Arama

Tükürük (Salya) Nedir? Tükrüğün Görevleri ve Özellikleri

Güncelleme: 29 Nisan 2016 Gösterim: 7.880 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
9 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tükürük
Kulak altı, dil altı ve çene altı tükürük bezlerinin ağza akan salgısı. Bu üç tükürük bezi de ayrı türden tükürük salgılar. Bunların karışması karma tükürüğü meydana getirir. Karma tükürük duru, alkali, biraz yapışkan, % 95'i su, % 3'ü organik ve % 2'si madensel maddelerden meydana gelir. Sindirimdeki rolü çok önemlidir. Kuru besinleri ıslatarak lokmanın yutulmasını kolaylaştırır. Ağza alınan maddeleri eriterek daha fazla tat almayı sağlar. Karma tükürüğün günde salgılama miktarı 300-1.000 gramdır. Hastalık söz konusu olduğunda bu miktar azalır ya da çoğalır.
Sponsorlu Bağlantılar

Tükürük veya salya, insan ve hayvan ağzında üretilen bir tür sıvıdır. Bu sıvı, dilin altındaki tükürük bezleri aracılığıyla üretilir. Tükürük, çoğunlukla sudan oluşur, ancak içinde mukus, elektrolitler, bazı enzimler ve antibakteriyel bileşikler barındırır. Nişastayı kimyasal olarak parçalayabilen enzimleri içeren tükürük, diş çürümesini önemli ölçüde engeller. Tükürüğün pH değeri nötre çok yakındır. Yılanlar gibi bazı hayvanlar, tükürük bezlerine benzeyen organlarında kendilerini düşmanlardan korumak amacıyla zehir de üretirler.

İşlevleri

Tükürük, sindirimin başlamasını sağlayan bir sıvıdır. Nişastayı maltoza ve dekstrine parçalayan tükürük, diğer aşamalarda sindirimi kolaylaştırır. Yine tükürük, ağızda olası birçok bakteriyi yok eder. Ancak ağzın düzenli temizliği sağlanmadıkça bu antibakteriyel bileşiklerin etkisi yetersiz kalır. Ayrıca tükürük, ağızda kalan ve dişlere yapışan tartarları parçalar ve ağızda kalmış yiyecek artıklarını ayrıştırmayı sürdürür.

Tükürüğün bir diğer önemli özelliği ise; özgül ağırlıkları farklı olan yağ, su, asit gibi maddelerin faz farkı yaratarak ayrışmasını önlemek, bunların karışımını sağlayarak hazmı kolaylaştırmaktır.

Midede; düşük özgül ağırlıklarına sahip olan yağlar üstte, daha yüksek özgül ağırlığına sahip olan asit ve su, altta kalarak ayrışırlar. Bu sebeple; hazma yardımcı olacak mide asitlerinin yağları parçalaması imkânsız hale gelir. Tükürük; bu faz farkını (ayrışmayı) ortadan kaldırarak uzun bir süre özgül ağırlıkları eşitler ve böylelikle yağ, su ve asit katmanlarını ortadan kaldırarak asitle karışmasını sağlar ve hazmı kolaylaştırır.

Eski Türk geleneklerinden olan, yemekten sonra 15 dakika kadar sakız çiğnemekle bolca tükürük üreterek doğal yoldan hazmı kolaylaştırma günümüzde unutulmuş, ilaç kullanımı ön plana çıkmıştır.

Deney

  1. Bir deney tüpünün içine eşit miktarda (özgül ağırlıkları farklı olan) yağ ve su konur. Tüp çalkalanarak yağ ve su karıştırılır. Kısa sürede; özgül ağırlığı yüksek olan suyun dibe çöktüğü, özgül ağırlığı düşük olan yağın ise üste çıkarak yüzdüğü, böylelikle su ve yağın kesin bir hatla birbirinden ayrıldığı görülür.
  2. Aynı deney; tüpün içine bir miktar tükürük ilave edilerek tekrarlanır. Tüp çalkalandıktan sonra yağ ve suyun birbirine karıştığı ve uzunca bir süre birbirinden ayrışmadığı görülür.


MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 29 Nisan 2016 23:12
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

6 Haziran 2016 / virtuecat Tıp Bilimleri
26 Ekim 2018 / virtuecat Biyoloji
15 Mart 2018 / NihLe Biyoloji
1 Mayıs 2016 / BrookLyn Tıp Bilimleri
30 Nisan 2016 / Misafir Tıp Bilimleri