erime
ısı uygulandığında bir katı maddenin sıvıya dönüşmesi. Katışkısız kristal haldeki bir maddenin erimeye başladığı sabit sıcaklığa, erime noktası denir. Katışık haldeki bir katı ise, genellikle ana bileşenin erime noktası altındaki bir sıcaklık aralığında erir. Cam ya da zift gibi amorf (kristal halde katılaşmayan) maddeler, sıcaklıklarının artmasıyla ağdahlıklarım yavaş yavaş yitirerek erirler; bunların katidan sıvı hale geçişleri için kesin bir sıcaklık noktası yoktur.
Sıvıların yapısı, kristal haldeki katilara oranla daha düzensizdir ve bu nedenle de sıvılar genellikle daha geniş bir hacme yayılır. Buzun ve benzeri birkaç maddenin dışında, eriyen her maddenin yoğunluğu azalır.
Belirli bir kütledeki bir katiyı eritmek için eklenmesi gereken ısı miktarına erime ısısı denir. Aynı sıvının dondurularak katılaştırılması için de sistemden aynı miktarda ısının alınması gerekir. Buzun erime ısısı, yani bir gram buzu eritmek için gerekli olan ısı miktarı yaklaşık 80 kaloridir; bu miktarda ısı, bir gram sıvı suyun sıcaklığını, donma noktasından (0°C) 80°C’ye çıkartır.
erime noktası
katışkısız bir maddenin katı ve sıvı hallerinin dengede bulunduğu sıcakIİK derecesi. Katı bir cisme ısı verildiğinde cismin sıcaklığı erime noktasına ulaşıncaya kadar yükselir. Isı verme işlemi sürdürülürse, katı cisim, sıcaklığında bir değişme olmaksızın sıvıya dönüşür. Cisim tümüyle eridikten sonra verilen ısı, sıvının sıcaklığının yeniden yükselmesini sağlar. Kristal halde katılaşan her maddenin sabit bir erime noktası vardır ve bu maddenin tanıtıcı özelliklerinden biridir. Katışkısız haldeki bileşiklerin ya da elementlerin belirlenmesinde, bu özellikten yararlanılır. Çoğu karışım ve amorf (kristal oluşturmadan katılaşan) madde belirli bir sıcaklık aralığında erir.
Bir katının erime sıcaklığı genellikle, aynı maddenin sıvı halinin donma noktasıyla aynı olarak kabul edilir. Bununla birlikte, sıvının farklı kristal sistemlerinde donabilmesi ve katışkıların donma noktasını düşürmesi nedeniyle, gerçek donma noktası erime noktasıyla aynı olmayabilir. Bu nedenle, bir maddenin ayırt edilmesinde erime noktası yeğlenir.