Arama

Dünya Kentleri: Aargau

Güncelleme: 14 Mayıs 2016 Gösterim: 1.413 Cevap: 1
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
25 Mayıs 2015       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
Aargau
MsXLabs & Büyük L

Sponsorlu Bağlantılar

İsviçre'de kanton, Ren-Aar- Limmat-Reuss ırmaklarının birleşme bölgesinde; 1400 km2; 464 600 nüf. (1985) [almanca konuşolur]. Merkezi, Aarau. Kanton, 1803’te, çok çeşitli toprak parçalarının birleştirilmesiyle oluşturuldu; güney kesiminde alçak sırtlar ve Mittelland’ın vadileri, kuzey kesiminde Juralar’ın ucu yer alır. Ilıman iklim ve alüvyonlu topraklar, vadilerde hayvancılık ve çok türlü tarım (meyve, sebze, tütün) yapılmasına olanak verir, Brugg'da güçlü bir İsviçre köylüleri birliği vardır. Ama kantonun iktisadi yaşamında başlıca yeri sanayi tutar. Ulaşım yolları (demiryolu: Zürich-Basei ve Zürich- Bern; Zürich-Bern otoyolu), enerji kaynakları (Ren ve Aar ırmakları üstünde barajlar, iki nükleer santral), Zürich sermayesi ve dinamizmi birçok küçük kentte (lenz- burg, Brugg, Zofingen) sanayinin gelişmesini sağlamıştır; büyük makine yapımcısı Brovvn Boveri & Cie şirketinin merkezi Baden'dedir. Kantonun kentleri küçük olmakla birlikte, nüfus yoğunluğu ülke ortalamasının iki katıdır.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
NeutralizeR - avatarı
NeutralizeR
ADM Webmaster
14 Mayıs 2016       Mesaj #2
NeutralizeR - avatarı
ADM Webmaster
Ad:  Aargau.jpg
Gösterim: 272
Boyut:  48.0 KB
Aargau
(Almanca), Fransızca argovie, Kuzey İsviçre’de ülkenin Almanya ile sınırının bir bölümünü oluşturan kanton.

Sponsorlu Bağlantılar
Batıda Basel-Laandschaft yarı kantonu ve Solothurn kantonuyla, güneyde Luzern kantonuyla, doğuda Zug ve Zürich kantonlarıyla komşudur. Yüzölçümü 1.405 km2’dir. Adını aldığı Aare Irmağının aşağı çığırı kantonun içinden geçer. Aargau, Alpler ile Jura Dağları arasında uzanan büyük İsviçre Platosunun kuzeydoğu kesimini oluşturur. Göz okşayıcı ormanlarla kaplı tepeler ve vadiler burada birbirini izler. Habsburgların ataları, bugün kantonun merkezi olan Aarau yakınlarında yerleşmişti. İsviçre Konfederasyonu 1415’te bölgeyi Habsburglardan aldı. Bern’in elinde kalan güneybatı bölümü 1798’de Helvetia Cumhuriyeti’nin Aargau kantonu oldu; geri kalan bölüm de Baden kantonunu oluşturdu. 1803’te bu iki kanton (ve 1802’de Avusturya tarafından Helvetia Cumhuriyetine bırakılan Frick) birleştirildi ve Aargau Kantonu adıyla İsviçre Konfederasyonu üyeliğine kabul edildi.

İsviçre’nin en verimli bölgelerinden biri olan kantonun ekonomisinde tarım, mandıracılık, meyve ve tahıl üretimi ile hasır örmeciliği ön sırayı alır. Elektrikli araçlar, hassas ölçü araçları, tekstil, çimento ve puro imalatı, tuz çıkarımı ve arıtımı bellibaşlı sanayi etkinlikleridir. Beznau’da iki nükleer enerji santralı işletilmektedir. Kantonun güzel doğa görüntüleri, eski şatoları, zengin müzeleri ve Schinznach Bad ile Baden’deki sıcak su kaynakları çok sayıda turisti bölgeye çeker. Hemen hemen tümü Almanca konuşan nüfusun yarıdan biraz fazlası Protestandır. Nüfus (1983 tah.) 459.077.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 31 Mayıs 2016 22:53
Son derece gururlu insanlar, susmayı ve yalnızlığı sever.

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
22 Şubat 2014 / Zopir Turizm
8 Şubat 2014 / Jumong Turizm
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular