Arama

Mars Keşif Aracı Curiosity - Sayfa 3

Güncelleme: 29 Mart 2016 Gösterim: 14.668 Cevap: 38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Ocak 2013       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Mars'taki İlk Temizliğini Yaptı

Sponsorlu Bağlantılar
Mars keşif aracı Curiosity, alışılmışın dışında araştırma yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Yaptığı araştırmalarda farklı prosedürler izleyen Curiosity, inceleyeceği bir kayanın üzerindeki kumu temizleyerek bir ilke daha imza attı.

Mars’a gönderilen en gelişmiş keşif aracı olan Curiosity, Kızıl Gezegen’de ilklere imza atmaya doymuyor. Curiosity, ilk kez fırçasını kullanarak inceleyeceği bir kayanın üzerindeki kumu temizledi.NASA, ‘Dust Removal Tool’, yani ‘Kum Temizleme Aleti’nin, motorlu, dikenli bir yüzeye sahip telden yapılmış bir donanım olduğunu belirtti. Fırçanın, kayaların daha kapsamlı analizlerinde kullanılmak için düşünüldüğü belirtildi.

Curiosity, kayalar üzerinde kimyasal analiz gerçekleştirmek için APSX (Alfa Parçacık X-ray Spektrometresi) ve MAHLI (Mars El Lens Görüntüleyicisi) cihazlarını kullanıyor. Her ikisi de Curisoity’nin kulesinde bulunan bu cihazların kayalara ateşlediği X-ray ve lazer ışınları, kayaların kimyasal yapılarının açığa çıkmasını sağlıyor. Robotik kol aracılığıyla kullanılan fırça, bundan böyle XPSA ve MAHLI’ye analizlerde kolaylık sağlayacak.


Bir Sonraki Deney: Kaya Kırmak

NASA, yaptığı açıklamada, Kum Temizleme Aleti’nin ilk kez kullanılması için hedef seçerken çok dikkatli davrandıklarını, seçilen kayaya da ‘Ekwir_1’ adını verdiklerini belirtti.NASA, Ekwir_1 kayasının ‘Sarıbıçak Körfezi’ adı verilen mevcut araştırma bölgesinde bulunduğunu belirtirken, Curiosity’nin ‘çekiçle kaya kırma’ girişiminin de birkaç hafta içinde gerçekleştirileceğini açıkladı.Basına açıklama yapan NASA’nın California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Diana Trujillo, “En optimal hedefi seçmek istedik... Donanıma yakın olacak ve bozulmaları için risk oluşturmayacak bir hedef aradık. Ekwir_1’de elde ettiğimiz sonuçlar kesinlikle iyi görünüyor” dedi.

Kum Temizleme Aleti, New York merkezli Honeybee Robotics şirketi tarafından üretildi. Şirket, 2004’te Mars’a inen ikiz keşif araçları Spirit ve Oppurtunity için de kaya yüzeyi temizlemeye yarayan tel fırçalar geliştirmişti.Yeni yıl tatilini Sarıbıçak Körfezi’nde geçiren Curiosity, 3 Ocak’ta 3 metre yol alarak ‘Yılan Nehri’ adı verilen bir kaya parçasına doğru hareket etti. Curiosity, en son hareketiyle, Mars’a indiği Ağustos 2012’den bu yana 700 metre mesafe kat etmiş oldu.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (09 Ocak 2013,20:48)

Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:48
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
16 Ocak 2013       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'ta Sondaj Hazırlığı

Sponsorlu Bağlantılar
Mars keşif aracı Curiosity, önümüzdeki iki hafta içinde ilk sondaj çalışmasını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Matkabıyla deleceği kayayı seçen Curiosity, yapılacak analizlerle Kızıl Gezegen’in kum örtüsünün altında yaşam izi olup olmadığını araştıracak ve su izi bulmaya çalışacak.Mars’a iniş yaptığı Ağustos 2012’den bu yana Kızıl Gezegen’de sayısız deney ve gözlem yapan nükleer araştırma laboratuvarı Curiosity, bu kez sondaj hazırlığında.Mars’ın irili ufaklı kayalarla dolu olan ‘Sarıbıçak Körfezi’nde yer alan Curiosity, burada yapacağı sondaj çalışmasıyla antik bir su yatağı izine rastlamaya çalışacak.

Keşif aracının iniş yaptığı Gale Krateri’nde yer alan Sarıbıçak Körfezi, NASA’lı bilim insanları tarafından kayalık yapısı sayesinde ‘şeker dükkanı’ olarak tanımlanıyor.
Basına yeni görev hakkında açıklamada bulunan California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’ndan Richard Cook, “Bilim insanlarını bir şeker dükkanına davet ettik” dedi.

Curiosity bilim ekibinin şefi olan, California Teknoloji Enstititüsü’nden (Caltech) John Grotzinger ise ‘havzadaki kayalık tabakaları inceleyerek kumtaşı yüzeyin altındaki kayadan oluşmuş yapıları ortaya çıkardıklarını’ belirtti. Kimyasal analizler, yüzeyin altındaki ‘kayalık kolların’, bir zamanlar kayalara sızan sudan geriye kalmış kalsiyum ve sülfür ortaya koyduğunu belirtti.

Antik Suyun Kimyası

ABD’nin Tucson kentinde bulunan Gezegen Bilimleri Enstitiüsü’nden Aileen Yingst, dahil olduğu görev hakkında, “Mars’ın bu bölgesi geçmişte tesbit edilen kayalık yapıları ortaya çıkaracak jeolojik hareketliliğe sahipti” dedi. NASA, Sarıbıçak Körfezi’nde yapılacak analizlerle, bir zamanlar bölgede var olduğu düşünülen sıvının kimyasını ortaya çıkarmayı ve burada var olmuş muhtemel yaşam şartlarını tesbit etmeyi umuyor. Ayrıca, yaşamış olabilecek organizmalara ait karbon bileşiklerin izine rastlanabileceği ümit ediliyor. Grotzinger,”Burası sondaj yapmak için son derece ideal bir yer... Daha sonra kil tabakasıyla oluşan bir tepenin yakınlarında sondaj yaparak orada da su izi aramayı istiyoruz” dedi.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (16 Ocak 2013,11:00)

Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Şubat 2013       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity İlk Sondajını Yaptı

Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki ilk sondajını gerçekleştirdi. Mars’ta birçok ilke imza atan Curiosity, el değmemiş Mars yüzeyinde gerçekleştirdiği yeni kimyasal deneyle, Dünya dışı bir gezegende ilk kez sondaj yapan robot oldu.

Bir başka gezegene gönderilen en gelişmiş keşif aracı olan ‘nükleer laboratuvar’ Curiosity, Kızıl Gezegen’de ilk sondajını yaparak ortaya beyaz renkte Mars kumu çıkardı. Ortaya çıkan numunenin rengi, kumun kalsiyum sülfat bakımından zegin olduğuna işaret etti. NASA’nın haftalar önce açıkladığı sondaj çalışması için ön çalışmalar yapan Curiosity, geride kalan günlerde MAHLI (Mars El Lens Görüntüleyicisi) kamerasının ışıklarını gece karanlığında test etti. Morötesi ışınlar kullanan Curiosity, sondaj bölgesinde incelediği kayaların floresan minerallere sahip olup olmadıklarını inceledi.

Geçmişteki kimyasal deneylerde kullandığı Alfa Parçacık X-Ray Spektrometresi (APXS) ise sondaj bölgesine X-ray bombardımanı yaparak analizler gerçekleştirdi. Sondaj deneyi, NASA’nın 2011’de hayatını kaybeden proje müdürü yardımcısı Jon Klein’ın adını aldı. NASA, ‘Sarıbıçak Körfezi’ adı verilen kayalık alanda gerçekleştirilen sondajda ortaya çıkan kumların, zengin kalsiyum sülfat yataklarına işaret ediyor olabileceğini belirtti. Sarıbıçak Körfezi’nin, antik zamanlarda su bulunduran bir bölge olabileceği düşünülüyor.


Deney İlk Aşamasında

California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’da Curiosity projesine katılan proje yöneticisi Richard Cook, “Curiosity’nin gerçekleştirdiği sondaj çalışması, keşif robotunun Mars’a ayak bastığı günden bu yana yaptığı en zorlayıcı deney... Mars’ta daha önce böyle bir şey yapılmadı” dedi. NASA, sondaj çalışmasının ilk aşamalarında olduğunu, Curiosity’nin ilerleyen günlerde hedef seçtiği kayaya daha fazla delik açacağını belirtti. Mars’a 2004 yılında inen ikiz keşif araçları Spirit ve Oppurtunity, kayalardan parça örnekleri almalarını sağlayan donanıma sahipti. Sondaj cihazına sahip olan ilk robot olan Curiosity ise 5 cm derinliğinde kazı yapabiliyor.

NASA Gezegen Bilimleri Bölümü direktörü Jim Green, Universe Today sitesine yaptığı açıklamada, ‘Sondaj ve deneyin acelesi olmadığını, proje ekibinin yavaşça ilerlediğini’ belirtti. Green, “Sondajı çok dikkatli yapmalıyız. Hala kontrol aşamasındayız” dedi. Curiosity, 5 Ağustos 2012 tarihine Mars’a iniş yaptı. Altı tekerli nükleer enerjili keşif aracı, iniş yaptığı Gale Krateri’nden en önemli deneylerini yapacağı 4800 metre yükseliğindeki Sharp Dağı’na ilerliyor. Curiosity, yolculuğunda geride kalan süre zarfında kayalar üzerine kimyasal analizler yaptı, taş örneklerini fırçasıyla temizledi, Mars kumunu inceledi, antik nehir yatağı keşfetti, organik molekül izine rastladı, Foursquare'e üye oldu, Mars’ta Güneş tutulmasını görüntüledi, Dünya’ya radyo sinyalleriyle müzik iletimi yaptı ve binlerce fotoğraf çekti.

Kaynak: Ntvmsnbc / Unıverse Today (06 Şubat 2013,18:18)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:50
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Şubat 2013       Mesaj #24
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Mars'ta 'Metal Benzeri Cisim' Keşfetti

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity,Mars’ta bugüne kadar gerçekleştirdiği en kapsamlı deneyi tamamladı. Kızıl Gezegen’de deneylerine devam ederken, büyük merak uyandıran keşiflerde bulunmayı sürdüren ve Mars’taki ilk sondajını başarıyla tamamlayan Altı tekerli, 1 ton ağırlığındaki nükleer laboratuvar Curiosity,deney yaptığı bölgede çektiği fotoğraflardan birinde ‘metale benzeyen bir cisim’ keşfetti. NASA, konu hakkında henüz açıklama yapmış değil. Curiosity, iki gün önce tamamlanan sondaj çalışmasında ‘Sarıbıçak Körfezi’ olarak bilinen bölgede hedef seçtiği bir kayayı deldi. Keşif aracının açtığı 1.6 santimetre genişliğinde ve 6.4 santimetre derinliğindeki delikten çıkan materyal, robot tarafından analiz edilecek.

NASA Bilim Görevi Direktörlüğü yöneticilerinden John Grunsfeld, “Curiosity, bugüne kadar tasarlanan en gelişmiş keşif robotu ve artık Mars’ta tam faaliyetli bir analitik laboratuvar haline geldi” ifadesini kullandı. Space’in verdiği bilgiye göre, Curiosity elde ettiği materyali birkaç gün boyunca analiz edecek. Keşif aracının, çıkarttığı materyalin bir kısmını deney donanımlarına dökeceği, böylece Dünya’dan arta kalmış olabilecek maddeleri de temizleyeceği belirtildi.

NASA'nın Değinmediği Keşif

Curiosity, her ne kadar Mars’ta büyük bir başarıya imza atmış olsa da, bilim dünyasının keşif robotu hakkında en çok konuştuğu konu, Kızıl Gezegen’de yapmış olduğu en yeni keşif. Keşfi daha da merak uyandırıcı hale getiren husus ise NASA’nın henüz konu hakkında açıklama yapmamış olması. Curiosity’nin, 30Ocak günü çektiği ve NASA tarafından kısa bir süre önce yayımlanan fotoğrafta, keşif aracının deney ve gözlem yaptığı bölgedeki kayalardan birinde tuhaf bir cisim görülüyor. Kayadan çıkan bir metal parçası izlenimi veren cisim, Curiosity’nin MastCam kamerası tarafından tesbit edildi. Altındaki kayaya gölgesi düşen cismin, belli bir uzunluğa sahip olduğu fark edildi.

'Kayaya Ait Bir Parça Olabilir'

NASA, fotoğrafı yayımlamış olmasına rağmen, fotoğrafın çekildiği tarih dışında hiçbir bir bilgi vermedi. Curisosity’nin, ne olduğu bilinmeyen cismi inceleyip incelemeyeceği belli değil. Öte yandan, İtalyan bir görüntü uzmanı, fotoğraflar hakkında ilginç açıklamalarda bulundu. Universe Today sitesine e-posta yoluyla bilgi veren Elisabetta Bonora, “MastCam tarafından çekilen fotoğrafın sol kısmı görünmüyor... Bu üzücü çünkü eğer olsaydı bir anaglif çıkarabilirdik” dedi. Cismin yaklaşık 35 piksellik alan kapladığına ve yaklaşık 0.5 santimetre uzunluğunda olduğuna dikkat çeken Bonora, ‘cismin, erozyonla yok olmayan kayanın içine ait bir parça veya kayada oluşmuş bir parça olabileceğini’ ifade etti. Buna rağmen kumla kaplanmamış olan ve temiz yüzeyiyle dikkat çeken cisim kafalarda soru işareti oluşturdu. Bilim dünyası, metale benzeyen cismin ne olabileceği hakkında merakları gidermek için NASA’dan açıklama bekliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc / Space (11 Şubat 2013,09:57)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:51
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Mart 2013       Mesaj #25
Avatarı yok
Yasaklı
NASA Kritik Soruyu Yanıtladı

Mars gezegeninden gelen verileri değerlendiren NASA, geçmişte ilkel yaşam olabileceğini açıkladı. Curiosity isimli aracın Mars zeminindeki analizlerine göre, gezegende yaşam için gerekli olan sülfür, nitrojen, hidrojen, oksijen ve karbon minarelleri bulundu.NASA kaya örneklerindeki minerallerin analizinin geçmişte Mars'ta hayatın 'var olmuş olabileceğini' gösterdiğini açıkladı.NASA'nın Mars Keşif Programı yetkili uzmanlarından Michael Meyer, düzenlediği basın toplantısında, Mars'ın yaşamaya uygun olup olmadığının, gezegenin yüzeyindeki ilk kaya delme çalışmasını 9 Şubat'ta yapan 'Curiosity' misyonunun cevabını vermesi gereken önemli soruların başında geldiğini belirtti. Meyer, 'bugün bilinenlerin ışığında söz konusu soruya olumlu yanıtın verilebileceğini' vurguladı.İncelenen kaya tozunda kil minerallerinin belirlendiği, bu minerallerin suyun olduğu bir ortamda bulunduğu bildirildi.

Curiosity, delme işlemi sırasında ortaya çıkan bir tutam tozu, kimyasal ve mineral yapıyı analiz etmek amacıyla üzerinde bulunan laboratuvara başarıyla boşaltmıştı.Mars'a yapılacak olası yolculuk kapsamında şimdiye kadar üretilen en gelişmiş robot olan Curiosity, 12'den fazla kamerası, bir meteoroloji istasyonu, delme ve çevreyi incelemesine olanak sağlayan araçlarıyla Kızıl Gezegen'de hayata ilişkin kimyasal temel yapı taşlarını bulmaya çalışıyor.Curiosity, 26 Kasım 2011'de uzaya fırlatıldıktan sonra 6 Ağustos 2012'de Mars'a inmişti. Araç, arıza nedeniyle şu an güvenli modda ve onarılmayı bekliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (13 Mart 2013,08:31)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:53
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2013       Mesaj #26
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Bu Sefer Dosya Silerken Hata Verdi

Mars’ta Ağustos 2012’den bu yana keşif ve deney yapan Curiosity, bu ay başında ortaya çıkan teknik arıza nedeniyle ikinci kez çalışmalarına ara verdi. Curiosity, 1 Mart’ta ana bilgisayarında yaşanan sorun nedeniyle güvenli moda geçmiş ve daha sonra yedek bilgisayarını devreye sokmuştu. Keşif aracının, bu sefer yazılım hatası nedeniyle tekrar güvenli moda girdiği belirtildi.Mars’ta bir zamanlar yaşam olabileceğine dair çok büyük deliller elde eden, insanlığın bugüne kadar dış gezegenlere yolladığı en gelişmiş keşif robotu olan Curiosity, teknik arızalar nedeniyle yaşadığı sorunları bir türlü aşamadı.

Keşif robotunun ana bilgisayarı olan A-side, 1 Mart’ta flaş belleğindeki arıza nedeniyle bazı fonksiyonları yerine getiremez hale gelmiş ve Dünya’ya veri aktarımı durmuştu. Curiosity, 5 Mart’ta yedek bilgisayarı B-side’ı devreye sokarak, yeniden aktif hale geçmişti. NASA, bu sefer bir bilgisayar dosyası hatası nedeniyle Curisosity’nin hareketsiz şekilde kalmaya bir süre daha devam edeceğini açıkladı. Mühendisler, keşif robotunun Güneş’ten saçılan kozmik fırtınalar nedeniyle yükek oranda radyasyona maruz kalmış olabileceğini, faaliyetlerine ara vererek radyasyondan korunacağını belirtti.


Curiosity görevinin şefi John Grotzinger, Texas eyaletinde düzenlenen Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı’nda yaptığı açıklamada, “Bu çok nadir veya istisnai bir durum değil...Sadece bilimin birkaç gün daha çalışmalarına ara vermesi gerektiğini belirtiyor” dedi.

Hayat İzine Dair Bulgular

Grotzinger, Curiosity’nin yaşadığı sorunun, silinmesi için programlanan verilerden kaynaklandığını belirtti. Her ne kadar veriler silinecek olsa da, bazıları halen keşif aracı tarafından kullanıldığı için silme işlemi esnasında hata yaşandı. Grotzinger, ‘güvenlik moduna giren Curiosity’nin birkaç gün bu şekilde kalacağını’ belirtti. Curiosity, çalışmalarına bir süre ara vermiş olsa da, Dünya’ya gönderdiği en son veriler, Kızıl Gezegen’de bir zamanlar yaşam olduğuna dair çok güçlü bulgular sundu. Kaya örneklerinden alınan numunelerin analizi, Mars’ta bir zamanlar su bulunduğu ve mikrobiyolojik yaşam için elverişli şartların oluşmuş olabileceğine işaret etti.

Kayalık Sarıbıçak Körfezi (Yellowknife Bay) bölgesinde yapılan sondaj çalışmalarında, Curiosity’nin MastCam donanımı, yakın kızılötesi filtreleri sayesinde kayalardaki elementleri ve su içeren mineralleri tespit etmeyi başardı. 2.5 milyar dolar değerindeki Curiosity, Kasım 2012’de başlayan 54 milyon kilometrelik yolculuğunu 6Ağustos 2012’de tamamladı ve Kızıl Gezegen’e indi. Curiosity, bugüne kadar antik bir nehir yatağından, organik bileşiklerin izine kadar Mars’ta eskiden yaşam bulunduğuna dair önemli bulgulara ulaştı. Dünya ile Mars arasındaki en kısa mesafe (yörünge hareketleriyle değişiyor) 54.6 milyon kilometre. En uzak mesafe 401 milyon kilometreye çıkarken, ortalama uzaklık 225 milyon kilometre.



Kaynak: Ntvmsnbc / Ay ve Gezegen Bilimi Konferansı (19 Mart 2013,09:17)
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Nisan 2013       Mesaj #27
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'ın Atmosferi Uzayda 'Kayboldu'

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Mars’ın atmosferinin ‘Uzay’da kaybolduğunu’ açıkladı. Keşif aracı Curosity’nin elde ettiği yeni bulgular, çok uzun zaman önce Uzay’a kaçan büyük miktardaki gazın Kızıl Gezegen’in atmosferinin büyük kısmını alıp götürdüğünü, geriye atmosferden çok düşük bir miktar kaldığını gösterdi.

İnsanlığın gelecekte ikinci evi olacağı hayal edilen Mars’ın, uzun zaman önce atmosferini kaybettiği ortaya çıktı. Curiosity, yeni ölçümlerinde argon elementinin atmosferinin neredeyse tükenmiş olduğunu tespit etti. Bu bulgu, Dünya atmosferinin sadece yüzde 1’i kalınlığında olan ve çok büyük kısmı karbondioksitten oluşan Mars atmosferinin, büyük bir kısmını kaybetmiş olduğunu ortaya koydu. Curiosity’nin Mars Numune Analizi (SAM) deney cihazındaki sonuçları değerlendiren ekipte yer alan Sushil Atreya, “Mars’taki atmosferin kaybolmuş olduğuna dair en net delili elde ettik” ifadesini kullandı.

Space'in verdiği bilgiye göre, Curiosity, hava açıklıklarıyla Mars atmosferini SAM donanımının içine çekerek ,farklı iki argon izotopunun oranlarını ölçtü. Atom çekirdeklerindeki nötronların sayısını ölçerek analiz yapan SAM, argon-36’nın, yoğunluğu daha fazla olan argon-38’den dört kat fazla olduğunu tespit etti.Elde edilen oranın, Güneş ve Jüpiter üzerinde yapılan argon-izotop ölçümlerine dayanarak Güneş Sistemi’nde var olan oranın çok altında kaldığı ifade edildi.

Yeni Sondaj Mayıs'ta

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen 2013 Avrupa Jeoloji Birliği Genel Meclisi’nde açıklanan bulgular, Mars’ın atmosferindeki hafif elementler başta olmak üzere gaz miktarının yaklaşık yüzde 90’lık kısmını uzun zaman önce Uzay’a saçtığı düşüncesini güçlendirdi. Açıklanan bulgular arasında, Curiosity’nin yer aldığı Gale Krateri’nde REMS (Gezici robot çevresel denetleme istasyonu) cihazıyla yapılan ölçümlerinin, farklı bölgelerde farklı nemlilik değerleri gösterdiği belirtildi. Ayrıca, Kimya ve Kamera Donanımı (ChemCam) ile elde edilen sonuçlar iletildi.

ChemCam ekibinde yer alan, Fransa’nın Toulouse kentindeki Astrofizik ve Gezegen Araştırma Ensititüsü’nden Sylvestre Maurice, “Mars’ın kızıl renginin kumlarındaki demir oksitten kaynaklandığını biliyoruz... ChemCam ile Mars kumundaki karmaşık kimyasal yapıyı analiz ederek su molekülü veya hidroksil grubu şeklind olabilen hidrojeni otaya çıkarıyoruz” dedi.

Mars’ta mikrobiyolojik yaşam arayışını sürdüren Curiosity,sondaj çalışmalarına Sarıbıçak Körfezi adı verilen kayalık alanda devam edecek. Mart ayında ana ve yedek bilgisayarlarında teknik arıza yaşadığı için faaliyetlerine bir süre ara veren ancak sonra tekrar çalışmalarına dönen Curiosity, Mayıs başına tekrar hareketsiz kalacak. Bunun nedeni, 4 Nisan’da Güneş’ten saçılan radyoaktif parçacıkların 1 ay boyunca Mars ve Dünya arasındaki iletişimi bloke etmeye başlamış olması. Curiosity, Mayıs ayının başıyla, milyarlarca yıl önce yaşam oluştuğu düşünülen Sarıbıçak Körfezi’nde yeni delikler açacak.

Kaynak: Ntvmsnbc / Space (09 Nisan 2013,09:21)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:57
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Mayıs 2013       Mesaj #28
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity İkinci Sondajını Tamamladı

Mars keşif aracı Curiosity, üç ay aradan sonra Kızıl Gezegen’de ikinci sondajını gerçekleştirdi. Elde edilen numuneler, Curiosity’nin deney cihazlarında önümüzdeki günlerde analiz edilecek.Curiosity, ilk olarak Şubat ayı başında gerçekleştirdiği sondajın ardından, Pazar günü başladığı ikinci sondaj işlemini başarıyla tamamladı.

‘Cumberland’ adı verilen bir kayayı 6.6 cm delen Curiosity, numunelere ait analizin sonuçlarını birkaç gün sonra Dünya’ya gönderecek.Curiosity’nin ilk sondajı yaptığı ve eski bir NASA çalışanı John Klein’ın adı verilen kayadan elde edilen bulgular, Mars’ın bir zamanlar organik yaşama tanık olmuş olabileceğini ortaya koymuştu.Curiosity, Ağustos 2012’de Mars’ın Gale Krateri’ne indiği günden bu yana yaklaşık 700 metre mesafe kat etti. Mart ayı başında ana bilgisayarında arıza yaşayan ve yedek bilgisayarı ile görevine devam Curiosity, Gale Krateri’nin merkezinden 5.5 km ötede bulunan Sharp Dağı’nın eteklerine ulaşmaya çalışıyor.Dağın etekleri, bir zamanlar burada su bulunduğuna dair izler taşıdığı gibi, sahip olduğu katmanlar Mars’ın nasıl bir jeolojik süreçten geçtiği hakkında önemli bilgiler saklıyor.

Cumberland analizi bittikten sonra Sharp Dağı’na olan yolculuğuna devam edecek olan Curiosity, dağın eteklerine aylar sürecek bir yolculuktan sonra ulaşacak. Altı tekerli nükleer laboratuvarın zorlu Mars yüzeyindeki hızı saatte sadece 0.14 km.


Kaynak: Ntvmsnbc (21 Mayıs 2013,13:31)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:55
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
6 Haziran 2013       Mesaj #29
Avatarı yok
Yasaklı
Mars’ta ‘Fare’ Bulundu!

Mars keşif aracı Curiosity’nin gönderdiği fotoğraflardan bir tanesi, internetin yeni fenomeni oldu. Fotoğrafta, görünümü fareye şaşırtıcı derecede benzeyen bir taş tespit edildi.İnternette kısa sürede en çok konuşulan konulardan biri haline gelen ‘Mars faresi’ için Twitter’da hesap bile açıldı (@RealMarsRat).UFO meraklılarının tespit ettiği Eylül 2012 tarihli fotoğraf, iki kayanın arasında burnunu yere dayamış gibi görünen fare benzeri bir taşı gösteriyor.

Dünya basınının yeni ilgisini çeken fotoğraf hakkında UFO Sightings Daily sitesine Aralık ayında yorum yazan Scott Waring, “Bu Mars’ta şirin bir fare. Gözkapağının üzeri ve altındaki açık renge dikkat edin. Burnu, yanakları, kulakları, ön bacağı ve karnı belli oluyor... Taş ve kumların arasında kamufle olmuş bir sincaba benziyor” dedi.

'Gizlice Götürüldü'

Waring, yeni açıklamalarında ise ilginç bir iddiada bulundu ve ‘Mars faresinin ABD’nin gizli bir projesi olabileceğini’ öne sürdü.‘NASA’nın Mars faresini Kızıl Gezegen’e gizlice götürmüş olabileceğini’ ifade eden Waring, ‘bu şekilde Mars’ta yaşama elverişli şartlar olup olmadığının anlaşılmaya çalışıldığını’ iddia etti. Waring, “Neden kimse bize bundan bahsetmiyor? Çünkü farenin ölmesi bekleniyor ve bunun ardından PETA’nın yasal mücadeleye başlayabileceği biliniyor” dedi.

Fare mi, Sincap mı, Taş mı?

Keşfedildikten aylar sonra dünya basınının gündemi haline gelen Mars faresi, Space.com, Discovery News, Yahoo! News, Fox News ve International Business Times gibi basın kuruluşları tarafından haberlere taşındı. Twitter’da adına hesap açılan Mars faresi, 3 günde 650 takipçiye ulaştı.Her ne kadar bazı Ufologlar Curiosity’nin tespit ettiği cismi bir fare veya sincap olarak kabul etse de, gökbilimciler farenin ‘sanrı’ (pareidolia) adı verilen fiziksel bir olayın ürünü olduğunu belirtti.

Viking 1 uzay aracı tarafından 1976’da görüntülenen ‘Mars’taki yüz’ gibi bir çeşitli illüzyon, yanlış algılanma olarak belirtilen Mars faresi, ‘insan beyninin cisimleri hayvanlara veya daha normal kabul edilen cisimler olarak algılaması’nın bir ürünü.Bilim insanları, çok yüksek oranda radyasyona maruz kalan ve son derece soğuk olan Mars’ta bir fare, sincap veya kertenkele türü bir canlının hayatta kalmasının ‘çok düşük bir ihtimal’ olduğunu belirtti. Gökbilimciler, Curiosity ile yapılan deneylerin de gösterdiği gibi, Mars’ta mikrobiyolojik seviyede yaşam olabileceğini düşünüyor.Curiosity, geçmişteki araştırmalarında Mars’ta bir zamanlar su bulunduğuna ve hatta Kızıl Gezegen’in yaşama tanıklık etmiş olabileceğine dair önemli bulgulara ulaşmıştı.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (03 Haziran 2013,09:55)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:54
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Temmuz 2013       Mesaj #30
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Uzun Yolculuğuna Başladı

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’deki en önemli keşiflerini yapacağı Sharp Dağı’na yapacağı uzun yolculuğa başladı. Sharp Dağı’nın etekleri, Mars’ın geçmişine dair en önemli izleri saklayan birçok katmanı barındırıyor. NASA, altı tekerli nükleer laboratuvar Curiosty’nin Mars’ta en önemli keşif ve deneylerini gerçekleştireceği Sharp Dağı’nın eteklerine giden yolculuğuna başladığını açıkladı.Diğer adı Aeolis Mons olan Sharp Dağı, Curiosity’nin iniş yaptığı Gale Krateri’nde bulunan zirvelerden bir tanesi.Yaklaşık 5500 metre uzunluğundaki dağın etekleri, Mars’ın en eski zamanlarında oluşan katmanları barındırıyor.

Curiosity, Sharp Dağı’nın eteklerinde yapacağı keşiflerle, Kızıl Gezegen’in bir zamanlar yaşama tanık olup olmadığı sorusunu kesin olarak yanıtlamak istiyor.NASA, Curiosity’nin 8 kilometrelik yolculuğuna başladığını duyurdu. Bilim insanları, nükleer güçlü laboratuvarın dağın eteklerini tırmandıkça Mars’ın geçmişine ait hikayeyi de ‘okumasını’ istiyor.

154 km genişliğindeki Gale Krateri’ne 5 Ağustos 2012’de iniş yapan Curiosity, o tarihten bu yana bulunduğu bölgede gezinse de iniş yaptığı noktadan çok fazla uzaklaşmadı.Sarıbıçak Körfezi adı verilen kayalık alanda analizler ve sondajlar yapan Curiosity, Eylül 2012’de antik nehir yatağı keşfetmiş, Mart 2013’te ise yaptığı sondajların analizlerinde Mars’ın geçmişte yaşam barındırdığına işaret eden bulgular elde etmişti.


İlk İki Adım Atıldı

NASA, Curiosity’nin ilk olarak 4 Temmuz’da 18 metrelik bir mesafe kat ettiğini, sonrasında ise 40 metre daha yol aldığını açıkladı.Curisosity’nin Sharp Dağı’na ulaşması için kesin bir tarih belirlenmiş değil. Mars’ın sert ve bozuk yüzeyinde saatte sadece 0.14 km hızla ilerleyebilen Curiosity’nin, hedefine ulaşması 1 yıl sürebilir.Space’e konuşan Curiosity proje müdürü Jim Erickson, “Bir keşif görevi gerçekleştiriyoruz... Eğer bilimsel açıdan ilgi çekici noktalara rastlarsak, Curiosity duracak ve incelemelerde bulunacak” dedi.


Kaynak: BBC / Space (09 Temmuz 2013, 13:07)

Benzer Konular

3 Ocak 2015 / nötrino Uzay Bilimleri