Arama

Yapay Uydular - Sayfa 4

Güncelleme: 25 Ekim 2018 Gösterim: 37.561 Cevap: 38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Mart 2018       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı

NASA, Uzaya Meteoroloji Uydusu Gönderdi!


Dünyanın en gelişmiş meteoroloji uydularından biri NASA tarafından uzaya gönderildi. ABD'nin batısını gözlemleyecek olan GOES-S adlı uydunun, Atlas V roketiyle fırlatıldığı bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Yaklaşık 11 milyar dolara mal olan proje çerçevesinde yörüngeye yollanan ikinci uydu olan GOES-S, ABD'nin batısındaki kasırga, orman yangını, sel, heyelan ve diğer doğal afetlerin hızlı ve net görüntülerini Dünya'ya gönderecek.

Söz konusu projenin ilk uydusu GOES-16, Atlantik ve ABD'nin doğu sahilini gözlemlemekte. GOES-S, birkaç hafta içinde ekvator üzerinde 35 bin kilometre yükseklikte yörüngeye konuşlandığında GOES-17 adını alacak.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (2 Mart 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Nisan 2018       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı

Uzaya 2 Navigasyon Uydusu Gönderildi!


Tek taşıyıcı roketle uzaya 2 navigasyon uydusu gönderildi. Söz konusu uyduların, Şicang Uydu Fırlatma Merkezi aracılığıyla Çin'in yapım aşamasındaki küresel "Kuzey Yıldızı (Beydou) Navigasyon Uydu Sistemi" için uzaya yollandığı belirtildi. Navigasyon sistemi kapsamında gönderilen uyduların 30. ve 31. uydular olduğu bildirildi.
Sponsorlu Bağlantılar

Uyduların daha önceden belirlenmiş olan yörüngelere kısa süre içinde yerleştiği açıklandı. Fırlatma işleminde ise Çin'in yerli üretimi olan "Uzun Yürüyüş" adlı taşıyıcı roket serisine ait Uzun Yürüyüş (Long March) 3B roketinin kullanıldığı ifade edildi.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (30 Mart 2018)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Mayıs 2018       Mesaj #33
Avatarı yok
Yasaklı

Yer Gözlem Uydusu Gaofın-5 Uzaya Gönderildi!


China Aerospace Science and Technology Corp. tarafından Gaofın gözlem uydusu projesi kapsamında tasarlanan ve geliştirilen Gaofın-5, Şiçang Uydu Fırlatma Merkezi'nden uzun yürüyüş 4C roketiyle uzaya gönderildi.

Hava kirliliği ve sera gazı salınımının yanı sıra üzerine yüklü gelişmiş izleme ekipmanlarıyla atmosfer ve yer kürede kapsamlı gözlem yapabileceği kaydedilen uydunun yüksek çözünürlükte görüntü alma teknolojisine sahip olduğu bildirildi.

Çin Çevre ve Ekoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ilgili uydunun yer altındaki su ile çeşitli madenleri tespit edebileceği ve ülkenin gözlem, keşif, doğal afet önleme çalışmalarına yönelik güvenilir veri sağlayacağı belirtildi. Gaofın uydu projesi Çin'in yüksek çözünürlüklü uydu verisi konusunda dışa bağımlılığını azaltmak için 2010 yılında başlamıştı. Gelecek yıl da Gaofın-6 uydusunun yörüngeye fırlatılması düşünülüyor.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (9 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
26 Mayıs 2018       Mesaj #34
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX Uzaya 7 Uydu Gönderdi!


Uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX tarafından üretilen Falcon 9 roketiyle California'dan 5 haberleşme uydusu ve 2 ABD-Almanya bilimsel araştırma uydusu fırlatıldı. SpaceX'in yaptığı açıklamada NASA ve Alman Jeoloji Araştırmaları Araştırma Merkezi'nin 2 uydusunun Vandenberg Hava Kuvvetleri üssünden fırlatıldığı belirtildi.

İlgili uyduların Dünya üzerindeki su kütlelerinin hareketini izleyeceği ifade edildi. Ayrıca Falcon 9 roketiyle 5 haberleşme uydusunun da yörüngeye gönderildiği açıklandı.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / SpaceX Handout (23 Mayıs 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Temmuz 2018       Mesaj #35
Avatarı yok
Yasaklı

Pakistan Uzaya Uzaktan Algılama Uydusu Gönderdi!


Çin'den alınan Uzaktan Algılama Uydusu "PRSS-1" Pakistan tarafından uzaya gönderildi. Akademinin ürettiği 17. uydu olan PRSS-1, Pakistan'ın da ilk Uzaktan Algılama Uydusu olma özelliği taşıyor.

Ağırlığı 1 ton 200 kilo olan uydu, 640 kilometrede yörüngeye oturacak. Uydu, sınır güvenliği, arazi haritalama, tarımsal, kentsel ve kırsal planlama, çevresel izleme, doğal afet yönetimi ve su kaynakları alanlarında görüntü ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılacak.

Pakistan Uzay ve Atmosfer Üstü Araştırmalar Organizasyonu (SUPRACO) tarafından hazırlanan "PakTES-1A" uydusunun da aynı gün uzaya fırlatıldığı ifade edildi. Optik gözlem araçlarını taşıyan PakTES-1A da 610 kilometrede yörüngeye oturacak.

Kaynak: AA Bilim Teknoloji / Science (11 Temmuz 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
11 Eylül 2018       Mesaj #36
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX Uzaya İletişim Uydusu Gönderdi!


SpaceX, Kanadalı uydu üreticisi Telstat yapımı, Telstar 18 Vantage iletişim uydusunu uzaya yolladı. uydu SpaceX üretimi Falcon 9 roketiyle ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Uydu fırlatıştan 32 dakika sonra yörünge konumuna yerleşirken, Falcon 9 roketi yaklaşık 8 dakika sonra SpaceX'in Atlantik Okyanusu'ndaki insansız gemi platformuna indi. Telstat'ın yeni küresel uydu ağının üçüncü parçası olan Telstar 18 Vantage, Asya-Pasifik bölgesinde Çin, Moğolistan ve Asya-Pasifik bölgesindeki diğer ülkelere geniş bant iletişim hizmetleri sağlayacak.

Kaynak: Space (10 Eylül 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Ekim 2018       Mesaj #37
Avatarı yok
Yasaklı

SpaceX Uzaya Gözlem Uydusu Gönderdi!


Ad:  ,yFnVXskjM02L0q9otIOhCQ.jpg
Gösterim: 859
Boyut:  20.8 KB

Fırlatılan Uydu Sonrası Oluşan Görüntü!

SpaceX, Arjantin uzay ajansının gözlem uydusunu uzaya yolladı. SpaceX'ten yapılan açıklamada, gözlem uydusunun SpaceX'in Falcon 9 roketiyle ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığı ifade edildi. Saocom-1A uydusunun fırlatıştan 12 dakika sonra yörünge konumuna yerleştiği bildirildi. Saocom-1A'nın doğal afetler sırasında acil durum yönetimi için kullanılacak sentetik açıklıklı radar taşıdığı belirtildi.

Kaynak: Ntv Bilim / Science News (8 Ekim 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Ekim 2018       Mesaj #38
Avatarı yok
Yasaklı

Yapay Ay Projesi!


Güneş ışığını Dünya'ya yansıtabilecek, Ay işlevine sahip bir yapay uydunun Çin tarafından uzaya gönderileceği belirtildi. Gereken Güneş ışığını Dünya'ya yansıtabilmesi bağlamında devasa aynalarla donatılması düşünülen söz konusu yapay Ay'ın aydınlatma, yörünge ayarı vb. fiziki denetimlerinin 2020 yılına kadar bitirilmesi planlanıyor. 2022 yılında ise projenin başarılı olması durumunda yapay uydudan 3 adet uzaya gönderilmesi düşünülüyor.

İlgili uyduya yerleştirilmesi düşünülen dev aynaların özellikle 24 saat boyunca aydınlatma işlevini görmesi bekleniyor. Yapay Ay'ın ışık yoğunluğunun ayarlanabilir bir nitelik taşıyacağını belirten araştırmacılar ilgili ışıma yoğunluğunun parlaklık açısından Ay'dan çok daha fazla olmasını umduklarını ifade etti. Sistem Bilimi Araştırma Enstitüsü'nde görevli araştırmacılara göre ilgili uydu gökyüzünde bir yıldız gibi algılanabilecek. Sivil alanda kullanılma amacı taşıyan yapay Ay aracılığıyla, özellikle deprem gibi doğal afetler akabinde aydınlatılamayan karanlık noktaların aydınlatılması sağlanabilecek.

Kaynak: Science Daily (18 Ekim 2018)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Ekim 2018       Mesaj #39
Avatarı yok
Yasaklı

Okyanus Gözlem Uydusu HY-2B Uzaya Gönderildi!


Çin tarafından uzaya gönderilen okyanus gözlem uydusu Hayyang-2B'nin (HY-2B) tüm hava koşullarına uyumlu bir kapasite ile tüm gün sorunsuz çalışabileceği belirtildi. Asıl işlevinin okyanuslardaki yağış ve buharlaşma durumu, yüzey sıcaklığı, rüzgar hızı vb. olayları gözlemlemek olduğu belirtilen ilgili gözlem uydusunun, buna ek olarak kaynak gözlemi ve ekolojik denge hakkında da detaylı veri toplaması bekleniyor. HY-2B'den sonra uzaya gönderilmesi düşünülen HY-2C ve HY-2D okyanus gözlem uydularının HY-2B ile birlikte bir uydu ağı oluşturmasının planlandığı bildirildi.

Kaynak: Science News (25 Ekim 2018)

Benzer Konular

29 Aralık 2015 / selmanooo Cevaplanmış
29 Mayıs 2021 / Misafir Mühendislik Bilimleri
29 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
20 Mart 2016 / ThinkerBeLL X-Sözlük
24 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Mühendislik Bilimleri