Ziyaretçi
Nafi Atuf Kansu
(d. 1890, Mekke - ö. 27 Ekim 1949, Ankara)
Sponsorlu Bağlantılar
1910’da Mülkiye Mektebi’ni bitirdikten sonra Edirne, Bursa ve İstanbul’da çeşitli ortaöğretim kurulularında görev yaptı. 1911-12 yıllarında Edirne’de Mehmed Vehbi’yle Sayü Tetebbu adlı dergiyi yayımladı. Burada “kişisel girişimciliği özendiren bir eğitim” anlayışının savunuculuğunu yaptı. Nisan 1921’de Anadolu’ya geçerek Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) hükümetinin hizmetine girdi. Matbuat ve İstihbarat Müdiriyet-i Umumiyesi’nde (bugün Basın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) baş çevirmenlik, Hakimiyet-i Milliye gazetesinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. Aralık 1923’te Maarif Vekâleti orta tedrisat umum müdürü, Kasım 1924’te Maarif Vekâleti müsteşarı oldu. 1927-39 arasında Erzurum, 1939-43 arasında Giresun, 1943-49 arasında da Kırklareli milletvekili olarak altı dönem TBMM’de bulundu. Bu görevi sırasında uzun süre TBMM milli eğitim komisyonu başkanlığını yürüttü.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel idare kurulu üyeliği, genel sekreter yardımcılığı ve genel sekreterliği de yapan Kansu’nun başlıca yapıtları arasında, Vatanımın Coğrafyası (1914), Frobel (1914), Fenn-i Terbiye Tarihi (1916), Pedagoji Tarihi (1929), Türkiye Maarif Tarihi Hakkında Bir Deneme (1931-32, 2 cilt), Türklerin Terbiyeye Hizmetleri (1934), İlk Kültür İzleri ve Nakil Vasıtaları (ty) sayılabilir.
kaynak: Ana Britannica
Son düzenleyen Safi; 6 Mayıs 2017 19:56
Biyografi Konusu: Nafi Atuf Kansu nereli hayatı kimdir.