Arama

Gezegenler - Satürn - Sayfa 3

Güncelleme: 27 Eylül 2018 Gösterim: 34.390 Cevap: 53
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
14 Aralık 2012       Mesaj #21
Avatarı yok
Yasaklı
Titan’da Nil Nehri’nin Minyatürü Bulundu

Sponsorlu Bağlantılar
Güneş Sistemi’nin gaz devlerinden Satürn’ü gözlemleyen Cassini uzay aracı, gezegenin en büyük uydusu Titan’da 400 km uzunlukta nehir keşfetti.

Dünya, Ay, Mars ve Merkür gibi Güneş Sistemi’nde su bulunduran gök cisimlerinden biri olan Titan’da, heyecan verici bir keşif yapıldı. Gök bilimciler, bir su kaynağından büyük bir denize açılan jeolojik yapının, Dünya dışında bugüne kadar keşfedilen en uzun nehri temsil ettiğini ifade etti.Cassini uzay aracının radar görüntüleme cihazlarını kullanan gök bilimciler, tesbit edilen uzun yapının karanlık ve düzgün yüzeye sahip olan bir nehir olduğunu ortaya çıkardı. Nehrin, kıvrık kolları ve kanalları, bu oluşumların içinde sıvı olabileceği düşüncesini doğurdu. Nehir, 6.550 km uzunluğundaki Nil Nehri’nin minyatürü olarak ifade edildi.

Jüpiter’in uydusu Ganymede’in ardından Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydu olan Titan, aynı zamanda Dünya benzeri atmosfere sahip. Gök cisminin bir diğer önemli özelliği, Dünya’nın ardından Güneş Sistemi’nde ‘sıvı halde’ su bulunduran ikinci yer olması.Yine Dünya’daki gibi büyük göllere sahip olan Titan, buna rağmen ağırlığı nitrojenden oluşan ‘donuk’ atmosferi nedeniyle sıvı akışına neredeyse izin vermiyor. Oldukça yoğun atmosfere sahip gök cismindeki sıvılar da dolayısıyla ağırlıklı olarak metan ve etan gibi hidrokarbonlar içeriyor.


Bilinmeyenlere Yol Gösterebilir

Her ne kadar kalın atmosferinin sıvıların akışını engellediği düşünülse de, en son keşif Titan’da akan nehirler olabileceğini, hatta bu nehirlerin gök cismindeki fay hatlarını da ortaya çıkarabileceğini gösterdi.
Nehrin, Titan’ın ana kayasındaki kırılmaları gösterebileceğine dikkat çeken ABD’nin Brigham Young Üniversitesi’nden Jani Radebaugh, “Nehrin uzun yapısı, yapının en azından bir fay hattını izliyor olabileceğini gösteriyor... Bu durum, Titan denizine akan diğer nehirlere benzerlik gösteriyor” dedi.

Discovery News’e konuşan Radebaugh, “Titan’ın ana kayasındaki çatlakları temsil eden bu fay hatları, Dünya’daki gibi plaka tektoniklerine neden olmuyor... Bunun tersine havzaların oluşumuna ve hatta büyük denizlerin oluşumuna neden oluyorlar”

Bol Su Bulunduruyor

Cassini uzay aracı, geçmişteki gözlemlerinde Titan’ın güney yarımküresinde bulunan ve sıvı etan içeren Ontario Lacus gölünde çok büyük miktarda sıvı bulunduğunu tesbit etmişti. Yağışların da yaşandığı gök cisminde su getiren yağmur, nehir ve okyanuslar oluşturan hidrolojik bir döngü yok. Tersine, yarı yarıya buzul ve kayalıktan oluşan Titan’da bir metan döngüsü mevcut.

Karmaşık kimyasal yapısı ve yaşama olanak verebileceği düşünülen iklim ve jeolojik özellikler barındıran Titan, gök bilimcilerin çok ilgisini çeken gök cisimlerinden biri. Ancak 2005 yılında Satürn’ün uydusuna inen Huygens keşif aracından bu yana Titan’ın yüzeyinde analiz yapılabilmiş değil.Yüksek basınçlı atmosferi ve düşük sıcaklık nedeniyle (-117 ile -180 arasında değişiyor), Titan’da bir uzay aracının hayatta kalması çok kolay değil. Yine de, Titan bir çok gizemiyle keşfedilmeyi bekliyor.


Kaynak : Ntvmsnbc / BBC (13 Aralık 2012,13:44)

Son düzenleyen nötrino; 12 Mayıs 2016 15:55
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
19 Ocak 2013       Mesaj #22
Avatarı yok
Yasaklı
Tarihi Başarının Sekizinci Yıldönümü

Sponsorlu Bağlantılar

Güneş Sistemi’nin buzdan okyanuslarla kaplı gizemli uydusu Titan’ın keşfedilmesini sağlayan Huygens uzay aracı, buzul kozmik cisme inişinin sekizinci yıldönümünü kutladı. Huygens’i Titan’a yollayan Avrupa Uzay Ajansı (ESA), yıldönümü için keşif aracının inişini canlandıran bir video hazırladı.

Satürn’ün uydularından biri olan Titan, gök bilimcilerin Güneş Sistemi’nde en yakından ilgilendikleri kozmik cisimlerden biri. Dondurucu soğuk bir yer olsa da, buz halde sıvı bulunduran Titan’da yaşama olanak veren şartlar olabileceği düşünülüyor. ESA’nın geliştirdiği Huygens keşif aracı, 14 Ocak 2005 tarihinde Titan’a iniş yaptı. Cassini uzay aracının Satürn’ün yörüngesine taşıdığı Huygens, tek başına üç hafta yol aldıktan sonra iki buçuk saat süren bir iniş gerçekleştirdi. Huygens böylece, Güneş Sistemi’nde bugüne kadar ulaşılan en uzak noktaya iniş yapan keşif aracı oldu.

ESA’nın hazırladığı kısa video, Huygens’in nitrojen yoğunluklu atmosferden geçerek Titan’ın yüzeyine dokunduğu anı anlatıyor. Her ne kadar iniş yaptıktan 90 dakika sonra Dünya’ya mesaj göndermeyi kesse de, Titan’da yapılan tarihi iniş, gök bilimcilere hala yeni bilgiler sunmayı başarıyor. Huygens’in elde ettiği bilgilere yönelik yapılan bir analiz, yaklaşık 162 kg ağırlığındaki uzay aracının indikten sonra sektiğini, ardından kaydığını ve durmasından önce yaklaşık 10 saniye sarsıldığını ortaya koydu. Araştırmacılar, Huygens’in indiği bölgenin, yumuşak, nemli beyaz kumla ve kırılgan bir tabakayla kaplı olduğunu belirtti. Titan’da sıcaklık, -180 dereceye kadar inebiliyor.

Uzak ve Esrarengiz

Satürn’ün en büyük uydusu olan Titan, Jüpiter’in uydusu Ganymede’ın ardından Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci uydu konumunda. 5200 km’lik çapıyla, Ay’dan yüzde 50 daha geniş. Güneş Sistemi’nde Dünya’nın ardından yüzeyinde sıvı bulunduğu bilinen tek kozmik cisim olan Titan, göllerinde su yerine metan ve etan bulunduruyor. Karmaşık karbon içerikli moleküllerin atmosferinde hareket ettiği Titan, bu özelliğiyle yaşama olanak sağlayabilecek yerlerden biri olarak görülüyor. NASA ve ESA’nın ortaklığıyla 1997’de Uzay’a gönderilen Cassini ve Huygens, artık Satürn’ün birer parçası konumunda. Huygens, faaliyet göstermese de Satürn’de insan varlığının temsilcisi olarak yer alıyor. Cassini ise 2017’ye kadar devam edecek görevi kapsamında Satürn’ü ve halkalarını inceliyor.


Kaynak : Ntvmsnbc (18 Ocak 2013,15:57)
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 22:57
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Temmuz 2013       Mesaj #23
Avatarı yok
Yasaklı
‘Satürn’ün Halkalarında’ 4K Yolculuk

NASA’nın Satürn’ü gözlemleyen Cassini- Huygens uzay aracının çektiği fotoğrafları bir araya getiren bir film yapımcısı, 4K çözünürlükteki belgeselinin fragmanını yayımladı.

Satürn’ün halkaları, hiç bu kadar net görüntülenmemişti. Film yapımcısı Stephen van Vuuren, NASA’dan aldığı yüzlerce fotoğrafı özel bir teknikle bir araya getirerek, 4K çözünürlükte benzeri olmayan bir belgesel hazırladı.‘In Saturn’s Rings’ (Satürn’ün Halkalarında) adını taşıyan belgesel, “2.75D” (2.75 boyutlu) fotoğrafik ‘flythrough’ (kameranın bir görüntüde belli bir rotada hızla ilerlemesi) teknolojisiyle çekildi.

Film yapımcıları hiçbir CGI (bilgisayar tabanlı grafik efektleri) veya görsel efektler kullanılmadığını belirtirken, oldukça etkileyici görüntüler, ünlü sanatçıları Ferry Corsten, William Orbit ve Samuel Barber’in müzikleriyle bir araya getirildi.IMAX sinemalarda, müzelerde, gökevleri ve 4K dijital sinemalarda gösterilecek olan “Satürn’ün Halkalarında”, gelecek yıl gösterime girecek.Mashable’ın verdiği bilgiye göre, belgesel dev ekranlar ve konser seviyesindeki çevresel ses düzeniyle 6K çözünürlükte bile gösterilecek.


Görev Devam Ediyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) Huygens keşif aracıyla Ekim 1997’de ateşlenen Cassini, Satürn sistemini inceleme görevini 2008’de tamamladı. Ardından 2010’a kadar Cassini Ekinoks Görevi’ni yürüten uzay aracı, Cassini Gündönümü Görevi’ni Eylül 2017’ye kadar sürdürecek.

[I]Satürn’ün donmuş okyanuslara sahip Titan adlı uydusuna 14 Ocak 2005’te iniş yapan Huygens ise insanlığın bir sonraki evlerinden biri olabileceği düşünülen uydu hakkında birçok önemli bilgi elde edilmesini sağladı.Cassini, üzerindeki 12 gözlem ve analiz aracıyla, Satürn sistemine ulaştığı 2004’ten bu yana görüntü ve veri göndermeye devam ediyor.

Kaynak: Ntvmsnbc / Mashable (03 Temmuz 2013,12:00)
Son düzenleyen nötrino; 12 Mayıs 2016 15:59
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #24
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SATÜRN
Genel Bilgiler

1. Boyutları bakımından Güneş sisteminde Jüpiterden sonra ikinci en büyük gezegendir. Güneşten uzaklığına göre altıncı sıradadır. Zuhal gezegeni olarak da adlandırılır.
2. Satürn'ü diğer gezegenlerden ayıran en önemli özelliği dev gezegeni çepeçevre saran halkalardır. Her ne kadar tek bir halka olarak görünse de aslında birbirinden ayrılmış ve iç içe geçmiş üç halkadan meydana gelmiştir.

DEVAMI Gezegenler
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #25
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa1.JPG
Gösterim: 1975
Boyut:  65.4 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #26
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa2.JPG
Gösterim: 699
Boyut:  64.7 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #27
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa3.JPG
Gösterim: 586
Boyut:  52.8 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #28
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa4.JPG
Gösterim: 901
Boyut:  49.6 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #29
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa5.JPG
Gösterim: 706
Boyut:  61.9 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Mart 2016       Mesaj #30
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Satürn
Ad:  sa6.JPG
Gösterim: 1617
Boyut:  74.2 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

7 Aralık 2018 / virtuecat Uzay Bilimleri
18 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış
25 Mart 2016 / Ziyaretçi Cevaplanmış
12 Şubat 2014 / merdovic Cevaplanmış