Arama

Samur Nedir?

Güncelleme: 19 Eylül 2015 Gösterim: 2.287 Cevap: 2
SUNU - avatarı
SUNU
Ziyaretçi
1 Haziran 2010       Mesaj #1
SUNU - avatarı
Ziyaretçi
samur
isim, hayvan bilimi Arapça semm°r
Sponsorlu Bağlantılar
1 . Sansargillerden, Kuzey Avrupa'da yaşayan, çok yumuşak ve ince tüyleri olan, postu için avlanan küçük hayvan (Martes zibellina).

2 . sıfat Bu hayvanın postundan yapılan.

Birleşik Sözler
samur kaşlısamur kürksu samuru


Kaynak: Türk Dil Kurumu
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
24 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Samur
TDK, Türk Dil Kurumu
Sponsorlu Bağlantılar

1. isim, hayvan bilimi - Sansargillerden, Kuzey Avrupa'da yaşayan, çok yumuşak ve ince tüyleri olan, postu için avlanan küçük hayvan (Martes zibellina)
2. sıfat - Bu hayvanın postundan yapılan

Birleşik Sözler
  • samur kaşlı
  • samur kürk
  • su samuru

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Eylül 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SAMUR a. (ar. semmur).
1. Sansargiller familyasından üç hayvanın {Martes zibellina, Avrupa samuru [Mustela lutreola] ve Amerika samuru [M. vison]) ortak adı. (Eşanl. VİZON.)
2. Bu hayvanların kürkü.

♦ sıf.
1. Samur postundan yapılmış olan şey için kullanılır.
2. Samur kaşlı, kaşları yumuşak ve gür olan kimse için kullanılır.

—Kürkç. Samur kürk, sincap ya da sansarın kafa derisiyle yapılan kürk. (Bk. ansikl. böl.)

—ANSİKL. Martes zibellina, Sibirya, Moğolistan ve Mançurya’nın kozalaklı ormanlarında yaşar, ipeksi, sık, kışın yazdan daha güzel olan kürkü için aranır. Öldürdü
ğü omurgalılar ve küçük kemiricilerle beslenir, leş yemez. Sınırlarını iyice belirlediği belli bir toprak parçasında yaşar ve yeraltı yuvasını buraya yapar. Yerleşik olmakla birlikte çok sert kışlarda göç eder; çünkü kış uykusuna yatmaz. Soyu hemen hemen kurumak üzereyken günümüzde yetiştirilmekte ve korunmaktadır.
Avrupa ve Amerika samurları, yabanıl yaşamlarında, dere ve bataklık kenarlarında dolaşır, buralarda hem karada, hem suda avlanır (kurbağalar, balıklar, kemiriciler, kuşlar), bir ağaç kovuğunda ya da terk edilmiş bir yeraltı ininde barınırlar. Amerika samuru, hem Amerika'da hem Avrasya’da yetiştirilir; beslenen bu hayvan yeniden yabanıl yaşama dönebilir (özellikle İskandinavya'da).
Amerika ve Avrupa samuru oldukça zıt iklimlere (sözgelimi kışları soğuk, yazları oldukça sıcak iklimli yerlere) alışabilirse de sürekli sıcaklık ve kuraklık kürkünün kalitesini bozar. Samurlar 10 ayda bir üreyebilirler: samur yetiştirilen yerlerde, erkek samur 3-5 dişiyi dölleyebilir; dişiler, ilkbaharda, bir batında ortalama 4-5 yavru yapar Yabanıl samurun kürkü kahverengi olduğundan, birçok ayıklanma gerçekleştirilerek dört temel renkten doğan bir dizi renk elde edildi: beyaz, siyahımsı kahverengi, soluk kahverengi ve gri. Yetiştirilen samur yavruları, postları olgunlaşınca öldürülür. Samurlar ancak çok büyük titizlik ve sabırla yetiştirilebilir; hayvanlar parmaklıklı kafeslere yerleştirilir ve yanlarına içecek konur. Samurlara bakacak kişilerin çok dikkatli olması gerekir: çünkü çok saldırgan olurlar. Erişkin samur her gün 200 g et (balık, mezhaba altürünleri vb.) ve biraz da pişmiş tahıl yer. Belli başlı samur kürkleri arasında, Amerika’da üretilen “Emba” ve "Black-glama", İskandinav ülkelerinde üretilen "Sağa”, Rusya’da üretilen "Norka" sayılabilir. Samur kürklerin değeri, dünya üretimine, pazar talebine ve işleme tekniğine göre değişir. Samurun bacakları, boğazı, sağrısı ve kuyruğu da değerlendirilir.

—Kürkç. Samur, kraliyet ailelerinin elbiselerinde kullanılan en tanınmış kürktür. En güzel deriler Sibirya'nın en soğuk yörelerinden elde edilir Kuş tüyüne benzeyen hafif tüyleri, deriye bir bütünlük sağlamasının yanı sıra kürkü hafif, sıcak ve ipeksi yapar. En aranılan renkleri gümüş mavi, kahverengi gibi koyu renklerdir. Amerikan samurlarından çok seyrek de olsa doğal renkleriyle kullanılan kürkler elde edilir. Samur kürk genellikle koyu kahverengiye boyanır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

6 Ağustos 2012 / B.L.A.C.K Taslak Konular
15 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri