Arama

Mars Keşif Aracı Curiosity

Güncelleme: 29 Mart 2016 Gösterim: 14.644 Cevap: 38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ağustos 2012       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Mars Keşif Aracı Curiosity

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  curiosity-ilk-lazerini-atesledi,esiuaVuSOUqJ6qjq3T837Q.jpg
Gösterim: 478
Boyut:  45.6 KB
NASA’nın bu ay başında başarıyla Mars’ın yüzeyine inmeyi başaran keşif aracı Curiosity, ChemCam lazerini bir tenis topu büyüklüğündeki bir taşa ateşleyerek ilk kimyasal deneyini gerçekleştirdi.

Curiosity İlk Lazerini Ateşledi

Curiosity, kendisinden 2,5 metre uzaklıktaki taşın yüzeyini lazeriyle eritti ve taşın kimyasal yapısı üzerinde analizlere başladı. NASA yetkilileri, ChemCam kamera ve lazer sisteminin ilk kez ve deneme amaçlı kullanıldığını, denemenin bir ‘atış talimi’ özelliği taşıdığını belirtti. Nükleer güçle çalışan, bir ton ağırlığındaki en gelişmiş Mars robotu olan Curiosity, iki hafta önce Kızıl Gezegen’in ekvator bölgesindeki derin çukurlardan biri olan Gale Krateri’ne inmişti. Mars’ın jeolojik yapısını keşfetmek için birçok deney yapacak olan Curiosity, bir Mars yılı boyunca (686.98 gün) Kızıl Gezegen’de geçmişten kalan yaşam izi olup olmadığını araştıracak.

10 Saniyede 30 Atış

Bu kapsamda, ABD ve Fransızların geliştirdiği ChemCam gezegendeki araştırmalar açısından büyük bir öneme sahip. Lazerin vurduğu ilk taşa, ilk olarak N165, ardından Coronation (taç giyme töreni) adı verildi. Bilimsel açıdan büyük bir önem taşımadığı belirtilen taş, Mars yüzeyinde bolca bulunan volkanik taş bazalt. Coronation, ChemCam tarafından 10 saniye lazer ışınına maruz bırakıldı ve bu süre içinde 30 atış yapıldı. Saniyenin beş milyarda biri kadar süren atışlar, çok küçük bir noktaya bir milyon watt’ın üzerinde enerji gönderdi. Lazerin neden olduğu parçalanma ve kıvılcımlar Curiosity’nin donanımları tarafından kaydedildi ve bilim insanlarına taşın hangi elementlerden oluştuğuna dair bilgi gönderdi.

ABD’nin New Mexico eyaletindeki Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda ChemCam baş soruşturmacısı olan Roger Wiens, “Coronation’dan birçok sinyal aldık... Ekibimiz sonuçları değerlendirmek için çok yoğun çalışıyor. Sekiz yıl bu donanımı inşa ettikten sonra artık geri ödeme vakti” dedi. ChemCam için ilk büyük sınav, Curiosity’nin iniş yaptığı 6 Ağustos günü, uzay aracının roketlerine maruz kalan taşlık alan olacak. İniş esnasında ortaya çıkan itme gücünün, yüzeyin altındaki materyalleri de ortaya çıkarmış olabileceğine inanılıyor.

Curiosity'e Yakından Bakış
  • En son teknoloji Mars keşif aracının amacı, Kızıl Gezegen’in geçmişte yaşama olanak veren şartlara sahip olup olmadığını ortaya çıkarmak.
  • En az iki yıl görev yapması planlanan aracın maliyeti 2,5 milyar dolar.
  • Aracın üzerindeki plütonyum-238 jeneratörleri, Curiosity’e 14 yıl yetecek elektrik ve ısı sağlayabilir.
  • 75 kg bilimsel donanım taşıyan araç, bugüne kadar Mars’ta görev yapan keşif araçlarını bu alanda 10’a katlıyor.
  • Curiosity, yüzeydeki kaya ve taşların yüzeylerini incelemesini sağlayacak fırça ve sondaj makinelerine de sahip.
  • Curiosity’nin ilk amacı, organik (korbon zengini) materyaller bulmak.

Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (20 Ağustos 2012,10:02)

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:24
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Ağustos 2012       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity’den Mars Panoraması

Sponsorlu Bağlantılar
Curiosity bir hafta önce gerçekleştirdiği dramatik inişten sonra Mars yüzeyine ait ilk fotoğrafları yolladı. Fotoğrafçı Andrew Bodrov NASA fotoğraflarını Google Street View-esque versiyonunu kullanarak birleştirdi ve 360 derecelik bir Mars panoraması hazırladı.Fotoğrafların birleştirilmesinde düzeltmeler için Adobe Photoshop da kullanıldı. Bu 360 derece panoramik uygulama ile Curiosity'nin ilk inişinden sonra Mars'ta karşılaştığı görüntüye tanık olabiliyoruz.

Kaynak : 360cities,The Verge

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:28
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
23 Ağustos 2012       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Test Sürüşüne Hazırlanıyor

Mars keşif aracı Curiosity, birkaç gün önce lazerini kullanarak bir taşı eritmiş ve kimyasal bileşenlerini incelemişti. Curiosity şimdi de hızlı bir test sürüşüne hazırlanıyor. Altı tekerli ve bir otomobil büyüklüğündeki Curiosity, gerçekleştireceği test sürüşünde ilk önce sağa 120 derecelik açı yaparak kendi boyu kadar ilerleyecek. Ardından aynı mesafeyi geri geri alacak.

California’daki Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda (JPL) görevli Curiosity görevinin yöneticisi Michael Watkins, “Curiosity’nin hareket ettiğini ve yüzdeyde bıraktığı izleri göreceksiniz” dedi. Curiosity, ChemCam (Kimya ve Kamera cihazı) adlı lazer sistemini ilk kez yumruk büyüklüğündeki bir taş üzerinde kullandı. Keşif aracı, ertesi gün daha fazla hedef vurdu. Keşif aracı, kayaları lazeriyle vurduğunda, spektrometreler ortaya çıkan plazmanın neden olduğu renkleri tesbit ederek bilim insanlarının taşın bileşeni hakkında bilgi toplamalarını sağlıyor.

''Herşey Yolunda''

JPL’de görevli Curiosity proje yardımcısı Ashwin Vasavada, “ChemCam donanımı beklediğimizden daha iyi çalışıyor” dedi. Vasavada, keşif aracının Kızıl Gezegen’e inmesinden bu yana araçtaki sistemlerin ve materyallere ait numuneleri analiz etmekte kullanılan robotik kol da dahil olmak üzere bilimsel donanımların iyi çalıştığını söyledi. Öte yandan, 6 Ağustos’ta gerçekleştirilen inişte rüzgar sensörlerinden bir tanesinin devre dışı kaldığına inanılıyor.

Vasavada, “Bu arızanın geçici olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden biraz hayal kırıklığı yaşadık” dedi. Araçtaki diğer rüzgar sensörlerinin çalıştığı ve sadece arkadan gelecek esintileri ölçmekte zorluk çekecekleri ifade edildi. Curiosity’nin test sürüşünün yaklaşık yarım saat sürmesi bekleniyor. Eğer her şey yolunda giderse, keşif aracı bir gün içinde kat ettiği mesafeyi 100 metreye kadar çıkaracak.

Kaynak: JPL / Ntvmsnbc (22 Ağustos 2012,11:12)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:38
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
24 Ağustos 2012       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Bradbury Adı Curiosity İle Yaşayacak

'Fahrenheit 451' ve 'The Martian Chronicles'gibi ünlü kitapların yazarı Ray Bradbury'nin adı, NASA'nın uzay aracı Curiosity ile anılacak. Curiosity'nin Mars'ta indiği yerin adı 'Bradbury Landing' olarak belirlendi.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın uzay aracı Curiosity'nin Mars'ta indiği yere, geçen ay 91 yaşında ölen Amerikalı ünlü bilim kurgu yazarı Ray Bradbury'nin anısına 'Bradbury Landing' adı verildi.NASA'nın Mars keşif programı yetkilisi Michael Meyer, Ray Bradbury'nin yüzlerce öyküsü ve yaklaşık 50 romanıyla ölümsüzler arasına girdiğini ve kitaplarından ilham aldıklarını belirtti. Meyer, 'The Martian Chronicles'ın (Mars Yıllıkları) Curiosity'e ilham verdiğini ve Mars'ta yaşamın mümkün olabileceği düşüncesini akla getirdiğini söyledi.Çocukluk hayallerini ve Soğuk Savaş dönemindeki korkularını telepatik Marslılara ve kara sevdalı deniz yaratıklarına dönüştüren yazarın en çok bilinen kitapları, 1950'de yazdığı kısa hikayelerden oluşan ve 30 dilde yayımlanan 'The Martian Chronicles' ile 1953'te yazdığı, filmi de yapılan başyapıtı 'Fahrenheit 451'.

Kaynak: Ntvmsnbc - Ajanslar (23 Ağustos 2012,14:25)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:42
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Ağustos 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'ta Çekilen Gizemli Görüntüler

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen en gelişmiş uzay aracı olan Curiosity'nin çektiği görüntüler tartışmaya neden oldu. Görüntüleri inceleyen UFO uzmanları, Gale Krateri'ne ait fotoğraflarda fosilleşmiş insan parmağı ve eski zamanlardan kalan bir sandalet bulunduğunu öne sürdü. Ancak bilim adamları, bunların Kızıl Gezegen'de yer alan taşlaşmış yapılardan başka bir şey olmadığını belirtti.Daha önce YouTube kullanıcısı Stephen Hannard ADGUK tarafından yayınlanan Mars fotoğraflarında tepede iki UFO'ya benzer cisim bulunuyordu. Ancak daha sonra bunların uçan daire değil, sadece aracın kamerasındaki ölü pikseller olduğu ortaya çıkmıştı.

Kaynak: Gençbilim (27 Ağustos 2012,10:20)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:54
Lebron James - avatarı
Lebron James
Ziyaretçi
30 Ağustos 2012       Mesaj #6
Lebron James - avatarı
Ziyaretçi
Curiosity Çaldı Dünya Dinledi

The Black Eyed Peas grubunun üyelerinden will.i.am’in yazdığı "Reach for the Stars" şarkısı "evrende ilk kez" dinleyicilerle buluştu. Şarkı Mars’taki keşif aracı Curiosity’den yayınlandı.Curiosity üzerinde şarkının çalınmasını sağlayacak hoparlör benzeri bir düzenek yok. Ancak uzay aracı, radyo dalgalarını kullanarak şarkıyı Dünya’ya gönderdi. Curiosity’nin yayını NASA’nın California eyaletinin Pasadena şehrinde bulunan Jet İtiş Laboratuvarı’ndan takip edildi. Bir grup öğrenci de bu sırada laboratuvarda hazır bulundu.

curiosity?w600&amph400&ampcrop1
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:08 Sebep: Görsel ortalandı!
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
9 Eylül 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity Mars'ta İlk Kez 'Nefes Aldı'

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’in atmosferik bileşenleri ölçmeyi amaçlayan ilk deneyini gerçekleştirdi. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) geçtiğimiz ay başında Kızıl Gezegen’e yolladığı Curiosity, bilimsel deneylerine devam ediyor. Bir süre önce ilk kimyasal deneyini gerçekleştirerek bir kayanın bileşenlerini inceleyen Curiosity, bu sefer atmosfer analizi yaptı.Curiosity, en son deneyinde Sample Analysis at Mars (Mars Nunume Analizi) cihazını kullanarak, Mars’ın havasını içine çekti. Böylece, Viking uzay araçlarının 1970’li yıllarda gerçekleştirdiği deneylerin ardından ilk kez bir uzay aracı Dünya dışı bir gezegenin atmosferinde ölçüm yapmış oldu.

Gök bilimciler, SAM analizlerinin şaşırtıcı bir sonuç vermemesini ve Mars atmosferini oluşturan bileşenler arasında karbondioksitin ağır basmasını bekliyor. Viking uzay araçlarının da deneylerinde ortaya koyulduğu gibi, Mars atmosferinin ana bileşeni CO2. Gök bilimciler, Curiosity’nin yapacağı deneyde metan tesbit edilip edilmeyeceğini merak ediyor. BBC’nin verdiği bilgiye göre, Kızıl Gezegen’in bugüne kadar Dünya’daki teleskoplarla yapılan gözlemlerinde metan gazı tesbit edildi. Kısa ömürlü olan metanın Mars atmosferinde sürekli yenilenmesinin biyolojik veya jeokimyasal kaynaklara bağlı olduğu düşünülüyor. Amaç, Curiosity ile bu kaynağı bulmak.

Sonuçlar Gelecek Hafta

Curiosity projesinde yer alan bilim kadını Joy Crisp, atmosfer deneyinden elde edilen sonuçların gelecek hafta açıklanacağını, ancak metan gazının atmosferdeki varlığı hakkında verilecek detaylı bilgilerin bir süre alabileceğini ifade etti. Crisp, “Mars’ın yörüngesindeki uydulardan ve Dünya’daki teleskoplarla yapılan gözlemlerden edindiğimiz tecrübeye dayanarak, Sam’in metanın trilyonda 10’u veya biraz daha fazla miktarda kısmını analiz edeceğini tahmin ediyoruz... Ancak Sam karmaşık bir cihaz ve kullanımının daha ilk safhalarında” dedi.

100 Metre İlerledi

Mars Bilim Laboratuvarı (MSL) olarak da bilinen Curiosity, bugün Mars’a indiği noktadan 100 metre mesafede bulunuyor. Ağustos sonunda ilk test sürüşünü yapacağı açıklanan Curiosity, bulunduğu Gale Krateri’nde sorun yaşamadan hareket etmeyi başardı. Curiosity görevinin yöneticisi Mike Watkins, keşif aracının çektiği en son fotoğraflarını göstererek, “Curiosity’nin arkasında bıraktığı teker izlerini görebilirsiniz... İndiğimiz noktadan şu an yaklaşık bir futbol sahası kadar uzaklıktayız” dedi. Curiosity, dördüncü haftasında fotoğrafladığı Sharp Dağı tarafında bulunan yeni gözlem noktasına haftalar sonra ulaşacak.

Kol Egzersizleri

Curiosity, bugünlerde 2 metre uzunluğundaki robotik kolunu test etmek için birkaç gün hareketsiz kalacağı bir noktaya park etmiş durumda. Keşif aracının deneylerinde kendisine yardımcı olacak bir ‘alet çantası’ taşıyan bu kol, Mars’ın Dünya’ya kıyasla daha az olan yerçekimi nedeniyle kullanılırken hassas olunması gereken bir donanım. Mühendisler bu yüzden birkaç gün sürecek egzersizlere başlamış durumda.

Curisosity’nin robotik kolundan sorumlu baş mühendis Matt Robinson, BBC’ye yaptığı açıklamada, “Mars’ın yerçekimi, Dünya’nın yüzde 38’i kadar... Dünya’da gerçekleştireceğiniz geçiş açılarını Mars’ta uygulamanız, kolun daha yüksek bir pozisyonda hareket etmesi demek” dedi. Robinson, bu mesafe sorununu çözmek için kolun en doğru pozisyonda hareket etmesini sağlayacak, yükseklik ayarlayıcı bir uçuş simülasyonu yazılımı kullandığını söyledi ve yazılımın iş görmesinin önemini vurguladı.

Yolda Deney Yapacak

Robotik kolunu Mars ortamına uyumlu hale getirecek olan Curiosity, bu aşamanın ardından yeni gözlem noktasına hareket ederken yoldaki kayalar üzerinde deney yapacak. Bu deneyler, Mahli (Mars El Lens Tarayıcısı) cihazının kullanılmasını içeriyor. Robotik koldaki tarayıcı, kayalara yakın çekim yaparak sahip oldukları mineralleri analiz edecek. Robotik kolun taşıdığı bir diğer cihaz APXS, yani kayalardaki kimyasal elementlerin miktarını tesbit eden bir X-ray spektrometresi. Robotik kol, aynı zamanda kepçeşiyle taş örnekleri toplayacak analizler gerçekleştirecek.


Kaynak: BBC / Ntvmsnbc (07 Eylül 2012,16:25)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:17
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Eylül 2012       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı
Curiosity,Mars'ta Güneş Tutulmasını Görüntüledi

Mars keşif aracı Curiosity, bir hafta süren egzersizlerin ardından yeni deneyler yapmak için kızıl kumlar üzerinde yol almaya başladı. Altı tekerlekli nükleer laboratuvar, lazerlerini ateşleyeceği bir sonraki Mars taşını seçerken, Mars'taki kısmi Güneş tutulmasını da görüntüledi. İniş yaptığı Gale Krateri’ndeki noktadan yaklaşık 300 metre uzaklaşan Curiosity, lazerini ve X-ray spektrometresini ateşleyeceği taşı belirledi. İlk deney yeri olan Glenelg’e giden yolu yarılayan keşif aracı, lazer ve kamera sistemi ChemCam ve kimyasal analiz cihazı APXS’yi kullanmak için bir taş arıyordu. Curiosity’nin Ağustos sonlarında lazeriyle vurduğu ilk taşa N165 adı verilmişti.

Curiosity, Mars'ın uydularından Phobos'un Güneş ile Mars arasından geçerken oluşturduğu kısmi tutulmayı da görüntüledi. Mars’taki tutulmaları fotoğraflayacak olan Curiosity, bu şekilde Kızıl Gezegen'in iç yapısı hakkında da daha fazla bilgi sunacak. Mars uyduları Phobos ve Deimos, Kızıl Gezegen’in etrafında dönerken yerçekim güçleriyle yüzeyin de değişimine neden oluyor. Tutulmalara ait detaylı ölçümler elde edilirse, Mars’ın iç yapısı hakkında da daha ayrıntılı bilgi elde edilebilecek.

Deney Taşı Belirlendi

ChemCam, Curiosity’nin tepesinde yer alırken, hedefleri X-ray bombardımanına tutan APXS, robotik kolun ucunda yer alıyor. Her iki donanım da inceledikleri materyallerin bileşenlerini analiz ediyor ancak bunu farklı ölçeklerde yapıyorlar. ChemCam, sadece 0.1 cm’lik bir alana odaklanırken, APXS 1.5 cm’lik bir alan üzerinde deney yapıyor. Curiosity’nin donanımını test edeceği piramit şeklindeki taşa, NASA’nın tüm keşif araçlarında görev almış olan Jake Matijevic’in anısına onun adı verildi. Matijevic, kısa bir süre 65yaşında hayatını kaybetti.

Gizemli Kayaları İnceleyecek

Bazalt yapıda olan ve Mars toprağı üzerinde tek başına duran taş, Curiosity’e gelecekte yapacağı deneylerde kullanacağı bilgiler de sağlayacak. Curiosity projesinde yer alan jeolojist John Grotzinger, “ChemCam ve APXS ile elde edilecek farklı ölçeklerdeki verilerin, gelecekteki deney sonuçlarında karşılaştırma amaçlı kullanılacağını” ifade etti.

Mars keşif aracı, Glenelg bölgesinde birbirinden ilginç jeolojik deneyler yapacak. Bunun sebebi, bölgenin yüksek termal içeriği olan, kısaca sıcak ve parlaklık yayan materyalle kaplanmış olması. Bölgedeki jeolojik özellik, sıcak kayaların genelde kara ve lav akıntı izleri taşıyan desenlere sahip olduğu bilgisiyle de çelişiyor. Gök bilimciler, geçmişte Mars yüzeyinde geceleri ısı yayan kayalar olduğunu tesbit etmişti. Curiosity, ilk kez bu kayaları yakından inceleme şansı bulacak.

Alıntıdaki Ek 46436

Glenelg bölgesine ait bir fotoğraf. Kumlu alanın altındaki siyah taşlar görülebiliyor.


Kaynak: Ntvmsnbc / BBC (20 Eylül 2012,13:13)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:06
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
28 Eylül 2012       Mesaj #9
Avatarı yok
Yasaklı
Mars'ta Antik Nehir Yatağı Bulundu

Alıntıdaki Ek 46434

Mars keşif aracı Curiosity, Mars’a inişinin üzerinden henüz iki ay geçmeden ilk büyük keşiflerinden birini yaptı. Altı tekerli nükleer laboratuvar, yeni gözlem alanına ilerlediği esnada bir nehir yatağının kalıntılarına ulaştı.

NASA, ilk olarak Mars Yörünge Kaşifi (Mars Reconnaissance Orbiter) uzay aracıyla Mars’ta nehir yatağı oluşumuna dair görüntüler elde etmişti. Curiosity, Dünya’ya gönderdiği en son fotoğraflarda, içinde bulunduğu Gale Krateri’nde bir nehir yatağının kalıntılarını ortaya koydu.

NASA’lı bilim insanları, hem MRO hem de Curiosity tarafından keşfedilen jeolojik yapının, ‘alüvyon yelpazesine’ benzediğini belirtti. Söz konusu yapı, Gale Krateri’nin kenarından aşağıya doğru ilerleyen bir düzene sahip. Gök bilimciler, ilk kez Mars’ın yüzeyinde çok yakın mesafeden elde edilen bulgulara değinerek, bir zamanlar Kızıl Gezegen’de su veya bir çeşit sıvının oluşturduğu bir akıntı bulunduğunu ifade etti.

Yol Üzerinde Birçok Keşif

Curiosity, Gale Krateri’ndeki Sharp Dağı’nın eteklerinde bulunan yeni gözlem ve deney yerine hareketi esnasında hiç boş durmuyor. Keşif aracı, bu hafta başında bir taşa ilk kez robotik koluyla temas ederek ölçümler yapmıştı.Curiosity’nin şu an üzerinde bulunduğu bölgenin, tırtıklı ve çakıllı taşın bir arada olduğu beton tarzı yüzeye sahip olduğu ifade edildi. Bu yüzeyin nehir yatağını da yukarı eğimli kılarak bir zamanlar güçlü bir şekilde akmasına yardımcı olduğu düşünülüyor. Çakıllı taşların, kraterin birkaç yüz metre yüksekte bulunan kenarlarından zamanla suya yuvarlandığı tahmin edilirken, taşlar genelde yuvarlak şekilde ve çeşitli büyüklüklerde bulunuyor.

Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'de bir zamanlar sıvı olup olmadığı tartışmalarına nokta koydu.Bilim dünyası, Curiosity’nin bugüne kadar uydularla elde edilen verileri ilk kez yakın mesadefen gözlemlemiş ve doğrulamış olmasının, çok büyük bir keşif olduğunu belirtiyor. Suyun Mars’ın jeolojik yapısında değişikliğe neden olan temel etkenlerden biri olabileceği düşüncesi güçlenirken, keşif aracının şu an üzerinde bulunduğu, çakıl ve çamur benzeri beton yüzeyin oluşumunda da suyun etkisi olduğu yüksek bir ihtimal.

Ad:  fft16_mf1139286.Jpeg
Gösterim: 348
Boyut:  37.1 KB

Alüvyon yelpazesi yüksek bir noktadan kraterin aşağılarına ilerliyor.

Kısaca, bugün Dünya’daki en kurak çölden bile daha kuru olduğu tahmin edilen Gale Krateri’nde, bir zamanlar su akıntısının sesi mevcuttu. Elde edilen son bulguların, kutup bölgelerinde katı halde sıvı bulunan gezegenin, eskiden sanıldığı kadar sulak olmadığını öne süren yeni bir raporu gölgeye düşürme ihtimali de var.


Kaynak: Ntvmsnbc / JPL (28 Eylül 2012,09:47)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 23:01
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Ekim 2012       Mesaj #10
Avatarı yok
Yasaklı
Foursquare'in En Yeni Üyesi Curiosity

Mars keşif aracı Curiosity, Dünya dışında birçok ilke imza atmaya devam ediyor. Ağutos ayında uzaydan Dünya’ya müzik yayını yapan ilk uzay aracı olma unvanını kazanan Curiosity, en son olarak Foursquare yer bildirim uygulamasına üye oldu.

Mobil cihazların en popüler uygulamalarından olan Foursquare, kullanıcıların yemek yediği andan, toplantıya girdiği ana kadar nerede olduklarını belirtmelerine yarayan, bazıları için keyifli, bazıları için de gerekli olan bir uygulama. Ancak uygulamanın en yeni üyelerinden biri, atacağı yer bildirim mesajlarıyla herkesi utandıracak. Çünkü Büyük Piramit’in basamaklarında veya Eyfel Kulesi’nin tepesinde bile olsanız, bu üyenin bulunduğu yere erişmeniz imkansız gibi. Curiosity, dün Foursquare’e üye olarak, uygulamaya eklenebilecek ‘havalı yerlere’ bir yenisini ekledi. Her ne kadar ‘havalı’ olup olmadığı tartışmaya açık olsa da, Mars’ın Curiosity dışındaki tüm kullanıcılar için erişilmez olduğu kesin. Dünya dışındaki ilk kez ‘check-in’ yapıldığı Foursquare’de, kullanıcılar artık Curiosity’nin keşifleri esnasında gezindiği yerleri takip edebilecek. Dahası, altı tekerli nükleer laboratuvarın eklediği fotoğrafları görebilecek.

Sosyal Medyada Bir İlk

NASA, Curiosity’nin sosyal medyada gerçekleştirdiği ilk hakkında, “Keşif aracının yeni lokasyonlarını paylaşmak için uygulamaya dahil olmayı düşündük... Foursquare’deki paylaşımlar sayesinde Dünya’daki herkes Curiosity’nin görevi hakkında daha fazla bilgiye sahip olacak ve Gale Krateri’ndeki gezintisini takip edebilecek” dedi. Curiosity, şu an kraterde yer alan, yüksekliği yaklaşık 4.8 km olan Sharp Dağı’na hareket ediyor. Yol üzerinde keşif ve deneyler gerçekleştiren Curiosity, geçtiğimiz hafta bir taşı ilk kez robotik kolunu kullanarak incelemişti.

Uzay aracı, Ağustos ayında Mars’tan Dünya’da “Reach for the Stars” parçasını radyo dalgalarıyla göndermiş ve Dünya dışında müzik yayını yapan ilk insan yapımı araç olmuştu. NASA, Foursquare ile 2010 yılında işbirliği başlatmış ve ilk olarak astronot Doug Wheelock Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) uygulamaya check-in yapmıştı.

Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (04 Ekim 2012,10:16)
Son düzenleyen nötrino; 29 Mart 2016 22:55

Benzer Konular

3 Ocak 2015 / nötrino Uzay Bilimleri