Arama

Astronomi (Uzay) Haberleri - Sayfa 52

Güncelleme: 15 Ekim 2018 Gösterim: 187.050 Cevap: 523
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Şubat 2016       Mesaj #511
Avatarı yok
Yasaklı
Büyük Göktaşı Atlas Okyanusu Üstünde Patladı

Sponsorlu Bağlantılar
Büyük bir göktaşı Atlas Okyanusu'nun üstünde atmosfere girerek Brezilya sahil şeridi üzerinde yanmaya başladı ve atmosferde infilak etti. Göktaşının 6 Şubat'ta atmosfere girdiği ve yaşanan patlamayla 13 bin ton TNT patlayıcısı düzeyinde enerjinin açığa çıktığı bildirildi. Bu, 2013 yılından bu yana Dünya atmosferine giren en büyük göktaşı. 2013'te Rusya'da Ural Dağları'na düşen göktaşı binden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Ateş topu olarak havada seyreden göktaşı binaları sallayarak pencerelerin kırılmasına neden olmuştu. Ural'a düşen göktaşının yaydığı enerji 500 bin ton TNT patlayıcısına eşitti. Şubat ayı başında atmosfere giren büyük göktaşının okyanus yüzeyine 30 kilometre kala bütünüyle yandığı için fark edilmediği düşünülüyor. NASA ölçümlerine göre her yıl 30 küçük meteor Dünya atmosferinde yanıyor. Yerkürenin çoğu suyla kaplı olduğu için göktaşları çoğunlukla okyanuslara düşerek insan nüfusunu etkilemiyor.

Kaynak: BBC (24 Şubat 2016)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mart 2016       Mesaj #512
Avatarı yok
Yasaklı
Uzay İstasyonu Ekibi Döndü

Sponsorlu Bağlantılar
Bir yıla yakın bir süredir uzayda yaşayan Amerikalı astronot Scott Kelly ile Rus kozmonot Mihail Kornienko, yeryüzüne döndüler. İki uzay insanı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) tam 340 gün, yani normal kalış süresinin iki misli zaman geçirdiler. Bu uzatmalı görev uzun süre uzayda kalmanın insan bedeni üzerindeki etkileri konusunda bir araştırmanın da parçası. Bilim insanları ayrıca, astronot Scott Kelly'yi incelerken, aynı süreyi dünyada geçiren ikizi Mark ile de karşılaştırarak daha ilginç sonuçlar elde etmeyi umuyorlar.

İkiz Astronotlar

Kelly, Kornienko ve Rus mürettebat Sergey Volkov'u taşıyan Soyuz kapsülü bu sabah yerel saatle 10.26'da paraşütle Kazakistan steplerine iniş yaptı. Misyonun komutanı Scott Kelly bu göreviyle birlikte 4. kez çıktığı uzayda toplam 520 gün geçirmiş oldu. Buna karşılık tek bir uzay misyonunda en uzun zamanı geçirme rekoru halen 437 gün ile Rus kozmonot Valery Polyakov'a ait. Polyakov, bu uzay turunu 1990'lı yılların ortalarında yapmıştı.

Kelly, Dünya'ya dönerken beraberinde aralık ayında Britanyalı Astronot Tim Peake'in uzay istasyonuna götürdüğü roka tohumlarını da getirdi. Bu tohumlar okullara dağıtılacak ve öğrenciler, uzaya gidip gelen tohumlardan yetişen rokaları, yeryünden hiç ayrılmayan tohumlardan yetişenlerle kıyaslayacaklar.Uzayın zor koşullarında yaşamak insan bedeninde kas ve kemik erimesi, uyku ve görme bozukluğu ve fazla radyasyona maruz kalmak gibi sorunlara yol açıyor. Ama uzayda yaşamanın en belirgin etkileri insan zihninde görülüyor.


Zihinsel Etkiler

Yeryüzüne inişten az önce canlı bağlantıyla gazetecilere konuşan Astronot Scott Kelly, "Fiziksel olarak bayağı iyi hissediyorum, fakat en zor şeylerden biri dünyada sizin için önemli olan insanlardan fiziksel olarak tamamen ayrı olmak. Bağınızın koptuğunu hissediyorsunuz" dedi. Misyonun komutanı Kelly Kazakistan'dan ABD'de Houston'a uçacak ve burada NASA uzmanları onun üzerinde incelemelerine başlayacaklar.Scott Kelly'nin yine bir Astronot olan ama emekliye ayrılan kardeşi Mark da kardeşinin yolculuğu boyunca testlerden geçiriliyordu. İkiz kardeşlerin ayrı ayrı incelenmesi bilim insanlarına uzayın insan bedeni üzerindeki gerek fiziki gerekse psikolojik etkilerini anlama konusunda önemli bir araç vermiş olacak. NASA bu araştırmanın, ileride Mars'a insan gönderme hedefi konusunda da bir birikim sağlamış olacağını söylüyor.

Yürümekte Zorlanıyorlar

Uzayda uzun süre kalan bir çok Astronot yeryüzüne indiklerinde bir süre yürümekte zorluk çekiyor. Kelly, Kornienko ve Volkov, Kazakistan'a iner inmez, denge, koordinasyon ve yürüme kontrollerinden geçirilmek üzere, orada kurulan sahra hastanesine alındı.

Mars'a Hazırlık

Uzay istasyonu mürettebatı hemen tıbbi destek alıyor ama Mars'a gönderilecek uzay insanlarının kızıl gezegenin yüzeyine iniş yaptıktan sonra böyle bir imkanları pek olmayacak. Bilim insanları bu nedenle yaralanma ihtimallerini asgariye indirip, tedaviyi hızlandıracak yollar üzerinde çalışıyorlar. Geçtiğimiz Pazar günü Scott Kelly uzay istasyonunun komutasını yine Amerikalı bir Astronot olan Timothy Kopra'ya devretti. İstasyonda halen Tim Peake ve Yuri Malençenko da görev yapıyor. Uzay istasyonundan ayrılan ekibin yerini ise, 18 Mart günü Kazakistan'daki Baykonur üssünden atılacak Soyuz roketiyle gidecek olan Amerikalı Jeffrey Williams ile Rus kozmonotlar Aleksey Ovçinin ve Oleg Skripoçka alacaklar.

Kaynak: BBC (2 Mart 2016)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Mart 2016       Mesaj #513
Avatarı yok
Yasaklı
Plüton, Tekrar Gezegen Olarak Kabul Edilebilir

Güneş sisteminin "eski" dokuzuncu gezegeni, Yeni Ufuklar (New Horizons) aracının gönderdiği fotoğrafların incelenmesi ile gezegen statüsünü geri kazanabilir. New Scientist'deki bir makaleye göre, Yeni Ufuklar tarafından gönderilen fotoğraflara daha yakından bakıldığında, dağ tepelerinde görülen sisin yanı sıra, bulut oluşumlarının da bulunduğu fark edildi. Bu da Plüton'un atmosferinin, daha önce varsayılandan daha karmaşık olduğunu göstermekte ve popüler cüce gezegenin, yıllarca bizlere öğretildiği gibi sistemin dokuzuncu gezegeni olması anlamına geliyor.

ao7  VcjzE JV0M6ZX5hkA?modecrop&ampscaleboth&ampv20160310091854049&ampmaxWidth620

New Scientist makalesinde belirtilene göre, Boulder, Colorado'daki Southwest Research Institute'dan John Spencer'ın 1 Mart tarihinde gönderdiği e-posta, yüzeyde gözüken bir bulut oluşumunu göstermekte. Yazdığı yazıda Boulder "güney doğuda Sputnik üzerinde düşük irtifada sis gözüküyor ve sağ tarafta (sanıyorum) Krun Macula'nın üzerinde belirgin bir bulut gözükmekte" ifadelerine yer veriyor. Ancak Society for The Preservation of Pluto as a Planet (Plüton'un bir gezegen olarak korunması topluluğu), bulutların ne oldukları belli olmadığı için bu konuda henüz net bir şey söyleyemiyor. Ayrıca, bu bulutların Plüton'un tekrar gezegen olarak sayılması için yeterli olup olmayacakları da belli değil.

Kaynak: Ntvmsnbc / New Scientist (10 Mart 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mayıs 2016       Mesaj #514
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Atmosferinde Yeni Keşif

Mars'ın üst katmanı mezosferde incelemelerde bulunan SOFIA, 'Kızıl Gezegen'i çevreleyen gaz tabakasının ne kadarının uzaya dağıldığına dair yeni sonuçlara ulaştı. Mars'ta gözlem yapan uzay aracı SOFIA, 'Kızıl Gezegen'in atmosferinde atomik oksijen tespit etti.

Ad:  ,7tGMkW1UQ0-9aXqI_oWdjQ.jpg
Gösterim: 158
Boyut:  37.6 KB

Yapılan araştırmada mezosferde bulunan atomlar, tahminlerin yarısı kadar çıktı. Söz konusu araştırmanın Mars'ın geçmişte yaşam olanakları sunan bir atmosfere sahip olup olmadığı yönündeki çalışmalara ise destek olması bekleniyor. NASA geçen yıl Mars'ta sıcak aylarda tuzlu su aktığına dair güçlü kanıt elde ettiğini açıklamıştı. 1970'li yıllarda Mars'ın atmosferiyle ilgili yapılan son araştırmalardan sonra yapılan bu araştırma, uzun bir süre sonra gezegenin atmosferi ile ilgili yapılmış ilk araştırma niteliği taşıyor.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (11 Mayıs 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
25 Ağustos 2016       Mesaj #515
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  yeni dünya.jpg
Gösterim: 256
Boyut:  26.2 KB

İkinci 'Dünya' bulundu!

Güneşe en yakın yıldızın yörüngesinde dünyaya benzeyen bir gezegen bulundu.

Bilim adamları, Güneş Sistemi'ne en yakın yıldız Proxima Centauri'nin yörüngesinde dünyaya benzeyen bir gezegen buldu. Uluslararası bilim adamlarından oluşan "Pale Red Dot" kurulu uzun araştırmalar sonucunda yaptığı buluşunu kamuoyuna açıkladı. Bilim adamlarının açıklamasında, yeni bulunan gezegenin, dünyaya benzediği ve güneşten çok daha küçük ve soğuk olan "kırmızı cüce yıldız" Proxima Centauri'nin yörüngesinde bulunduğu bildirildi.

Uluslararası bilim adamlarının, Şili'deki La Silla Gözlemevi'nde hassas spektrometre kullanarak yaptığı keşifle ortaya çıkarılan ve "Proxima b" adı verilen gezegenin dünyanın 1,3 katı büyüklüğünde olduğu ve dünyadan 1,2 ışık yılı uzaklıkta bulunduğu bildirildi. Bilim adamları kurulunda yer alan Carnegie Bilim Kurumu'ndan Paul Butler, konuyla ilgili açıklamada, buluşun 30 yıllık bir araştırma sonucunda gerçekleştirildiğini bildirdi. Butler ayrıca, çalışmalarının dünyaya en yakın gezegenler etrafında yüzlerce gezegen keşfettiğini kaydetti.

Bilim adamlarının buluşu, bir gün sonra Nature dergisinde yayınlanacak.

Kaynak: ntv.com.tr
🌘 🚀
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Kasım 2016       Mesaj #516
Avatarı yok
Yasaklı
SpaceX Uzaya Göndereceği 4425 Uyduyla İnternet Sağlayacak!

Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX şirketi uzaya göndereceği 4000'den fazla uyduyla Dünya'ya internet hizmeti vermek için ABD'de lisans başvurusu yaptı. Mars'ta koloni kurma planını açıklayan uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketi uzaya ilişkin yeni planını açıkladı. ABD'deki İletişim Komisyonu'na başvuru yapan SpaceX yetkilileri uzaya 4425 uydu göndermek için izin istedi.
Ad:  spacex-uzaya-gonderecegi-4-bin-425-uyduyla-internet-saglayacak,hjJxGduvWEOYMzh97je4FQ.jpg
Gösterim: 192
Boyut:  10.5 KB

Tesla Motors'un da kurucusu olan Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketi Dünya'nın yörüngesine yerleştireceği uydularla uzaydan internet hizmeti vermeyi amaçlıyor. Güneş enerjisiyle çalışacak olan uydularla ilgili açıklama yapan şirket, "Bu proje sayesinde Dünya'nın her yerinde her zaman internet erişimi olacak" ifadelerini kullandı. Elon Musk daha önce de Mars'ta koloni kurmak istediğini ve 10 yıl içerisinde 200 bin dolar bilet ücretiyle isteyen herkesi uzaya götüreceklerini söylemişti. Çalışmalarına başlayan şirketin onay alması durumunda deneme uydularını 2017'de uzaya göndereceği açıklandı. Ancak projenin tamamıyla hizmete girmesi 10 yıla yakın sürecek ve en az 10 milyar dolara mal olacak. Daha önce de Intelsat, SES, Telesat ve Boeing gibi şirketler benzer hizmetleri vereceklerini açıklamıştı.

Ad:  spacex-internet-satellite-details,1QwJqcR8UEqwsWzwO_-bcw.jpg
Gösterim: 190
Boyut:  33.1 KB

Dünya'nın etrafına belirli aralıklarla yerleştirilecek olan uyduların proje tamamlandığında yerkürenin tamamına internet sağlaması hedefleniyor. Projeyi geçen sene açıklayan Elon Musk, "Daha önce konuşulmuş bütün projelerden çok daha büyük" demişti. Projede ilk uygulama bölgesi olarak Amerika'nın seçileceği ve fırlatılacak 800 uyduyla bölgenin internet kalitesinin artırılacağı belirtildi. SpaceX bu projeyi gerçekleştirebilirse şirket tarafından uzaya gönderilen uydular şu anda var olan bütün uyduların sayısından fazla olacak. SpaceX firmasının eylül ayında uzaya fırlatmaya çalıştığı 62 milyon dolara mal olan Falcon 9 roketi fırlatmadan kısa bir süre sonra patlamıştı. Falcon 9'la birlikte üzerinde taşıdığı 200 milyon dolarlık İsrail'e ait bir iletişim uydusu da patlamıştı.

Kaynak: Ntvmsnbc / AP (18 Kasım 2016)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Kasım 2016       Mesaj #517
Avatarı yok
Yasaklı
Astronomi Gündemi / Kainatın Erken Dönemine Ait "Cüce Galaksiler" Keşfedildi!

Ad:  kainatin-erken-donemine-ait-cuce-galaksiler-kesfedildi,-dS-fYxIwkej2WlBFz6Wyg.jpg
Gösterim: 149
Boyut:  38.2 KB

Astronomlar, yerçekimsel kırılma fenomeni sayesinde kainatın erken oluşum evresine ait çok sayıda mini galaksinin varlığını tespit etti.

ABD'den bir grup astronom, bilim tarihinde ilk kez bir cüce galaksi topluluğunu görüntüleyerek tespit etmeyi başardı.California Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü gözlem ekibi, yerçekimsel kırılma veya yerçekimsel lens denilen, uzaktaki bir gök cismiyle aynı görüş çizgisindeki bir cismin diğerinden aldığı ışığı büyüterek doğal bir lens işlevi göreceği varsayımından yola çıkarak, daha önce tespiti mümkün olmayan cüce galaksi topluluklarını görüntülemeyi başardı.

Hubble uzay teleskobundaki Wide Field 3 kamerasını kullanan ekip, üç galaksi öbeğinin derinlik görüntülerini kaydetti. Görüntüler, çok sayıda cüce galaksinin varlığını ortaya çıkardı. Tespit edilen mini galaksilerin yıldız oluşumu bakımından evrenin en üretken olduğu kozmik döneme ait olduğu ileri sürüldü. "The Astrophysical Journal" dergisinde yayımlanan araştırmada kullanılan yöntemin bilim dünyasına evrenin erken dönemdeki oluşumu hakkında çok daha geniş bilgi sağlayacağı kaydedildi.


Kaynak: Ntvmsnbc / The Astrophysical Journal (23 Kasım 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Kasım 2016       Mesaj #518
Avatarı yok
Yasaklı
Astronomi Gündemi / Gaia16aye Adlı Yıldızdan Maksimum Işığın Geldiği Anı TÜBİTAK Gözlemledi!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Arif Ergi̇n, Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA), Gaia Uydusu aracılığıyla ağustos ayında "Gaia16aye" isimli bir yıldızdaki parlaklık değişimini dünyaya açıkladığını belirterek, "TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) ise coğrafi konum ve atmosferik koşullarının avantajını kullanarak, Gaia16aye isimli yıldızdan maksimum ışığın geldiği anı en net yakalayan gözlemevi oldu." dedi. Yaklaşık 30 gözlemevinin teleskoplarıyla, söz konusu yıldız 24 saat boyunca TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi tarafından izlendi.

İşin Sırrı Çözüldü!

Ad:  parlayan_yildizi_en_net_tubitak_yakaladi_1480153715_3276.jpg
Gösterim: 178
Boyut:  80.8 KB

Gaia16aye yıldızındaki parlaklık değişiminin ne olduğunun anlaşılabilmesi için diğer gözlemevleri gibi TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinin de 3 teleskobuyla, sıkı bir takip içine girildiği belirtildi. Şu ana kadar yapılan gözlemlerden ortaya çıkan ışık eğrisinin, bilinenlere uymadığına dikkati çeken Ergin, "Gözlemler arttıkça işin sırrı çözülmeye başladı. Işık eğrisinin şekli, Gaia16aye yıldızındaki parlaklık artışının nedeni, yıldızla gözlemci arasında görünmeyen, fakat uzayı büken bilinmeyen iki cisme işaret ediyor ve ikili mikro mercekleme olduğunu söylüyor. Bu da demektir ki teleskopla, yıldız arasında görünmeyen küçük kütleli, fakat çekimlerinin ışığı bükecek kadar güçlü olduğu anlaşılan iki cisim var." diye konuştu.

Ergin, şimdilik yıldızı 2 kez büyüterek doğal büyüteç görevi gören bilinmeyen kaynağın varlığını, optik ışık üzerindeki etkisiyle anlayabildiklerini kaydetti. Gözlem bulgularının, Uluslararası Türk-Rus araştırma ekibince, "The Astronomer's Telegram" üzerinden 3 kez Türkiye adresiyle dünyaya duyurulduğunun altını çizen Ergin, kaynaktan dünyaya ulaşabilecek çekim dalgalarının da yapılacak hassas ölçümlerle gelecek yıllarda daha iyi görülebileceğini söyledi.

Uzmanların söz konusu yıldızdaki parlaklık değişiminin ne olduğuna dair tartıştığını belirten Ergin, "Araştırmaların sonuçları, kozmolojik bilgi için önemli ve karanlık enerjinin anlaşılmasına da ışık tutacak. Gaia16aye ile bizim aramızdaki bu görünmeyen ve tanımlanamayan yıldız kütleli cisim, bir karadeliğin işareti olabilir, yakınında ikinci büyük bir cisim de olabilir. Nötron yıldızı içeren bir çift yıldız, Jüpiter gibi büyük kütleli gezegeni olan ikili bir sistem ya da karanlık madde için bir delil sayılabilir mi? Bunlardan hangisinin doğru olduğu devam eden gözlemlerden çıkarılacak. Bilinmeyen kaynağın doğasını ortaya çıkarmak için Einstein'ın uzay-zaman eğriliğinin teyidi özelliği taşıyan, türünün (mikro mercekleme) ilk örneği ve Samanyolu galaksimizde keşfedilen, büyük öneme sahip bu ikili mikro mercekleme olayının yakından takibini yapıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Kaynak: Haber7 (26 Kasım 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Aralık 2016       Mesaj #519
Avatarı yok
Yasaklı
Astronomi Gündemi / Soyuz Roketi Fırlatıldıktan Kısa Bir Süre Sonra İnfilak Etti!

Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme taşıyan ve Kazakistan'daki Baikonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Soyuz roketi ile yerden 190 km yükseklikteyken bağlantı kesildi. Rusya Uzay Ajansı yetkilileri, fırlatmadan 6 dakika sonra, navigasyon antenlerinin devreye girmediğini açıkladı.
Ad:  soyuz-roketifirlatildiktan-kisa-bir-sure-sonra-infilak-etti,oEVSN8fxvUCMc-aXLwK4DQ.jpg
Gösterim: 183
Boyut:  17.8 KB

Roket, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki 6 Astronot ve Kozmonot için 2,5 ton malzeme taşıyordu. Başarısızlıkla sonuçlanan fırlatma, Uluslararası Uzay İstasyonu'na son iki yılda ulaşamayan dördüncü malzeme paketi anlamına geliyor. NASA uzmanları ise astronotların aylarca yetecek erzak ve malzemeleri olduğunu söylüyor. Uzay İstasyonu'na malzeme taşıyacak bir sonraki roket ise 9 Aralık'ta Japonlar tarafından fırlatılacak.


Kaynak: Ntvmsnbc (2 Aralık 2016)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Aralık 2016       Mesaj #520
Avatarı yok
Yasaklı
Astronomi Gündemi / Mars Projesi için 1,4 Milyar Euro Kaynak!

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Genel Direktörü Jan Woerner, İsviçre'nin Lucerne kentinde düzenlenen basın toplantısında, ExoMars projesi için 22 üye ülkeden 1 milyar 400 milyon Euro kaynak bulunduğunu söyledi. Rusya Uzay Ajansı (Roscosmos) ile ESA tarafından hazırlanan proje kapsamında, ExoMars isimli uzay aracı Mars'a fırlatılmış, ancak araç, 19 Ekim'de başarısız bir inişle Mars yüzeyine çakılmıştı.
Ad:  mars-projesi-icin-1-4-milyar-euro-kaynak,Vui3UeAo2kWi8b-pYzN2Ug.jpg
Gösterim: 172
Boyut:  12.8 KB

ExoMars'ın asıl amacı, 2020 için planlanan fırlatmaya ilişkin bilgi temin etmekti. ExoMars, ayrıca Mars yüzeyinde delik açarak ve kazı yaparak çeşitli jeokimya araştırmaları yürütecekti. Uzmanlar, Schiaparelli isimli uzay modülünden paraşütle Mars yüzeyine iniş yapması gereken ExoMars'ın navigasyon sistemindeki sorundan dolayı yüzeye olan yakınlığını yanlış hesapladığını ve paraşütünü geç açarak yüzeye çakıldığını belirtmişti. ESA ve Roscosmos, 2020'deki ikinci ExoMars projesi için ortaklığa devam edeceklerini ve yeni bir fırlatış üzerine çalıştıklarını bildirmişti.


Kaynak: AA (2 Aralık 2016)

Benzer Konular

5 Ağustos 2018 / nötrino Uzay Bilimleri
15 Eylül 2011 / nünü Uzay Bilimleri
2 Haziran 2015 / nötrino Uzay Bilimleri
1 Mart 2018 / Misafir Cevaplanmış