Arama

Arı kovanlarındaki düzen nasıldır?

Güncelleme: 11 Aralık 2012 Gösterim: 1.502 Cevap: 6
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arı kovanındaki düzen nasıldır acil lazım doğru yanıtı verene ÖDÜL var
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Altıgen düzendedir.Hep aı şekli devam ettirerek balların daha rahha tutmasını sağlar.. Msn Grin
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
altıgenlerin birleşmesiyle düzeni oluştururlar Msn Happy
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
11 Aralık 2012       Mesaj #4
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
balarisi kovanindaki duzen 591x270

Allah Kuran'ın pek çok ayetinde yeryüzündeki ve gökyüzündeki kusursuz dengeye dikkat çeker ve bu konular üzerinde düşünülmesini ister. Çünkü düşünen insan Allah'ın ayetlerini görür ve Rabbini daha iyi tanır. Allah’ın üzerinde düşünmemizi istediği canlılardan biri de arılardır. Arıların yaşamındaki birçok mucizevi özelliklerden bir tanesi bile onların Allah’ın ilhamıyla hareket ettiklerinin delilidir.

Kovandaki Düzen

Bir kovanda işçi arılar, kraliçe arı ve erkek arılar bulunur. İşçi arılar kovandaki bütün işleri üstlenmişlerdir ve büyüdükleri hücreden çıktıkları andan itibaren gelişimleri ile orantılı olarak kovan içindeki görevleri de değişir. İşçi arılar yaşamları boyunca kovan içindeki her türlü işle ilgilenmiş olurlar. İlk üç günleri kovan temizleyicisi olarak geçer.

Kovanda Temizlik: Kovan temizliği arıların ve larvaların sağlığı açısından çok önemlidir. Arılar kovanda gereksiz gördükleri herşeyi dışarı taşırlar, taşıyamayacakları kadar büyük olan ve kovana dışarıdan giren böcekleri de öldürürler ve bir maddeyle kaplayarak bir nevi mumyalama işlemi yaparlar. Dikkat edilirse burada çok ilginç ayrıntılar vardır. Öncelikle arılar ölen bir canlının hem bozulacağını bilmekte hem de kendilerine zarar vermesini engellemek için mumyalanması gerektiğini bilmektedirler. Ayrıca arılar bu işlemde çok özel bir madde olan "propolis"i kullanırlar. Propolisin özelliği, içinde bakteri barınamamasıdır. Yani mumyalama işi için ideal bir maddedir. Acaba arılar bu maddenin mumyalama için ideal bir madde olduğunu nereden bilirler ve bunu nasıl üretirler? Kuşkusuz ki bu bilgileri arılara Allah ilham etmektedir.

Bakıcı arılar: Arılar 3. günden sonraki bir hafta boyunca ise adeta dadılık yaparlar. Vücutlarındaki bazı salgı bezlerinin harekete geçmesi üzerine, aniden larvaların bakımı işine yönelirler. Larvaların bütün bakımıyla 3 ila 10 günlük arılar ilgilenirler. Larvaların kimini arı sütüyle, kimini de bal-çiçek tozu karışımıyla beslerler.

Petek mimarları: 10. gününden itibaren işçilerin karnındaki balmumu bezleri gelişmeye başlar ve balmumu yapacak hale gelirler. İşçi arılar artık balmumuyla petek inşa eden inşaat işçileridirler.

Gardiyan Arılar: Arılar 10 gün boyunca petek üretimine devam ederler. Ama doğumlarının 20. gününde yine görev değiştirirler. Bu kez kovan girişinde gardiyanlık yaparlar. Arıların vücudunda yine bir değişim olur ve iğne bezleri zehir üretmeye başlar ve gardiyan olan arılar kovan kapısında nöbet tutarak davetsiz misafirlerin içeri girmesini engellerler.

Peki, arılar birbirlerini nasıl tanırlar?

Her kovanda kraliçenin salgıladığı kimyasal bir madde vardır ve bu madde kovandaki bütün arılar tarafından bilinir. Ayrıca kovandaki bütün arılar da bu maddeyi kraliçeden alırlar yani kraliçe ile aynı kokuya sahip olurlar. İşte bu madde sayesinde aynı kolonideki bütün bireyler birbirlerini kolaylıkla tanırlar.

Polen toplayıcısı arılar: Arılar toplam altı haftalık hayatlarının kalan bölümünde çiçekleri araştıran birer balözü toplayıcısı olurlar.

Görüldüğü gibi kovan içinde kusursuz bir düzen vardır ve bu düzen sayesinde 60-70 bin arı hiçbir karışıklık çıkmadan yaşamlarını sürdürürler. Bu kusursuz düzeni kuran ve devamlılığını sağlayan hiç kuşkusuz ki arıların aklı, tecrübesi ya da kusursuz organizasyon yetenekleri değildir. Arılar da yeryüzündeki diğer bütün canlılar gibi üstün bir ilmin sahibi olan Allah'a boyun eğmişlerdir ve O'nun ilhamıyla hareket etmektedirler.

Kaynak: (EvrimAldatmacasi.com)

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #5
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
altıgen
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #6
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arıların 3 bölüme ayrıldığını söylemediniz.Kraliçe arı erkek arılar ve işçi arılar . İşçi arılar kızdır. Kraliçe arı sadece yumurtlar.Erkek arıların tek görevi ise kraliçe arı ile çiftleşmaktir (sevişmektir) Msn Tongue
Ödevcan - avatarı
Ödevcan
Ziyaretçi
11 Aralık 2012       Mesaj #7
Ödevcan - avatarı
Ziyaretçi
Arıların Kovanları Altıgenlerden Oluşmaktadır ve O kadar muhteşem bir cisimdirki aralarında boşluk bile kalmaz.

Benzer Konular

30 Eylül 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
12 Şubat 2012 / Jumong Basın/Magazin tr
1 Aralık 2007 / KisukE UraharA Taslak Konular