Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 51

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.041 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ekim 2015       Mesaj #501
Avatarı yok
Yasaklı
Uzayda NASA-İsrail İşbirliği

Sponsorlu Bağlantılar
NASA ve İsrail Uzay Ajansı, sivil uzay çalışmalarında işbirliği amacıyla bir anlaşma imzaladı. Özellikle Mars misyonlarında çalışmaların yürütülmesi planlanıyor.Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) ile İsrail Uzay Ajansı (ISA), uzayda işbirliğine gidiyor. Kudüs'te NASA Başkanı Charles Bolden ve ISA Direktörü Menachem Kidron arasında imzalanan anlaşma gereğince iki ülke sivil uzay çalışmalarında işbirliğini artıracak.

Bolden yaptığı açıklamada, anlaşmayla NASA'nın İsrail'in inovasyon ve teknolojilerinden faydalanacağını söyledi. Bolden, “İki ülkenin uzay araştırmaları, bilimsel keşif ve araştırmalar konusunda uzun bir işbirliği geçmişi var ve bu yeni anlaşmayla bu ortaklığı daha da ileri götürmek istiyoruz” dedi. ISA'dan yapılan açıklamada ise ülkenin teknolojilerinin gelecekteki Mars misyonlarında önemli bir rol oynayacağı kaydedildi. Anlaşma gereğince, ISA ve NASA ortak misyonlara katılabilecek, personel ve bilimsel veri çalışmaları yapabilecek ve tesisleri de ortaklaşa kullanabilecek.

Kaynak: DW (14 Ekim 2015)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Ekim 2015       Mesaj #502
Avatarı yok
Yasaklı
Sıradışı Işıklar Saçan Bir Yıldız Keşfedildi

Sponsorlu Bağlantılar
ABD’de kendilerine Gezegen Avcıları (Planet Hunters) adını veren bir grup, NASA’nın Kepler Teleskobu’ndan toplanıp kamuoyuyla paylaşılan görüntüleri inceleyerek, Güneş Sistemi’nin dışında sıradışı ışıklar saçan bir yıldız keşfetti. Amatör astronomlar, bu ışıkların Dünya dışındaki zeki varlıkların kurduğu bir uygarlıktan geliyor olabileceği iddiasını ortaya attı. İddia, Berkeley Üniversitesi’ne bağlı çalışan ve Dünya dışı yaşam üzerine çalışan SETI adlı kuruluş tarafından da dikkate alındı.

Kaynak: Ntvmsnbc (17 Ekim 2015)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ekim 2015       Mesaj #503
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay Çöpleri

Büyük bir 'uzay çöplüğü'nün gelecek ay Dünya'ya düşmesi bekleniyor. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın 1960'lı yıllarda "İnsanlı Ay Yolculuğu" projesinden geriye kaldığı tahmin edilen uzay çöplüğünün 13 Kasım'da Dünya'ya düşeceği tahmin ediliyor. Uzay atıklarının büyük bölümünün ise atmosfere girdikten sonra yok olması bekleniyor. Yok olmayan parçaların, Sri Lanka açıklarında Hint Okyanusu'na düşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc (26 Ekim 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Kasım 2015       Mesaj #504
Avatarı yok
Yasaklı
Kurukafa Görünümlü Asteroid Dünya'yı Teğet Geçti

kurukafa gorunumlu asteroid dunyayi teget gecti9QZoOJDaW06HMqFe 9HsLA?width620&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20151031204301434&ampmetarectangle

NASA'nın açıkladığı 2015 TB145 adı verilen Asteroid beklenildiği üzere Dünya’nın 480 bin kilometre yakınından geçti.Kurukafa'ya benzeyen şekli ile oldukça dikkat çeken Asteroid, Dünya'yı teğet geçti. NASA'nın açıklamasına göre Asteroid eski bir kuyruklu yıldız.Uzmanlar, Asteroid'in Dünya'nın işleyişini herhangi bir şekilde etkilemeyeceğini belirtti. Asteroid, NASA'nın açıkladığı tahmin edilen rotasını takip ederek Dünya'nın 480 bin kilometre açığından geçti.

Kaynak: Ntvmsnbc (31 Ekim 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Kasım 2015       Mesaj #505
Avatarı yok
Yasaklı
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Teknik Arıza

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) güç kaynaklarından biri, teknik arıza nedeniyle devre dışı kaldı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), istasyon için gerekli enerjiyi sağlayan sekiz güç kaynağından birinin meydana gelen arıza yüzünden devre dışı kaldığını, diğer yedisinin kesintisiz biçimde çalışmaya devam ettiğini açıkladı.Kısa devreden kaynaklanan arızanın, ISS'te görevli 6 Astronot için herhangi bir tehlike arz etmediği, personelin normal faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi.

Arızadan etkilenen sistemlerin alternatif güç kaynaklarına yönlendirildiğini belirten NASA sözcüsü Dan Huot, güç kaynağının onarılması için gereken parçaların istasyonda bulunmadığını, söz konusu parçaların ancak SpaceX'in gelecek yılın başlarında uzaya fırlatacağı Falcon 9 roketiyle istasyona gönderilebileceğini ifade etti. Huot, gerekli parçanın istasyona gönderilmesinin ardından Astronotların bozuk parçayı değiştirerek güç kaynağını yeniden çalıştıracağını ve değişim işleminin yaklaşık 5 saat süreceğini söyledi.


Kaynak: AA (17 Kasım 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Kasım 2015       Mesaj #506
Avatarı yok
Yasaklı
Yeniden Kullanılabilir Roket Geliştirildi

Online alışveriş devi Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu uzay şirketi Blue Origin, yeniden kullanılabilir roketi ile yaptığı denemelerden olumlu sonuç aldı. New Shepard isimli uzay aracını 100 kilometre irtifaya çıkaran ekip, yere dikey bir biçimde başarıyla iniş yaptı.

Kaynak: Ntvmsnbc (25 Kasım 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Aralık 2015       Mesaj #507
Avatarı yok
Yasaklı
ABD Uzaydaki Altın için Yasa Çıkardı!

Uzay, altın, platin ya da demir cevherleriyle bir hazine gibi. ABD Başkanı Barack Obama tarafından kasım ayı sonunda imzalanan Uzay Yasası, Amerikan firmalarının resmi olarak uzayda madencilik yapmalarının önünü açtı.Uzay Yasası uzayın tüm insanlığa araştırma amacıyla eşit oranda açık olduğu fikrine dayanıyor ve yatırımcıların uzay projelerinden kar sağlanması gerektiği iddialarını da güçlendiriyor.

Güvenli Dünya Vakfı'ndan Avukat Christopher Jackson, “Uzayın araştırılması ve kaynaklarının kullanımı başladı“ ifadelerini kullandı.Ticari olarak uzayda faaliyet göstermek isteyen firmalar için masraflar bir hayli fazla. Çoğu büyük firma bu nedenle bu yarıştan uzak kalmayı tercih ederken, küçük firmalar uzayda altın aramalarının kazananı olmayı umut ediyor.Google'ın kurucusu Larry Page'in 2012 yılında kurduğu Planetary Resources firması da asteroidlerde madencilik yapacak olan bir firma. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Chris Lewicki, “Uzay yasası müşteri ve yatırımcılara, uzaydaki ticari faaliyetlere girişirken bir güvence sunmamızı sağlıyor“ dedi.

1500 Asteroide Ulaşmak Mümkün

NASA'nın verilerine göre, şu anda Dünya'dan 1500 kadar asteroide ulaşılması mümkün.Öte yandan asteroidlerdeki donmuş hidrojenin gelecekte uydu ve uzay araçlarının yakıt tanklarına hidrojen yüklenmesini mümkün kılacağı ve Mars'a yolculukları bir hayli kolaylaştıracağı öngörülüyor.Planetary Resources ve rakibi Deep Space Industries ilk araştırma çalışmalarına 2017'de başlamayı planlıyor ancak bu 2020'ye de kayabilir.

Kaynak: DW (20 Aralık 2015)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ocak 2016       Mesaj #508
Avatarı yok
Yasaklı
En Büyük Güneş Sistemi Keşfedildi

Gök blimciler, bugüne kadar bilinen en büyük Güneş sistemini keşfetti.Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden bir grup bilim adamının yürüttüğü araştırmada, uzun süredir yalnız olarak tanımlanan dev gaz gezegenin aslında bir yıldıza sahip olduğu ortaya çıktı. Bu yıldızın, "2MASS J2126-8140" isimli gezegene 1 trilyon kilometre uzakta olduğu görüldü. Yıldızın, gezegenin ekseninde bir tam turu tamamlamasının neredeyse bir milyon Dünya yılını aldığı bildirildi.

Araştırmada, 2MASS J2126-8140 adlı gezegenin de Jüpiter'den 10-12 kat büyük olduğu belirtildi. Gezegenin yıldızına uzaklığının ise Dünya'nın Güneş'e uzaklığından 6 bin 900 kat fazla olduğu belirlendi. Araştırma ekibinden Dr. Simon Murphy, yaptığı açıklamada, kütlesi bu kadar az bir gezegeni bulmaktan duydukları şaşkınlığı dile getirerek, "Bu sistemin bizim Güneş sistemimiz gibi toz ve gaz bulutundan meydana gelmiş olmasının imkanı yok" dedi.

Kaynak: AA / Kraliyet Astronomi Cemiyeti Dergisi (27 Ocak 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Şubat 2016       Mesaj #509
Avatarı yok
Yasaklı
Avrupa, Uzay Madenciliği için İlk Adımı Attı

Lüksemburg hükümeti, asteroitlerin üzerindeki değerli madenlerin çıkarılması için yürütülen madencilik çalışmalarına destek vereceğini açıkladı.Uzay madenciliği için yeni teknolojileri destekleyeceğini söyleyen Lüksemburg, bu alanda faaliyet gösteren özel şirketlere doğrudan yatırım yapabileceğini de belirtti.Uzay madencileri için ülkede yeni bir yasal altyapı da oluşturulacak.Lüksemburg'un uzay madenciliği programına Avrupa Uzay Ajansı'nın eski başkanı Jean-Jacques Dordain danışmanlık yapacak.

Uzay madenciliğinin artık Jules Verne romanlarından çıkıp gerçeğe dönüştüğünü söyleyen Dordain, asteroitlere uzay araçları gönderip çıkarılan değerli minerallerin Dünya'ya döndürülmesinin artık mümkün hale geldiğini söyledi.ABD'de pek çok şirketin uzay madenciliği alanında ilerleme kaydettiğini vurgulayan Dordain, Avrupalı şirketleri bu alanda yatırım yapmaya çağırdı.
Dordain, "ABD'de birçok ilerleme kaydedildi. Avrupa'nın da adım atmasının zamanı gelmiş durumda. Lüksemburg'un bayraktarlık yapmasından son derece mutluyum" dedi.ABD'de Deep Space Industries ve Planetary Resources adlı şirketler, madencilik için uygun asteroitleri tespit edip değerli mineralleri çıkarabilecek uzay araçlarını tasarlama aşamasında.

Uzay Madenciliği Yasaları Hazır

ABD Senatosu, geçen yıl asteroitlerden çıkarılacak değerli minerallerin mülkiyet hakkının kimde olacağına dair yasal düzenlemeyi tamamlamış ve kabul etmişti.Her ne kadar yasaya karşı çıkan bazı kesimler, uzayda mülkiyet iddia etmenin Birleşmiş Milletler'in (BM) 1967'de kabul ettiği Dış Uzay Antlaşması'na aykırı olduğunu söylese de, Lüksemburg'un Ekonomi Bakanı uzay madenciliğinin tamamen yasal olduğunu söylüyor. Ekonomi Bakanı François Bausch, "Mevcut düzenlemeler uzay ve gök cisimleri ile ilgili bir mevzuat. Ancak uzaydaki minerallere dair bir düzenleme yok" diyor. Uzay madenciliğini uluslararası sularda balık avlamaya benzeten Bausch, "Balıkçılar avladıkları balığın mülkiyetine sahip olur ancak okyanusun mülkiyetini alamaz" hatırlatmasını yapıyor.

Kaynak: BBC (4 Şubat 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Şubat 2016       Mesaj #510
Avatarı yok
Yasaklı
En Şiddetli Yıldız Patlaması Gözlemlendi

Bilim insanları bugüne kadarki en büyük yıldız patlamasının gözlemlendiğini duyurdu.Süpernova da denilen yıldız patlaması, Güneş'ten 570 milyar kat daha parlak ışık saçtı. Süpernova'ya ilişkin gözlem verileri saygın bilim dergilerinden "Science"da yayımlandı. Dünya'dan yaklaşık 3,8 milyar ışıkyılı uzaklıktaki Süpernova, ilk kez geçen yıl haziran ayında gözlenmişti. Süpernova'nın şimdiye kadar görülmemiş boyutları uzmanları şaşırttı. Enerjisi biten büyük yıldızların patlama anına Süpernova deniyor. 2011 Nobel Fizik Ödülü, Süpernova patlamalarıyla evrenin giderek artan bir hızla genişlediğini keşfeden Saul Perlmutter (ABD), Brian P. Schmidt, (ABD/Avustralya) ve Adam G. Riess'e (ABD) verilmişti.

Kaynak: Ntvmsnbc / Science (Ocak 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış