Saimbeyli
Saimbeyli, Akdeniz Bölgesi’nde, Adana iline bağlı ilçe ve ilçe merkezi kasaba. Yüzölçümü 1.132 km2 olan Saimbeyli ilçesi doğuda Kahramanmaraş ili, güneyde Kozan ve Feke ilçeleri, batıda gene Feke ilçesi ve Kayseri ili, kuzeyde de Tufanbeyli ilçesiyle çevrilidir.
Sponsorlu Bağlantılar
ilçe topraklan ilin kuzey kesiminde derin akarsu vadileriyle parçalanmış yüksek bir alanda yer alır. Bu topraklann doğu kesimini Dibek Dağı, batı kesimini ise Tahtalı Dağlarının güneydoğu uzantısı olan Bakır Dağı engebelendirir. Dorukları ilçe sınırlan dışında kalan dağlann bazı kesimlerinin yüksekliği 2.000 m’yi aşar. Dağlann yüksek kesimlerinde kara çam, göknar, kızıl çam ve sedir ağaçlarından oluşan ormanlar vardır. İlçe topraklarından kaynaklanan suları, Seyhan Irmağının başlıca iki kolundan biri olan Göksu Irmağı toplar.
İlçe halkının büyük bölümü kırsal kesimde yaşar ve ilçe ekonomisi tarıma dayanır. Ekime elverişli toprakları kısıtlı olan ilçede önemli miktarda kıl keçisi ve koyun yetiştirilir. Bitkisel üretim ilçe halkının gereksinimini karşılayacak düzeydedir, ilçede az miktarda buğday, arpa, baklagiller ve üzüm yetiştirilir. İlçe topraklarında diyasporit ve demir içeren cevher yatakları vardır.
Hitit döneminden beri Anadolu’nun iç kesimlerini Akdeniz kıyısına bağlayan, ticari ve askeri açıdan büyük önem taşıyan bir yolun geçtiği yöre, ortaçağda Ermenilerin yaşadığı alanlardandı. 16. yüzyıl sonlarında Adana vilayetinin Kozan sancağına bağlı Haçin kazası sınırları içindeydi. I. Dünya Savaşı’ndan sonra bir süre Fransızların denetimindeki Ermenilerin elinde kalan yöre, 18 Ekim 1920’de işgalden kurtuldu.
Gelişmemiş ve küçük bir yerleşme olan Saimbeyli kasabası ilçenin orta kesiminde yer alır. Eskiden Haçin adıyla anılan kasabanın adı, Kurtuluş Savaşı sırasında çeşitli yararlıklar gösterdikten sonra şehit olan Haçinli Saim Bey’in anısına 30 Aralık 1923’te Saimbeyli olarak değiştirildi. Adana’yı Pınarbaşı üzerinden Kayseri’ye bağlayan karayolunun geçtiği kasaba, il merkezi Adana’ya 157 km uzaklıktadır.
Kasabada tarihsel açıdan önem taşıyan başlıca yapılar, ortaçağda Badimon adıyla anılan Haçin Kalesi ile yörenin Ermenilerden geri alınması sırasında şehit düşen 80 Saimbeylilinin gömüldüğü şehitlik ve amttır.
Saimbeyli Belediyesi 1929’da kurulmuştur. Nüfus (1990) ilçe, 20.700; kasaba, 4.699.
Coğrafi özellikler
İlçe merkezi Göksu Çayı'nın kıyısında kurulmuştur. İlin kuzeyinde yer alan ilçenin denizden yüksekliği 1050 metre olup, toprakları dağlıktır. Orta Toroslar zincirine dahil olan Dibek Dağı ilçenin doğusunda, Bakır Dağı batısında yer alır. Dağlar derin akarsu vadileriyle parçalanmıştır. Dağların yüksek kesimleri köknar, kızılçam, karaçam ve sedir ormanları ile kaplıdır. Seyhan Irmağının başlıca iki kolundan biri olan Göksu ilçe topraklarını sular.
Adana’yı Pınarbaşı üzerinden Kayseri’ye bağlayan yol ilçe merkezinden geçer.
Tarihçe
İlçenin kuruluşu hakkında elde kesin bilgiler bulunmaktadır.
Tarihi kalıntılara göre Hititler devrine kadar uzanmaktadır. İlçenin eski adı "Haçin" dir.
Bu ismin de ovaya egemen olan Anavarza Beyliğin'den geldiği ve Bey Toryo'nun oğlunun adı olduğu bilinmektedir. Bölge çeşitli uygarlıkların etkisi altında kalmıştır.
Osmanlı döneminde Maraş sancağının Elbistan kazasına bağlanmıştır. Kurtuluş savaşı sırasında Fransız işgali altında kalmış, 18 Ekim 1920'de Yüzbaşı Doğan ve Kaymakam Saim Bey tarafından kurtarılan bölge 1922 yılında Kaymakam Saim Bey'den dolayı bu adı almış, yeni bir ilçe olarak kurulmuştur.
1928 yılında da bugünkü yerine nakledilmiştir.
Saimbeyli ile ilgili ilk bilgileri, İlçeyi ziyaret eden seyyahlar ve araştırmacılardan öğrenmekteyiz: V.Langlois (1852 -1853), Rahip Alishan (1800’lü yılların sonu), W. M.Ramsay (1800’lü yılların sonu), F.X.Schaffer (1900’lü yılların başı), C.Texier (19. y.y ilk yarısı) gibi seyyahlar Saimbeyli’yi ziyaret etmiş ve ilçenin ekonomik ve sosyal yaşantısının yanısıra tarihsel dokusu ile ilgili bilgiler de vermişlerdir.
İlçe 1800’lü yıllardan itibaren bu seyyahlarca Hadchin, Hadjine, Hacın, Hadschin ve Haçin olarak adlandırılmıştır. W. M. Ramsay ise ilçenin Roma ve Bizans Dönemleri’ndeki adının Badimon olduğunu yazmaktadır.
Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Y.Doç. K.Serdar Girginer tarafından yürütülen “Adana İli ve Çevresi Arkeolojik Yüzey Araştırmaları Projesi” kapsamında ilçenin 2003 yılında çok kapsamlı ve titiz bir çalışmayla arkeolojik kültür envanteri çıkarılmış ve ilçeyle ilgili ilk bilimsel sonuçlar elde edilmiştir.
Bu çalışmadan elde edilen veriler ışığında İlçe tarihinin Roma Dönemi’ne kadar uzandığı tespit edilmiştir.Bu çalışmada İlçede Roma, Bizans ve Ermeni Dönemi yerleşmelerine ait pek çok anıtsal eser tespit edilmiş ve İlçenin zengin kültürü Arkeolojik literatüre kazandırılmıştır.
Nüfus
1893 yılında Osmanlı Devleti tarafından yapılan nüfus sayımına göre Haçin (Saimbeyli)'in nüfusu 24.057 kişidir. Bunun tamami, Ermeni olup katolik, lusavorçagan ve protestanlardan olusmakdadir.
İlçe nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 17.149 kişidir. Bunun 5.198'si ilçe merkezinde, 11.951'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
Ekonomi
Ekonomisi hayvancılık ve tarıma dayalıdır. En çok koyun ve kılkeçisi beslenir. Tarım ürünleri ilçe halkının ihtiyacını karşılayacak seviyede olup, başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, kiraz, baklagiller ve üzümdür. İlçe topraklarında demir yatakları vardır. Ormancılık gelişmiştir. Ayrıca ilçe sınırları içerisinde bulunan yaylalar ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Çatak Yaylası
Saimbeyli -Tufanbeyli kara yolunun 2. kilometresinden sola dönülerek bahçeler arasından geçen 3 kilometrelik stabilize yolla ulaşılmaktadır. Saimbeyli'den belediye otobüs seferleri bulunmaktadır. Dağ yamacından akan küçük şelalelerin beslediği anıt çınar ağaçlarının gövde ve dalları üzerine kurulmuş çardaklarda piknik yapılabilen bir yayladır. Bol su kaynakları olan Çatak yaylası, Saimbeyli ilçesinin su ihtiyacını karşılamaktadır. Otobüs şuanda calışmamaktadır yollar acıktır ama özel aracları oaln insanlar yardımcı olurlar
Obruk Yaylası
Obruk yaylası saimbeyli ilçesine 4 km uzaklıkta olup ana yoldan stabilize bir yola sapılır ve yaklasık 10 dk lık bir yolculuktan sonra Obruk'a ulaşılır. Burası belediye ve karayolları tarafından düzenlenmış ve halkın kullanımı için açılmıştır. Doğa yürüyüşü için ve bir mesire alanı olarak, bol su kaynaklı bir doğa harikasıdır. Suyun kaynağının olduğu yerde yapay bir havuz vardır.
Girmesi cesaret isteyen bu su "karpuz çatlatan" olarak anılır. Obruk yaylası ile çatak yaylası aynı yeri isimlendirmektedir. Ayrıca yaz aylarının vazgeçilmezi olan rafting yapmak için yurt dışından gelenler, ilçe ekonomisi için bir gelir kaynağıdır.
Resmi Site: SAİMBEYLİ KAYMAKAMLIĞI
Son düzenleyen Safi; 5 Ocak 2017 23:35
theMira