Arama

Nebati Krallığı

Güncelleme: 17 Aralık 2012 Gösterim: 4.479 Cevap: 0
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
17 Aralık 2012       Mesaj #1
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Nebati Krallığı
MsXLabs.org & MORPA & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Nebatî Krallığı
, MÖ 400 ile M.S 106 yılları arasında Edomi bölgesinde bulunan devlet.
Başkenti Petra'dır. Arami dili ve alfabesi kullandılar. Helenistik yapıdan büyük oranda etkilenen devlet Roma İmparatorluğu işgalleri sırasında Selevkoslarla birlikte mücadele halindedir. Ancak bu dönemden sonra zayıflamaya başlayan devlet Roma'nın kontrolüne girerek 106 yılında yıkılmıştır.


Müslümanlıktan önce Kuzey Arabistan'da, Güney Suriye ve Filistin bölgelerinde yaşayan Arap kavmi ve bu kavmin İ.Ö. 5. yüzyılda kurduğu devlet. Sami dil ailesinin batı koluna giren Arami dilleri arasında yer alan kendilerine özgü bir dilleri vardı (Nabatça). Bu dil İ.Ö. 4. ve 1. yüzyıllar arasında Arabistan Yarımadası, Mısır, Anadolu, hatta İtalya'ya kadar yayıldı. Nabatîler hemen tümüyle ticaretle uğraştılar.

Tüm zenginliklerinin kaynağı ticaretti. Basra Körfezi'ni, Yemen'i ve Kızıldeniz'i Akdeniz kıyılarına bağlayan yollarda ticaret yaparlardı. İ.Ö. 106'da Romalılar, Nabatîler Devleti'ni ortadan kaldırarak onların egemenliği altındaki toprakların bir kısmında Arabistan Eyaleti'ni kurdular. Romalılardan kaçan bir kısım Nabatîler ise Arap Yarımadası'na giderek İslâmiyet'in çıkışına kadar varlıklarını sürdürdüler. Nabatîlerin toplumsal yaşamında kadınların oldukça önemli bir yeri vardı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder

Benzer Konular

17 Mart 2010 / ThinkerBeLL Tarih
12 Nisan 2009 / ThinkerBeLL Tarih
8 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Tarih
10 Ocak 2012 / CeLebRindaL Tarih