Arama

Bolşevik Devrimi (Rus İhtilali, Ekim Devrimi) - Sayfa 2

Güncelleme: 9 Nisan 2013 Gösterim: 38.413 Cevap: 10
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
9 Nisan 2013       Mesaj #11
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye
Rus Devrimi Özet olarak ;

Sponsorlu Bağlantılar
Bu devrim 21. Yüzyılın en önemli olaylarından biridir. Bu devrim sona erdikten sonra bile uzun süre etkisini hissettirmiştir. Rus devrimi yüzyıl içindeki devrimlerin standardını belirlemiştir. 1905 Rus Devrimi’nin sebebi ülkenin yabancı sermaye akınına maruz kalmış olmasıdır. Bir diğer sebep ise Çar’ın baskıcı tutumlarıydı. Birçok kişiye göre Çar’ın iktidarına karşı en büyük tehdit devrimcilikti.1890lara kadar hızla büyümekte olan Rus ekonomisi dönemin sonunda çöküşe geçti. Bu durum doğal olarak işçi sınıfını çok etkiledi. İşsizlik her geçen gün arttı ve bu durum toplumsal kargaşayı ortaya çıkardı. Liberaller kendilerine uygun siyasal bir sistem isterken markisistler işçi sınıfını örgütlüyorlardı. Bunların yanında köylüler arasında çalışan sosyalist devrimciler vardı. Bu grup Batıyı taklidi ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.
1904 yılında Rus-Japon savaşı yaşandı. Bu savaşta yenilgiye uğrayınca Rus Hükümeti’nin yetkileri zedelendi.
Bir grup işçi eşleri ve çocuklarıyla birlikte saraya yürüyünce Kanlı Pazar olarak bilinen olay yaşandı. Bu olay esnasında gruba ateş açıldı. Katliam sayılan bu olay devrimcilik hareketini tetikledi. Demiryolu işçileri büyük bir greve başladılar. Bu grev karşısında Çar’a alternatif çözümler sunuldu. Bu grevi bastırmak için ya güç kullanılacak ya da bir bildiri yayımlanacaktı. Çar ikinci şıkkı seçti ve bildiri yayımladı.(Ekim Manifestosu) Bu bildiri nedeniyle devrimcilerin bir kısmı istediklerini elde ettiklerini düşünürken, bir kısmı devrim hareketini Çarlık Rejimi yıkılıncaya kadar devam ettirmeleri gerektiğini düşünüyordu. Çarlık Hükümeti siyasal hedeflerine ulaşmakla kalmayıp, ülkedeki diğer problemleri de çözmeye çalışıp meşruti monarşinin kurulması için çalıştı.
1917 Şubat Devriminde Romanof hanedanına son verildi. Bu durumun sebebi devrim değil savaştı. Birçok yenilgiye uğrayınca rejimin yıpranması ekonomik çöküntüyü de beraberinde getirdi. Bu durumda halk sokaklara döküldü ve bu tip olaylar her geçen gün artarak devam etti. Olayları önlemek için görevlendirilen askerde halka destek vermeye başlayınca rejimde çözülmeler başladı. Bu olayın ardından geçici hükümet kuruldu. Daha sonra ikinci bir geçici hükümet kuruldu ve sosyalistlerde bu gruba dâhil oldu.
Rusya 1.Dünya Savaşı’n da çok toprak kaybetti. Bunun yanında milyonlarca vatandaşını da kaybetti. Halkın bir kısmı da göç etti. Hükümet bu durumu engellemek için bir takım önlemler aldı. Hükümetin amacı ise üretimi artırmaktı.
Lenin’in hayatını kaybetmesi üzerine Stalin iktidarın sahibi oldu. Stalin Devrimi başta terör olarak adlandırılmadı. Bu devrime karşı olan kişiler teröre karşı oldukları için destek vermediklerini belirttiler. Stalin ve çevresi her yerde düşmanlarının olduğunu düşünerek çeşitli zulümlerde bulundular.Bu olaydan etkilenen insan sayısı bu gün bile net olarak belli değildir.
Sonuç olarak Rus Devrimi siyasete yeni kuramlar kazandırmıştır. Bu devrim tüm aşamalarıyla incelendiğinde devlet yönetimi açısından çağa damgasını vurmuştur.Bu devrim yüksek maliyetli ve gerçekçi olmayan bir devrimdir.


kaynak: . Devrimler


Benzer Konular

18 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
26 Aralık 2011 / leon Arşive Kaldırılan Konular
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular