Arama

Yapay Uydular - Sayfa 2

Güncelleme: 25 Ekim 2018 Gösterim: 37.604 Cevap: 38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Mart 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Hindistan Uzaya 104 Uydu Gönderdi!


Ad:  58a4161dcbbf341be4151378.jpg
Gösterim: 625
Boyut:  25.9 KB
Uzay teknolojilerine eğilen Hindistan tek seferde uzaya 104 uydu yollayarak bu alanda rekor kırdı. Hindistan, Sriharikota'daki Satish Dawan Uzay Merkezi'nden yerel saatle 9:28'de fırlattığı PSLV-37 taşıyıcı roketiyle yörüngeye 104 uydu göndermeyi başardığını duyurdu. Haber sitesi TOI, ülkenin uzay tarihinde yeni bir sayfa açtığını yazdı.TOIye göre, daha evvel 38 başarılı misyon icra eden PSLV serisi roket, ateşlendikten 17 dakika sonra planlanan koordinatlara ulaşıp nano uyduları bırakmaya başladı. Uyduların tamamı 11 dakikalık zaman diliminde kendi yörüngelerine salındı.
Sponsorlu Bağlantılar

Dünyada 300 milyar doları aşan uzay endüstrisinden daha fazla pay kapmaya çalışan Yeni Delhi yönetiminin yaptığı seferle 3 yerli uydu ile ABDye ait 96 uyduyu taşıması dikkat çekti. İsrail, Kazakistan, Hollanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de birer uydusu yörüngeye bırakılanlar arasında yer aldı. Uzmanlar, Hint hükümetinin uzay misyonları için maliyetleri düşürerek uluslararası müşterilere ucuz seçenekler sunduğunu belirtiyor. Daha önce Mars'a gönderdiği uyduyu yörüngesine oturtan Hindistan, dünyada bunu ilk fırlatışta başaran ilk ülke olmuştu.

Kaynak: CNN Bilim (15 Şubat 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Dünya Gözlem Uydusu 'Sentinel 2B' Uzaya Fırlatıldı!


Ad:  thumbs_b_c_cbe4a7741790083248b4e427b597946d.jpg
Gösterim: 474
Boyut:  52.8 KB
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Avrupa Birliği'nin Kopernik Çevre İzleme Programı kapsamında yeni bir gözlem uydusunu uzaya fırlattı. ESA'dan yapılan açıklamada Vega roketine bağlı "Sentinel 2B" gözlem uydusunun, TSİ 04:49'da Fransız Ginesi'ndeki Kourou Uzay Üssü'nden havalandığı bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Uydunun 1,5 ton ağırlığında olduğu, taşıdığı büyük kamera sayesinde Dünya yüzeyinde bütün kara parçalarının ve kıyı sularının fotografik ve kızılötesi haritalarını çıkaracağı belirtildi. Sentinel 2B, hala yörüngede bulunan Sentinel 2A ile ESA'nın Dünya gözlem misyonunun tamamlayıcısı olacak. İki uydu, aynı yörünge üzerinde farklı konumlardan 180'er derecelik açıyla Dünya'yı görüntüleyecek ve her 5 günde bir yeryüzünün tam bir yüzey haritasını üretecek.

Uydular, kent planlamasından hava kirliliğine, ormanlık alanların ve buzulların durumuna kadar çok geniş alanda bilim adamlarına ve siyasilere bilgi sağlayacak. ESA'nın Dünya Gözlem Programları Direktörü Josef Aschbacher, Sentinel-2 sınıfındaki iki uydunun, programın en kilit parçası olduğunu, uyduların 13 kanallı yüksek çözünürlük sensörüyle elde edeceği imajların yeryüzünün şimdiye kadar ki en net ve anlaşılır görüntülerini sağlayacağını vurguladı.

Aschaber, "(Sentinel-2'lerin) programın 'kalbi' olduğunu söylemek, doğru bir tarif olur." diye konuştu. Toplam 6 sınıf uydudan oluşan Sentinel programı kapsamında şimdiye kadar Sentinel 1A, Sentinel 1B, Sentinel 2A ve Sentinel 3A uyduları uzaya fırlatılmıştı. Program kapsamında 1. ve 3. sınıfta dörder uydunun ve diğer dört sınıfta ise ikişer uydunun yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.

Kaynak: AA (7 Mart 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mart 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Hindistan'ın Kayıp Uydusunu Buldu!


Ad:  thumbs_b_c_e48b9f7d76184f3ab56299749cdecc0f.jpg
Gösterim: 398
Boyut:  35.8 KB
NASA, 8 yıl önce Ay'ın yörüngesindeyken Dünya ile irtibatı kesilen Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'ne (ISRO) ait bir keşif uydusunun yerini tespit etmeyi başardı. NASA'dan yapılan açıklamada, kurumun California'daki Goldstone Derin Uzay Araştırma Kompleksi'nde konuşlu gelişmiş yer radar sisteminin, Hindistan'ın 8 yıldır kayıp olan Chandrayaan-1 uydusunu Ay yörüngesinde yeniden konumladığı belirtildi.

Chandrayaan-1'in yerini tespit etmek için Goldstone Kompleksi'ndeki 70 metrelik dev antenle kayıp uydunun Ay'ın kutup yörüngesinden geçebileceğini tahmin ettikleri bir bölgeye mikro dalga ışınlar yollayan araştırma ekibi, bu sayede uydunun radar sinyallerini yeniden yakaladı. Sinyalleri üç ay boyunca takibe alan ekip, bunları NASA'nın Batı Virginia'daki Green Bank Teleskobu'na ve Puerto Rico'daki Arecibo Gözlemevi'ne yönlendirerek araçla sürekli temas kurmayı başardı.

Bir yer radar sisteminin Ay yörüngesinde yaklaşık 1,5'a 1,5 metrelik küçük bir uzay aracının yerini bu denli isabetle tespit edebilmesinin, gelecekteki Ay yolculuklarına büyük yarar sağlayacağı kaydedildi. Chandrayaan-1, Ay yüzeyinin jeolojik ve kimyasal haritasını çıkarmak üzere 2008'de yörüngeye fırlatılmıştı. Ancak uydunun 2 yıl olarak planlanan misyonu, yıldız sensörlerinde ve termal kalkanında yaşanan arızaların ardından 10. ayında noktalanmış ve Dünya ile irtibatı 28 Ağustos 2009'da tamamen kesilmişti.

Kaynak: AA (13 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mart 2017       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

Falcon 9 Roketi Yeni Misyonu için Uzaya Fırlatıldı!


Ad:  thumbs_b_c_0163a57a6a50782e784fcf1697edc3b8.jpg
Gösterim: 415
Boyut:  50.4 KB
Amerikan şirketi SpaceX'in Falcon 9 roketi, iletişim uydusu EchoStar 23'ü yüksek irtifa yörüngesine taşımak için Kennedy Uzay Merkezi'nden başarıyla uzaya fırlatıldı. Uzay aracı ve mekik üreticisi SpaceX'den yapılan açıklamada, 14 Mart'ta şiddetli rüzgar nedeniyle kalkışı iptal edilen Falcon 9'un, iki gün sonra başarılı şekilde uzaya gönderildiği belirtildi.

6 ton ağırlığındaki EchoStar 23'ü yüksek irtifa yörüngesine taşıma misyonuyla uzaya gönderilen Falcon 9, uyduyu Dünya'nın 35 bin 900 kilometre üzerine çıkaracak. İletişim uydusu, Brezilya'ya yayın, internet ve diğer iletişim servislerini sağlamak için ekvatordan 45 derece batı boylamı üzerine konumlandırılacak.

Kaynak: AA (16 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Mart 2017       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı

Japonya Keşif Uydusu Fırlattı!


Ad:  thumbs_b_c_436276d399785766d95d9d8413957c97.jpg
Gösterim: 375
Boyut:  26.5 KB
Japonya, Tanegashima Uzay Merkezi'nden H2A roketiyle uzaya keşif uydusu gönderdi.Şinhua haber ajansı, uydunun Japonya'nın güneybatısındaki Tanegashima Uzay Merkezi'nden H2A roketiyle fırlatıldığını duyurdu. Verilen bilgide Japon Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı'nın, uydunun, fırlatıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra roketten ayrılarak önceden belirlenen yörüngesine girdiğini açıkladığı belirtildi. Japon hükümeti, fotoğraflama sıklığını artırmak için uzaya gönderdiği keşif uydusu sayısını 10'a çıkarmayı planlıyor.

Kaynak: AA (17 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Mart 2017       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı

Uydularda Kullanılan Bataryalarda Devrim!


Uydular için geliştirilen yeni bir batarya modeli, aynı zamanda elektrikli arabaların da kaderini değiştirebilir.Uydular için batarya üretimi oldukça zor bir iş. Uyduların zorlu şartlar altında mükemmel bir şekilde çalışmalarının zorunlu olmasının yanı sıra, bir görev için tam olarak ne kadar güç gerekeceğini tahmin etmek de başlı başına büyük bir zorluk. Bunun sonucu olarak da uzaya gönderilen çoğu uydu, ihtiyaçları olandan çok daha yüksek batarya seviyeleri ile fırlatılıyor. Bataryaların fazla yer kaplaması ise, deneyler ve malzemeler için kullanılabilecek alanın boşa harcanması anlamına geliyor.

Ancak artık Saarland Üniversitesi bilim insanları, mühendislerin uzaydaki farklı görevler için ne kadar güç gerektiği konusunda çok daha doğru tahminler yapmalarına imkan tanıyan bir model geliştirmiş durumda. Araştırma lideri Holder Hermanns, diğer bazı şeylerin yanı sıra, "yenilenme etkisine" de yeterince dikkat edilmediğini söylüyor. Hermanns, bu etkiyi cep telefonu örneği ile açıklıyor: "Eğer bir telefon şarjı bittiği için kapanırsa, genellikle birkaç dakika bekledikten sonra kısa bir süre için bile olsa telefonu tekrar açarak kullanabilirsiniz."

Hermanns ve öğrencileri Gilles Nies ile Marvin Stenger bunu ve diğer pek çok etkeni içine alan yeni bir batarya modeli geliştirdiler. Bu model, tam olarak ne kadar enerjinin kullanılabilir olduğunu ve bu enerjinin ne kadarının "kimyasal olarak bağlı" olduğunu yani hemen kullanıma hazır olmadığını belirleyebiliyor. Alınan sonuç da uydu yöneticilerine bataryanın tamamen enerjisini kaybetme ihtimalini gösteriyor. Aslında bu araştırma sadece uzayda işe yarar değil. Hermanns'ın söylediği üzere iyi bir batarya modeli pek çok farklı durumda işe yarıyor. Şu anda en etkili olacağı alanlardan biri de elektrikli arabaların enerji kullanımları olarak gözüküyor.

Kaynak: CHIP Online (20 Mart 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
31 Mart 2017       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX İlk Kez Uzaya 'Kullanılmış Roket' Fırlattı!


Ad:  thumbs_b_c_ff19278b94317be46ff86f4f52403335.jpg
Gösterim: 361
Boyut:  36.5 KB
Uzay uçuşları bakımından kritik bir uygulamayı imza atan SpaceX firması, kullanılmış bir Falcon 9 roketiyle "SES-10" haberleşme uydusunu yörüngesine gönderdi.Şimdiye kadarfırlattığı hiçbir roketi ikinci kez kullanmayan ve 2011 yılından itibaren bu konuda çalışmalar yapan SpaceX, kritik bir uzay uçuşuna imza attı.

Firma,"SES-10" haberleşme uydusunu taşıyan ve daha önce kullanılan Falcon 9 roketlerinden birini, ABD Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden yerel saatle 18:27'de yörüngesine gönderdi.

Uçuş Maliyeti Yarı Yarıya Azaldı!


SpaceX CEO'su Elon Musk, fırlatmayla ilgili internet sayfasında yaptığı canlı bağlantıda, roketin en pahalı bölümünde maliyetin düşürülmesinin uzay uçuşları bakımından bir devrim olduğunu bildirdi. Falcon 9 roketinin 62 milyon dolara mal olduğu ve bir defadan fazla kullanıldığında her uçuşun maliyetinin yarıya yakın düşürüleceği belirtildi. Buna karşın yeniden kullanılan roketin tam olarak maliyeti açıklanmadı.

Firmanın yeniden kullandığı roket daha önce Nisan 2016'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na malzeme götürmüştü.Bu arada, SpaceX firmasından geçen ay yapılan açıklamada, 2018 yılında iki kişiye turist olarak Ay'ın etrafında tur attırılacağı ve bu hizmetin parasının tahsil edildiği duyurulmuştu.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji (31 Mart 2017)
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:20
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Nisan 2017       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı

Şıcien-13 Adlı İletişim Uydusu Fırlatıldı!


Çin'in ilk yüksek işlem kapasiteli iletişim uydusu Şıcien-13, Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden yörüngesine gönderildi. Long March-3B taşıyıcı roketiyle fırlatılan iletişim uydusunun 20 gigabayt veri transferine sahip olduğu belirtildi.

Ad:  thumbs_b_c_1700a4fd85b468f236f6cec972f8dec2.jpg
Gösterim: 376
Boyut:  54.5 KB
Aerospace Science and Technology Corp adlı şirket tarafından tasarlanmış olan iletişim uydusunun uçak, tren gibi taşıma araçlarında internet erişiminin sağlanması ve doğal afetlerin takibi bağlamında kullanılması düşünülüyor.

2015 yılında orta ve uzun vadeli sivil amaçlı uzay altyapısı geliştirme projesini başlatan Çin, 10 yıl içerisinde uzayda 22 iletişim uydusu daha konumlandırmayı hedefliyor. Söz konusu Şıcien-13 adlı iletişim uydusunun yörüngede kalma süresi ise 15 yıl olarak belirlendi.

Kaynak: Science / AA (13 Nisan 2017)
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:22
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #19
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX Uzaya Casus Uydu Gönderdi!


Ad:  ,YFe1Y3MOhEG-FCgVrOE-9A.jpg
Gösterim: 414
Boyut:  24.8 KB
Roket ve uzay aracı üreten bir şirket olan SpaceX tarafından ABD ordusu adına uzaya casus uydu gönderildi. NROL-76 adlı casus uydunun başarılı bir şekilde fırlatıldığı ve yörüngeye yerleştirildiği bildirildi. Daha önce fırlatılması planlanan ve olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatılamayan casus uydu hakkında ulusal güvenlik açısından detaylı bir bilgi verilmedi.

2015 yılında ABD ordusuyla iş birliği anlaşması imzalayan SpaceX şirketine askeri ve istihbarat uydularının fırlatılması için ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından onay verilmişti. ABD uzay mekiklerinin emekliye ayrılmasının akabinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na ikmal yapılması amacıyla SpaceX, NASA ile bir anlaşma imzalamış ve uzaya kullanılmış bir roketle haberleşme uydusu göndermişti.

Kaynak: Ntv Bilim / Science (2 Mayıs 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mayıs 2017       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı

Hindistan Yeni Bir Haberleşme Uydusu Fırlattı!


Ad:  thumbs_b_c_3458b815c69a022dfa88dc4a58d82dfb.jpg
Gösterim: 384
Boyut:  104.6 KB
Hindistan, Sriharikota uzay merkezinden Güney Asya adına uzaya yeni bir haberleşme uydusu gönderdi. Hindistan Uzay Araştırma Kurumu (ISRO) tarafından üretilip finanse edilen ve yörüngeye başarılı bir şekilde gönderilen ilgili haberleşme uydusundan Nepal, Bangladeş, Butan, Maldivler ve Sri Lanka gibi ülkelerin telekomünikasyon alanında faydalanacağı belirtildi.

Pakistan'ın aralarında yer almadığı uydudan yararlanacak olan söz konusu ülkelerin alt yapılarını geliştirmeleri gerektiği ve minimum bir alıcıya erişim olanaklarının bulunduğu kaydedildi.Doğal afet gibi özel durumlarda ülkeler arasında iletişim amaçlı bağlantılar kurması umulan Güney Asya uydusu, 12 Ku band aktarıcısına sahip.

Kaynak: Science / AA Bilim Teknoloji (5 Mayıs 2017)
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:23

Benzer Konular

29 Aralık 2015 / selmanooo Cevaplanmış
29 Mayıs 2021 / Misafir Mühendislik Bilimleri
29 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Mart 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri