Arama

Dünya Kentleri: Chemnitz

Güncelleme: 5 Ağustos 2012 Gösterim: 1.071 Cevap: 1
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Ağustos 2012       Mesaj #1
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Chemnitz (Karl-Marx-Stadt)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Almanya'da kent. Yeni adı Chemnitz. Birleşmeden önce Demokratik Almanya'nın kentiydi. Eski adı Chemnitz'dir. Saksonya'nın en önemli endüstri merkezlerinden biridir. Çevresinde kömür ve linyit yatakları, tekstil ve tekstil makineleri, otomobil, demiryolları araç ve gereçleri üreten fabrikalar vardır. Nüfusu 315.452.

In science we trust.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Ağustos 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Chemnitz
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Chemnitz, Almanya'nın Saksonya eyâleti'ne bağlı şehir. Yüzölçümü 220,86 km²'yi bulan Chemnitz'in 30 Haziran 2006 itibariyle nüfusu 246.146 olarak tespit edilmiştir. Km² başına 1.114 kişi düşmektedir. 1953-1990 yılları arasında (Doğu Almanya sınırları içindeyken) Karl Marx Stadt adını taşımıştır.

Etimoloji
Chemnitz adı Zwickauer Mulde'a dökülen bir nehirden gelir. Chemnitz kelimesi Sorb dilinde taşlı dere anlamına gelir. Çek dilinde Saská Kamenice olarak bilinir.

Tarih
Eski bir Slav kabilesinin yerleşim yeri Kamienica'dadır. Ve Chemnitz adının yazı dilinde ilk kullanımı bir uygarlığın çevresinde yetiştiği Benedictine Manastırı'nda 1143 yılındadır. I. Friedrich (Kutsal Roma İmparatoru), imparatorluk şehri olma hakkı verdi. 1307 yılında kasaba Sakson eyaletinin ataları olan margraviate of Meissen emri altına girdi. Ortaçağ' da Chemnitz bir tekstil üretim ve ticaret merkezi hâline geldi. Ülke nüfusunun üçte birinden fazlası tekstil üretiminde çalıştı. 19.yüzyılın başlarına doğru Chemnitz sanayi merkezi oldu ( bazen Sakson Manchester olarak anıldı). 1913 yılında Chemnitz'in 320.000 nüfusu vardı ve o zamanlar bugünküne kıyasla daha geniş olan birkaç şehirden biri oldu.II.Dünya Savaşı sırasında Chemnitz askeri mühimmat üreten fabrikalara ve Astra-Werke AG için 500 kadın içeren Flossenbürg kuvvetleri kampına sahipti. Petrol Rafinerisi, II.Dünya Savaşı Petrol kampanyası ve bir sonraki saldırıları içeren Thunderclap operasyonları boyunca bombacıların hedefi hâline geldi.
14/15 Şubat 1945: Chemnitz'e ilk büyük saldırıda 717 RAF bombardıman uçağı kullanıldı. Fakat sis nedeniyle bombaların çoğu kentin açık arazisine düştü. 2/3-5 Mart: USAAF bombardıman uçakları marshalling bahçelerine saldırdı. 5 Mart: 760 RAF saldırısı gerçekleşti.
Otomobil üreticilerinin merkezi olan Oto Birliği aynı zamanda 1932'den beri Chemnitz'e bağlıydı ve binaları da ağır hasar gördü. Savaşın sonunda şirket yönetimi kaçtı ve günümüzdeki Audi şirketinin geliştiği Ingolstadt, Bavaria 'da bir şirkete yerleşti.
II.Dünya Savaşı bombardımanı şehrin büyük bir kısmını enkaz hâline getirdi ve savaş sonrası Doğu Almanya'nın restorasyonunda önce alçak binalar sonra yüksek binalar inşa edildi. Bazı turistik yerler DDR çağı sırasında ve Alman birliğinden sonra tekrar restore edildi.
10 Mayıs 1953'ten 21 Haziran 1990'a kadar Chemnitz Karl Marx Stadt adıyla anıldı.

Turistik Yerler
Turistik yerler 18. ve 19. yüzyıldaki binaları ve yerlilerden takma adı Nischell (Baş için bir Sakson diyalekti)Levkerbel tarafından yapılan Karl Marx anıtı ile Kassberg çevresini içerir. Abideler Rönesans döneminden (15. yüzyıl) Eski Kasaba Merkezi'ni, Eski manastırdaki kaleyi ve opera evi ve eski üniversitenin etrafındaki bölgeyi içerir. En göze çarpan abide 12. yüzyılın sonu veya 13. yüzyılın başında şehir duvarının bir bölümü olarak inşa edilen kırmızı kuledir.
Taşlaşmış orman Kulturkaufhaus Tietz bölgesinde bulunabilir. Ender görülen ormanlardan biridir ve varlığı birkaç milyon yıl öncesine dayanır. Aynı zamanda şehrin sınırları dahilinde Burg Rabenstein bölgesinde en küçük Sakson kalesidir. Kasaba Alman birliğinden beri dikkate değer ölçüde gelişmiştir. Sanayisinin çoğu yok olmuştur ve şehrin çekirdeği büyük alışveriş merkezleri dahil olmak üzere birçok küçük mağaza ile tekrar inşa edilmiştir. Zara, H & M, Esprit, Galeria Kaufhof, Leiser Shoes ve Peek & Cloppenburg'u da içeren bu mağazaların çoğu ünlü isimlere sahiptir. Büyük "Galerie Roter Turm" (Red Tower) alışveriş merkezi genç insanlarıyla ünlüdür. Chemnitz Sanayi Müzesi sanayi mirasının Avrupa'daki rotası olan ERIH'in başlangıç noktasıdır.
Önceden bir banka olan Gunzenhauser Müzesi, 1 Aralık 2007'de açılmıştır. Münih'te yaşayan Dr Alfred Gunzenhauser; Otto Dix, Karl Schmidt-Rottluff tablolarını ve çizimlerini içeren 2500 parça modern resim koleksiyonuna sahiptir. Botanischer Garten Chemnitz; belediye'ye bağlı botanik bir bahçedir ve Arktisch-Alpiner Garten der Walter-Meusel-Stiftung; Kuzey Kutbu ve Alpin bitkileri alanında uzmanlaşmış kâr amacı gütmeyen bir bahçedir.

In science we trust.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular