Arama

Güneş Fırtınası - Sayfa 4

Güncelleme: 23 Haziran 2015 Gösterim: 14.980 Cevap: 31
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Şubat 2015       Mesaj #31
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş'i Gözleyecek Uydu Fırlatıldı

Sponsorlu Bağlantılar
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, Güneş'i gözlemleyecek olan Derin Uzay İklim Gözlemevi isimli uyduyu uzaya fırlattı.Uydunun Güneş'teki tehlikeli patlamalar konusunda Dünya'ya uyarılar göndermesi hedefleniyor.Güneş bazen, yüklenmiş partiküllerle ve radyasyonla dolu bulutları Dünya'ya savurarak GPS'ten elektrik dağıtımına kadar bir dizi önemli hizmeti kesintiye uğratabiliyor.ABD'li kuruluşun Uzay Hava Tahmin Merkezi başkanı Tom Berger "Eğer tahmin uzmanlarına, Güneş'ten büyük manyetik patlamalar konusunda bir saate kadar öncesinden bir uyarı verilebiilirse, uydu bizim 'tsunami şamadıramız' olarak görev yapacak" diyor.

Berger, söz konusu patlamaların Dünya'daki jeomanyetik fırtınaların en büyük sebebi olduğunu ve bunlardan bazılarının, özellikle kutuplarda uçan uçaklarla iletişimi kesintiye uğratma, yörüngedeki uydulara hatta yeryüzündeki enerji şebekelerine zarar vermeye sebep olduğunu söylüyor.Dünya'dan 1,5 milyon kilometre mesafede bir noktada görev yapacak olan uydu son 17 yıldır aynı işe yapmakta olan ACE uydusundan görevi devralacak.

Uydunun Space X Falcon 9 isimli roketi aslında daha önce uzaya gönderilecekti ama hava koşulları fırlatmaya engel oldu.Fırlatmadan 36 dakika sonra uydu başlığı roketten ayrıldı ve operasyonel istasyonuna varması 110 gün sürecek.Uydu Dünya'ya video görüntüsü değil, günde 4 ila 6 arasında fotoğraf gönderecek. Fotoğraflar kamuya açık bir internet sitesinde ertesi gün yayınlanacak.Uydunun gözlemleri bilim insanlarının ozon, bulutlar ve bitkiler konusundaki çalışmalarına katkıda bulunacak.Uydu ayrıca, iklim değişikliğini anlamanın önemli bir ölçütü olan, Dünya üzerine Güneş'ten düşen enerji ile Dünya'nın bunun ne kadarını uzaya geri yolladığının izlenmesi konusunda da yardımcı olacak.

Kaynak: BBC (12 Şubat 2015)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Haziran 2015       Mesaj #32
Avatarı yok
Yasaklı
Güneş’te Dev Patlama / Güçlü Radyasyon Fırtınası Dünya’ya Ulaştı

Sponsorlu Bağlantılar
150623 gunesCHRL6Vrb7kyd0yU3049BlQ?width960&ampmodecrop&ampscaleboth&ampv20150623073729725

Güneş’in yüzeyinde Pazar günü gerçekleşen büyük koronal (taçküre) kütle atımının sebep olduğu radyasyon fırtınası dün Dünya’ya ulaştı. Enerji nakil hatlarında ve GPS sistemlerinde arızalar yaşanabileceği bildirildi.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 21 Haziran’da meydana gelen büyük Güneş patlamasının etkilerinin dün öğle saatlerinden itibaren görüldüğünü açıkladı. Açıklamada, enerji şebekeleri ile GPS sistemlerinde sorunlar yaşanabileceğini ve kutup bölgelerinde parlak Auroralar (kutup ışıkları) gözlemlenebileceği kaydedildi. NOAA uzmanları, Güneş’teki faaliyetin çok güçlü olduğunu, radyasyon fırtınasının olağandan daha süratli bir şekilde Dünya’ya ulaştığını, 2005 Eylül’ünden beri görülen en şiddetli patlama ile karşılaşmış olabileceklerini kaydetti. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (SDO) uzay aracı da söz konusu Güneş patlamasını görüntüledi. Güneş fırtınaları, yüzeydeki güçlü radyasyon patlamaları ile meydana geliyor. Zararlı radyasyon, Dünya’ya ulaştığında atmosferi geçemiyor ve insanlara fiziksel bir etkisi olmuyor. Ancak iletişim kanallarında kesintiler meydana getirebiliyor.

Kaynak: CHA (23 Haziran 2015)


Benzer Konular

24 Eylül 2014 / Kral_Aslan Müzik tr
22 Ocak 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri