Arama

Dünya Kentleri: Almeria

Güncelleme: 14 Mayıs 2016 Gösterim: 2.885 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
24 Ağustos 2009       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam

Almeria

Ad:  almeriya.jpg
Gösterim: 133
Boyut:  22.7 KB

(Arapça: el-Meriye “denizin aynasi”), İspanya’nın güneyinde, Andalucia özerk bölgesinde, Almeria ilinin merkezi olan liman kenti. Akdeniz’deki Almeria Körfezindedir. Romalılarca Urci ya da Portus Magnus olarak bilinen Almeria, 1489’da Katolik Kral Fernando ve karısı Kastilyalı Isabel tarafından zaptedildi. Kentteki tarihsel yapıtlar arasında kale biçiminde inşa edilmiş bir gotik katedral (1524-43), Kurtuba (Cördoba) emiri I. Abdurrahman’ın 773’te bir Fenike yerleşmesinin üstüne yaptırdığı Mağribi Alcazaba’smm (kale) içinde yer alan piskopos sarayı ve ruhban okulu ile kente ve limana tepeden bakan San Cristöbal Şatosu kalıntıları bulunur.
Sponsorlu Bağlantılar

Mimari yapısı ve göz kamaştıran parlaklığıyla Almerfa, bir Avrupa kentinden çok bir Fas kenti görünümündedir. Deniz mevsiminin bütün yıla yayılmasını sağlayan ılıman ve güneşli iklimi Almeria’yı Ispanya’nın Akdeniz kıyısının bir bölümü olan Costa de La Luz’un tatil merkezi haline getirmiştir. 1960 sonrasında film yapımcıları için gözde bir mekân oluşu da kentte otellerin yapılmasını ve hava ulaşımının gelişmesini hızlandırmıştır.

Sanayi etkinlikleri arasında maden işleme, balık konserveciliği, petrol, kükürt ve kimyasal madde üretimi bulunur. 1970’lerin sonlarında Carboneras Plajı denen kıyıda taş ocağı, fabrika ve liman tesislerini içeren büyük bir çimento kompleksi kurulmuştur. Modern tesislerle donatılmış olan liman, portakal ve üzüm ihracatı nedeniyle özellikle ağustos ile aralık aylan arasında çok canlıdır. Nüfus (1990 tah.) 161.566.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 14 Mayıs 2016 20:26
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
23 Nisan 2011       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ud kelimesinin aslı Arapça dır: "sarısabır veya ödağacı" anlamındaki "el-oud'dan gelir. Baştaki 'el'- kelimesinin, bazı dillerde olup bazılarında olmayan harf-i tarif (belirgin tanım edatı) olduğunu bilen Türkler bu edatı atmış, geriye kalan 'oud' ('eyn, waw, dal) kelimesini de -gırtlak yapıları 'eyn'e uygun olmadığı için- "ud" şekline sokmuşlardır. Dillerinde tanım edatı olan Batılılarsa, 11-13. yüzyıllar arasındaki Haçlı seferleri sırasında tanıyıp Avrupa'ya götürdükleri bu saza, luth (Fr.), lute (İng.), Laute (Alm.), liuto (İtal.), Alaud (İsp.), Luit (Dat.) gibi hep L ile başlayan isimler vermişlerdir. Hatta 'saz yapıcılığı' anlamında bizde de kullanılan 'lütye' kelimesi de yine luth'den yapılmadır (aslı luthier).

Sponsorlu Bağlantılar
Adı Arapça olduğuna göre, ud Arap sazı o halde! Hem çok acele, hem çok yanlış bir hüküm bu. Çünkü bu sazı ilk defa 7. yy.da Horasan'dan Bağdat'a çalışmaya gelen Türk işçilerin elinde görmüş olan Araplar, göğsünün yapılmış olduğu sarısabır ağacından (aloexyion agallocum) dolayı el'-oud adını vermişlerse (Türkler de bu adı aslı olan Kopuz yerine -belki daha kısa oluşu yüzünden- benimsemişlerse) de, saz Türklerin bin yıllık Kopuz'undan başka birşey değildir; nitekim ta Hunlardanberi ozanları ve kopuzcuları olmayan hiçbir Türk ordusu yoktu (cahiliyye devri Arapları müzik aleti olarak def ve rababe dedikleri tek telli ilkel bir çalgıdan başkasını bilmiyorlardı). Bu gerçek de çok önce, yüzyılımızın en büyük iki müzikologu ile, en büyük edebiyyat tarihçimiz tarafından ortaya konmuştur (bkz. Fuad Köprülü, Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar, Ank. Üni. Bas. 1966, s. 207, 209 vdl.; Mahmut Ragıp Gazimihal, Ülkelerde Kopuz ve Tezeneli Sazlarımız, Ank. Üni. Bas. Ank. 1975, s. 64; aynı müellifin Musiki Sözlüğü, M.E. Bas. İst. 1961, s. 138, 259, 260; Curt Sachs, The History of Musical Instruments, New York 1940, s. 252). Ud'un Macarcadaki adı 'Kobza'dır ve Türk Kopuzunun biraz değiştirilmişinden ibarettir. Nitekim Dede Korkut'da da yine Kopuz'dan türemiş olan 'kobzaşmak' fiili 'karşılıklı saz çalmak' demektir.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
14 Mayıs 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

UD Almería


Tam isim
Unión Deportiva Almería, S.A.D.
Ad:  a futbol.jpg
Gösterim: 229
Boyut:  16.1 KB

Takma isim(ler) Unicorn De Almeira
Renkler Kırmızı-Beyaz
Kuruluş 1989
Stad Estadio del Mediterráneo,
Almería, İspanya
Kapasite 22,000
Başkan Alfonso García Gabarrón
Teknik direktör Hugo Sanchez
İnternet adresi udalmeriasad.com
Lig La Liga
2008-09 La Liga, 11.Unión Deportiva Almería, İspanya'nın Almería kentinde kurulmuş La Liga'da mücadele eden futbol kulübü. Daha önce AD Almeria ismiyle 1979-1981 arasında da La Liga'da oynamıştır.Bu sezon 19 yaşındaki Arjantin'in gelecekteki yıldız adayı Pablo Piatti'yi transfer etmiştir.

kadro
Ad:  almeriya2.jpg
Gösterim: 235
Boyut:  39.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
17 Nisan 2010 / LaSalle Turizm
1 Eylül 2010 / Daisy-BT Turizm