Arama

Bacak Ağrıları

Güncelleme: 12 Mayıs 2010 Gösterim: 13.087 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Bacak ağrısı:


Bacak ağrıları çok çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilmektedir.
  • Büyüme dönemlerindeki ağrılar,
  • Kasların sodyum-potasyum pompası bozukluklarına bağlı olarak sızlaması,
  • Dizlerin artrit, menisküs veya eklemlere su biriktirmesi nedeniyle rahatsızlanması,
  • Bacaklardaki dolaşım sorunlarından kaynaklanan ağrılar,
  • Leğen kemiğimizden seyrederek kalça kısmında yoğunlaşan ve buradan bacaklarımıza yayılan sinirlere kemik kas veya bozulmuş ve şişme yapmış çevresel dokularım baskı yapması,
  • Bel omurlarımızda meydana gelen fıtıklaşma bacak ağrısı sebeplerinden bazılarıdır.
Bacak ağrısının nasıl olduğundan yola çıkarak, bacak ağrısına neden olan rahatsızlığınızı belirleyebilirsiniz.

Büyüme dönemi ağrıları:
Çocuklarda ve hızlı gelişme gösteren gençlerde sıkça gözlenen bir durumdur. Özellikle baldırdan başlayan eklemler etrafında sıklaşan ağrılar gözlenir. Bazen bu ağrılar şiddetli sızlamalar şeklindedir. Gün içerisinde aşırı aktif olan çocuklarda daha sık gözlenir. Geceler uykudan uyandıracak seviyeye ulaşabilir.

Sodyum-potasyum pompası bozuklukları:
Aşırı nemli günler, çok yorgun olunan zaman dilimleri, soğukta fazlaca kalma sinir ve kaslarda dengesizliklere yol açar ve bacaklarda ağrı ve sızlamalara neden olur. Bu ağrı ve sızıların sabit değil gezici tarzda olması sodyum-potasyum pompası bozukluklarını işaret eder.

Diz eklemlerinden dolayı oluşan ağrılar:

Bu ağrılar karekterstiktir. Diz eklemlerinin altında veya üstünde başlar iltihabi vakalara göre bacaklara yayılabilir. Özellkle merdiven çıkarken, namaz kılarken, dizleri zorlayarak yapılan hareketler sonrasında oluşur. Soğuk havalarda bu ağrıları tetikleyebilmektedir.

Bel veya kalçada sinir sıkışması:

Bu ağrılar aniden gelerek bacakların aşağısına doğru yayılır ve çok şiddetli sızlamalar şeklnde kendini gösterebilir. Ağrı veya sızlamalar bacak hareketleriyle yer değiştirir veya şiddeti artar-azalır.

Dolaşım sorunlarından kaynaklanan ağrılar:

Bacak ve ayak şişlikleriyle birlikte gelişen ağrılar dolaşım problemlerine işarettir. Ancak dolaşım problemlerinde genelde iki bacak değil de tek bacak şişer veya ağrır. Damarların kendini belli edecek şekilde kabarması dolaşım problemleri fikrini perçinler. Bu duruma çok dikkat edilmelidir ve mutlaka bir doktora danışılmalıdır. Bu problemin geçiştirilmesi ayağınızı hatta bacağınızı kaybetmeye varan sorunlara neden olabilmektedir.




"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Bacak Ağrısı Ne Zaman Ortaya Çıka bilir?

Sponsorlu Bağlantılar
*Bacak ağrısının en çok görüldüğü durum sporcuların yaptıkları spordan dolayı (koşu atlama ..vs) zorlanmalarısonucu ortaya çıkar. Sert koşu zeminleri uygun olmayan spor ayakkabıları yeterince ısınmadan spor yapma veya aşırı egzersiz gibi nedenlere bağlı olan bu durumlarda kasların ve kasları çevreleyen dokuların hasarlanması sonucunda bacaklarda ağrı ortaya çıkar.

Bacaklarda ağrı yapacak bir diğer durum da varistir. Varisleri olan bir hastanın şikayetlerini şu şekilde sıralamak mümkündür: Ayaklarda ağırlık hissi veya duygusu genişleyen damarların üzerinde ve periyodik ağrılar tüm bacakta gizli olan ağrılar ayakta dururken veya ayakları sarkıtarak oturma pozisyonunda artar. Bacakta yanma ve kan akımında yavaşlama vardır. Akşama doğru ayaklarda şişme olur. Diz altındaki kaslarda kramplar olur ve daha çok gece rastlanır. Ayrıca büyük varislerin çirkin görünmesine bağlı olarak meydana gelen psikolojik bozukluklar gözlenebilir.

*Huzursuz Bacak Sendromu: Huzursuz bacak sendromu olan kişiler genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri ancak tam olarak da tarif edemedikleri rahatsız edici hislerden yakınırlar. Bu hisler kişiler tarafından ?baldırlarım ağrıyor? ?yanıyor? ?uyuşuyor? ?bacaklarımla böcekler yürüyor? ?küçük bıçaklar saplanıyor? gibi çok farklı şekillerde tarif edilir. Bu hislerin ortak özelliği istirahat halinde ortaya çıkıp hareket ile kaybolmalarıdır. Bu nedenle bu hisler sadece yatarken değil gün içinde özellikle uzun süre hareketsiz kalındığında da (televizyon sinema seyahat sırasında) ortaya çıkar ve kişi bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı duyar.Huzursuz bacak sendromu kalıtsal geçişi olan bir durumdur. %95 oranında sebebi belirsiz olarak ortaya çıkar %5 oranında da demir eksikliği şeker hastalığı üremi vitamin B12 eksikliği kalsiyum veya magnesium eksikliği bel fıtığı bacak varisleri nedeni ile de ortaya çıkabilmektedir.

*Bacak ağrıları bacak dışındaki nedenlere örneğin omurga kemiğinin rahatsızlıklarına bağlı olabilir. Bel omurları arasındaki daralmalar bacaklara yayılan ağrıya yol açar. Siyatik ağrısı bu tipte bacağa yayılan bir ağrıdır. Uzun süre oturan ya da çömelen kişilerde bacaklardaki sinirlerin sıkışması sonucunda yanma karıncalanma his azalması ve güçsüzlükle birlikte ağrı meydana gelir.

*Damar sertliği nedeniyle bacaktaki atardamarların daralması sonucunda yürüyüşle birlikte başlayan bacak ağrıları görülebilir. Bu hastalarda yürüyüş sırasında bacak kaslarında artan oksijen ihtiyacı karşılanamadığından bacaklarda ağrı meydana gelir ve ağrı dinlenmekle geçer.

*Bacaktaki herhangibir hastalıktan dolayı bacaklar ağrıya bilir. Örneğinbacaktaki atardamar ve toplardamarların hastalıkları da önemli birer bacak ağrısı nedenidir.
Toplardamarların iltihabı ve içlerindeki kanın pıhtılaşması ile ortaya çıkan tromboflebit tablosunda bacaklarda ağırlık cildin altında yanma hissi vardır. Yüzeyel damarların tıkanmasında ciltte kızarıklık ve hassasiyet olabilir. Derin damarların tıkanmasında ise ciltte yaralar açılabilir. Toplardamarların içindeki pıhtılar yerinden koparak akciğere gittiğinde hayatı tehdit edebilirler.

*Bacak kemiklerinin infeksiyonlarında ve tümörlerinde de ağrı duyabilir.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Şubat 2014 / kanmed Soru-Cevap
3 Mart 2018 / Misafir Tıp Bilimleri
25 Ekim 2011 / GüNeSss Tıp Bilimleri
29 Mayıs 2014 / mavisiyah Tıp Bilimleri
5 Şubat 2013 / maviiiiii Soru-Cevap