Arama

Jeodezi ve fotogrametri mühendisliği için iş olanakları hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 25 Temmuz 2010 Gösterim: 5.421 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Temmuz 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
iş bulma imkanı nasıl yardım edr misinz??
Sponsorlu Bağlantılar
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Temmuz 2010       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

iş bulma imkanı nasıl yardım edr misinz??


Jeodezi ve Fotogrametri, Harita Mühendisliği bilim dalıyla ilgili ve bağlantılıdır. Harita mühendisliği ülkemizdeki önemli mühendislik dallarındandır ve iş olanakları geniştir. Hiçbir meslek için ücret vb. bilgi verilemez, ancak bu dallar inşaat mühendisliği ve mimarlıkla da bağlantıları nedeniyle önemlidir. Ayrıca gelişen teknolojiyi kullandıkları için de zaman içinde harita mühendisliği kadar önemli olacaklardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Alttaki yazıları okuyun.

Jeodezi


Jeodezi anabilim dalı, yerin şekil, büyüklük ve gravite alanlarının zamana bağlı olarak değişimlerini inceleyerek bunları üç boyutlu bir koordinat sisteminde tanımlamaya yönelik bilimsel çalışmalar yürütür.
Yerin çekim alanlarının ve şeklinin belirlenmesinin yanı sıra yerkabuğundaki değişimler incelenerek jeodinamik amaçlı çalışmalarda kullanılacak veriler üretilir.
Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün bir sistemde belirlenerek farklı amaçlar için verilerin toplandığı Jeodezi anabilim dalında çalışma konularını,
Ölçme sistemleri ve donanımları,Teorik hesap ve uygulamalarbiçiminde sınıflandırabiliriz.

Fotogrametri


Fotogrametri eski yunancadaki Photos+Grama+Metron (Işık+çizim+ölçme) kelimelerinden oluşan ve ışık ile çizerek ölçme anlamına gelen bir kelimedir.
Fotogrametri anabilim dalında hava fotogrametrisi ve yersel fotogrametri uygulamaları yapılmakta ve eğitimleri verilmemektedir. Fotogrametri anabilim dalı'nın araştırma ve eğitim konularından bazıları şunlardır:
  • Fotogrametri
  • Uzaktan algılama
  • Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)
  • Mekansal veritabanları
  • Coğrafi Veri Altyapıları
  • Taşınabilir cihazlarla CBS (mobil CBS)
  • Konuma dayalı hizmetler (Location based services)
  • Görüntü işleme
  • Lazer tarayıcılar (yersel ve havadan)
  • Hava kameraları (klasik ve dijital)
Harita Mühendislerinin Çalışma Alanları

Mezunlar, mesleki faaliyetlere altlık oluşturacak yatay ve düşey kontrol ağlarının oluşturulması, yeryüzü hareketlerinin izlenmesi ve mühendislik yapılarının kontrolü için deformasyon ölçmeleri ve değerlendirilmesi, karayolu, demiryolu, köprü, baraj, metro, tünel projeleri ve araziye uygulanması, uydulardan yararlanarak konum belirleme ve araç takip sistemleri, hava fotoğrafları ve uydu görüntüleri yardımıyla veri toplama ve işleme, yersel fotoğraflarla restorasyon faaliyetlerine altlık oluşturacak planların çizimi, çeşitli çalışmalara altlık oluşturacak büyük, orta ve küçük ölçekli sayısal(dijital) ve basılı topografik ve tematik haritaların üretimi,mekansal verilere ve haritalara ilişkin çeşitli multimedya, görselleştirme çalışmaları ve internet ve mobil cihazlar aracığıyla sunumları, çeşitli konulara ilişkin mekansal veri tabanlarının ve coğrafi bilgi sistemlerinin oluşturulması, kentsel ve kırsal alan düzenlemeleri ve ilgili hukuki çalışmalar, imar uygulamaları, kadastro çalışmaları, kamulaştırma, taşınmaz (gayrimenkul) değerlemesi üzerine faaliyet gösteren resmi ve özel kurumlarda çalışmaktadır.

Çalışılan Kurum ve Sektörler


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İller Bankası Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı ve İl Müdürlükleri, Toplu Konut İdaresi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, DSİ, TCDD, BOTAŞ, İGDAŞ, TEDAŞ, TEİAŞ, EİE, MTA, TKİ, GAP İdaresi, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Toprak ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Komutanlığı, İnşaat Şirketleri, Harita Mühendislik Büroları, Harita Üretim Şirketleri, Coğrafi Bilgi Sistemi Şirketleri, Yazılım Şirketleri, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları, Arsa Arazi Değerleme Şirketleri, Emlakçılık Şirketleri, Madencilik Şirketleri, Üniversiteler vb.


Benzer Konular

11 Haziran 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
31 Ekim 2008 / P.u.S.u Meslekler
4 Ağustos 2011 / imsomniac Soru-Cevap
26 Haziran 2011 / Misafir Soru-Cevap
24 Mart 2012 / 5534 Soru-Cevap