Arama

Yunanlıların İzmir'i işgal ederken düşünceleri nelerdi?

Güncelleme: 8 Ocak 2012 Gösterim: 1.903 Cevap: 1
JrUnqown - avatarı
JrUnqown
Ziyaretçi
8 Ocak 2012       Mesaj #1
JrUnqown - avatarı
Ziyaretçi
ARKADAŞLAR KISACA YAZARMISINZ YA ÖDEV VAR Msn Grin
Sponsorlu Bağlantılar
Derinn - avatarı
Derinn
Ziyaretçi
8 Ocak 2012       Mesaj #2
Derinn - avatarı
Ziyaretçi
İzmir'in İşgali, I. Dünya Savaşı sonrasında Paris'te toplanan uluslararası barış konferansının kararıyla İzmir kentinin 15 Mayıs 1919'da Yunanistan Krallığı tarafından işgaliyle başlayan ve 9 Eylül 1922'de Türk Ulusal Ordusu'nun kente girmesiyle sona eren işgaldir. işgal, Müttefik Devletler'in izniyle Yunan Yüksek Komiseri Aristidis Stergiadis komutası altında yapılmıştır. I. Dünya Savaşı'nda Yunan Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu arasında herhangi bir askeri çatışma yaşanmaması sebebiyle işgal, müttefikler arasında da tartışma konusu olmuştur. İşgale izin veren müttefiklerin ana amacı İtalyanların Anadolu'daki toprak kazançlarını dengelemektir. İtalya, İngiltere ve Fransa arasında 26 Nisan 1917'de yapılan St.-Jean-de-Maurienne antlaşması Yunan işgali ile uygulanamamış, çünkü İtalyanlara söz verilen İzmir bölgesi Yunanlar tarafından işgal edilmiştir. Yunanların eylemleri, Kurtuluş Savaşı'nda İtalya-Türk Ulusal Hareketi arasında yakınlaşmaya sebep olmuştur.
İzmir kenti ile birlikte Ayvalık, iki kent arasındaki sahil şeridi, Çeşme yarımadası,Selçuk ve Belkahve'ye kadar İzmir'in arka alanı da işgal edilmiştir. Nisan 1920'den sonra Yunan ordusu İzmir'den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'a kadar Batı Anadolu'nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
Sponsorlu Bağlantılar
Türk halkının İzmir'in işgaline karşı oluşan tepkisiyle, işgalden sadece bir gün sonra, 16 Mayıs 1919’da, Urla halkı, kasabadaki askeri silâh deposunda bulunan 120 silâhı alarak, 120 kişilik bir milis kuvveti meydana getirmiş, böylece Batı Anadolu’da ilk Kuva-yi Milliye birliği doğmuştur. Bunu çevrede hızla başka milis kuvvetlerinin kuruluşu izlemiştir.[1]

Benzer Konular

6 Aralık 2011 / Ziyaretçi Cevaplanmış
14 Aralık 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
23 Kasım 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
12 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap
11 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış