Arama

Samanyolu'nun Dönmesi - Sayfa 3

Güncelleme: 19 Mart 2014 Gösterim: 17.775 Cevap: 25
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mart 2012       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Samanyolu'nda 10 Milyar Dünya Olabilir

Sponsorlu Bağlantılar
120328Planets Under a Red Sunhlarge

Bilim insanları, Samanyolu Galaksisi’ndeki kırmızı cüce yıldızlarının yüzde 40’ının, dünya benzeri gezegenler içeren sistemlere sahip olabileceğini belirtti. Yapılan hesaplamalar, galakside Dünya benzeri gezegen sayısının 10 milyar civarında olabileceğine işaret etti.

Kırmızı cüceler, Güneş’in yaklaşık yarı kütlesine sahip olan daha küçük yıldızlar anlamına geliyor. Bu yıldızlar, dört bir yanına yayılmış oldukları galaksideki yıldız çeşitlerinin yaklaşık yüzde 80’ini temsil ediyor. Kırmızı cücelerin bu kadar yaygın olmaları, Güneş Sistemi dışında yaşam izi arayabileceğimiz on milyarlarca yer olduğunu gösteriyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı gök bilimcilerin gerçekleştirdiği araşrtırmada, yeni gezegenler keşfetmek için kullanılan HARPS teleskobuyla son altı yıl içinde 102 kırmızı cüce incelendi. Teleskop, incelediği kırmızı cücelerin yörüngesinde en az bir tane gezegen bulunup bulunmadığına odaklandı. Kısaca, kırmızı cücelerin her birinin bir yıldız sistemini temsil edip etmediği anlaşılmaya çalışıldı.

Araştırmanın sonucunda, yoğunluğu Dünya’nın bir ile 10 katı arasında değişen, dokuz gezegen bulundu. Bu gezegenlerin ikisi ise yaşama olanak tanıyacak sıvı halde suyun bulunması için yeterli sıcaklığa sahipti.

Gezegenlerin yaşanabilir bölgede bulunması, yıldızlarına sıvı suyun oluşmasına olanak verecek sıcaklığın oluşacağı mesafede bulunmaları anlamına geliyor. Kırmızı cüceler, Güneş kadar sıcak olmadıkları için, yörüngelerindeki gezegenlerle aralarındaki mesafenin, yaşama olanak vermek için daha az olması gerekiyor.

Dev Gezegenler Çok Az

HARPS teleskobuyla yapılan araştırmada, kırmızı cüce sistemlerindeki Jüpiter büyüklüğündeki dev gezegenlerin toplam gezegenlerin yüzde 12’sini bile oluşturmadığı tesbit edildi. En nadir bulunan gezegen çeşitlerinden bir diğeri, küçük, kayalık ve yaşama olanak tanımayan gök cisimleri.

Astronomi dünyası, son yıllarda yapılan keşiflerle Güneş Sistemi dışında 700’den fazla gezegen keşfetti. Galaksinin karanlığı gözlemlendikçe, içerdiği yıldız ve gezegen sayısı hakkında yapılacak tahminin doğruluk payı da giderek artıyor.

LaSillaMoonlight SB22

Şili'deki HARPS teleskobu.

Gök bilimciler, geçmişte yaptıkları çalışmalarda, Samanyolu Galaksisi’ndeki gezegen sayısı hakkında farklı tahminlerde bulunmuştı. Yakın zamanda yapılan bir araştırmada her bir Güneş benzeri yıldızın birinin yörüngesinde Dünya boyutunda gezegenler bulunduğu öne sürüldü. Bir diğer araştırmada ise 100 milyar yıldızın her biri için bir Dünya benzeri gezegen bulunabileceği belirtildi.

Bilim dünyası, gelecekte inşa edilelecek yeni nesil teleskoplarla, Güneş Sistemi dışındaki gezegenlerden ışığı doğrudan gözlemlemeyi, böylece yaşam izine işaret edecek oksijen veya metan gibi kimyasalları bulundurup bulundurmadıklarını incelemeyi amaçlıyor.


Kaynak:Ntvmsnbc(28 Mart 2012,16:07)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Ekim 2012       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Samanyolu'nun 9 Milyar Piksellik Fotoğrafı

Sponsorlu Bağlantılar
121026saammnaahlarge

Gök bilimciler, Güneş Sistemi’nin de üyesi olduğu Samanyolu Galaksisi’nin tam 84 milyon yıldızını gösteren fotoğrafını elde etmeyi başardı. 9 milyar piksellik fotoğraf, galaksinin bugüne kadar elde edilen görüntülerinden en az 10 kat daha fazla detaya sahip.

Avrupa Güney Gözlemevi’ndeki araştırmacılar, bilgisayar ortamında hazırlanan binlerce kareyi bir araya getirerek, Samanyolu Galaksisi’nin tam 9 milyar piksellik fotoğrafını oluşturdu. Fotoğrafta 84 milyon yıldız yer alıyor. Galakside 200-400 milyar yıldızın yer aldığı düşünülüyor. Araştırmacılar, fotoğrafın basılması halinde, 10 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir alanı kaplayacağını belirtti.

Gök bilimciler, fotoğrafın oluşturulmasında kullanılan karelerin Şili’de bulunan Paranal Gözlemevi’ndeki 4.1 metre uzunluğundaki VISTA teleskobuyla elde edildiğini ifade etti. Bir araya getirilen fotoğraflar, kızılötesi dalgalarla elde edildi. Bunun sebebi, Samanyolu Galaksisi’nin merkezinden yayılan ışığın yıldızların etrafındaki toz ve gaz bulutu tarafından engellenmesi.


173 Milyon Cisim İçeriyor

Araştırmacılar, 9 milyar piksellik fotoğrafı oluşturan binlerce fotoğrafın özellikle VISTA tarafından elde edildiğini, çünkü Samanyolu Galaksisi’nin fotoğrafta yer alan bölgeseinin sadece Güney Yarımküre’den gözlenebildiğini ifade etti. Şilili gök bilimciler Roberto Saito ve Dante Minniti tarafından yürütülen çalışma Astronomy & Astrophysics dergisinde yayımlandı. İki araştırmacı, bir araya getirdikleri fotoğrafta 173 milyon kozmik cismin yer aldığını ifade etti. Bu cisimlerin 84 milyonu yıldız olma potansiyeline sahipken, diğerleri uzak mesafelerde kalan galaksi ve diğer kozmik yapılar olarak ifade edildi.

İkili, daha sonra bir grafik hazırlayarak yıldızların renkleri ve parlaklarını ortaya koydu. Bu sayede, tesbit edilen yıldızların boyutu ve yaşı anlaşılmaya çalışılacak. Hazırlanan diyagramda, örneğin kırmızı cüceler tesbit edilmeye çalışılacak. Bu yıldızlar, Güneş Sistemi dışında kalan düşük kütleli gezegenlerin tesbit edilebilmesi adına önem taşıyor. Çalışmanın ileri safhalarında ise çift yıldız sistemleri, nötron yıldızları ve diğer kozmik cisimlerin tesbit edilmesi amaçlanıyor.


Resmin Orjinali => VISTA gigapixel


Kaynak : Ntvmsnbc / Astronomy & Astrophysics (26 Ekim 2012,12:10)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ocak 2013       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Samanyolu'nda 'Galaktik Kemik' Keşfedildi

011913galaktikbuyuk

Gök bilimciler, tıpkı vücudumuzda olduğu gibi Samanyolu Galaksisi’ndeki kozmik cisimleri birbirine bağlayan ‘kemik benzeri’ bir yapı keşfetti. NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu tarafından elde edilen görüntüler, ‘galaktik iskelete’ dair ilk bulguları oluşturdu.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Samanyolu Galaksisi’nin ‘kemiksi’ yapısını ortaya çıkardı. 172 milyon km ötede Dünya’nın yörüngesinde hareket eden Spitzer Uzay Aracı, kızılötesi ışıkta yaptığı gözlemlerde daha önce benzerine rastlanmamış görüntüler elde etti.Spitzer, Evren’in neresinden yayılıyor olmasına bakmaksızın, mutlak sıfıra denk gelen -273 derecenin üzerindeki tüm kızılötesi ışınları, dolayısıyla kızılötesi radyasyonu tesbit edebiliyor.NASA’nın yayımladığı fotoğrafın alt kısmında, iki parlak kozmik cismin arasında uzanan, ince-karanlık bir şerit görülüyor. Samanyolu’nda gözlemlenen ilk ‘kemik’ olarak tanımlanan kozmik yapı, kendisine şekil veren devasa bir yapının parçası olarak belirtildi.

011913galaktikbuyuk02

Beyaz çizgili alanlar iki parlak cismi bağlayan Nessie'yi, sarı çizgili alan ise galaktik kemiğin tümünü gösteriyor.

Discovery News’in haberine göre, ABD’nin California eyaletinde düzenlenen Amerikan Astronomi Topluluğu konferansında konuşan Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Alyssa Goodman, “Galaktik İskelete ait ilk kez bu kadar net bir görüntü elde ettik” ifadesini kullandı.Galaktik kemik’in keşfedildiği araştırmanın sunulduğu konferansta açıklamada bulunan gök bilimciler, ilk kez 2010 yılında tesbit edilen ancak yeterince araştırılamayan kozmik yapıya ‘Nessie’ adını verdi. Sanıldığından çok daha uzun olduğu anlaşılan Nessie, yaklaşık 300 ışık yılı uzunluğa ve 1 - 2 ışık yılı genişliğe sahip.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (09 Ocak 2013,14:00)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ocak 2013       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya Büyüklüğünde 17 Milyar Gezegen Var!

011817samaannhlarge

Gök bilimciler, yapılan araştırmalar ışığında Güneş Sistemi’nin yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde ‘en az’ 17 milyar gezegen bulunabileceğini ifade etti. Astronomi dünyası ilk kez, Güneş Sistemi dışında Dünya büyüklüğünde kaç tane gezegen bulunabileceğine dair rakam sunmuş oldu.

Bilim insanları, 13.2 milyar yaşındaki Samanyolu Galaksisi hakkında en dikkat çekici rakamlardan birini sundu. Yapılan en son araştırmalar, çapı 100-120 bin ışık yılı olan galakside, Dünya ile aynı büyüklükte en az 17 milyar gezegen bulunduğunu gösterdi.Gök bilimciler, Samanyolu’nda 200-400 milyar yıldızın yer aldığını düşünüyor. Her bir yıldızın, en az bir gezegene sahip olduğu düşünüldüğünde, galaksideki gezegen sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.ABD’nin Massachusetts eyaletindeki Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Francois Fressin, California’da düzenlenen Amerikan Astronomi Topluluğu Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Yüksek rakama rağmen 17 milyar gezegenden kaç tanesinin su içerdiğini tahmin etmek için erken olduğunu” ifade etti.

Milyarlarca Gezegen

Gelişmiş teleskop ve uydularla son yıllarda Güneş Sistemi dışında yüzlerce gezegen keşfeden gök bilimciler, en son araştırmalarında 2009’dan bu yana yeni gezegenler arayan Kepler uzay aracının verilerini kullandı. Fressin ve ekibi, Samanyolu Galaksisi’nde yer alan her altı gezegenden en az birinin Dünya büyüklüğünde olduğu sonucuna vardı.

Benzer bir araştırma, Hawaii, California ve Berkeley Üniversiteleri’nin bir araya gelmesiyle gerçekleştirildi. Üç üniversitenin kurduğu araştırma ekibi, ‘Güneş Sistemi dışındaki gezengelerin yüzde 17’sinin Dünya büyüklüğünde olduğunu’ öne sürdü. Söz konusu gezegenlerin Dünya’dan çok az daha büyük ve küçük olabileceği ifade edildi.


Şu An İçin 4 İhtimal Var

Kepler uzay aracı, dış gezegenleri yörüngesinde oldukları yıldızın etrafında dönerken Dünya’nın yakınından geçtiklerinde tesbit ediyor. Kısaca, yörünge hareketi esnasında Dünya yakınından geçen gezegenler Kepler’e yakalanıyor. Ancak uçsuz bucaksız Uzay’da bir gezegenin Dünya’nın yakınından geçmesi binlerce yıl alıyor olabilir.

Uzay’da yaşam arayan SETI Enstitüsü’nden Christopher Burke, Kepler’in en son olarak 461 yeni gezegen adayı kozmik cisim keşfettiğini ve toplam keşif sayısını 2 bin 740’a çıkardığını söyledi. Bugüne kadar keşfedilen gezegenlerin, kütlesi Dünya’dan çok daha fazla olan ‘Dev Dünya olduğu’ belirtildi.Fressin, 2 bini aşkın gezegenden sadece dördünün ‘Goldilocks Zone’, yani ‘Yaşanabilir Bölge’de yer aldığını düşündüklerini söyledi. Bu bölge, gezegenlerin su bulundurmalarını sağlayacak ısı ve jeolojik şartlara sahip olmaları için, yıldızlarıyla aralarında bulundurmaları gereken ideal mesafeyi temsil ediyor.
Fressin, son olarak, ‘Geceleri gökyüzüne baktığımızda gördüğümüz her yıldız aslında bir sistemi temsil ediyor” dedi.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (09 Ocak 2013,11:56)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Nisan 2013       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı
'Samanyolu'nda 100 Milyar Dünya Olabilir'

130404earthlikewidec

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'nde 100 milyar Dünya benzeri gezegen bulunabileceğini açıkladı. Geçmişte yapılan araştırmalar, Güneş Sistemi’nin içinde yer aldığı Samanyolu'nda 10 milyar Dünya benzeri gegezen olabileceğini ortaya koymuştu.

Samanyolu Galaksisi yaşama olanak veren 100 milyar gezegene ev sahipliği yapıyor olabilir. Yeni Zelanda’nın Auckland Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, gökbilimciler Dünya benzeri gezegenleri tespit etmek için yeni bir yöntem öne sürdü. Japon ve Yeni Zelandalı gökbilimciler, MOA (Astrofizikte Hassas Mercek Gözlemleri) adını verdikleri ortak projelerinde, yerçekimsel hassas mercekleme (mikro mercekleme) yöntemi kullanarak Samanyolu'nda 100 milyar gezegen bulunabileceğini ortaya koydu.

Yeni Zelanda’nın Mount John Gözlemevinde yapılan ve Monthly Notices of The Royal Astronomical Society dergisinde yayımlanan araştırmada, ‘Yıldızıyla arasındaki mesafe, Güneş ile Dünya arasındaki mesafenin iki katı civarında olam gezegen sayısı’ tespit edilmeye çalışılıyor.

Araştırma ekibinin başındaki isim Dr. Phil Yock, hassas mercekleme yöntemiyle elde edilen verilere NASA’nın ‘gezegen avcısı’ Kepler Teleskobu’nun verilerini eklediklerini belirtti. Kepler’in verileri, Samanyolu Galaksisi’nde Dünya büyüklüğünde 17 milyar gezegen olabileceğini öne sürmüştü. Bu gezegenlerin Dünya’dan genelde daha sıcak olduğu, ancak Kırmızı Cüce gibi soğuk bir yıldızın yörüngesinde bulunmaları halinde yaşam imkanı sunma ihtimalinin daha yüksek olabileceği ifade edildi. Genişliği 100-120 bin ışık yılı olduğu düşünülen Samanyolu Galaksisi'nde, 200-400 milyar gezegenin yer aldığı tahmin ediliyor.

Küresel Teleskop Ağı

Yock, “Araştırmamız, Dünya ile benzer kütleye sahip olan ve yıldızları arasındaki mesafe Güneş-Dünya arasındaki mesafenin iki katı civarında olan gezegenleri tespit etmek. Böylece aradığımız gezegenler Dünya’dan daha soğuk olacak. Kepler ve MOA sonuçlarını bir araya getirerek, Samanyolu'ndaki Dünya benzeri gezegen sayısına ait bir tahminde bulunabileceğiz. Bu sayının 100 milyar civarında olduğunu düşünüyoruz” dedi. Araştırmalarının hiç de kolay olmadığını belirten Yock, ilk Güneş benzeri yıldızın 1955 yılında bulunduğuna dikkat çekti. Çok uzak mesafelerdeki gök cisimlerinin ışığını tespit etmenin çok zor olduğunu ifade eden Yock, yıldızların parlaklıklarıyla yörüngelerindeki gezegenlerin ışığını da örtebildiğini söyledi.

Gökbilimciler, dünyanın dört bir yanına dağılmış teleskop ağıyla hassas mercekleme yöntemini daha etkin kullanarak yeni keşiflerde bulunmak istiyor. Şili, Güney Afrika, Avustralya, Kanarya Adaları ve ABD’nin Texas ve Hawaii eyaletlerinde bulunan ve büyüklükleri 1-2 metre arasında olan teleskoplarla yürütülecek gözlemler, MOA projesine katkıda bulunmak için kullanılacak. Projeye destek veren kurumlar arasında Las Cumbres Gözlemevi Küresel Teleskop Ağı (LCOGT), İskoç Üniversiteleri Fizik Birliği (SUPA), John Moores Üniversitesi yer alıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / Monthly Notices of The Royal Astronomical Society (04 Nisan 2013,12:18)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Eylül 2013       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı
‘Dev Karadelik 2 Milyar Yıl Önce Patladı’

ok63

Mavi çizgiler içindeki alan, Macellansı Bulutlar'ı temsil ediyor.

Gökbilimciler, her galaksinin merkezinde yer aldığı düşünülen ve Samanyolu Galaksisi’nin de merkezinde bulunan süper büyük karadeliğin en son patlamasını 2 milyar yıl önce gerçekleştirdiğini belirtti. Araştırmacılar, Samanyolu’ndan uzanan parlak gaz bulutlarının kozmik patlamanın kalıntıları olduğunu savundu.Uzay’da ‘arkeolojik’ veriler peşine düşen gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki dev karadeliğin en son 2 milyar yıl önce patladığı sonucuna vardı.

Dev karadeliklerin, uzay zamanı büken kozmik devler olmalarının yanı sıra, galaksilerin gelişimi hakkında da birçok sır sakladığı biliniyor. Olağanüstü derecede kozmik materyal içeren dev karadelikler, bir o kadar büyük boyutta enerji püskürtüyor. Dev karadeliklerin belki de en büyük özelliği, bulundukları galaksilerde yıldız oluşumlarını tetiklemeleri ve yıldız oluşumunu sona erdirme kuvvetleri. Samanyolu Galaksisi’nin dev karadeliği, Dünya’dan yaklaşık 25 bin ışık yılı uzaklıkta. Sagittarius A* (Sgr A*) adı verilen galaktik radyodalgalar yayan dev karadelik, 4 milyon Güneş’e eşit bir kütleye sahip.


Discovery News’in verdiği bilgiye göre, eski zamanlarına kıyasla oldukça sakin bir zaman geçiren Sgr A*, dev karadeliğin talihsiz yıldızları ve etrafındaki gaz bulutlarını yuttuğu zamanların ardından küçük X-ray patlamaları dışında sessiz.

bdgh

Galaksinin en genç karadeliği adayı W49B. NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi Teleskobu tarafından tespit edilen süpernova kalıntısının, bir nötron yıldızına değil ancak karadeliğe dönüşmesi bekleniyor.

Samanyolu’nun süper büyük karadeliğinin en son ne zaman patladığını merak eden Avustralya’nın Sydney Üniversitesi’nden Joss Bland-Hawthorn, galaksideki eski kozmik oluşumları inceleyerek en yakın zamanda yaşanmış kozmik patlamayı belirlemek istedi. Bland-Hawthorn, Galaktik güney kutbunda uzanan büyük hacimli bulutların oluşturduğu bulutlara (Magellanic Stream) değinerek, “Yaklaşık 20 yıldır bu bölgede oluşan tuhaf parlaklığı inceliyoruz... Sebebini anlamayamadığımız bu parlaklığın daha sonra galaksimizin merkezindeki büyük enerji patlamasından kalan fosil olması gerektiğini düşündük” dedi.

Macellansı Akıntı (Magellanic Stream), Samanyolu Galaksisi’nden galaksimizin iki komşusu olan Büyük ve Küçük Macellanımsı Bulutlar’a uzayan, ağırlıklı olarak da hidrojenden oluşan parlak bölgeyi temsil ediyor. Hawthorn, bu parlak gaz kümesinin yaklaşık iki milyar yıl önce yaşanmış çok şiddetli bir patlamanın kalıntıları olduğuna inanıyor. Dev karadelikte yaşanan patlama, ortaya çıkardığı morötesi radyasyonla Macellansı Akıntı’da yer alan hidrojeni harekete geçirdi (hidrojen atomları proton ve elektron olarak ikiye bölündü) ve akıntının kendi radyasyon mekanizmasını harekete geçirdi (proton ve elektronların tekrar bir araya geldi).

130924 lmc

Büyük Macellansı Bulutu

Araştırmada yer alan İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden Greg Madsen, ‘ortaya çıkan H-alpha tayf çizgilerinin miktarı, akıntıdaki en parlak radyasyonlu bölgelerin galaksi çekirdeğine olan mesafesi ve akıntının zamanla soğuması için gereken zaman gibi tüm bilgilerin, teorileriyle uyum gösterdiğini’ belirtti.

Dev Karadelik Uyurken de Yutuyor

Gökbilimciler, belirttikleri bulguların yanı sıra, antik bir kozmik patlamaya işaret eden başka bilgiler bulunduğunu da belirtti. Kızılötesi ve X-ray gözlemleri, galaksinin merkezinden büyük bir enerji püskürmesi tespit ederek, geçmişte yüksek enerjili bir olayın yaşandığına işaret etti. Araştırma ekibinde yer alan ABD’nin Boulder Üniversitesi’nden Philip Maloney, “Tüm bu bilgiler, galaksimizin merkezinde yaşanmış çok büyük bir patlamaya işaret ediyor” dedi. Gökbilimciler, bu tür patlamaları ‘Seyfert flare’ olarak adlandırıyor. Süper dev karadeliğin eskisi kadar hareketli olmadığını ancak etrafındaki kozmik yapıları yutmaya devam ettiğini belirten Bland-Hawthorn, “Gelecek yıl G2 adı verilen bir nebulayı yutacak... Küçük olacak ama ortaya çıkacak ‘hava fişekleri’ merak ediyoruz” dedi.


Kaynak: Ntvmsnbc / The Astrophysical Journal - Galaxy Zoo (24 Eylül 2013, 18:51)

Benzer Konular

29 Mart 2016 / MUSTII004875 Cevaplanmış
15 Kasım 2018 / Misafir Uzay Bilimleri
30 Mayıs 2013 / cilgin16 X-Sözlük
26 Kasım 2016 / nötrino Uzay Bilimleri