Arama

Coğrafi Çevre ve Sanat

Güncelleme: 23 Eylül 2008 Gösterim: 2.958 Cevap: 0
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
23 Eylül 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Coğrafî Çevre ve Sanat

Sponsorlu Bağlantılar
Coğrafî çevre, "insanın etkinliklerinden bağımsız olarak var olan, insanlar tarafından meydana getirilmeyen ve insanların müdahaleleri olmadan kendi kendine değişen doğa olaylarının" tümünü içine alır.
Sosyolog Sorokin'e göre en eski çağlardan beri iklim, ısı, toprak, dağlar, bitkiler, hayvanlar, mevsim değişmeleri, jeofizik oluşumlar, fırtınalar, depremler gibi coğrafî olaylar toplumların yaşamını ve toplumsal yapılanmayı kesin olarak etkiler.
Coğrafyanın sanata katkısı, içinde çeşitli sanatların ortaya çıkıp gelişebileceği bir kültür yapısının oluşmasını sağlamasıdır. Kültürü etkileyen koşullar, aym biçimde sanatı da etkiler. Bu yüzden coğrafya olayları, hem kültürle hem de sanatla benzer ilişkiler içindedir. Örneğin aşın soğuk ya da aşırı sıcak bir yerde kültür yeterince gelişemez. Hem kültür hem de sanat ılıman iklim kuşağında gelişir. Bu koşullarda insanlar yeteneklerini geliştirmeye olanak bulmuşlardır. Uygun bir coğrafya çevresi, sanat ve sanatçı için doğrudan etkili olacak bir ortam yaratır. Coğrafya çevresinin dolayh etkileri ise sanatçıda iç sezgi ya da ilham biçiminde kendim gösterir. Coğrafî koşullar, özellikle ilk uygarlıkların ve kültür merkezlerinin ortaya çıkışında etkili olmuştur.

Kaynak:gorselsanatlar.org


Benzer Konular

26 Mayıs 2013 / EagLesTeaM Çevre Bilimleri
1 Mayıs 2011 / Ziyaretçi Çevre Bilimleri
15 Eylül 2007 / Misafir Sanat
5 Haziran 2015 / ThinkerBeLL Çevre Bilimleri