Arama

Güneş Fırtınası - Sayfa 2

Güncelleme: 23 Haziran 2015 Gösterim: 14.981 Cevap: 31
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Mart 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Fırtınası 'Şimdilik' Teğet Geçti

Sponsorlu Bağlantılar
Güneş'te önceki gün meydana gelen ve son beş yılın en büyük patlaması olduğu tahmin edilen fırtınanın Dünya'ya ulaşmasının ardından şimdilik önemli bir etki meydana gelmedi. İnternetteki teknoloji sitelerindeki haberlere göre, Amerikalı uzmanlar, Güneş'teki bir patlamanın gönderdiği radyasyon ve elektromanyetik dalgaların Dünya'ya son hızla ulaşmasının ardından, jeomanyetik fırtınanın 5 aşamalı ölçekteki en düşük seviye olan G1'de kaydedildiğini bildirdi.

Yetkililer, fırtınanın ulaşmasından sonra enerji nakil hatları, uydular ve diğer teknolojilerde herhangi bir sorun bildirilmediğini belirtirken, fırtınanın yine de Yerküre'nin manyetik alanında etki ve teknolojik cihazlarda sorun oluşturma riskinin sürmekte olduğunu ifade etti. Güneş'te önceki gün meydana gelen patlamanın oluşturduğu radyasyon ve elektromanyetik dalgaların Dünya'yı etkisi altına almasından endişe ediliyordu.


Kaynak:AA(09 Mart 2012,07:30)

Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:04
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
29 Mart 2012       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'nın Beş Katı Büyüklüğünde

Sponsorlu Bağlantılar
İngiltere’nin Manchester kentinde düzenlenen Ulusal Astronomi Toplantısı 2012’de sunulan fotoğraflarda, geçtiğimiz yıl yaşanan fırtınanın detaylı ayrıntıları sunuldu.

Gök bilimciler, dev güneş fırtınasının sıcaklığının 4,999 santigrat ile 1,999,999 santigrat derece arasında olduğunu belirtti. Dev fırtına, sadece üç saat içinde Güneş’in yüzeyinden kıvrılarak tam 200 bin kilometre yüksekliğe ulaştı. Bu mesafe, Dünya ile Ay arasındaki mesafenin neredeyse yarısına denk geliyor.

Uzayı Kavurdu

Güneş’ten uzayın karanlığına kıvrılarak yayılan dev fırtınanın yaydığı gazların, saatte 300 bin kilometreye ulaştığı tesbit edildi. Dünya’nın yüzeyindeki fırtınalar ise saatte ortalama 160 kilometre hıza ulaşıyor.


Gök bilimciler, bir Güneş fırtınasına ait en detaylı görüntüleri geçtiğimiz ay elde etti. NASA’nın SDO (Solar Dynamics Obervatory) uzay aracı, 7-8 Şubat günlerinde yaşanan güneş fırtınasını 30 saat boyunca gözlemlemişti. Bu fırtınanın, Eylül 2011’de yaşanan fırtınanın beşte biri kadar, yani Dünya’yı yutacak kadar büyük olduğu belirtildi.

Bilim dünyasının ‘coronal mass injection’, yani ‘taçküre kütle atımı’ olarak tanımladığı patlamalar, Güneş’in yüzeyinden uzaya çok yüksek sıcaklıkta gaz ve materyalin saçılmasına yol açıyor. Güneş’in manyetik alanlarının sarmalımsı hareketleri, bu patlamalarla oluşan fırtınalara DNA zincirlerine benzeyen şekli kazandırıyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / Ulusal Astronomi Toplantısı (29 Mart 2012,10:18)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:40
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Nisan 2012       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'te 'Dehşet Verici' Büyüklükte Deprem

Bilim insanları, geçtiğimiz yıl Mart ayında Japonya'yı vuran ve tsunami felaketine yol açan 8,9 büyüklüğündeki depremin 1000 kat güçlüsünü Güneş'te tespit etti.

İngiltere'deki üniversitelerin en büyük uzay araştırma grubu olan UCL Mullard Uzay Bilimi Laboratuarı'ndaki gökbilimciler, 11 Mart 2011'deki Japonya depreminden 1000 kat daha güçlüsünün, olaydan yaklaşık bir ay önce, 15 Şubat 2011'de Güneş'te gerçekleştiğini ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz günlerde Manchester'da yapılan 2012 Ulusal Astronomi Toplantısı'nda, astronom Sergei Zharkov'un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, depremleri Güneş'te oluşan manyetik alan patlamaları ve koronal kütle atımları tetikleyebiliyor. Buna göre, Şubat 2011'de yıldızda oluşan inanılmaz büyüklükteki deprem, iki Güneş patlamasının ardından gerçekleşti. Patlamadan sonra açığa çıkan jeomanyetik fırtına, saniyede 600 kilometre hızla Dünya'ya yöneldi ve atmosferimizde kuzey ışıkları (aurora) oluşmasına sebep oldu. Depremin ardından Güneş'in yüzeyinde tsunamiye benzeyen dalgalanmalar görüldü.

Toplantıda açıklamalarda bulunan Sergei Zharkov, "Güneş'in yüzeyinde, bir havuza taş atılmasından sonraki harekete benzeyen dalgalanmalar oluştu. Aslında onları oluşturan şey, yüzeyin altında meydana gelen ve ses dalgaları üreten ani enerji boşalımı" dedi.Güneş'teki patlama ve depremlerin, yeryüzündeki sismik hareketlere etkisinin olup olmadığı ise halen gizemini koruyor.

Kaynak: Gençbilim / Ulusal Astronomi Toplantısı (03 Nisan 2012,12:01)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Nisan 2012       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Güneş Patlaması Görüntüleri

NASA yeni ''güneş patlaması'' görüntüleri yayınladı. Görüntüler, NASA'nın Güneş Dinamikleri İnceleme Uzay Aracı tarafından çekildi.

Görülen patlamaya ''Taçküre Kütle Atımı'' ya da CME adı veriliyor. Taçküre kütle atımı Günes'in taçküresinde manyetik alan karışımları nedeniyle oluşan ve uzaya büyük kütlede plazma fırlatılmasına sebep olan bir Güneş patlaması olarak tanımlanıyor.Taçküre Kütle Atımları yapay uydulara, uzay görevlerine, astronotlara ve iyonosferden yansıyan yayınlara zarar verebilir.

Kaynak: Gençbilim / BBC (18 Nisan 2012,23:43)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Mayıs 2012       Mesaj #15
Avatarı yok
Yasaklı
Böylesi Daha Önce Hiç Görülmedi

Uzay halen gizemlerle dolu... Uzay araştırmacıları ise her gün yeni keşifler peşinde koşuyor. Uzun zamandır dünya dışını gözleyen NASA için şu ana kadar çekilmiş en detaylı solar patlama resmini paylaşmak, inanılmaz bir deneyim olsa gerek.

Güneşin yüzeyine yakın bir yerden çekilmiş olan fotoğraf, büyük ilgi uyandırdı. Fotoğrafın asıl önem kazandığı nokta, kareye sığdırdığı ilginç görsellikten daha çok aslında bu karede meydana gelen olaydı. M4.7 sınıfı solar patlama olarak lanse edilen hareketlenme, herhangi bir kütle atımı olmadan önce sona erdi. Fakat çekilen fotoğrafın korkutucu görselliğini yumuşatamadı.

NASA'dan yapılan açıklamaysa şu şekilde:

"Çekilmiş olan resim, 131 dalga boyunda bulunan Güneş patlamasının en farklı halidir. Resimde bulunan dalga boyutu, cam mavisi ve benzeri renklerin karışımını ortaya çıkaran bir anı yakalamıştır ve aynı zamanda şu ana kadar bu anın yakalanabildiği en detaylı görüntüdür."

Kaynak: Gençbilim / CHİP (18 Mayıs 2012,12:33)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:44
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Haziran 2012       Mesaj #16
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Çarpması

Eylül 1859. Ayın ilk günü. 33 yaşındaki amatör gökbilimci Richard Carrington, Londra yakınlarındaki kendisine ait gözlemevinin merdivenlerini tırmandı. Kubbe yarığını açtı. Ve güneşli sabahlarda her zaman yaptığı gibi Güneş’in 28 santimlik görüntüsünü perdeye yansıtmak üzere teleskobunu ayarladı. Bir kâğıda Güneş üzerindeki lekeleri çizdiği sırada, büyük bir Güneş lekesi grubu içinde “son derece parlak ve beyaz ışıkta görülen iki parlama” birdenbire gözlerinin önünde belirdi.

Aynı anda, Londra’nın Kew Gözlemevi’nde ipek ipe asılı manyetometre iğnesi çılgınca dans etmeye başladı. Ertesi gün, kırmızı, yeşil ve mor renkli muazzam aurora gösterileri Hawaii ve Panama’nın bulunduğu güney kesimlere kadar inerek şafak vaktine dek tüm gökyüzünü aydınlattı. Rocky Dağları’nda kamp yapanlar aurorayı Güneş’in doğuşuyla karıştırmış ve kalkıp kahvaltı hazırlamaya başlamıştı.

Carrington’ın gözlemlediği parlama, büyük bir Güneş fırtınasının, Dünya’ya doğru milyarlarca ton yüklü parçacık fırlatan devasa bir elektromanyetik patlamanın habercisiydi...ABD Ulusal Bilim Akademisi tarafından hazırlanan yeni bir rapor, bu tür bir fırtınanın Katrina sınıfı 20 adet kasırganın ortaya çıkaracağı miktarda ekonomik zarara yol açabileceği, sadece ilk yıl içinde bir ila iki trilyon dolara mal olup, toparlanmanın 10 yıl alabileceği tahmininde bulunuyor.

Kaliforniya, Palo Alto’daki Lockheed Martin’in Güneş ve Astrofizik Laboratuvarı’nda çalışan Karel Schrijver, “Güneş’in ne yapacağını birkaç gün öncesine kadar tahmin etmemiz imkânsız,” diye hayıflanıyor. Bu yıl Güneş’te maksimum hareketlenme beklendiği için uzay hava durumu merkezleri çalışan sayısını artırıyor ve kötü sonuçlar yaşanmamasını ümit ediyorlar. “Uzaydaki havanın yaşamı nasıl etkileyeceğini ve ne derecede kötü olabileceğini anlamaya çalışıyoruz,” diyor Schrijver. “Bu kadar büyük bir tehdidin varlığı ortaya çıktıktan sonra prensip olarak yapılması gereken şey hazırlıklı olmak. Hazırlık yapmamanın katlanılmaz sonuçları var.”... Güneş çekirdeğinde meydana gelen füzyon reaksiyonlarından açığa çıkan enerji, iyon ve elektronlardan oluşan yoğun bir labirentte seke seke ilerleyerek yüksek enerjili fotonlar yoluyla dışarıya doğru taşınıyor.

Madde bu radyasyon bölgesinde öylesine yoğun ki, fotonların Güneş’in merkezinden çapın yüzde 70’ine kadar uzanan radyasyon bölgesinin üst kısmına ulaşması 100 bin yıldan daha uzun zaman alıyor. Yaklaşık bir ay gibi bir sürede fotonlar, Güneş’in görünen yüzeyine geliyor. Ve buradan Güneş ışığı olarak bize ulaşması sadece sekiz dakika alıyor.

Tahmin edileceği gibi bu muazzam termonükleer fırın çalışırken epey gürültü çıkarıyor. Colorado, Boulder’deki Atmosfer Araştırmaları Ulusal Merkezi’nden Mark Miesch, “Güneş milyonlarca farklı tonda çalan bir zil gibi,” diyor. Güneş’in yüzeyinde dalgalanmalar oluşturan bu ses tonları, Güneş sismolojisi adı verilen alanda çalışan bilim insanları tarafından karışım bölgesinin derinliklerindeki akımları belirlemek amacıyla inceleniyor. NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi uydusundaki Güneş sismolojisi sensörlerinden gelen veriler, Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacıların Güneş’in 65 bin kilometre derinliklerinde bulunan manyetik alanları (veya paketçikleri) saptamalarına ve günler sonra Güneş lekeleri olarak ortaya çıkacaklarını kestirmelerine olanak verdi.

Bu tür veriler Güneş fırtınalarının nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler sağlıyor. Tamamen manyetik alan çizgileri tarafından kutuptan kutba kuş kafesi gibi sarmalanmış olan Güneş, dev bir dinamo gibi işliyor. Karışım bölgesinde plazma ile karışan yerel alan çizgileri, yüzey boyunca bükülüp dolanıp karışarak sıcak ve parlak plazma tarafından görünür kılınan halkalar oluşturuyor. Bu halkalar birbirine çarptığında kısa devre oluşturarak Güneş parlamaları adı verilen muhteşem plazma patlamalarına yol açıyor. Bu tür parlamalar yüz milyonlarca megaton TNT’ye eşit bir enerji ortaya çıkararak uzaya x ışınları ve gama ışınları kusuyor, yüklü parçacıklara neredeyse ışık hızına yakın bir ivme kazandırıyor...

Carrington sınıfı büyük fırtınalar olasılıkla sadece birkaç yüzyılda bir meydana geliyor. Ancak daha küçük boyutlu fırtınalar bile, özellikle de insanların uzay kaynaklı teknolojiye giderek daha fazla bağımlı hale gelmeleri nedeniyle hatırı sayılır miktarda zarara yol açabiliyor. Güneş fırtınaları, Dünya’dan yaklaşık 100 kilometre yüksekte bulunan ve auroraların meydana geldiği atmosfer tabakası iyonesferi bozuyor. Rotası kuzey kutup bölgesinden geçen yıllık ortalama 11 bin civarındaki ticari uçuşta görevli pilotlar, ekvatorda yörüngeye oturmuş iletişim uydularının erişimi dışında kalan 80 derece enlemin üstündeki yerlerde komünikasyon için iyonesferde yansıyan kısa dalga radyo sinyallerine ihtiyaç duyuyor. Uzay fırtınaları iyonesferi alt üst edip kısa dalga iletişimini engellediğinde pilotlar yollarını değiştirmek zorunda kalıyorlar ki bu da uçuş başına 100 bin dolara mal olabiliyor...

Uzaydaki uyduların aksine, elektrik ağlarının çoğunda güçlü jeomanyetik fırtınaların saldırılarına karşı koruma yok. Trafolar Dünya yüzeyine oturtulmuş oldukları için, jeomanyetik fırtınalar fazla ısınmalarına, ateş almalarına ya da patlamalarına neden olabilen akımlar ortaya çıkarıyor. Zararın facia boyutlarına ulaşma olasılığı var. Uzay hava durumunun elektrik şebekesi üzerindeki etkisini inceleyen Storm Analysis Consultants şirketinden John Kappenman, Mayıs 1921’de meydana gelen örneğe benzer bir Güneş fırtınasının günümüzde Kuzey Amerika’nın yarısında elektrik kesintisine yol açacağını söylüyor. 1859’da meydana gelen çapta bir fırtınanın ise şebekenin tamamını çökerterek, yüz milyonlarca kişiyi haftalar hatta aylar boyunca elektriğin olmadığı bir yaşam biçimine geri götürmesi ihtimali söz konusu. Kappenman’ın deyişiyle, “Güneş’le Rus ruleti oynuyoruz.”

* Timothy Ferris'in, Güneş'in Dünya ile olan tehlikeli dansını anlattığı yazısının tümünü, National Geographic'in bu ayki sayısında bulabilirsiniz.

Kaynak: Ntvmsnbc (01 Haziran 2012,11:35)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:47
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
15 Temmuz 2012       Mesaj #17
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Patlamaları İletişimi Kesebilir

Güneş‘te meydana gelen patlamaların, elektrik ve uydu navigasyon sistemleri ile ticari uçuşları etkileyebileceği bildirildi.Amerika’nın Los Angeles kentinde bulunan Griffith Gözlemevi yetkilileri, Dünya'ya doğru hareket eden Güneş patlamalarının, Dünya'nın bazı bölgelerinde iletişim ve elektrik sistemlerini olumsuz yönde etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Güneş patlamalarında elektrik yüklü parçacıklardan oluşan büyük plazma bulutları Güneş’ten dışarı doğru hızla savruluyor. Dünya çevresine gelen bu yüksek enerjili parçacıklar Dünyamızda elektrik dağıtım şebekelerini ve haberleşmeyi çok olumsuz etkiliyor. Telsiz haberleşmeleri yapılamayabiliyor. Patlamalar haberleşme uydularını arızalandıracak güçte olduklarında bu uyduların kapatılması yoluna bile gidiliyor.Elektrik üretim ve dağıtım şirketleri hatlarda anormal yüklenmeler ve elektrik kesilmeleri olmaması için özel dikkat ve önlemlere başvuruyorlar.


Kaynak: Gençbilim (14 Temmuz 2012,08:16)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ağustos 2012       Mesaj #18
Avatarı yok
Yasaklı
Güneşteki Patlamalar

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, önceki hafta güneşte büyük bir patlama yaşandığını belirterek, ''Yabancı basında, özellikle NASA'nın web sayfasında duyuruldu. Bizim enlemlerde gözle dikkat çekmediği için bu konuda bir etkinlik yapmıyoruz. Gözlemiyoruz, duyurmuyoruz. Çünkü çok fazla bizi etkilemiyor gibi görünüyor'' dedi.

Güneşin manyetik etkenliğinin gittikçe tırmandığını ve yükseldiğini, 2013 yılının ortalarında ise bu seviyenin maksimuma ulaşacağını söyleyerek,her ay bir büyük güneş patlaması yaşandığına dikkati çeken Demircan, ''Güneş lekeleri, gittikçe hem sayı hem boyut olarak büyüyor. Geçen hafta böyle bir güneş lekesi, güneş döndüğü için bizim görüş alanımıza girdi. Güneşin dünyaya bakan yüzeyinde, güneş lekesinde büyük bir patlama oluştu. 48 saat içinde patlamada ortaya çıkan malzemeler dünyaya ulaşıyor. Aşağı yukarı 10 milyar ton madde uzaya saçılıyor ve dünyaya da geliyor'' dedi.

Demircan, saçılan söz konusu maddelerin dünyaya ulaştığında atmosferi deforme ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''O kadar büyük bir deformasyon ki; çalkalanıyor dünyanın atmosferi. Bunu gözle göremiyoruz tabii. Fakat bazen gökyüzüne dikkat ederseniz, birbirine paralel bulutlar görülür. O bulutlar aslında atmosferdeki dalgalardan oluşan yapılar. Bu malzemeler dünyaya ulaştığında kendisini kutup ışıması halinde de gösteriyor. Kutuplardan giren o güneş maddesi dünyanın atmosferindeki moleküllerle etkileşerek o ışıma olayını oluşturuyor.'' Ayrıca Prof. Dr. Osman Demircan, bu alanda çalışanların güneşteki patlamalarla ilgili endişeleri bulunduğunu, ancak bunu çok fazla dillendirmek istemediğini de sözlerine ekledi.

Patlamaların daha şiddetli olması ve dünyanın manyetik alanında bir nedenle zayıflama yaşanması durumunda yüklü parçacıkların yeryüzüne kadar inebildiğini ifade eden Demircan, ''O zaman doğrudan kanserleşme oluyor. Öncelikle deri kanserleri artıyor. İşte kutup bölgelerinde bu böyle. İstatistik olarak oralarda deri kanserleri fazla. Ozon deliğinin gittikçe genişlemiş olması bu parçacıkların daha büyük oranda yeryüzüne ulaşmasına neden oluyor. Bizim enlemlerde çok fazla dikkati çekmiyor, önemsenmiyor'' dedi.

En büyük endişenin ise patlamaların daha şiddetli olması halinde elektronik aletlerin kilitlenebileceği yönünde olduğunu belirten Demircan, şunları kaydetti: ''Elektrik sistemleri çökebiliyor. Mesela haberleşmede telefonların sustuğunu düşünün. Her şey çöker. 1960'lı yıllarda Kanada'da böyle bir olay yaşandı. Böyle bir güneş patlamasının sonucunda bu ülkede elektrik sistemi çökmüş. Uzayda, dünyanın etrafından 10 bin kadar uzay aracı, uydu var. Bu uyduların elektronik sistemlerini patlamalardan koruyabilmek için çok özel önlemler alıyorlar. Yine de bir sürü hasar ortaya çıkıyor. Bu alanda çalışanlar, medeniyetin sonunun belki bu şekilde olabileceğini düşünüyor. Bir güneş patlamasıyla tüm elektronik sistemler çökecek, dünya karanlıkta kalacak. İnsanlar birbirleriyle haberleşemeyecek. İşlerin hepsi birden duracak. Bu gerçekten medeniyetin sonu olur.''



Kaynak : AA (23 Temmuz 2012,14:29)
adsız - avatarı
adsız
VIP VIP Üye
29 Ağustos 2012       Mesaj #19
adsız - avatarı
VIP VIP Üye
8.4 milyon kilometre uzunluğundaki ampul

Sıkça tanık olduğumuz Güneş fırtınaları, uzaya çok büyük miktarda plazma saçan Taçküre Kütle Atımı (TKA) patlamalarına neden oluyor. NASA’nın gözlemlediği en son fırtınada ortaya çıkan TKA, alşılmışın çok dışında bir görüntü ortaya koydu.

NASA’nın Güneş ve Heliosfer Gözlemevi (SOHO) uzay aracı tarafından 20 Ağustos günü gözlemlenen TKA, bir ampul şeklinde belirdi.Şeklini veren dış katmanı ince bir şekilde beliren ampulun ortasında parlak bir nokta oluştu. Ortaya çıkan dev ampulun uzunluğu ise tam 8.4 milyon kilometre olarak ölçüldü.Güneş’te yaşanan en son fırtına, SOHO’nun Geniş Açı ve Spektrometrik Koronograf (LASCO) C2 cihazı tarafından çekildi. Cihaz, Güneş’ten yükselen dev tacın yıldızın yüzeyinden olan mesafesini 8.4 milyon kilometre olarak ölçtü.
Ntvmsnbc
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:42 Sebep: Kırık görsel!
ömr-ü bahar
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Eylül 2012       Mesaj #20
Avatarı yok
Yasaklı
Dünya'ya Radyasyon Savuran 'Kamçı'

NASA, (ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Güneş’te yaşanan dev fırtınalardan en sonuncusunda saçılan dev bir radyasyon kütlesinin Dünya’yı etkileyebileceğini belirtti. Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı tarafından çekilen görüntülerde, Güneş’in yüzeyindeki düzensiz manyetik güçlerin kopardığı fırtınalar gözlemlendi.

NASA’nın yayımladığı ve 6-8 Ağustos tarihleri arasındaki Güneş faaliyetlerine ait videoda, yıldızın yüzeyinde oluşan ve renk tonları değişen kıvrımlar göze çarpıyor. NASA'dan, “Videonun sonlarına doğru kıvrımlardan biri Güneş’ten kopacakmış gibi görünen bir uzantı görülüyor. Ancak bu parça Güneş’e bağlı kalıyor” açıklaması yapıldı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş’te yaşanan patlamaların uzaya saçtığı radyasyon bulutunun Dünya’ya ulaşabileceğini belirtti. Orta dereceli jeomanyetik fırtınalara neden olabileceği belirtilen radyasyon bulutu, aynı zamanda Kuzey Amerika’da Kuzey Işıkları’nın görünmesine de yol açabilir.

SDO uzay aracı, Şubat 2010’da uzaya fırlatıldı. Güneş’in faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin Dünya’ya etkisini analiz eden uzay aracının görevi beş yıl sürecek. => NASA’nın SDO sayfası <=


Kaynak: Ntvmsnbc (04 Eylül 2012,10:45)
Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:51

Benzer Konular

24 Eylül 2014 / Kral_Aslan Müzik tr
22 Ocak 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri