Arama

Perseid Göktaşı Yağmuru - Sayfa 2

Güncelleme: 15 Ağustos 2018 Gösterim: 12.029 Cevap: 12
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ağustos 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Perseid Meteor Yağmuru Gerçekleşti!


Ad:  ,hdkU3eqmlkqRZPMTVMi7Mg.jpg
Gösterim: 262
Boyut:  48.0 KB
Sponsorlu Bağlantılar
Perseid 2017 / Kapadokya!
Yıldız kayması olarak da anılan ve gök taşı yağmurlarının en yoğun olanlarından biri olarak bilinen Perseid, yoğun ve net olarak Kapadokya'da gözlendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Ağustos 2018       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Perseid 2018!


Ad:  thumbs_b_c_da3a40e87c140e5ad632d86b024e0a66.jpg
Gösterim: 262
Boyut:  79.9 KB
Yılın en önemli gökyüzü olayları arasında gösterilen Perseid göktaşı yağmuru, 12-13 Ağustos gecesi çıplak gözle izlenebilecek. Bu bağlamda yeryüzünde saatte 60'a yakın meteor yanması gözlenebilecek.
Sponsorlu Bağlantılar

Perseid göktaşı yağmurlarının oluşma nedeni Güneş sisteminde başı boş dolaşan küçük parçaların yeryüzü atmosferine girip yanması. Periyodik olarak bazı zamanlarda ilgili göktaşı yağmurlarının oluştuğunu belirten bilim adamları, 12-13 Ağustos'ta Dünya'nın bu akıntının içerisine gireceğini ve Dünya atmosferiyle etkileşen bu küçük parçacıkların bıraktığı yanma izlerinin gece çok daha iyi görülebileceğini ifade etti.

Perseid'i göz ile takip etmenin çok daha kolay ve zevkli olduğunu belirten TÜBİTAK yetkilisi, Ulusal Gozlemevi Müdürü Sacit Özdemir; 'Göktaşı akıntılarını gözlemek için özel bir alete ihtiyaç yok. Mikron düzeyinde çok küçük olan göktaşları atmosfere hızlı girdikleri için görseli güzel bir parlaklık ortaya çıkıyor. Güneş sisteminin ilk oluşum yıllarında var olan büyük göktaşları günümüzde söz konusu değil. Şimdi günümüzde böyle büyük göktaşları olmadığı için bunların yeryüzüne ulaşma imkanı bulunmuyor. O yüzden kimsenin 'başıma göktaşı düşecek' korkusuna kapılmasına gerek yok. Çünkü bunlar son derece küçük meteor parçacıkları ve yere düşme ihtimali yok. Bunlar atmosferde yanıp gaz fazına geçiyorlar.

Bazen uzayda başı boş göktaşı ortaya çıkıyor ve Dünya atmosferine girdiklerinde yeryüzüne ulaşabiliyor. Bu taşların bilimsel bir değeri var, bundan dolayı yere ulaşan bu küçük parçacıkları bilim insanları satın alıyorlar ve inceliyorlar. Yoksa bu parçaların kuyumcuda alınıp satılacak türden bir değeri veya mücevherat değeri bulunmuyor. Perseid akıntısında böyle bir olay beklenmiyor. Göktaşlarını daha iyi görebilmek için ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bölgelerde olmak gerekiyor. Yılda periyodik olarak 10-12 civarında göktaşı yanması meydana geliyor ve bunların en ihtişamlı olanını Perseid oluşturuyor." açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / TÜBİTAK (11 Ağustos 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Ağustos 2018       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

2018 Perseid Meteor Geçişi Gözlendi!


2018 Gök Olayları Yıllığı'na göre bu yılın en önemli gök olayları arasında gösterdiği Perseid (Perse) göktaşı yağmuru gerçekleşti.Dünya, her yıl Güneş çevresindeki yörüngesinde 940 milyon km mesafe alıyor. İlgili yolculuk sırasında yörüngede birtakım kalıntılar oluşmakta.
Ad:  images.jpg
Gösterim: 185
Boyut:  5.6 KB
Yıllık Perseid meteor yağmuru, Dünya bu yörünge şemasında gösterildiği gibi Comet Swift-Tuttle'dan gelen bir tozdan geçtiğinde ortaya çıkar.
Dünya bu kalıntıların yanından geçtiğinde de meteor sağnağı meydana geliyor. Bunlardan en görkemli ve seçkin olanını ise Perseid oluşturuyor. Bu yıl perseid sağnağında dünyanın bir çok yerinden 60-70 kadar meteorun yanarak geçişi gözlendi.

Kaynak: Space (13 Ağustos 2018)

Benzer Konular

4 Ağustos 2018 / KENCISii Uzay Bilimleri
12 Aralık 2018 / Misafir Uzay Bilimleri
12 Kasım 2016 / ThinkerBeLL Uzay Bilimleri
15 Ocak 2017 / nötrino Uzay Bilimleri