Arama

Önbellek (RAM) Temizleme Yapalım mı Yapmayalım mı?

Güncelleme: 20 Ocak 2015 Gösterim: 1.430 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
20 Ocak 2015       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Önbellek (RAM) temizleme yapalım mı yapmayalım mı?

Sponsorlu Bağlantılar
Sürekli programları kapatmanız gerçekten işe yarıyor mu?


1421672660 ram

Multitasking yani çoklu görev uygulaması; akıllı cihazlarda birden fazla programın önbellekte hazır konumda tutulması ve bunlara istediğiniz zaman ulaşabilmenizi sağlamaktadır.
Akıllı telefonların multitasking özelliğini bazen farkında olmasakta kullanıyoruz. Bir programdan çıkış yaptığınızda program arkada çalışmaya devam ediyor ve siz programa tekrar giriş yaptığınızda programın kaldığı yerden devam ettiğini görüyoruz.
Bu durum aslında kullanıcılar için büyük bir avantajı da beraberinde getiriyor. Android ekosisteminde menü tuşuna (home butonu da olabilir) basılı tutarak, iOS tarafında ise Home butonuna iki kez tıklayarak ulaşabildiğimiz önbellek veri tabanını dilersek temizleyebiliyoruz.
Bu noktada sistem bize 807 MB kullanılabilir alan derken temizleme işlemi yaptığınızda bu alanın 1,07 GB olduğunu görüyor ve "ohh işte temizlendi ve yenilendi" diyoruz. (Rakamlar her telefona göre değişiklik gösterebilir)

Peki durum gerçektende böyle mi?

Aslında durum tam olarak böyle değil. Önbelleği temizlemenin telefonları daha hızlı çalıştırdığı tam bir yalan. Android ekosisteminde sürekli olarak reklamlarla karşımıza çıkan "Telefonunuzu temizleyin" programlarına inanmamanızı sizlere tavsiye etmekteyiz.
3GB sistem belliği olan bir telefonun hiçbir program açık değilken kullanılabilir RAM miktarının 1,5 GB olması sizlerde şaşkınlık yaratsa da bu boş bellek miktarını doldurmanız telefonunuzu değil yavaşlatmak aksine hızlandırır.

1421671905 screenshot2015 01 19 14 48 23 66

Bellek kullanımının sadece pil kullanımına olumsuz bir etkisi olabilir -di; di diyoruz çünkü yeni Dalvik'ten geçiş yapılan ART sistemi bu durumu da minumuma indiriyor.
Bunun nasıl çalıştığını en güzel kendiniz test edebilirsiniz. Şimdi telefonunuzda Facebook, Twitter, Instagram, Hesap Makinesi ve Galeriyi açın. Daha sonra menü tuşuyla çıkış yapın ve istediğiniz sırayla programalara tekrar giriş yapın. Daha sonra aynı testi RAM temizliği yaptıktan sonra yapın. Programların ne kadar geç açıldığının farkına varacaksınız. Son dönemde birçok kişinin hastalık halinde telefonlarına RAM temizliği yaptığını hatta tek bir program bile görmeye tahammüleri olmadığına şahit olmaktayız.
Sizlere tavsiyemiz RAM temizliği yapmamanız. Gece uyumadan yada benchmark testler yapmadan önce telefonlarda RAM temizliği yapabilirsiniz ama RAM temizliği telefonunuzu hızlandırmaz aksine yavaşlatır.
Peki siz telefonunuzda RAM temizliği yapıyor musunuz? Bu bir hastalık halini aldı mı?



Benzer Konular

22 Kasım 2005 / ozti Bilgisayar
16 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük