Arama

Sağlık Sektöründe Yeni Teknolojiler, Gelişmeler ve Son Haberler - Sayfa 33

Güncelleme: 28 Kasım 2016 Gösterim: 230.842 Cevap: 327
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2015       Mesaj #321
Avatarı yok
Yasaklı
Dijital Kalp Bankası

Sponsorlu Bağlantılar
Londra'da doktorlar, canlı 1600 insan kalbinin dijital modellerini bilgisayarda depoluyor. Amaç, kalp ve hastaların genleri ile ilgili bilgileri karşılaştırarak yeni tedaviler geliştirmek.Hammersmith hastanesi Tıbbi Araştırma Konseyi Klinik Bilimler Merkezi'nde 1600 hastanın kalbinin ayrıntılı üç boyutlu görüntüleri çekildi ve her gönüllünün genetik bilgileri kaydedildi.Proje, bilimde ilerleme kaydetmek için çok miktarda veri toplama akımının son örneği oldu.

Kalp araştırmasına katılan doktorlardan Declan O'Regan, yeni yöntemin, hastalardan birkaç yıl boyunca az miktarlarda veri toplanması ile yapılan tıbbi denemelerden çok daha fazla bilgi sunabileceğini söyledi.
Dr. O'Regan, "insanların genleri ile kalp hastalıkları arasında karmaşık bir ilişki var ve hala bu ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Net üç boyutlu kalp görüntüleriyle, kalp hastalıklarının nedenlerini ve etkilerini daha iyi anlamayı umuyoruz" dedi.

Dr. O'Regan bu tarz araştırmaların tıpta artık norm haline gelmeye başladığını söylüyor.Çok miktarda veri toplama akımı, birçok bilimsel alanda yaygınlaşmaya başladı. Cambridge'deki Avrupa Biyoinfomatik Enstitüsü'nde örneğin onbinlerce bitki ve hayvanın tüm genetik kodları saklanıyor. Bu bilgi 5.000 dizüstü bilgisayarın kapasitesi kadar yer tutuyor.İnsan beyninin nasıl çalıştığını bulmak için Southern California Üniversitesi'nde, 30 bin adet üç boyutlu beyin görüntüsü saklanmış durumda. Bu veriler de, 10 bin dizüstü bilgisayarın kapasitesine eşdeğerde.

Afrika ve Avustralya'da yapılmakta olan bir radyo teleskobu ise, bir yılda 300 milyon dizüstü bilgisayarı dolduracak kadar veri toplayacak.Bu kadar fazla miktarda bilgi depolanmasının amacı, hastalıklara yol açan ortak unsurları tespit etmek.


Kaynak: BBC (16 Şubat 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Mart 2015       Mesaj #322
Avatarı yok
Yasaklı
Kök Hücre Tedavisinde Bir İlk

Sponsorlu Bağlantılar
Fransız ve Belçikalı bilim insanları ilk kez kök hücre tedavisi ile serebral korteksteki sinir hasarını onarmayı başardı.Bilim insanları embriyonik kök hücrelerden elde edilen sinir hücrelerini yetişkin bir fareye naklederek hayvanın zedelenmiş, beyin kabuğu olarak da adlandırılan serebral korteksini tedavi etti.

Farenin zarar gören sinir hücrelerinin işlevini tekrar yerine getirmesi için ilk kez kök hücrelerin kullanıldığına dikkati çeken bilim adamları sonuçların hücre tedavisi alanında atılmış dev bir adım olduğunu vurguladı.Bilim adamları beyin zedelenmelerinin hücre ölümüne yol açtığını, yetişkinlerin sinir hücrelerinin kendini yenileme kapasitesinin oldukça sınırlı olduğunu hatırlatarak embriyonik hücre nakliyle bu bölgenin tedavi edilebileceğini belirtti.Deneyin bir fare üzerinde yapıldığına işaret eden bilim adamları insanlarda da bu yöntemin uygulanması için daha kapsamlı araştırmaların gerekliliğine vurgu yaptı.

Kaynak: AA / Science (11 Mart 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Nisan 2015       Mesaj #323
Avatarı yok
Yasaklı
Uyku Apnesi, Hafıza Kaybını Tetikliyor

Uyurken nefes almakta zorlanan kişilerin daha erken yaşlarda hafıza sorunları yaşadığı belirlendi.Neurology dergisinde yayımlanan araştırmada, Amerikalı bilim insanları 55 yaşın üzerinde 2.400 insanı inceledi.Uyku apnesinden şikayetçi olan kişilerin iyi uyuyan kişilere göre 10 yıl önce unutkanlıktan ve düşünme becerileriyle ilgili diğer sorunlardan yakındıkları saptandı.Bu bulgu, kötü bir uyku ile hastalıklar arasında kurulan ilişkiyi pekiştirir nitelikte.ABD'de kapsamlı bir Alzheimer araştırması yürüten bilim insanları, özellikle uyku apnesi çektiklerini belirten gönüllüler üzerinde inceleme yaptı.Uyku apnesinde, boğazdaki kaslar gevşeyerek solunum yolunu engelliyor ve soluk almayı güçleştiriyor. Uyku apnesi hastaları genellikle yüksek sesle horluyor ve gece boyunca birçok kez uyanıyor.

Beyne Giden Oksijen Çok Önemli

Araştırmacılar bazı hastalarda, beyin dahil önemli bazı organların yeterince oksijen alamamasından kaygı duyuyor.Araştırmaya göre solunum yollarının açık tutulmasını ve oksijen girişini sağlayan CPAP cihazını kullanan az sayıda uyku apnesi hastası, hafıza kaybı sorunundan şikayetçi olmadı.Araştırmacılar şimdi CPAP tedavisinin bu alandaki faydasını belirlemek için daha geniş çaplı bir çalışma yapıyor.İngiltere'deki Alzheimer Araştırma kuruluşundan Dr. Simon Ridley, "Bu çalışma, uyku sırasında solunumdaki aksaklığın, ileriki yaşlarda görülen hafıza ve düşünme becerilerindeki gerilemede bir risk olabileceğini gösteriyor; ama buna neden olduğunu kanıtlamıyor." diyor ve ekliyor: "Beyne iyi düzeyde oksijen girmesi, beyin sağlığı açısından çok büyük önem taşıyor. Uyku apnesi tedavisiyle daha ileriki yaşlarda hafıza ve düşünme sorunları arasında kurulan ilişki de ilginç."

Kaynak: BBC / Neurology (16 Nisan 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Eylül 2015       Mesaj #324
Avatarı yok
Yasaklı
Dokunma Hissi Veren Protez El Yapıldı

ABD'de yapılan bir araştırmada beyinle doğrudan bağlantılı bir robot el felçli bir erkek hasta üzerinde başarıyla denendi ve hastanın dokunma duyusunu hissetmesi sağlandı. John Hopkins Üniversitesi'ndeki Uygulamalı Fizik Laboratuvarı'nda yapılan çalışma ABD Ordusu'nun fonladığı ileri protez uzuv araştırmasının bir parçası. 28 yaşındaki erkek hasta omuriliği yaralanması nedeniyle 10 yıldan uzun süredir felçliydi. Protez robot eldeki elektrotlar beynin duyusal ve motor kortekslerine yerleştirildi. Böylece hasta düşünerek kolu hareket ettirebildi ve tek tek parmaklarına dokunulduğunu hissetti. Robot eldeki alıcılar parmakların herhangi birine yapılan baskıyı tespit etti ve beyne bu hissi taklit eden elektronik sinyaller yolladı.

Gözler Bağlıyken de Tam İsabet

Hasta gözleri bağlıyken de hangi parmağına dokunulduğunu tam isabetle bildi. Araştırma ekibinden Justin Sanchez, "Bir ara bir değil iki parmağına dokunup ona söylememeye karar verdik. Sonra 'Bana numara mı yapıyorsunuz?" dediğinde artık robot elle hissettiği duyunun doğala yakın olduğunu biliyorduk" dedi. Sanchez ayrıca "Düşünceyle yönetilen protezler büyük bir gelecek vaat ediyor. Ancak beyne giden sinyallerden geri besleme olmadan hassas hareketleri yapacak derecede kontrol elde etmek zordu. Mekanik elden beyne doğrudan bağlantı kurulması, doğala yakın hareketlerin biyoteknolojiyle kusursuz bir şekilde yeniden oluşturulabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

Kaynak: Neurology / BBC (15 Eylül 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Ekim 2015       Mesaj #325
Avatarı yok
Yasaklı
Yoksul Ülkeler için Ucuz Mikroskop Geliştirildi

Amerikalı bilim adamları, yoksul ülkelerde AIDS ve kanser gibi hastalıkların teşhisine yardımcı olabilecek ucuz mikroskop geliştirdi. "Biomedical Optics Express" dergisinde yayımlanan makalede tanıtılan yeni cihaz, 3 boyutlu yazıcı kullanılarak üretildi. Çalışmayı yürüten Rice Üniversitesi'nden Doç. Tomasz Tkaczyk, dünyanın yoksul bölgelerinde hastalıkların teşhisi için büyük öneme sahip testlerin daha ucuza yapılabilmesi amacıyla bu cihazı geliştirdiklerini söyledi.

Doktorların sadece mikroskop yardımıyla hastanın hücrelerine bakarak önemli tıbbi bilgi edinebileceğine dikkati çeken Tkaczyk, "Örneğin anormal sayıdaki beyaz kan hücreleri, kemik iliği yetmezliği veya AIDS'in göstergesidir. Akyuvarların parçalanması, hastanın bakteriyel ya da viral enfeksiyondan muzdarip olabileceğini gösterir. Doktorlar, kanda tuhaf şekilli hücreleri inceleyerek de kanseri tespit edebilir" dedi. Genetik araştırma gibi tıbbi tekniklerin yüksek maliyeti ve altyapı gereksinimi nedeniyle ancak donanımlı laboratuvarlarda yapılabildiğine işaret eden Tkaczyk, bu tür laboratuvarların olmadığı yoksul bölgelerde plastik mikroskobun hastalıkların teşhisinde doktorlara önemli oranda yardımcı olacağını vurguladı.

Kaynak: AA / Biomedical Optics Express (22 Ekim 2015)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Şubat 2016       Mesaj #326
Avatarı yok
Yasaklı
İnsan Genlerini Değiştirme Projesi

İngiltere'de doğurganlıkla ilgili yasal düzenlemeleri yapan kurum, bir grup araştırmacıya insan embriyosunun genlerini değiştirme izni verdi. Londra'daki Francis Crick Enstitüsü'nde yapılacak araştırmada insan yaşamının en erken dönemini daha iyi anlamak amaçlanıyor. Döllenmeden sonraki yedi günü mercek altına alacak olan araştırmada, düşüğe neden olan etkenler ele alınacak. Francis Crick Enstitüsü'nün başkanı Paul Nurse, Kathy Niakan tarafından yapılacak araştırmanın "tüp bebek tedavisinin başarısını daha iyi anlamaya yardımcı olacağını" söyledi.

Bilim insanlarının laboratuvarda yapacakları çalışmalardan sonra embriyoları kadınların vücuduna yerleştirmesi ise yasak olacak. Geçen yıl yapılan insan genetiğini değiştirmeye yönelik ilk çalışma ile bilim insanları, bir kan hastalığını ortadan kaldırmak için insan embriyoları üzerinde çalışma yaptıklarını açıklamışlardı.Bu çalışma başarıya ulaşamadı, ancak bazı hastalıklara yol açan genlerin DNA'dan çıkarılması yoluyla gelecek kuşakların daha sağlıklı olmasını sağlamak konusunu gündeme taşıdı. İnsan embriyolarının gen yapısını değiştirme yolundaki çalışmalar, ileride 'isteğe göre bebek üretmekte kullanılabileceği' gerekçesiyle eleştirilere uğruyor.

Kaynak: BBC (1 Şubat 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2016       Mesaj #327
Avatarı yok
Yasaklı
Üç Boyutlu Baskıyla Canlı Vücut Parçaları Üretildi

Bilim insanları, üç boyutlu baskı yöntemiyle canlı vücut parçaları üretiminde başarı sağlandığını söylüyor. Bu yöntemle üretilen kemik, kas ve kıkırdak parçalarının, hayvanlara nakledildiklerinde normal işlevlerini yerine getirdikleri görüldü. Rejeneratif (yenileyici) tıp açısından önemli bir gelişmeye işaret eden araştırmanın sonuçları Nature Biotechnology adlı dergide yayımlandı. ABD'de yapılan araştırma, vücudun hasar gören bölümlerini canlı hücrelerle onarma açısından umut vadediyor. Bilim insanları uzun süredir kırılan bir çeneyi, kopan bir kulağı veya hasar gören kalp kaslarını üretilen insan hücreleriyle onarmak üzerinde çalışıyorlardı. Ancak bu alanda karşılaşılan başlıca sorun, üretilen hücreleri canlı tutmaktı. Laboratuvar ortamında üretilen hücreler 0.2 milimetreden kalın dokularda oksijensiz kalıyor ve beslenemiyordu.

ABD'de Wake Forest Baptist Tıp Merkezi'ndeki araştırma ekibi ise tıpkı bir sünger gibi içinde mikroskobik kanallar bulunan üç boyutlu hücreler basmayı başardı. Bu mikroskobik kanallar sayesinde hücrelerin beslenmesi sağlandı. Entegre Doku ve Organ Baskı Sistemi denilen bu yöntemde, biyolojik bozunma özelliğine sahip plastik ve su bazlı bir jel kullanılıyor.

Çözünebilir bir plastikle biçim veriliyor, hücreleri içeren su bazlı jel de bunların büyüyebilmesi için gerekli ortamı sağlıyor. Bu şekilde üç boyutlu basılan parçalar hayvanlara nakledildiğinde, plastik form çözünerek yerini hücreler tarafından üretilen proteinden oluşan akıcılığı az sıvı ortama bırakıyor, bu arada nakledilen parçaların içinde kan damarları ve sinirler oluşuyor.
Araştırmaya başkanlık eden Prof. Anthony Atala, insan dokularının da aynı şekilde basılabileceğini söyledi.

Üç boyutlu baskının tıp için yeni kapılar açtığını belirten Prof. Atala, BBC web sitesine şu örneği verdi: "Farzedin ki bir hastanın çene kemiği kırıldı. Röntgen çekip kırık parçanın görüntüsünü bilgisayara aktardıktan sonra, oraya tamı tamına uyacak bir kemik parçasını üç boyutlu yazıcı ile basabiliriz." Biyolojik bozunurluğu olan maddeleri ve ıslak ortamdaki hücreleri kullanan tedavi yöntemleri daha önceden de kullanılıyordu. Prof. Atala, bu araştırmada farklı yapılarda dokular üretildiğini, yumuşak doku olarak kas üretiminde, sert doku olarak da kemik ve kıkırdak üretiminde başarılı olunduğunu söylüyor. Amaçları, diğer türlerde insan dokularını da üretmek için bu teknolojiden faydalanmayı sürdürmek.

Kaynak: BBC / Nature Biotechnology (16 Şubat 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Kasım 2016       Mesaj #328
Avatarı yok
Yasaklı
Tıp Gündemi / CRISPR Adlı Gen Düzenleme Tekniği İlk Kez Bir İnsan Üzerinde Uygulandı!

CRISPR-Cas9 gen düzenleme tekniği ile genetiği değiştirilmiş bir hücre dünyada ilk kez ileri düzey akciğer kanseri olan hastalara aşılandı. Bilim insanları etkili gen düzenleme tekniği olan CRISPR’ın klinik alanlarda uygulamaya konulması ile bir çok genetik bazlı hastalığın yanı sıra önemli kanser türleri içinde umut verici tedavi yöntemlerini oluşturacağına inanıyor. Pekin Üniversitesi’ndeki Çinli uzmanlar CRISPR tekniğini mesane, prostat ve böbrek kanseri olan hastalara da Mart 2017’de uygulamayı planlıyor.

Çinli doktorlar için CRISPR’li hücreleri üretmek sandıklarından daha fazla zaman aldı. Temel olarak CRISPR yöntemi ile akciğer kanseri hastasının kanından aldıkları bağışıklık hücrelerindeki PD-1 genini etkisiz hale getirdiler. PD-1 geni kanser hastalarının bağışıklık hücrelerinde aktif hale gelerek onların kanser hücreleri ile mücadele etmesini engelliyor. Uzmanlar PD-1 geni etkisizleştirilmiş bağışıklık hücrelerinin kanser hücreleri ile etkili bir mücadeleye gireceğini ve bu sayede hastanın kanseri yeneceğini umuyor. İlgili gelişme tüm dünyadaki onkologların bir çoğunun aklında yöntemin güvenilirliği konusunda soru işaretleri bıraktı.


Kaynak: Nature (15 Kasım 2016)

Benzer Konular

4 Aralık 2016 / gokhan404 Akademik
12 Ekim 2014 / Misafir Sanat
2 Şubat 2016 / byseus Sosyal Ağlar
27 Ekim 2015 / _EKSELANS_ Sosyal Ağlar
12 Haziran 2015 / _EKSELANS_ Arşive Kaldırılan Konular