Arama

Yapay Uydular - Sayfa 3

Güncelleme: 25 Ekim 2018 Gösterim: 37.564 Cevap: 38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
13 Mayıs 2017       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX, internet Uyduları Fırlatacak!


SpaceX, alçak Dünya yörüngesine 4425 adet özel uydu yerleştirerek global bir internet ağı kurmayı planladığını bildirdi. 1110 ile 1325 km arası bir yükseklikte çalışacak olan ilgili internet uydularının test sürecini, 2017 yılının sonunda gönderilecek prototip uydu ile 2018 yılının ilk aylarında gönderilmesi planlanan 2. uydu oluşturacak. Test sürecinin başarılı olmasının akabinde 2019 yılı itibariyle projenin net olarak yürürlüğe girmesi ve uydu fırlatma işlemlerinin bu bağlamda 2024 yılına kadar devam etmesi umuluyor.
Sponsorlu Bağlantılar

SpaceX söz konusu Ka- ve Ku- bandı uyduları daha önce kullanılan ve tekrar kullanılabilir bir niteliğe sahip olduğu ıspatlanan Falcon 9 roketi ile yapmayı ve masrafları bu yönde azaltmayı planlıyor. 2015 yılı Federal İletişim Kurulu'nun (FCC) raporuna göre uydu ağlarının 600 milisaniyeden az bir gecikme sunamadıkları belirtiliyor.

Geniş ve pahalı bir fiber ağ kurma ihtiyacını kaldırmayı ve interneti doğrudan kullanıcılara sunmayı planlayan SpaceX ise söz konusu ağı alçak Dünya yörüngesinde konuşlandıracağı için 25 milisaniyeye inebilen gecikmeler sunabilecek. Bu gecikme kara tabanlı bir DSL ağı ile karşılaştırılabilir bir nitelik taşısa da fiber ağla kıyaslandığında kötü bir sunuma sahip.

Kaynak: BBC Bilim / Science (10 Mayıs 2017)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:09
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mayıs 2017       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı

X Işını Algılayıcısı XRD, Dünya Yörüngesinde!


Sabancı Üniversitesi'nin Yüksek Enerji Astrofiziği Algılayıcı Laboratuvarı'nda tasarlanan, devre çizimleri, yazılım ve testleri ise İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Sistemleri Tasarım ve Test Laboratuvarı'nda (USTTL) yapılan, BeEagleSat uydusu üzerindeki x ışını algılayıcısı XRD, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan 26 Mayıs'ta, Türkiye saati ile 15:15'te Dünya yörüngesine konuşlandırıldı.10x10 cm boyutunda olan ve elektronik bir devre üzerine yerleştirilen XRD, değişik yörünge yüksekliklerinde yüksek enerjili x ışın arka planını ölçmek amacıyla tasarlandı. İlgili sistem bu bağlamda gün aşırı (2 günde 1) ve 30 dakikalık bir süre boyunca çalışarak veri toplayıp, topladığı bu verileri Dünya'ya aktaracak.
Sponsorlu Bağlantılar

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (29 Mayıs 2017)

Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:10
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Haziran 2017       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX'in Kargo Mekiği Fırlatılamadı!


Özel mekik üreticisi SpaceX'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) göndermeyi planladığı uydu taşıyan kargo mekiği yoğun hava koşulları nedeniyle gönderilemedi. Mekiğin gönderilememe nedeninin fırlatışın gerçekleşeceği Kennedy Uzay Üssü'nün 18 km kadar yakınına şimşek düşmesi olduğu söylendi.SpaceX, söz konusu mekik ile birlikte 3 yıl önce Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilen ve çeşitli testlerin ardından tekrar yenilenen, kullanılmış bir kapsülü (Dragon) uzaya göndermeyi planlıyordu. Ertelenen fırlatışta itici bir güç olarak kullanılması düşünülen Falcon roketinin de sahip olduğu teknoloji bağlamında uzay üssüne geri dönmesinin planlandığı belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (2 Haziran 2017)
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:12
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Haziran 2017       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı

Hindistan GSLV Mark III Adlı En Ağır Roketini Uzaya Gönderdi!


Hindistan Uzay Ajansı (ISRO) Avrupa uzay araçlarına olan bağımlılığını azaltmak ya da tamamen kaldırmak amacıyla 640 ton ağırlığındaki GSLV Mark III adı verilen roketi uzaya göndermeyi başardı. Küresel ticari uydu pazarında büyük oranda pay sahibi olmayı düşünen Hindistan daha önce ağır uyduları başka ülkelerin roketleri aracılığıyla uzaya gönderiyordu. Bu durum ISRO bütçesi üzerinde büyük bir baskı oluşturduğundan bu bağlamda Hindistan kendi roketini oluşturmuş oldu. Daha önceleri uzaya sadece 2 ton ağırlığında uydu gönderebilen Hindistan, ilgili roket ile telefon, televizyon ve genişbant internet uydularının konumlandırıldığı yüksek irtifalı yörüngeye 3 tondan daha ağır uyduları taşıyabilecek.

Söz konusu ağır roket ile 2024 yılında uzaya astronot taşımayı planlayan Hindistan ISRO ile 2013 yılında Mars'a insansız uzay aracı göndermiş 2017 yılı başında da yörüngede 104 nano uydu konuşlandırarak hatırı sayılır bir rekor elde etmişti. Bu alanda Dünya'nın en ağır roketi rekoru ise NASA'ya ait. GSLV Mark III'ün 4 katı kadar ağırlığa sahip Saturn V adlı NASA'ya ait en ağır roket 1967-1973 yılları arasında kullanılmıştı.

Kaynak: BBC Bilim / Science (6 Haziran 2017)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 21:35
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Haziran 2017       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı

64 Gram Ağırlığındaki Küçük Uydu Uzaya Gönderildi!


NASA'nın destek verdiği "Cubes in Space" adlı yarışmayı kazanan, 3 boyutlu yazıcı aracılığıyla karbon fiber malzemeden üretilen dünyanın en küçük uydusu 3,8 cm3 boyutlarındaki bir küp içine konularak NASA'nın Wallops Uzay Merkezi'nden uzaya başarıyla gönderildi.64 gram ağırlığında olan ve 'KalamSat'adı verilen uydu üzerinde bir bilgisayar, Dünya'nın hızını, dönüşünü ve manyetosferini ölçme amaçlı 8 alıcı bulunduğu, ilgili uydunun 12 dakika veri kaydedeceği belirtildi.

Kaynak: BBC Bilim / Science (22 Haziran 2017)
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 21:36
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Haziran 2017       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı

Falcon 9 Roketinden 2 Farklı Uçuş!


SpaceX'e ait Falcon 9 roketinin 3 gün içerisinde 2 farklı uçuş gerçekleştirdiği belirtildi. Falcon 9 roketinin söz konusu uçuş misyonları Bulgaristan'ın iletişim uydusu ile Iridium Communications için gönderilen 10 adet Iridium NEXT uydusundan oluşuyor. Yeni nesil Iridium NEXT uydularının Kaliforniya'daki Vandenberg Hava Üssü'nden sorunsuz bir şekilde uzaya gönderildiği açıklandı. Veri iletişim sistemi ve mobil ses alanında kullanılmak üzere Iridium Communications tarafından 2018 yılı itibariyle uzaya 75 adet uydu gönderilmesinin düşünüldüğü bildirildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (26 Haziran 2017)
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 13:16 Sebep: Yazı fontu düzenlendi.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Temmuz 2017       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı

X-Ray Uydusu Bilimin Hizmetinde!


Yörüngedeki ilk X-Ray astronomi uydusu "Huiyen"in (İçgörü), dünyadaki tüm bilim insanlarının hizmetine açılacağı bildirildi. İlgili uydu, kasım ayı itibariyle düzenli gözlem faaliyetlerine başlayacak ve uydudan elde edilecek veriler, dünyadaki tüm bilim insanlarının kullanımına açık olacak. Uydunun, uzaydaki karadelikler, güçlü manyetik alanlar, pulsarların(titrek yıldız) iç yapısının araştırılmasında uluslararası bilim insanlarının çalışmalarına büyük katkı sağlaması umuluyor. Söz konusu iki buçuk ton ağırlığındaki sabit X-Ray modülasyon teleskobunun, yörüngedeki ikinci gününde Dünya yüzeyindeki istasyona başarıyla veri transferi gerçekleştirdiği, onuncu gününde ise bir gama ışını patlaması saptadığı belirtildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (19 Temmuz 2017)
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 21:34
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Eylül 2017       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı

ABD Ulusal Keşif Bürosu Uzaya Casus Uydu Fırlattı!


Keşif Bürosu (NRO), California eyaletinden uzaya casus uydu gönderdi. NROL-42 uydusunu beraberinde taşıyan Atlas 5 roketi, California'daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkış yaptı. İlgili casus uydunun fırlatılma amacı bağlamında misyonu ya da yörüngesi hakkında detaylı bir bilgi paylaşımında bulunulmadı. NRO uyduları, ABD ulusal güvenliği için bilgi toplama ve doğal afetlerin etkilerini tespit etme gibi çok sayıda önemli misyona sahip.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (24 Eylül 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
27 Ekim 2017       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı

Fransa ve Çin'den Ortak Uydu!


Fransa ve Çin'in birlikte geliştirdiği 700 kilogram ağırlığındaki okyanus uydusu 2018 yılının ortalarına doğru Çin’den uzaya gönderilecek. İlgili uydu dalga hareket ve tahminleri, kutuplar, buzullar ve okyanusların gözlemi amacıyla kullanılacak. Söz konusu uydunun Çin Ulusal Havacılık İdaresi'nin başkent Pekin’deki montaj merkezinde testlerinin sürdüğü bildirildi. Dalga ve rüzgarların ölçümünde kullanılan saçılım ölçer, spektrometre vb. cihazları taşıyan uydu, Çin’in Long March (Uzun Yürüyüş) roketiyle gelecek yıl ortalarında yörüngeye fırlatılacak.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (21 Ekim 2017)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
3 Aralık 2017       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı

Uydu DAMPE Yüksek Enerjili Kozmik Işın Parçacığı Belirledi!


Karanlık Madde Parçacık Araştırma (DAMPE) uydusu, 3,5 milyardan fazla yüksek enerjili kozmik ışın parçacıkları tespit etti. Verilen bilgiye göre, iki yıl önce Dünya'dan 500 kilometre uzaklıktaki yörüngesine gönderilen 1,9 ton ağırlığındaki Vukong uydusu 3,5 milyardan fazla yüksek enerjili kozmik ışın parçacıkları ve 20 milyon civarında elektron ve pozitron saptadı.

Uzayda yaptığı taramalarda yüksek enerjili elektron ve gama ışınlarını ölçtüğü kaydedilen Vukong’un bu sayede elektron ve ışınların neden olduğu muhtemel karanlık madde izlerini belirlediği ve karanlık maddenin uzaydaki dağılımına ilişkin bulgular topladığı açıklandı. Fırlatıldığı günden bu yana uzayı 4 defa tarayan ve ışın parçacıklarının izlerini takip eden uydunun bu yöntemle karanlık maddeler üzerindeki "görünmezlik pelerini”ni kaldırdığı belirtildi.

Araştırmacılar ilgili uydunun yüksek enerjili evreni gözlemlemede mevcut anlayışın ötesinde bir bakış açısı getirerek gözlem yeteneklerinde yeni bir pencere açtığını, karanlık madde aramanın uzayda saklambaç oynamak gibi olduğunu ve uydudaki sensörler ne kadar hassas olursa keşiflerin de o kadar mümkün hale geldiğini belirtti.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Nature (1 Aralık 2017)

Benzer Konular

29 Aralık 2015 / selmanooo Cevaplanmış
29 Mayıs 2021 / Misafir Mühendislik Bilimleri
29 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Mart 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri