Arama

Bar Nedir?

Güncelleme: 9 Kasım 2016 Gösterim: 4.973 Cevap: 7
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
17 Şubat 2008       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye

bar

Ad:  bar.jpg
Gösterim: 2415
Boyut:  57.7 KB

Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu’da genellikle toplu olarak ve sıra halinde, kendine özgü ezgilerle oynanan bir halk oyunu.
Sponsorlu Bağlantılar
Barlar, araştırmacılar tarafından “bar bölgesi” olarak adlandırılan Erzurum başta olmak üzere Erzincan, Gümüşhane, Kars, Tunceli, Bingöl, Muş, Ağrı ve Van illerini içine alan bir yörede ve bu yöreye yakın olan Artvin ilinde oynanır. Genellikle açık havada ve davul zurna eşliğinde en az beş kişiyle oynanan barlar, yiğitliği, kahramanlığı simgeleyen figürlerle doludur. Barlara, oynandığı yere göre klarnet, tulum, tar, mey, tef gibi çalgılar da eşlik eder.

Bar bir erkek oyunu olarak yaygınlık kazanmıştır. Ama kadınların türkü eşliğinde oynadığı barlar da vardır. Erkek barlarına ise yalnız çalgı eşlik eder.

Oyuna katılacak kişiler ayakta sağdan başlayarak dizilirler. Sağ taraf baş sayılır; oyunu en iyi oynayan, yaşça büyük olan, yiğitliği ile tanınan ya da hatırı sayılan kişiler sıra ile başa geçer. “Barbaşı” denen bu oyuncunun yanında yer alan ve “koltuk” diye adlandırılan oyuncunun da aynı özellikleri taşıması gerekir. Oyun dizisinin en sonundaki kişiye “poççik” adı verilir. Koltuk ile poççik arasında kalan oyunculara da “kelle” denir. Barbaşı ve poççik oyun sırasında belli bir düzene göre ellerindeki mendilleri sallayarak bara ayrı bir hava katarlar.

Oyun başlarken el ele daire, yarım daire ya da düz bir sıra halinde duran oyuncular, oyunun gidişine göre ellerini tarak biçiminde kenetler ya da birbirlerinin omuz başlarından tutarlar. Oyuncular bazen birbirlerinden kopmadan uzaklaşırlar bazen de birbirlerine iyice yaklaşarak oyunu sürdürürler.

Bar genellikle iki bölümden oluşur; az da olsa üç bölümden oluşanları da vardır. Oyuncuların ağır bir tempo ile oynadıkları ağırlama bölümü ile başlayan bar, iki bölümden oluşuyorsa hareketlerin biraz daha hızlandığı yelleme ya da üstleme bölümüyle, üç bölümden oluşuyorsa çok çevik hareketlerle oynanan sekme ya da hoplatma bölümüyle sona erer.
Barların aşağı yukarı önceden belirlenmiş bir oynanış sırası vardır. Davul zurna da bu sırayı izler. Genellikle önce başbar (birinci bar, sarhoş barı), ardından da aşırma barı (dikine bar), hoşbilezik barı, sekme bar, daldalan ban, çingeneler barı, tamzara barı, koçeri barı oynanır.

Oynandığı yörelerde yüzden fazla çeşidi saptanmış olan barlar oyuncuların cinsiyetine, sayılarına, oynanış amaçlarına göre türlere ayrılır. Bunlardan bir taş attım, ağca ferikler, indim dereye taş bulamadım kadınlar tarafından oynanan türkülü barlardır; başbar, tamzara ban, koçeri barı, köroğlu barı, uzundere barı, hançer barı yalnız erkeklere özgüdür. Köroğlu barı, turna ban, o olmasın bu olsun barı, hançer ban, iki kişiyle oynanır. İkinci aşırma, narey, hoşbilezik barı eğlenme ve hoşça vakit geçirme amacına yöneliktir; tavuk barı, dikine bar, güvercin barı, turna barı ise kimi hayvanların kutsal sayıldığı dönemlerin izlerini taşıyan ve bar ayini diye adlandırılan oyunlardır.

Yöreden yöreye değişiklikler gösterse bile barlarda genellikle erkekler ağı körüklü ve bacakları dar pantolon, gömlek, yelek, kuşak ve ayakkabı; kadınlar da bindallı, şalvar, oyalı bluz, fes ve yemeni giyerler.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2016 04:09
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
fadedliver - avatarı
fadedliver
Ziyaretçi
3 Aralık 2009       Mesaj #2
fadedliver - avatarı
Ziyaretçi

BAR'IN BİLİNMEYEN YÖNÜ


Erzurum'da oynanan halk danslarına "Bar" denir. Bar'ın tarihçesi çok eskilere Orta Asya'da Altay kavimlerine kadar uzanır. Erzurum halk oyunları erkek ve kadınlarca ayrı ayrı oynanır. Atatürk Üniversitesi halk oyunları ile Erzurum halk oyunlar ve türküleri derneği bar ekibi çeşitli uluslararası halk dansları festivallerinde birincilik ödülleri almışlardır. Bar oyunu mertlik ve yiğitlik sembolüdür. Erzurum ayrıca zengin bir halk türküleri kaynağına sahiptir.
Sponsorlu Bağlantılar

Ezurumlu şair Sadeddin Akatay ‘Bar’ dan "Yüzyılların ardından Kopup gelen bir vakar " diye bahseder. 1948’de Anadolu’yu dolaşan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Sir Davit Kelly Erzurum’da “Bar” tutan gençleri izler ve hayranlığını “Bana heyecanlı bir kuvvet ve kudret tesiri verdi” diye ifade eder.

Genellikle güftenin bulunmadığı Erzurum erkek barlarının tamamına yakını Hüseyni makamında. Kadın oyunlarının bir bölümü ise yine Hüseyni makamını içeriyor.

Nedir Bu Hüseyni makamı?


Müzik otoriteleri, Hüseyni makamı için şu ifadeleri kullanıyorlar:
"Dünya yüzünde nerede Türk varsa, orada Hüseyni makamı vardır. Meşhur Yemen Türküsü de Hüseyni'dir. Sarı gelin Türküsü on zamanlı Aksak Semâi usulüyle ölçülmüştür. Bu usûl, Azeri Kültür Dairesine giren bölgelerde bilinir ve uygulanır. Yemen Türküsü'nün usûlü de Aksak Semai'dir. Hüseyni makamını ve Aksak Semai usûlünü Türk olmayanlar çalamaz, söyleyemez, besteleyemez. Özenen olursa bozarlar. Şark dünyasındaki en yakın milletler için bile bu yargımız geçerlidir. Hatta bize göre ana makam niteliğindedir. Bazı kaynaklar, Harzemşahlar devletinin büyük hükümdarı Hüseyin Baykara'nın düzenlediği şiir ve musiki toplantılarına daha sonraları Hüseyin Baykara Meclisi adını vermişlerdir. Makamın adı buradan gelir."

Bar, bulunduğu muhitin insanının tabiatını dile getirirler. Erzurum bar oyunları 3, 5, 7, 9 kişi ile oynanmaktadır. Genellikle ayakta oynanmakta olan bu oyunlarda, dadaşlar özel ve geleneksel kıyafetleri ile elele tutuşurlar. Başta bulunan dadaşa Başbarı, sonda bulunan dadaşa da Son veya Poççık denir. Oyunların figürel özelliklerine göre, dadaşların birbirlerine sıkı sıkıya duruş ve oynamalarına kapalı bar, parmak uçlarından tutularak seyrekçe oynamalarına da açık bar denilir. Çalgı olarak davul, zurna kullanılır.

Bar ve makamları


  • Başbar: Açık oynanır, güftesi yoktur. Bestede başlangıç ve son ayrı olmak üzere iki tür müzik vardır. Hüseyni makamındadır. Bu oyun dadaşın, ağır başlı, zevk ehli, eğlencede laubalilikten ziyade ağır başlı ve vakarlı olduğunu gösterir
  • İkinci Bar: Kapalı barlardandır. Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Dadaşların birbirlerine gönülden gönüle bağlı, birlik ve uyum içinde olduklarını ifade eder.
  • Sekme (Tikine): Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Dadaşın, yerine göre çok hareketli, fakat şuurlu ve müşterek sonuca ulaşma iradesini temsil eder.
  • İkinci Aşırma: Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Dadaşların savaşta ve barışta hareket halinde, iş hayatında birlik ve beraberlik içinde olduklarını ifade eder.
  • Nari: Güftesi vardır. Açık bardır. Hüseyni makamındadır. Dadaşın zevki selim, aşk, sevgi yaşantılarının ecdattan gelen hasletlerini çevreye aktarma duygularını sembolize eder.
  • Koçeri: İki motif halinde oynanmaktadır. Birinci kısmın figürü de aynıdır. Aynı zamanda her kısmın müzik besteleri de ayrı ayrı özelliktedir. Hüzzam makamındadır. Birinci kısım kapalı, ikinci kısım açıktır. Adından da anlaşıldığı gibi, dadaşların savaşlara gönüllü katıldığını ve kahramanca döğüşmeden zevk aldıklarını sembolize etmektedir. Güftesi yoktur.
  • Tamzara: Güftesi yoktur. Hüseyni makamındadır. Yarı kapalı, yarı açık oynanmaktadır. Bu oyun Erzurum köylerinde, şehirde olduğundan başka bir takım figürler ekleyerek oynanmaktadır. Dadaşın beden ve kafa güçlülüğünü ifade etmektedir.
  • Tavuk Barı: Hüseyni makamındadır. Güftesi yoktur. Menşeinin Orta Asya olduğu söylenir.
  • Felek: Açık oynanır. Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır.
  • Çingeneler: Açık oynanır. Güftesi yoktur. Rast makamındadır.
  • Uzundere: Açık oynanır. Güftesi yoktur. Hicaz makamındadır.
  • Daldalar: Kapalı oyunlardandır. Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır.
  • Yayvan: iki kısım halinde oynanır. iki çeşit figür birleşerek bir bütün teşkil eder. Birinci kısım kapalıdır. Hüseyni makamında olan müzikle oynanır. Bu barın bitiminde içlerinden ikisi ortaya çıkar, diğerleri dışarda seyirci kalırlar. Bu oyunda pala ve kılıç kullanılır.
  • Hancer Barı: iki kişi ile oynanır. Hüseyni makamındadır. Son bölümde melodi ve ritm değişir. Birinci kısımda düello halindeki dadaşlar, ikinci kısımda birbirlerini affederek, kusuru bağışlama ve hoşgörülü ruh yapısı içinde neşeli gösteri halinde oynarlar.

Kadın barları


  • Kavak: Gelin ve kızların elele tutuşarak oynadıkları bir oyundur. Güftesi vardır. Hüseyni makamındadır.
  • Çift beyaz güvercin: Açık ve kapalı olarak oynanır. Güftesi vardır. Hüseyni makamındadır.
  • Çember: Çember oyunu aynı ekip tarafından oynanır. Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır.
  • Döne: Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır. Söylenerek ve çalgı eşliğinde oynanır.
  • Hari: Hüseyni makamındadır. Güftesi vardır. Söylenerek ve çalgı eşliğinde oynanır.
  • Çarşıda üzüm kara: Güftesi vardır. Çalgılar ve diğer oyunlarda olduğu gibi aynıdır.
  • Sallama: Güftesi yoktur. Ekip tarafından yalnız çalgılarla oynanmaktadır.
  • Mendilimde kişmiş ile badem var: Güftesi vardır. Aynı çalgılarla oynanır.
  • Tortumun eğmeleri: Hüseyni makamındadır. Çalgılar aynıdır. Tortum ilçesine mahsustur.
  • Aşşahtan gelirem: Hüseyin makamındadır. Aynı çalgılarla oynanır. Güftesi vardır.
  • Köylü kızı: İki kişi tarafından oynanır. Bir köylü kızının günlük hayatını anlatan taklidi bir oyundur. Güftesi vardır.


Son düzenleyen Safi; 9 Kasım 2016 03:43
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BAR
a. Halk oy. K.-D. ve D. Anadolu bölgesinde (özellikle Erzurum, Erzincan, Kars, Artvin, Ağrı) topluca oynanan, bağlı dizi oyunlarına verilen ortak ad.
  • Bar ayini, figürleri kimi hayvanların hareketlerini simgeleyen barlara verilen ad. Turna barı, güvercin barı gibi. (Kökeninin şamanlığa değin uzandığı öne sürülür.)
  • Bar çeken, BARBAŞI"nın eşanlamlısı.
  • Bar havası, bar oyunlarının eşlik ezgisi.
  • Bar tutmak, düğün, bayram gibi özel günlerde para karşılığında bar ekibi çağırmak.
  • Bar tutuşmak, bar oynamak üzere ortaya çıkıp el ele tutuşmak.
  • Açık bar, oyuncuların arada mesafe bırakarak oluşturdukları bağlı diziyle oynanan bar.
  • Alaca bar, kadın erkek birlikte oynanan bar.
  • Kapalı bar, oyuncuların arada boşluk bırakmadan, yan yana durarak oluşturdukları bağlı diziyle oynanan bar.
—ANSİKL. Bar, en az beş oyuncuyla oynanan bir grup oyunudur. Oyunun kahramanlığı, yiğitliği simgelediği öne sürülür. Daha çok bir erkek oyunu sayılmasına karşın, günümüzde kadınların oynadığı ya da kadın erkek birlikte oynanan barlar da vardır. Çoğunluğu iki ya da üç bölümden oluşur. Ağır devinimlerle oynanan birinci bölüme ağırlama, daha hızlı bir ritmi olan ikinci bölüme üsteleme ya da yelleme, çevik devinimlerin egemen olduğu üçüncü bölümeyse sekme ya da hoplatma denir. Sıranın sağ başında bulunan ve oyunu yöneten kişiye barbaşı, onun yanındakine koltuk ya da koltuk altı, en sondakine pöççük adı verilir. Barbaşıyla pöççük arasındaki oyuncularaysa sıra oyuncuları ya da kelle denir. Bar oyunlarında geleneğe dayalı bazı kurallar vardır. Bar tutuşacak olanlar, yaş, sosyal konum ve oyundaki becerilerine göre dizilirler. Önce en iyi oynayan, sonra yaşça büyük olan, daha sonra da sosyal konumuyla önde gelen kişi barbaşı olur. Koltuk denilen ikinci oyuncunun da aynı niteliklere sahip olması gerekir, ilkin el ele tutuşarak daire, yarım daire ya da düz dizi oluşturan oyuncular, oyunun ritmi hızlanınca birbirlerini omuzlarından tutarlar. Oyuna genellikle başbar'la başlanır ve belli bir sıra izlenir. Bazı barların birbirinden sonra oynanması gelenek haline gelmiştir. Geleneksel eşlik sazları davul, zurnadır. Günümüzde klarnet, tef gibi eşlik çalgıları da kullanılmaktadır. Erkeklerin oynadığı barların eşlik ezgisi, sözsüzdür. Kadın barlarıysa genellikle türkülüdür.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Bar


-I-
isim
Anadolu'nun doğu ve kuzey bölgesinde, en çok Artvin ve Erzurum yörelerinde el ele tutuşularak oynanan, ağır ritimli bir halk oyunu:
  • "Bahçesi var, bağı var, ayvası var, narı var / Atamızdan yadigâr bizde ata barı var"- Halk türküsü.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • bar tutmak
Birleşik Sözler
  • barbaşı
  • bar havası
-II-
isim İngilizce bar
1 . Danslı, içkili eğlence yeri:
"Barın kapısından bir adam fırladı."- A. İlhan.
2 . Ayaküstü içki içilen eğlence yeri:
"Barlarda, gazinolarda millî dilin konuşulduğunu pek işitmezdiniz."- O. S. Orhon.
3 . Amerikan bar:
"Barda yan yana oturuyor, içiyoruz."- R. H. Karay.

Birleşik Sözler

  • Amerikan bar
-III-
isim Fransızca bar
  • Hava basıncı birimi.
-IV-
isim, halk ağzında
  • Ateşten, mide bozukluğundan, ağızda, dil ve dişlerde meydana gelen acılık, pas.
Atasözü, deyim ve birleşik fiiller
  • bar bağlamak (veya tutmak)
-V-
isim, spor Fransızca barre
  • Halter sporunda ağırlığı oluşturan kiloları birbirine bağlayan metal çubuk.
Birleşik Sözler
  • barparalel
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BAR
a. (amerikan İngilizcesi bar room'dan).
1. Müşterilerin tezgâh önünde ayakta durarak ya da yüksek tabureler üzerinde oturarak içki içtikleri yer (AMERİKANBAR da denir).
2. Bir tiyatroda, yolcu gemisinde, otelde vb. alkollü ya da alkolsüz içkilerin içildiği yer.
3. Barın ayakta ya da yüksek tabureler üzerinde oturarak içki içilen tezgâhı.
4. Bir evde bar biçiminde düzenlenmiş köşe.
5. içki içilen, dans edilen eğlence yeri; pavyon.
6. Bar kızı, kadını, barda, pavyonda çalışan kadın için söylenir.

—Mutf. Bar bıçağı, Bir narenciyenin kabuğunu soymaya yarayan küçük bıçak.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #6
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BAR
a. (fars. bar). Esk.
1. Yük: "Dilin'ider yanumda çün kılmaz beni gamdan halas / Çekmen ol ta'viz bârın kim beladan sahlamaz" (Fuzuli, XVI. yy.).
2. Kez, defa.
3. Meyve: "Müstefid ol, şu berk ü bârımdan" (Tevfik Fikret).
4. Tanrı.
5. Bar-ı gam, gam yükü "Ten evine daşradan bar-ı gam u mihnet çeker" (Fuzuli, XVI. yy ).
Bar-ı mihnet, sıkıntı yükü: “Bar-ı mihnetden nihal-i kametün ham olmasun" (Fuzuli, XVI. yy.).
Her bar, her kez, her kezinde: "Bigâneler bu sahada mazurdur Kemal / Erbab-ı zevk şiirimi her bar söylesin" (Yahya Kemal).

—ANSİKL. Birçok sözcüklerde farsça olarak gösterilen bu sözcük, gerçekte türkçe "vari'ın doğu lehçelerinde kullanılan biçimidir. Anlam kaymasıyla “var olan Tanrı" anlamında kullanılmış ve bu anlamda Türkiye türkçesine de geçmiştir. Barhüda, var olan Tanrı, bir Cı bar tek ve var olan Tanrı biçimlerinde kullanılır,

—isi. huk. Yeminine bağlı kalan kimse.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BAR
a. (fr. barre). Graf. sant. Ayırma işareti olarak kullanılan eğik çizgi: Dizeleri asimetrik bar gösterisi barla ayırmak (Moskova Olimpiyat oyunları, 1980) madan bir dayanma noktası gibi kullanabilmeleri için, dans stüdyolarının duvarları boyunca, duvardan 20 cm açıkta, yerden 1 m yüksekte yatay olarak yerleştirilmiş, yuvarlak kesitli tahta çubuk. (Bar, böğürlerin ve bacakların yumuşatılması için yapılan alıştırmalarda, ayrıca balelerin büyük hareketlerinde ve ortada çok gerekli olan dengenin elde edilmesi için kullanılır.) ll Barda yapılan alıştırmaların tümü. ll Yerde bar, Boris Kniaseff tarafından hazırlanmış, geleneksel bar alıştırmalarının yerini tutan, yerde yapılan alıştırma yöntemi.

—Spor. Asimetrik bar, kadın sporculara özgü bir jimnastik aleti; tutunacak yerleri farklı yükseklikte (yerden 2,30 m ve 1,50 m) bir tür çifte barfiks. ll Bar fiks BARFİKS ll Simetrik bar - PARALEL.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
9 Kasım 2016       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM
BAR
a. Yörs.
1. Kaplarda, özellikle de cam kaplarda oluşan kireç tortusu,
2. Hastalık nedeniyle dilde oluşan beyazlık.
3. Bar tutmak, dil sözkonusuysa, hastalık sırasında beyazlaşmak.

BAR a. (yun. barus, ağır). Atmosfer basıncını ölçmede kullanılan basınç birimi (simgesi bar). [Bar 105 paskala eşittir.)

BAR
Yugoslavya'da (Karadağ) kent, Adriya denizi kıyısında; 10 000 nüf. Belgrad-Bar demiryolu hattının son istasyonu olan Bar limanında yapılan önemli düzenlemeler sonucunda limanın trafiği gelişmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

10 Nisan 2011 / LaSalle Moda ww
31 Ekim 2006 / virtuecat Bilgisayar
19 Ekim 2015 / BrookLyn Felsefe ww