Arama

Yerçekimi Nedir?

Güncelleme: 4 Kasım 2018 Gösterim: 2.045 Cevap: 3
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
24 Haziran 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM

YERÇEKİMİ

Ad:  yerçekimi.JPG
Gösterim: 253
Boyut:  16.8 KB

Yer yüzeyinde dingin haldeki bir cismin çeşitli bölümlerine etkiyen ivmelerin bileşkesi.
Sponsorlu Bağlantılar

—Fizs. mekan.
  • Yerçekimi alanı, bir noktadaki bir cismin P ağırlığını P = mğ şeklinde, cismin m kütlesi ile çarpımı olarak belirleyen ve her nokta için tanımlanmış olan g vektörü.
  • Yerçekimi ivmesi, dinamiğin temel ilkesi uyarınca aynı bir noktaya yerleştirilen ve yalnızca ağırlıklarının etki ettiği, bütün cisimlerin kazandıkları â ivmesi, (â yerçekimi ivmesi, göz önüne alınan noktadaki ğ yerçekimi alanına eşit tir ve Yer yüzeyindeki bir noktadan bir noktaya değişir: bu, ekvatorda kutuptaki değerine göre daha az olup, yükseklikle de azalır Toprağın altının yapısı ile ölçüm noktası civarındaki kütlelerin dağılımına bağlı olarak da, çok az bir biçimde değişir.)
  • Yerçekimi yeğinliği, g yerçekimi alanının bir noktadaki g normu.
—Yerbil. Yerçekimi suyu, gözenekli kayaçlarda bulunan ve yerçekiminin etkisiyle dolaşan serbest su. || Yerçekimi tektoniği, yüzeysel kayma örtülerinin yerleşmesinde başlıca rolü yerçekiminin oynadığı tektonik.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 4 Kasım 2018 23:24
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #2
Safi - avatarı
SMD MiSiM
YERÇEKİMİ
Yer yalıtılmış bir sistem gibi düşünülecek olursa, Yer'in yüzeyinde hareketsiz bir nokta, Yer'in bütün kütlelerinin Newton çekiminden ileri gelen yerçekimi ivmesi ile Yer'in kendi ekseni etrafında dönmesinin doğurduğu merkezkaç ivmesinin bileşkesi olan g gibi bir ivme etkisindedir Bu iki ivme de bir potansiyelden türemektedir. Yerçekimi de yerçekimi potansiyeli denilen bir potansiyelden türer. Bütün ivmeler gibi yerçekiminin de SI sistemindeki birimi m-s~2 dir, ama daha çok Galile'nin anısına gal ile ifade edilen birim kullanılır ve 1 gal=1 cm-s-2 dir.
Sponsorlu Bağlantılar
Yer yüzeyi civarındaki bir noktada yerçekimi 980 gal kadardır. Merkezkaç ivmesi kutuplarda sıfır, ekvatorda ise 3,5 gal' dir. Yer, yalıtılmış bir sistem olmadığı için civardaki yıldızların çekimlerini de hesaba katmak gerekir (bu kapsamda en önemli olay olan Güneş'in ve Ay’ın ortak etkisinden doğan ivme 3x10 ~4 gal’i aşmamaktadır).

g yerçekimi ivmesi bir cismin boşluktaki serbest düşüşünü duyarlı bir biçimde kaydetmek suretiyle mutlak istasyonlarda ölçülür; bu durumda katedilen e yolu
e-gt2 olur. Buna göre bu e yolu ve cismin bunu katederken sarfettiği t zamanı, havası boşaltılmış bir tüp içinde düşen dereceli bir cetvelin belirli anlarla flaşla fotoğrafları kaydedilmek suretiyle ölçülür.

Bugün g nin ölçümleri çok sayıda ve çok sağlıklı değorler verebilen gravimet- relerle yapılmaktadır. Ancak, gravimetrenin sonuçlarını başlangıçta ve sonda belirli değerlerle karşılaştırarak, bunun sapmasını belirleyip neticeyi ona göre düzeltmek gerekir (iç değer biçme ölçûmleri).

Bütün bu ölçümler olağanüstü dengeli dayanaklar gerektirmektedir. Bununla beraber g yi denizde ve hatta 10 ya da 20 m derinlikteki denizaltılarda iyi bir duyarlıkla ölçmek başarılmıştır. Bunun için, karşıt fazda aynı bir düzlemde salınan iki sarkaçtan oluşan bir aygıt kullanılır. Bunların salınımları aynı dayanak üzerinde bunların arasında bulunan serbest bir sarkacın hareketiyle bileştirilir.

Jeodezide Yer'in modeli olarak çoğunlukla dönel bir elipsoit kullanılır. Buna göşeklindeki sonlu açınım da kullanılabilir.

7=978,0327(1 +0,0053024 sin2 y- 0,000058 sin2 2y) g nin gözlenen ve sonra da y nın hesaplanan değerleriyle düzeltilen değerlerinin karşılaştırılması jeoit'in belirlenmesinde kullanılan yöntemlerden biridir.

Genel çekim kuramıyla yerçekimi kavramına açıklık kazandıran ve Ay'ın hareketinin döneminden yola çıkarak g nin ilk değerini hesaplayan ve bunu, varsayımlarının isabetli olduğuna hükmedecek şekilde gözlem sonuçlarıyla karşılaştırabılmiş olan Newton’dur, g nin sarkaç aracılığıyla ölçümü Borda’nın (1795), Kater'in, Bessel'in (1840), Defforges un (1875) daha sonraki incelemelerinin konusu olmuş tur. Çağdaş gravimetri ölçümleri g nin değerini dikkate değer bir duyarlılıkla belirlemiştir; bugünkü gravimetreler g nin 10 5 gal'lik değişimlerini algılayabilmektedir. Yerçekiminin yerel değişimleri jeofizik ve maden araştırmalarında son derece önemlidir.
Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 4 Kasım 2018 23:21
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
23 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
yerçekimi ingilizcesi
  • geomagnetism, gravitation, gravity, force of gravity
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Kasım 2018       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Yerçekimi,
Dünya'nın kütleçekimidir. Dünya yüzeyinde veya yakınındaki nesneleri etkiler ve onlara yerçekimi ivmesini kazandırır. Dünya yüzeyinde tüm cisimler bu ivme ile düşerler.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

19 Nisan 2016 / Misafir Cevaplanmış
27 Mayıs 2011 / _Yağmur_ Fizik
30 Eylül 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
10 Haziran 2014 / by.fernetti Soru-Cevap
29 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış