Arama

Dünya Kentleri: Elbasan

Güncelleme: 25 Kasım 2016 Gösterim: 1.892 Cevap: 2
ener - avatarı
ener
Ziyaretçi
21 Temmuz 2011       Mesaj #1
ener - avatarı
Ziyaretçi

Elbasan

Ad:  elbasan.JPG
Gösterim: 326
Boyut:  99.2 KB

Arnavutluk’un orta kesiminde il ve il merkezi kent.
Sponsorlu Bağlantılar

Elbasan kenti Shkumbin (Şkumbin) Irmağının kuzey kıyısında, sulak, verimli bir ovanın doğu ucundaki yüksek bölgede yer alır. 1466’da II. Mehmed (Fatih) tarafından, Arnavut komutan Gjergj Kastrioti’ye (İskender Bey) karşı yürütülen askeri harekâtlarda üs olarak kullanılmak amacıyla, antik Scampis kentinin bulunduğu yerde kuruldu. Osmanlı egemenliği sırasında Arnavut milliyetçiliğinin başlıca merkezlerindendi. II. Dünya Savaşı’na değin nüfusun yaklaşık yüzde 85’i Müslüman, kalanların çoğunluğu da Ortodoks Arnavuttu. Surlar içindeki eski kentin mimari kalıntıları hâlâ ayaktadır.

Zeytin, mısır ve tütün yetiştirilen bir bölgenin tarım merkezi olan Elbasan, demir ve kara yolu ile Dıraç (Durres) Umanına ve öteki kentlere bağlanır. Ekonomik etkinlikleri kereste işleme ve çimento, sabun, zeytinyağı imalatını kapsar. 1978’de, kentin çevresinde çıkarılan demir-nikel cevherini kullanan büyük bir metalürji tesisi üretime geçti. Birkaç kilometre güneybatıdaki Cerrik’te (Tsırrik) bir petrol rafinerisi vardır. Elbasan ilinin yüzölçümü 1.481 km2’dir. Nüfus (1983 tah.) kent, 69.900; (1983 tah.) il, 213.200.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 25 Kasım 2016 03:47
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
24 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Elbasan
Arnavutluk'ta, Tiran'ın kuzeydoğusunda, Şkumbi Bölgesi'nde kent. Verimli bir ovanın ortasında yer alan Elbasan, tarım pazarı (özellikle mısır, zeytin) ve endüstri merkezidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Elbasan, Gramsh, Librazhd ve Peqin ilçelerinden oluşur. İlin merkezi ise Elbasan şehridir. İl kuzeyde Debre, güneydoğuda Korice, güneyde Berat, güneybatıda Fier ve kuzeybatıda Tiran illerine komşudur.Ayrıca tekstil ve çelik fabrikaları vardır. Yüzölçümü 1.481 km2, nüfusu 248.670 (1990).

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs.org

Et Yemekleri - Elbasan Tava


Malzemeler
Ad:  elbasan tava.jpg
Gösterim: 266
Boyut:  61.6 KB
  • 750 gr Kuzu eti (Kemiksiz)
  • 3 Çorba kaşığı margarin
  • 2 Orta boy soğan
  • 6 Su bardağı süzme yoğurt
  • 6 Su bardağı su
  • 1/2 Su bardağı un
  • 3 Yumurtanın sarısı
  • Tuz
Yapılışı
  1. Margarinimizi bir derince bir tencereye alırız.
  2. Yağ kızdıktan sonra etlerimizi tavaya ilave ederiz.
  3. Etlerimizi birkaç defa tavada altlı üstlü kızarıncaya kadar çeviririz.
  4. Soğanlarımızı iri dişe gelir şekilde doğradıktan sonra, etlere ilave edip birkaç defa çeviririz.
  5. Soğanların kızarmasına fırsat vermeden etlere ve soğana tuzunu ve suyu ekleyip, bir buçuk saat gibi uzun bir süre kısık ateşte pişmeye bırakırız. Böylece hem etlerimizi iyice pişirmiş olacağız hem de et suyu elde edeceğiz.
  6. Diğer tarafta yemeğimizin ikinci aşaması için yoğurt ve unumuzu bir kapta iyice karıştırırız.
  7. 2 – 2.5 bardak ölçüsünde süzülmüş et suyunu karışımımıza yavaşça yediririz. Bu karışımı 10 dk. kadar kısık ateşte ara ara karıştırarak pişiririz.
  8. Yumurtalarımızı ayrı bir kapta iyice çırpıp, kesilmesine müsade etmeden bu karışıma yedirerek ilave ederiz.
  9. Bu hazırladığımız sosumuzu, fırın tepsisine aldığımız etlerimizin üzerine sıcak sıcak dökeriz.
  10. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıkta bir fırında 10-15 dakika kadar fırınlayıp, sıcak servis yaparız.

Son düzenleyen Safi; 25 Kasım 2016 03:45
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
25 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
ELBASAN
Ad:  elbasan.JPG
Gösterim: 246
Boyut:  38.2 KB

Arnavutluk'ta kent;

80 700 nüf. (1989). Bir akarsu havzasında, yumuşak kayaçlı bir alanda, Shkumbin ırmağının denize döküldüğü yerde kurulmuş olan Elbasan, ülkedeki merkezi konumu ve diğer büyük kentlerle ulaşımının iyi olması sayesinde gelişti. Demir-çelik. Çimento fabrikası. Kereste kombinası.

— XVI. ve XVII. yy.’da anıtsal, özgün bir dinsel resim okulunun merkeziydi

—Tar. Kentin Makedonya sülalesine kadar uzanan tarihi, gerçekte Mehmet ll’nin 150 bin kişilik bir orduyla Arnavutluk’a girişiyle başlar (1465). Sığındığı Akçahisar kalesi’nde İskender Bey’in uzun süre dayanabileceğini kestiren Mehmet II, Arnavutluk’u, özellikle de Krüjeyi danetim altında tutmak amacıyla Elbasan kalesi ni yaptırdıktan sonra içine yeterince asker ve mühimmat bırakarak İstanbul'a döndü. İtalya'ya kaçan ve sonra dönen İskender Bey'in Balaban Paşa yı yenerek öldürmesi ve ardından da Elbasan’ı kuşatması üzerine (1467), Arnavutluk'a ikinci kez giren Mehmet II, İskender Bey'i yeniden kaçmak zorunda bıraktı.

Tüm Arnavutluk'un Türkler tarafından fethinden sonra Draç ve ispatla birlikte üç kadılıktan biri konumuna getirilen Elbasan’ın ilk sancak beyliğine önce Mehmet Bey, ardından onun yerine de Evrenoszade Mehmet Bey atandı. Önemli bir hareket üssü olarak Rumeli ordusunun giriştiği tüm savaşlarda kullanılan kent, Tanzimat' tan sonra düzenlenen vilayet yönetmeliğince bir ilçe konumuna getirilerek Debre sancağına bağlandı Birinci meşrutiyetin ilanıyla yeniden sancak oldu. Balkan savaşı sonunda Arnavutluk devletine bırakıldı.

Elbasan tava


a. (Arnavutluk'taki Elbasan kentinin adından). Mutf. Soğan, tuz ve az suyla pişirilmiş kemiksiz, iri doğranmış etlerin üzerine yoğurt, un, et suyu ve yumurta sarısıyla yapılan sosu döküp fırında kızartarak yapılan yemek.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

20 Ağustos 2013 / _Yağmur_ Taslak Konular
30 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
1 Eylül 2010 / ener Taslak Konular