Arama

Panzenella (Panmolle) Tarifi

Güncelleme: 29 Aralık 2015 Gösterim: 1.391 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
29 Aralık 2015       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Panzanella
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Panzanella ya da panmolle Toskana mutfağı'na ait, ekmek ve domatesle hazırlanan, yaz mevsiminde tutulan bir salata türüdür. Hazırlanışında ıslatılmış bayat ekmek yumruları ve domates bazen soğan ve fesleğen kullanılır, zeytinyağı ve sirke katılarak hazırlanılır. Toskana dışında İtalya'nın bazı diğer merkezi bölgelerinde de beğenilerek tüketilmekte olan bir salata türüdür.

Tarihçe

1500'lü yıllarda sanatçı ve şair Bronzino Floransa'da yazdığı bir şiirinde tostla birlikte sunulan soğan ve sirke karışımıyla oluşturulan salatadan bahseder. Bir sayfa sonrasında soğan ve salatalıkla hazırlanan bir salatayı anlatmaya devam eder. Bu anlatım genellikle panzanella salatasının temeli olduğu biçiminde yorumlanır.

Panzanella2

Malzemeler

Panzanella en başta soğanla hazırlanır ve 20. yüzyıla değin domates kullanılmazdı. Günümüzdeki panzanella, suda ıslatılmış ve suyu ezilerek çıkarılmış bir günlük bayat ekmek, domates, zeytinyağı, sirke, tuz ve kara biber kullanılarak hazırlanır. Soğan ve semizotu sıklıkla eklenir.
Diğer malzemelerden olarak marul, zeytin, mozzarella peyniri, beyaz şarap, kebere meyvesi, hamsi, kereviz, havuç, kırmızı şarap, kırmızı soğan, salatalık, tuna balığı, maydanoz, kaynamış yumurta, nane, dolmalık biber, limon suyu ve sarımsak bazen kullanılır ancak Floransa geleneklerinde bu malzemeler bulunmaz.

Benzer Konular

21 Şubat 2012 / Efulim Taslak Konular
8 Ekim 2008 / Misafir Taslak Konular
26 Ocak 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular
7 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular
6 Mart 2013 / Gülgeceler Taslak Konular