Arama

Güneş Fırtınası

Güncelleme: 23 Haziran 2015 Gösterim: 14.978 Cevap: 31
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
2 Aralık 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Fırıtınası
Güneş Patlamaları

Sponsorlu Bağlantılar

Güneş patlamaları ve yüzeyden kütle atımları sırasında uzaya büyük hızlarla bırakılan atomik parçacıkların Dünya üzerinde büyük etkileri bulunmaktadır. Güneş’ten çıkan bu parçacıklar Dünya’ya yaklaşık 8 dakikada ulaşır ve ulaşan bu parçacıklar atmosferin iyonosfer tabakasını etkileyerek uzun radyo dalgalarının iletimini bozup haberleşme uydularının yörüngelerinde değişikliğe sebep olurlar. Ayrıca elektrik santralleri de bu parçacık bombardımanından olumsuz yönde etkilenmekte ve devre dışı kalabilmektedir. Nitekim 1989 Mart ayında olağanüstü şiddetli bir Güneş fırtınası Kanada Quebec eyaletinde tüm elektrik sistemini 9 saat süreyle felç etmiştir.

Güneş patlamaları, her ne kadar Dünya üzerinde olumsuz etkiler oluştursa da bu patlamalar sonucu Dünya'ya ulaşan parcacıkların atmosfere girerek oradaki diger parçacıklarla etkileşiminden kaynaklanan çok güzel bir doğa olayına da neden olurlar ki bu doğa olayına Aurora yani kuzey ışıkları adı verilir. Kuzey ışıkları genellikle kutup noktasına yakın enlemlerde gerçekleşir. Ülkemizin olduğu enlemlerde oluşmamasının nedeni gelen parçacıkların Dünya atmosferine Dünya'nın manyetik kutuplarından yani kuzey ve güney kutup noktalarından girmesidir. Ancak çok büyük patlamaların neden olduğu kuzey ışıklarının çok az da olsa ülkemizin olduğu enlemlere inme şansı vardır. Kuzey ışıklarının gözlenebildiği enlemlerde değişik renklerin gökyüzünü sanki bir perde gibi süslediği görülebilir.

İlk Güneş lekesi milattan önce 325 yılında Yunanlı bilim adamı Theophrastus tarafından fark edilmiştir. Güneş üzerindeki ilk Güneş patlaması ise 1 Eylül 1859 tarihinde Richard C. Carrington and Richard Hodgson adlı iki bilim adamı tarafından aynı anda gözlenmiştir. Güneş üzerindeki bu patlamalar 11 yıllık bir döngüyle birbirini takip etmekte ve bu dönem içinde maksimum seviyeye ulaşmaktadırlar.


Kaynak: Gökyüzü org

Son düzenleyen nötrino; 13 Ocak 2015 09:20
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Güneş fırtınası nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Güneşteki füzyon olayı sonucunda kızıl kırmızımsı bir alev 15-20 bin km yükselir ve Güneş Fırtınası meydana gelir.

Bundan 151 yıl önce yaşanan Büyük Güneş Fırtınası o kadar güçlüydü ki, 24 saat içinde Kuzey Amerika genelinde birçok noktada gökyüzü kırmızı, yeşil ve mor renklerle parlamaya başladı. Madenciler gecenin bir yarısı işe gitmek için uyandı, gazeteler Küba’ya kadar uzanan bir bölgede Kuzey Amerika’da gündüz yaşandığını yazdı.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Dünyanın sonu Güneş fırtınası mı olacak?


Güneş Fırtınası
spacer

spacer



Bundan 150 yıl önce yaşanan Güneş patlaması, tüm dünyadaki iletişim ağını felç etmişti. Günümüzde benzer bir olayın yaşanması, temel altyapısı telekomünikasyon sistemi üzerine kurulu dünyamızı taş devrine geri götürebilir.


GÜNEŞ FIRTINALARININ YAŞANDIĞI GÜNEŞ LEKESİ - FOTO GALERİ


KUZEY VE GÜNEY IŞIKLARI - FOTO GALERİ


Bundan 150 yıl önce, çok güçlü bir güneş fırtınası Avrupa ve Amerika genelindeki tüm telgraf kablolarını kül etti ve tüm gökyüzü elektrik yüklendi. Güneşin son zamanlarda yeniden hareketlenmesi, bilim insanlarına dünyadaki modern çağın sonunu getirebilecek bir felaketin yaşanabileceği endişesi yaşatıyor.


Geçtiğimiz hafta Güneş’te yaşanan patlamalar, Dünya’ya doğru hareket eden elektrik yüklü gaz dalgalarının oluşmasına neden oldu. “Güneş tsunamisi” olarak adlandırılan olayın gerçekleştiği günün ertesinde, BBC “aura borealis” olarak bilinen Kuzey/Güney Işıkları’nın güneye doğru kaymakta olduğunu belirtti. Buradaki önemli nokta ise, Kuzey Işıklarının da yüklü gaz parçacıklarından oluşması.


Son gelişmeler ışığında, Güneş tsunamisi ve Kuzey Işıklarının yer değiştirmesi gibi olaylar Dünya’nın manyetik alanını doğrudan etkileyebilir. Dünya’ya doğru ilerleyen yüklü gaz parçacıkları manyetik alanları bozabileceği gibi, Kuzey Işıklarının manyetik alanı Dünya’nın manyetik alanıyla etkileşerek olumsuz gelişmelere neden olabilir.


Bundan 151 yıl önce yaşanan Büyük Güneş Fırtınası o kadar güçlüydü ki, 24 saat içinde Kuzey Amerika genelinde birçok noktada gökyüzü kırmızı, yeşil ve mor renklerle parlamaya başladı. Madenciler gecenin bir yarısı işe gitmek için uyandı, gazeteler Küba’ya kadar uzanan bir bölgede Kuzey Amerika’da gündüz yaşandığını yazdı.


MANYETİK ALANLARIN ÇARPIŞMASI

Gökyüzündeki bu parlaklığa, Güneş fırtınası parçacıklarının çok büyük bir ölçekte Dünya atmosferinin üst katmanlarıyla çarpışması neden oldu. Bu çarpışmanın etkisiyle dünyanın dört bir yanındaki telgraf hatları kullanılmaz hale geldi, hatta kıvılcımlar saçarak yanmaya başladı.

Telgrafçılar, hatlara elektrik gönderen bataryaların bağlantısı kesmelerine rağmen bu durumu engelleyemedi. Güneş fırtınasının neden olduğu elektrik akımının aşırı yoğun olması, aşırı yüklenen hatların mesaj iletmeye devam etmesine neden oldu. Tüm pusulalar saatlerce kuzeyi gösterecek şekilde kilitlendi.



Şüphesiz, 19’uncu yüzyılın ortasındaki insanlık, Güneş fırtınasının etkilerini bugünkü kadar iyi değerlendiremezdi. O yıl Mors alfabesi kullanan telgraf sistemi henüz 15 yıldan beri geçerliydi. Uydudan
televizyon yayını, bankamatik, internet, cep telefonları, iPad, büyük elektrik şebekeleri GPS uydu yön bulma sistemi gibi teknolojiler hayal bile edilemezdi.

Ancak 1859 yılında insanlığın telgraf dışında yaygın telekomünikasyon sistemi kullanmaması, Güneş fırtınası felaketinden çok az zararla çıkmasını sağladı. Bugün ise, aynı şeyin yaşanması haline Dünya çok büyük bir bedel ödeyebilir.


YA BAŞIMIZA GELİRSE

Yaşandığı gün dünyadaki tüm telgraf hatlarını yakan bir Güneş fırtınasının benzerinin 2012 veya 2013’te yaşanması, bankacılık, iletişim, sağlık, bilgisayar, ulaşım ve milyarlarca insana elektrik ulaştıran enerji şebekelerinin çökmesine ve dünyanın kaosa sürüklenmesine neden olabilir.

Eskisinden daha şiddetli bir “Güneş parlaması”, günlerce, haftalarca, hatta aylarca sürebilecek bir taş devri dönemi başlatabilir. Bilim insanları, yaşanabilecek bir Güneş fırtınasının bir Güneş lekesinden doğacak patlamanın büyüklüğüne bağlı olduğunu belirtti.


Dünyayı sarsabilecek büyüklükte dev bir Güneş fırtınasının her 250 yılda bir gerçekleşme ihtimali bulunuyor. Ancak bilim insanları, bu tür bir fırtınayı taşıdığı elektrik yükünün Dünya’nın atmosferine çarpmasına birkaç saat kalana kadar fark edemeyeceklerini ifade etti.


Uzmanlar, buna rağmen birkaç yüz uyduyu yanmadan önce güçten kesebilecek vakit bulabileceklerini belirtti. Ancak, elektrik şebekeleri ve bilgisayar ağlarını çok büyük bir risk taşıdığını belirten bilim insanları, elektriğin günlerce kesilebileceğini, bilgisayar sürücüleri ve sunucuların hasar görmemesi için yeraltında yedeklenmesi gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, çarpışan manyetik alanlarının oluşturduğu etkiden hiçbir şey kurtulamayacak.


KUZEY IŞIKLARI NASIL OLUŞUYOR?

Güneş fırtınaları kendi manyetik alanlarına sahipler. Bu manyetik alanlar Dünya'nın kuzey ve güney manyetik kutuplarıyla etkileşime girdiği zaman, fırtınanın Dünya'ya taşıdığı yüklü gaz parçacıkları da atmosfere girer.

Yüklü parçacıklar atmosferimizdeki gazları harekete geçirir ve parlamalarını sağlar. Ortaya çıkan renkler, etkileşime giren gazların çeşidine bağlıdır. Kırmızı veya yeşil parlaklık oksijeni, mavi ve mor parlaklık ise nitrojen gazından oluşur.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2011       Mesaj #4
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Güneş fırtınası Dünya'ya ulaştı

NASA, dev Güneş lekesi '1302'de pazartesi günü bir plazma patlamasının meydana geldiğini açıkladı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), güneş fırtınası konusunda uyarıda bulundu. NASA tarafından yapılan açıklamada, Güneş'in özellikle aktif olan bir bölgesinin Dünya'ya doğru dönmek üzere olduğu belirtildi.

Dev güneş lekesi "1302"de pazartesi günü bir plazma patlamasının meydana geldiği kaydedilen açıklamada, patlamanın neden olduğu güçlü ile çok güçlü arasında derecelendirilen enerji yüklü parçacık fırtınasının Dünya'nın atmosferine ulaştığı bildirildi.
NASA uzmanlarına göre, güneş fırtınasının şiddeti, en yükseği 9 olan derecelendirmeye göre 8 büyüklüğünde.


Güneş fırtınasının getirdiği enerji yüklü parçacıklar, Dünya'nın manyetik kalkanına baskı uyguladı ve bu parçacıklar uyduların yörünge yüksekliğine kadar ulaştı. Uzmanlar, uyduların doğrudan solar plazmaya maruz kalmış ve Dünya'nın manyetik alanında meydana gelen değişikliklerden etkilenmiş olabileceğini belirtti.Bilim adamları, fırtına nedeniyle kuzey ışıklarının da artacağını bildirdi.
NASA, 1302'de hafta sonunda da yoğun patlamalar olduğunu, Solar Dynamics güneş rasathanesinin bu esnada Güneş yüzeyinde, morötesi şimşekler tespit ettiğini belirtti.

Bu patlamalar sırasında 1302'nin henüz tam Dünya'nın karşısında bulunmadığına, bu nedenle ışınların hedefinde yer almadığına dikkati çeken bilim adamları, ancak bunun önümüzdeki günlerde değişeceğini ifade etti. Uzmanlar, güneş lekesi 1302'nin büyümeye devam ettiğini ve faaliyetinin azalacağına dair işaret bulunmadığını bildirdi.

Güneş yüzeyindeki koyu renkli "güneş lekeleri"nde, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar aşığa çıkıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.

Patlamaların, Güneş'in Dünya'ya bakan tarafında meydana gelmesi halinde Dünya'nın bundan etkilenme ihtimali yüksek. Normal koşullarda Dünya'nın manyetik alanı, yüzeyi güneş fırtınalarına karşı koruyor. Ancak şiddetli fırtınalar manyetik alana zarar veriyor ve enerji yüklü parçacıklar bu kalkandan geçmeyi başarıyor.

Birkaç dakikadan saatlere kadar sürebilecek solar patlamaların Dünya'ya etkilerinin ise günlerce, hatta haftalarca sürebileceği belirtiliyor.

Güneş fırtınaları haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebileceğini kaydediyor.

Son düzenleyen nötrino; 17 Nisan 2016 09:34 Sebep: KIRIK GÖRSEL KALDIRILDI!
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2011       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Fırtınaları Ay'ı Süpürüyor

NASA tarafından yapılan araştırmaya göre, büyük güneş fırtınaları Ay'ın yüzeyini ve Mars gibi manyetik koruması olmayan gezegenlerin atmosferini süpürüyor.NASA bilimadamlarının araştırmasına göre, Güneş'in tipik yoğun patlamalarından (Coronal Mass Ejections-CME) iki gün süren, birinin geçişi sırasında Ay yüzeyinden 100 ila 200 ton toz ve madde kalkmış olabilir. Bu da 10 kamyon dolusu yük anlamına geliyor.

Kuvvetli bir güneş patlamasının, Dünya'nın defalarca büyük bir bulut biçiminde saatte 1,5 milyon kilometre hızla hareket eden yarım milyar ton plazma içerdiğine işaret eden bilimadamları, bu patlama bulutunun Ay'ın yüzeyinden kopardığı büyük miktardaki maddenin yanı sıra, Mars gibi bir küresel manyetik alan ile korunmayan gezegenler için de atmosferdeki kayıpların nedeni olabileceğinin de altını çizdiler.

Araştırmalarında, modellerini zenginleştirmek için uydu gözlem verilerini kullanan ekip, helyum iyonlarının normal bir güneş rüzgarında yüzde 4 civarında olduğunu, yoğun bir güneş patlamasında bunun yüzde 20'ye çıktığını belirterek, güneş patlamasının yoğunluk ve hızının artmasına paralel olarak yoğun iyonların da normal güneş rüzgarından 50 kat fazla maddeyi fırlatabileceğini kaydettiler.

NASA araştırmasına ek olarak, güneş fırtınalarının Dünya'nın manyetik alanını da önemli ölçüde etkilediğini ve Kuzey ve Güney kutup bölgelerindeki yoğun ''aurora''nın sorumlusu olduğunu belirtti.

Kaynak: Gençbilim / AA (08 Aralık 2011,01:27)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 19:59
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Ocak 2012       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Son 7 Yılın Rekorunu Kırdı

Güneş'te son 7 yılın en şiddetli fırtınasının meydana geldiği açıklandı.Colorado'daki Uzay Hava Tahminleri Merkezi, şiddetli patlamaların meydana geldiği Güneş'in radyasyon yaydığını açıkladı ve radyasyonun Dünya'da iletişim sistemlerini ve elektrik sistemini etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Merkez, Pazar günü GMT'ye göre saat 04:00'te (TSİ 06:00) Güneş'te bir patlama kaydettiklerini ve patlamanın neden olduğu radyasyonun yaklaşık 1 saat sonra Dünya'ya ulaştığını söyledi. Güneş'teki patlamaların Çarşamba gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Güneş'teki son şiddetli fırtına, Mayıs 2005'te meydana gelmişti.


Kaynak:AA(23 Ocak 2012,20:09)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:00
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Şubat 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş Fırtınalarını İncelemek İçin Yeni Teknik

Ad:  stereo.jpg
Gösterim: 246
Boyut:  57.1 KB

Resmedilmiş, STEREO Uzay Araçlarından Bir Tanesi.

Araştırmacılar Güneş fırtınalarını, doğum yeri Güneşin taç küresinden Dünyaya ulaşana kadar ayrıntılı incelemenin bir yolunu buldu.Özellikle iki STEREO uzay aracındaki toplam 5 kamera verisi ve yeni bir bilgi işleme tekniği kullanılarak Güneş rüzgarları ayrıntılı incelenebilecek.

Bu yolla, Güneş rüzgarlarınınDünyaya ulaşana kadar taşıdıkları taç küresel kütle atımlarının hangi bölümünün Güneşten hangi bölümünün de rüzgarın önüne katıldığı anlaşılabilecek.

Uzay havasında ¨onemli rol oynayan Güneş rüzgarlarının gözlenmesi, rüzgarların Güneşten ayrıldıktan sonra oldukça sönük görünmesi nedeniyle çok zor.


Kaynak:Universe Today
Son düzenleyen NeutralizeR; 20 Nisan 2016 23:51
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Şubat 2012       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
NASA, Güneş'teki Dev Kasırgayı Görüntüledi


Amerikan uydusu SDO, Güneş'in etrafında Dünya büyüklüğündeki ve uzaya yüzbinlerce kilometre hızla yayılan dev kasırgayı görüntüledi. Teknoloji sitelerindeki haberlere göre, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait Solar Dynamics Observatory (SDO) tarafından bu ay başında 30 saat süreyle yapılan gözlem sırasında çekilen inanılmaz fotoğraflarda, görkemli kasırga saatte yaklaşık 480 bin km hızla uzaya doğru yöneliyor.

Dünya'da hortumlara çok benzeyen ve bilim adamlarınca "güneşten yayılan gaz bulutu" olarak tanımlanan kasırga, Dünya'daki atmosfer basıncına bağlı oluşan kasırgaların tersine, Güneş'in manyetik alanlarındaki değişim hareketlerinden kaynaklanıyor.Yine de bundan fazlası konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten bilim adamları, kasırganın ısısının 8 bin santigrat derece civarında olduğunu kaydediyorlar.

Kaynak:CNN(21 Şubat 2012,10:05)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:02
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Şubat 2012       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'te Dev Tsunami Dalgası Gözlendi


Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'ya ait uzay aracı, Güneş'in yüzeyindeki bir patlamanın ardından oluşan dev tsunami dalgasını görüntüledi.

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı, 24 Şubat'ta güçlü bir 'koronal kütle atımı' tesbit etti. Oluşan enerji boşalımının ardından yüzeyde yaklaşık 400 bin kilometre boyunca ters yönlerde ilerleyen iki büyük tsunami dalgası oluştu. Görüntülere yansıyan koronal kütle atımının Dünya'nın manyetik alanına 26 şubat tarihinde TSİ 23:00 sıralarında ulaştığı, ancak güçlü bir jeomanyetik fırtınaya yol açmayacağı ve yeryüzüne etkisinin az olduğu bildirildi.

Güneş'ten saatte milyonlarca kilometre hızla milyarlarca ton elektrik yüklü parçacığın kaçması anlamına gelen koronal kütle atımı, Dünya'nın koruyucu manyetosferine ulaşıp çarptığında atmosferin üst katmanlarına trilyonlarca watt güç yüklüyor. Bu da yeryüzündeki elektrik hatlarına veya yörüngedeki uzay araçlarına zarar verebiliyor. Kutuplara yakın bölgelerde güçlü kuzey ışıkları (aurora) oluşabiliyor.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden bilim insanları, 23 ve 24 Şubat'ta Güneş'in yüzeyinde 5 patlama gerçekleştiğini, ilk iki patlamanın Dünya'yı etkileyebileceğini duyurmuştu.


Kaynak:Gençbilim(27 Şubat 2012,11:19)
Son düzenleyen nötrino; 13 Haziran 2013 14:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2012       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'te Şiddetli Patlama

Güneş'te son beş yılın en şiddetli patlamasının meydana geldiğini bildirildi. Uzmanlar, patlamanın elektrik, uydu sistemleri ve uçuşları etkileyebileceğini söyledi.Güneş'te meydana gelen patlamanın, elektrik ve uydu navigasyon sistemleri ile uçuşları etkileyebileceği bildirildi.

Colorado'daki Uzay Hava Tahminleri Merkezi, salı gecesi Güneş'te son beş yılın en şiddetli patlamasının meydana geldiğini ve ortaya çıkan radyasyonun çarşamba gece yarısından itibaren Dünya'da iletişim ve elektrik sistemlerini etkileyebileceği uyarısında bulundu.

Manyetik fırtınanın, elektrik sistemlerini etkileme potansiyeli taşıdığını belirten yetkililer, fırtınanın yaydığı elektro manyetik dalgaların uydulara da zarar verebileceğini söyledi.

Yetkililer, fırtınanın yol açtığı radyasyon nedeniyle Kuzey ve Güney Kutbu üzerinden uçuşların da yapılamayacağını kaydetti.


Kaynak:AA(07 Mart 2012,21:58)
Son düzenleyen nötrino; 13 Şubat 2016 20:03

Benzer Konular

24 Eylül 2014 / Kral_Aslan Müzik tr
22 Ocak 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri