Arama

Lastik Nedir?

Güncelleme: 21 Kasım 2016 Gösterim: 4.047 Cevap: 5
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
9 Mayıs 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

LASTİK

Ad:  lastik.jpg
Gösterim: 295
Boyut:  22.3 KB

a. (fr öiastiçue; yun. elastes, bükülgen, lat. e/asticus'dan).
Sponsorlu Bağlantılar
1. Kauçuk.
2. Esnek, ince, kauçuk ya da kauçuktan yapılmış şerit ya da ip
3. Yazı silgisi.
4. Mest vb. bazı ev ayakkabılarının ya da konçlu terliklerin üzerine, dışarı çıkarken giyilen kauçuktan yapılmış ayakkabı.
5. Lastik gibi, çevik, istenilen yönde kolayca hareket edebilen kimse için kullanılır; iyi pişmemiş, sert et için kullanılır.

—Giy. Çorap lastiği, uzun konçlu çorapların düşmesini önlemek için üst kısmına gelecek biçimde bacağa geçirilen, halka biçiminde dikilmiş enli lastik.

—Oto. Kimi taşıtların tekerlek jantına takılan ve genellikle bir iç lastiği sararak koruyan, biçim değiştirebilir ve esnek, kauçuk dış lastik. (Bk. ansikl. böl.)
  • Lastik çivileme, kışın kullanmak için, bir dış lastiğin yuvarlanma tabanını tungsten terbürlü çivilerle donatma tekniği.
  • Lastik levyesi, bir otomobilin, motosikletin ya da bisikletin dış lastiğini takılı olduğu janttan çıkarmaya yarayan özel levye.
—Oto. ve Bisikç. iç lastik, bir dış lastiğin içine, tekerlek jantının üzerine yerleştirilen ve bir supap içeren, simitsel, sızdırmaz, şişirilebilir kauçuk boru. (Eşanl. ŞAMBRİYEL.)

—Teknol. Silecek lastiği, bir cam sileceğine takılan ve temizleme amacıyla camlı bir bölgenin üzerinde gezdirilen kauçuk lama.

♦ sıf. Kauçuktan yapılmış şey içirt kullanılır: Lastik ayakkabı. Lastik boru.

—Bine. Lastik gem ya da kantarma, ağzın içinde kalan bölümü lastikten yapılmış gem ya da kantarma; özellikle, taylan geme alıştırmakta kullanılır.

—El sant. Lastik örgü, ilmekleri bir ters bir yüz ya da daha fazla sayıda ters ve yüz örerek yapılan esnek örgü, (ilmekler bu biçimde örüldüğünde esnek bir örgü oluşturur, yapıldığı kısmın bol durmasını önler ve bedeni sarar. Triko ya da el örgüsü giyeceklerin etek ucu, yaka ve kol kenarlanna uygulanır.) [Kısaca LASTİK denir.]

—Mobc. Lastik kapak, sandalye ya da koltukların ayaklarına geçirilen ve yerlerinden oynatıldıklarında gürültü çıkmasını ve döşemenin çizilmesini önleyen kauçuk ya da plastik maddeden yuvarlak parça.

—Nalbantl. Lastik tabanlı nal, asfalt ya da beton yolda hayvanın kaymasını önlemek için, çatalı ya da tabanı örten kauçuk bir parçayla donatılmış nal. (Lastik parça ile tabanın arası katranlı kendirle doldurularak araya pislik girmesi engellenir.)

—ANSİKL Oto. Lastik, şişkin durumda bir taşıt ile zemin arasındaki bağlantıyı sağlar. Boyuna kuvvetlere (anlık hızlanma ya da fren yapma) dönüşen kuvvet çiftinin aktarılmasında önemli bir rol oynar; ayrıca yanal kuvvetleri (yönlendirme özellikle virajda) soğurur ve askı donanımına katkıda bulunur. Lastik, İskoç R. W. Thompson tarafından icat edildi (patent tarihi 1845), ancak o tarihte hiçbir ilgi görmedi. ilk icattan bağımsız olarak, J. B. Dunlop lastiği yeniden buldu (patent tarihi 1888) ve bisiklete uyguladı. Sökülüp takılabilir lastiğin patenti A. ve E. Michelin kardeşler tarafından alındı (1891) ve de neme mahiyetinde, 1895’ten başlayarak otomobillere takıldı.

DEVAMI Önemli İcatlar - Şişme Lastik
Kaynak: Büyük Larousse

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2016 17:27
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Rower - avatarı
Rower
VIP MazessezaM
20 Mayıs 2012       Mesaj #2
Rower - avatarı
VIP MazessezaM
Lastik
Bir tekerleğe geçirilerek sarsıntıyı önlemeye ve çekişi sağlamaya yarayan simit biçiminde kauçuk yastık. Motorlu taşıtlarda kullanılan lastiğin yanı sıra, genel olarak kauçuk ya da kauçuktan yapılmış kimi eşyalar da lastik adıyla anılır. İlk şişme lastiği, dışı deri, havayla doldurulan içiyse kauçuktan olmak üzere H. W. Thomson adlı İngiliz yaptı (1845). Ancak bu lastik pek kullanılmadı ve bütünüyle kauçuktan oluşan, yani dolma lastikler tercih edildi. J. B. Dunlop, 1888'de, vulkanize kauçukla kaplı bezden yeni bir dış lastik yapınca şişme lastikler daha çok kullanılır oldu.
Sponsorlu Bağlantılar

Sözcük anlamı "iç lastiksiz" demek olan tubles (tubeless) lastikler, yani şambrel de denen iç lastiğe gerek olmadan, doğrudan doğruya havayla doldurulan lastiklerse, 1950'lerde yapıldı. Lastik, esas olarak, kauçuklaştırılmış bir bezden (genellikle polyester ipliğinden olup kord bezi adıyla bilinir) oluşan ve "kat" adı verilen tabakalardan meydana gelir. Bu katlar, özel bir tekerlek üzerinde çelik tellerle lastiğin tabanına ve yanak adı verilen yan duvarlarına birleştirilip sağlamlaştırılır.

Daha sonra basınç altında ısıtılarak vulkanize edilen lastiğe kalıp içinde biçim verilir. Lastikler, yanak genişliği (yani enleri) ve çevresine geçirilip kullanılacakları jant çapının inç cinsinden büyüklüğüyle (6.20x13.00 gibi) belirtilirler.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2016 16:37
Gölgen misali yanındayım!Msn Thunder
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM

lastik


taşıt tekerleklerinin, jantı çevreleyen esnek ve çoğunlukla kauçuk dış gövdesi. Darbe ve sarsıntıların soğurulmasmın istendiği uçak, otomobil, motosiklet gibi taşıtlarda içi havayla doldurularak şişirilen içli ya da içsiz lastikler kullanılır. Bunlar genellikle dış lastik olarak anılır. Depo ve fabrikalarda kullanılan araçlara ya da çok ağır iş makinelerine ise çoğunlukla dolma (ya da dolu) kauçuk lastikler takılır.

Havalı lastikler esnek olmakla birlikte biçim değiştirmez. Tübles ya da şambriyelsiz lastik olarak da bilinen içsiz havalı lastikler, sıkıştırılmış havanın dışarı kaçmasını engellemek amacıyla geçirimsiz esnek bir astarla kaplanmıştır. Havalı lastiklerin yere değen dış çerçevesi, üzerine dişler açılmış kaim bir kauçuk taban bölümüyle kaplanmıştır; bu bölüm lastiği yerin aşındırma etkisinden korur. Bu lastikler havayla şişirilmedikçe dolma lastiklerin tersine ne yük taşıyabilir ne de darbeleri sönümlendi- rebilirler.

Dolma lastikler.


İlk olarak 1881 ’de Londra’da atlı arabalarda ve sonraları da birçok karayolu aracında kullanılan dolma lastikler, başlangıçta çok sertti; bu nedenle kullanımları yasalarca kısıtlandı ve zamanla önemini yitirdi. Otobüs ve kamyonlarda kullanılan büyük boyutlu dolma lastiklerin yerini havalı lastikler aldı, buna karşılık fabrika taşıyıcılarında, traktörlerde yaygın biçimde dolma lastikler kullanılmaya başladı. Dolma lastikler çoğunlukla metal bir taban kuşağı üzerine sıkıca tutturulmuş kauçuktan ya da kimi zaman kauçuk benzeri poliüretan bileşiklerinden yapılır.

Bu kuşaklar lastiğin tabanıyla aynı genişliktedir ve lastiğin ana gövdesini oluşturan sert kauçuğa iyi tutunabilmeleri için çoğunlukla üzerlerine kırlangıç kuyruğu biçiminde dişler açıhr. Daha sonra sert taban kauçuğunun üzerine, pirinç kaplama yoluyla ya da yapıştırıcı bir katmanın yardımıyla yumuşak kauçuk yapıştırılır. Bu tür lastikler tekerleğin çevresine hidrolik bir presle geçirilir ve lastik ömrünü tamamlayıncaya değin tekerleğin çevresinde kalır. Bazı durumlarda da lastiğin doğrudan tekerleğin metal jantı üzerine püskürtülerek yapışması sağlanır.

Dolma lastiklerin, yük altında yapısı bozulmayacak ve darbeleri sönümlendirebile- cek biçimde tasarlanmış birçok değişik türü vardır. Bazılarının yapımında daha yumuşak kauçuk bileşiklerinden yararlanılır ve lastik gövdesinin içinde oluklar bırakılır.

Havalı (Şişme) lastikler


İlk havalı lastiğin patentini 1845’te İngiltere’de Robert William Thomson aldı. Bu lastik, biçimi bozulmayan bir dış lastik ile havanın dışarı kaçmasını önleyen kauçuk bir iç lastikten (şambriyel) oluşuyordu. Thomson’m ürettiği havalı lastiklerle kupa arabaları 2.000 km kadar yol yapabiliyordu, ama gene Thomson’m geliştirdiği dolma lastikler daha çok ilgi görünce, havalı lastikler yaklaşık yarım yüzyıl boyunca fazlaca yaygınlaşmadı.

DEVAMI Önemli İcatlar - Şişme Lastik
Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2016 16:42
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
3 Şubat 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lastik ingilizcesi
1. rubber (as a material).
2. tire.
3. rubber, overshoe, galosh, storm rubber.
4. elastic band; elastic garter.
5. elastic, elastic web.
6. knitting ribbing.
7. rubber band.
8. eraser,

Brit. rubber. – gibi
1. springy, limber.
2. rubbery (meat).

– tutkalý rubber cement.
bekirr - avatarı
bekirr
VIP VIP Üye
5 Şubat 2016       Mesaj #5
bekirr - avatarı
VIP VIP Üye

Lastik botları kim icat etti?


Amazon Kızılderilileri fi tarihinden beri pratik lastik botlar yaparlardı. Bunu kauçuk sıvısı içine diz hizasına kadar girip kurumasını bekleyerek yapıyorlardı. 1817’de Wellington Dükü için tasarlanıp onun adı verilen botlar deriden yapılmıştı. İlk lastik botlar ise Dük’ün ölümünden bir yıl önce, 1851’de yapıldı. Lastiği giyimde ilk kullanma denemeleri tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. Çünkü ya sıcak havalarda üstünüzde eriyor ya da soğukta taş kesiliyordu. Asıl gelişme 1839’da Charles Coodyear’ın lastiği eritip sülfürle karıştırarak birazını yanlışlıkla sobaya damlatmasıyla oldu. Goodyear’ın hikâyesi bir yandan ilham verici, bir yandan üzücüdür. Hayatı boyunca korkunç bir sefalet çekti (12 çocuğunun altısı zafiyetten öldü) fakat lastik onun saplantısıydı ve “bitkisel deri” dediğı şeyin kalitesini geliştirme çabasından hiç vazgeçmedi.

Onun dikkatsizliği sonucu keşfettiği süreç, lastiğe sabit bir sertlik kazandırarak lastik sorununu çözdü. Bunun coşkusuyla numuneleri, sonradan çok başarılı İngiliz lastik tüccarları haline gelecek olan Thomas Hancock ve Charles Macintosh’la paylaştı. Bu numuneleri analiz ettikten sonra aynısını onlar da yapabildiler ve 1843’te Roma ateş tanrısının adından dolayı “volkanizasyon” adını vererek lastiğin patentini aldılar. Goodyear başarısızlıkla sonuçlanan davalar açtı ve daha önce de başına geldiği gibi, borçlarını ödeyemeyenlerin konulduğu bir hapishanede (buraya “otel” diyordu) kalmak zorunda bırakıldı.

İleri görüşlülüğü ve azmi herkesin övgüsünü toplasa da öldüğünde büyük bir borç batağındaydı. Bir keresinde şöyle yazmıştı: “Hayata dolar ve sentlerin mıktarıyla değer biçilemez. Ben ektim meyvelerini başkaları topladı diye şikayet etmek niyetinde değilim. İnsan ancak ektiği bir şeyin kimseye faydasının dokunmamasından şikâyet edebilir.”

Ölümünden kırk yıl sonra adı, kurucuları tarafından Goodyear Lastik Şirketi’ne verilerek ölümsüzleşti. Bu şirket şu anda dünya lideridir ve 2005’teki cirosu 19.7 milyar dolardır.

Kaynak: Cahillikler Kitabı
Son düzenleyen Safi; 21 Kasım 2016 16:44
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
21 Kasım 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
lastik -ği
isim (l ince okunur) Fransızca élastique
1 . Ayakkabı üzerine giyilen kauçuktan pabuç:
"Lastikleri ayağında, bastonu koluna asılı, erkenciydi yine."- N. Cumalı.
2 . Kauçuktan yapılmış ayakkabı.
3. Kauçuktan yazı silgisi.
4 . Taşıtların jantlarına yerleştirilen, elastiki tekerlek bandajı:
"Şoförle bahçıvan arabanın ön sol lastiğini pompalıyorlar."- H. Taner.
5 . Esnek, ince kauçuk veya kauçuklu şerit.
6 . Bir tür esnek örgü.
7 . Korse.
8 . Uzun konçlu çorabın düşmesini önlemek için üst kısmına gelecek biçimde bacağa geçirilen esnek şerit.
9 . sıfat Kauçuktan yapılmış:
"Rıza, lastik yakalığı fırlamış, gözleri dönmüş, kan ter içinde içeriye düşer."- R. N. Güntekin.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

  • lastik gibi
  • Birleşik Sözler
  • lastik ağacı
  • lastik tutkalı
  • balon lastik
  • dış lastik
  • iç lastik
  • yedek lastik
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

21 Kasım 2016 / Safi Mühendislik Bilimleri
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular