul Laurens ve Cormon ile çalıştı. Özellikle Cormon'un etkisi altında kaldı. Türkiye'ye dönünce Güzel Sanatlar Akademisi'ne öğretim üyesi olarak atandı ve kadınlar kısmında dersler verdi. Önceleri, yalnızca portre çalışıyordu. Bu çalışmalarıyla dikkati çekti. Daha sonraları doğa görüntülerini de çalışma alanına kattı. Birçok kez sergilenen yapıtları, Türk portre ressamlığında bir aşama olarak nitelendirildi.

Ad:  feyhaman-duran-1.jpg
Gösterim: 984
Boyut:  16.9 KB

Ad:  konuk0404-10x.jpg
Gösterim: 770
Boyut:  30.3 KB

Ad:  Yildizciceklinaturmort.JPG
Gösterim: 863
Boyut:  18.0 KB
Feyhaman Duran’ın Yıldız Çiçekli Natürmort’u
TÜYB 41x33 İstanbul Üni. Koleksiyonu

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Biyografi Konusu: Feyhaman Duran nereli hayatı kimdir.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
30 Eylül 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Feyhaman_Duran.JPG
Gösterim: 725
Boyut:  90.4 KB

FEYHAMAN DURAN

17 Eylül 1886, yılında İstanbul, Kadıköy' de doğdu. Tam adı İbrahim Müslühiddin Feyhaman Duran' dır. Babası Şair Süleyman Hayri Bey, annesi Fatma Hanım’dır. Annesi ve babasını küçük yaşta yitiren Duran, annesinin vasiyeti üzerine Hadikat-ül Maarif’te başladığı eğitimini Galatasaray Sultanisi’nde sürdürmüştür. Galatasaray Sultanisi’ nin altıncı sınıfını 1908 yılında tamamladıktan sonra Bâb-ı Âli’de kâtip olarak işe başlamıştır. Burada yaşadığı bazı anlaşmazlıklardan dolayı görevi bırakmış, Galatasaray Sultanisi’nde güzel yazı hocalığına başlamıştır. Dedesinin ileri yaşı nedeniyle kendisiyle yeterince ilgilenememesi üzerine okul müdürü Abdurrahman Şeref Bey’in himayesinde yaşamını ve eğitimini sürdürmüştür. Okulda Hüsn-i Hat derslerinde başarı gösteren Feyhaman Duran, bir yandan da tarama mürekkebi, çini mürekkebi ve yağlıboya ile resimler yapmaya başlamıştır.

Sponsorlu Bağlantılar
1908’de yazı öğrenimi için Paris’e gitti. Academie Julian’da, Jean-Paul Laurens’in atölyesinde çalıştı. 1913-1914’te Eole des Beaux Arts’da Cormon atölyesinde bulundu. Birinci Dünya Savaşı başlayınca yurda döndü; 1919’da Sanayi Nefise’nin kızlar bölümünde resim öğretmeni oldu. 1933’te akademinin kız-erkek bölümlerinin birleşmesiyle atölye öğretmeni oldu. 1951’de emekliye ayrıldı. Bir tür akademizm tutumuyla portre gelenekçiliğini sürdürdü. O güne kadar fotoğraf büyütmesi anlayışıyla yapılan portreciliğe, sanat niteliği ve renk berraklığı getirerek Türk resmindeki yerini aldı. 1948-1950 yılları arasında Deniz Müzesi’nin siparişiyle, fotoğraflardan yararlanarak tarihi kompozisyonlar üretti. Önceleri doğa görünümü ve natürmortların daki gözleme dayanmayan katı biçimciliği, giderek izlenimci etkide serbest fırça vuruşlarıyla kendini gösterdi.

Sanatçı okul çağlarında bile sağlam bir desen yeteneği ile gerçeğe uygun portreler yapmıştır. Feyhaman Duran’ın, bu yeteneğini salt fizyolojik benzetme değil, bir anlam aktarabilmek için amacıyla kullandığı düşünülmektedir. Yaptığı portreler fotoğrafik görüntünün dışında, kişinin iç dünyasını da yansıtmaktadır. Hızlı çalışma yöntemi sayesinde, portre taslaklarını birkaç seansta adeta bitmiş birer tablo haline getirebilecek kadar yetenekli olduğu ifade edilmiştir.

Gençlik dönemi portrelerinde, genel fiziksel görüntünün yanında, şapka, saç modeli gibi bazı ayrıntılara da dikkat etmiştirResimlerinde, modelin giysi ve aksesuarları yüz hatlarıyla aynı değerde işlenmiştir Daha sonraki dönemlerinde ortaya koyduğu eserlerinde bu tür ayrıntıları, portrenin özünün öne çıkmasını engellediği düşüncesiyle nispeten arka planda bıraktığı izlenimi doğmuştur Portrelerinin çoğu, “büst portre” şeklindedir .

Öncelikle portre ressamı olarak tanınan Feyhaman Duran, başlangıçta fotoğrafik bir anlatımla çalıştı. Portre, izlenimcilikle pek bağdaşmayan bir resim türü olmakla birlikte, kullandığı ışık-gölge aracılığıyla az da olsa bu akımın ilkelerini uyguladı. Sağlam bir çizim anlayışıyla saydam renkleri bir araya getirdi. Yapıtlarındaki fotoğrafik özellikler, 1940' ların ortalarına doğru yerini, kişilerin karakterlerini de yansıtan daha serbest bir anlatıma bıraktı. Feyhaman Duran portrelerinin yanı sıra genelde gerçekçi bir anlayışın egemen olduğu manzara resimleri de yaptı. 1944-47 arasında Topkapı Sarayı Müzesi için gerçekleştirdiği bir dizi manzara resmi, ayrıntılı işçilikleri ve gerçekçi yaklaşımlarıyla aynı zamanda birer belge özelliği taşır. Ölü doğalarında ise, önceleri katı bir biçimcilikle çalışırken ,daha sonra doğa izlenimlerini geniş renk lekeleriyle yansıttı. Bunlarda daha çok Gauguin ve van Gogh gibi ard izlenimcilere yakınlaşan Duran, zaman zaman geleneksel minyatür sanatını temel alarak figürlü kompozisyonlar da gerçekleştirdi.

1944-1947 yılları arasında Topkapı Sarayı’ndan yaptığı iç mekan resimlerinde minyatür tekniğinden yararlanan Duran bu anlayışla figürlü resimler de gerçekleştirdi. Yaşamının son yıllarında çiçekleri betimlediği ölüdoğa resimlerine yönelen Duran’ın çalışmaları, ölümünün hemen ardından 8 Mayıs’ta Güzel Sanatlar Akademisi’nin salonlarında sergilendi.

Emekliliğinde çalışmalarını sürdürdüğü Beyazıt'taki evini müze olarak İstanbul Üniversitesi'ne bağışladı. Portre sanatının Türkiye’deki ilk ve en önemli temsilcisi olarak nitelenen 1914 Kuşağı (Çallı kuşağı) ressamlarından Feyhaman Duran 6 Mayıs 1970’te İstanbul’da hayatını kaybetti.

Derlemedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
30 Eylül 2016       Mesaj #3
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

FEYHAMAN DURAN



Ad:  Feyhaman_Duran-Eserleri.JPG
Gösterim: 1167
Boyut:  432.3 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
30 Eylül 2016       Mesaj #4
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi

FEYHAMAN DURAN



Ad:  Feyhaman_Duran-Eserleri1.JPG
Gösterim: 983
Boyut:  489.2 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

27 Kasım 2010 / careless_WhispeR Müzik ww
16 Ağustos 2011 / AndThe_BlackSky Müzik tr
6 Kasım 2011 / Jumong Spor tr
1 Ağustos 2015 / Jumong Moda tr