Arama

MSF - Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières)

Güncelleme: 16 Ekim 2009 Gösterim: 4.771 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
16 Ekim 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Sınır Tanımayan Doktorlar (Médecins Sans Frontières)
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar
Médecins Sans Frontières logosu
Ad:  Msf_logo.gif
Gösterim: 120
Boyut:  1.8 KB
Sınır Tanımayan Doktorlar veya Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (Médecins Sans Frontières), savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu.
"Médecins Sans Frontières" 1971 yılında Nijerya İç Savaşı sonrasında Bernard Kouchner'in de dahil olduğu küçük bir Fransız doktor grubunca kuruldu. Dünyanın çoğu yerinde Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, ABD'de daha çok "Doctors Without Borders" (Sınırları Olmayan Doktorlar) olarak anılır.
MSF, Cenevre, İsviçre'de bulunan uluslararası bir kurul tarafından yönetilir. 20 alt bölümü vardır. Her yıl 3,000 doktor, hemşire, ebe ve ikmalci projelerde çalışmak üzere işe alınır. Sürekli istihdam edilen 1,000 kişilik ekip, gönüllüleri toplar ve medya ile finans işlerini düzenler. Özel bağışlar, kuruluşun gelirlerinin %80'ini oluştururken, geri kalan kısım hükümetlerin ve şirketlerin yardımlarından sağlanır. MSF'nin yıllık bütçesi 400 milyon ABD Doları civarındadır.
Kuruluş, 70'den fazla ülkede sağlık hizmetleri ve tıbbi eğitim programları uygular ve sıklıkla Çeçenistan ve Kosova gibi bölgelerde politik sorumluluk alınması talebinde bulunur. Kuruluş tarihinde sadece bir kez, 1994'teki Ruanda soykırımında ordu yardımı isteğinde bulunmuştur.
MSF 1999 yılında üyelerinin özellikle hızlı gelişen krizlerde tıbbi hizmetler sağlaması ve uluslararası ilgiyi bu krizlere çekmesi ile Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır. O dönemde MSF başkanı olan Dr. James Orbinski ödülü MSF adına aldı. Bundan önce, MSF 1996 Seul Barış Ödülü'nü de kazanmıştır. Kuruluşun şu andaki başkanı Dr. Christophe Fournier'dir.
Türkçe'ye de çevrilen İnsancıl Hukuk Sözlüğü de (ISBN 9750500970), örgütçe tasarlandı ve üye doktorlardan Françoise Boucher-Saulnier tarafından hazırlandı.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

30 Temmuz 2009 / elaziz Sağlıklı Yaşam
21 Ekim 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
14 Nisan 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
19 Aralık 2017 / Efulim Fizik