Arama

Söğüt Nedir?

Güncelleme: 10 Kasım 2015 Gösterim: 846 Cevap: 0
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
10 Kasım 2015       Mesaj #1
Safi - avatarı
SMD MiSiM
SÖĞÜT a. Soğuk ve ılıman bölgelerde yetişen ağaç ya da ağaççık. (Bil. a. satix; söğütgiller familyası.) [Bk. ansikl. böl ]

Sponsorlu Bağlantılar
—Tarönc. SöğCıtyaprağı, "defne yaprağı” denen aletlerden biraz daha küçük olan ve solutrö kültüründe sıkça rastlanan yontulmuş taş.

—ANSİKL. Söğütler, almaşık, bazen hemen hemen karşıt, uzun yapraklı, kısa saplı ağaç ya da ağaççıklardır. Yapraklarını kışın döker. 250 kadar türü vardır. Tomurcukların iç yanı yünsü tek bir pulla kaplıdır. Bireşeyli ve sapsız olan çiçekleri tırtılsı başaklar halinde topludur: erkek çiçeklerde serbest ya da birbirine kaynamış 2 ila 5 erkekorgan vardır; dişi çiçekler, üstünde iki tepeciği bulunan bir yumurtalık durumundadır. Meyvesi iki çenet halinde açılan bir kapçıktır; küçük tohumları birçok ipeksi tüy taşır.
Söğüt, genellikle nemli topraklarda biten, dere ve su kenarlarına dikilen bir orman ağacı türüdür. Bazılarının esnek ve dayanıklı dalcıkları sepet yapımında kullanılır. Türlerin pek çoğu aralarında kolaylıkla melezleşir.
Türkiye'de en fazla rastlanan söğüt türü ak söğüt’tür (Salix alba). Bu söğüt 25 -30 m'ye ulaşabilen ve 100 yıl kadar yaşayabilen bir ağaçtır. Söğütlüklerde ve dere boylarında yetiştirilir. Ak söğütten başka başlıca şu türler bulunur: yaygın bir süs ağacı olan ve 8-10 m boya ulaşan, sarkık dallı salkımsöğût (S. babytonica ya da S. pendula), çoğunlukla Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu’da görülen ve dallarının esnekliğinden ötürü sepetçiliğe çok elverişli olan sorgun ya da sepetçi söğüdü (S. viminalis) [ SORGUN]; Anadolu'nun çeşitli yörelerinde, özellikle Kastamonu, Daday, Kızılcahamam’da yetişen gevrek söğüt (S. fragilis) [bu iki tür, ak Söğüt’le birlikte dar yapraklı söğüt ya da sorgun söğüdü diye de adlandırılır]; Belgrad ormanlarında, Sapanca, Zonguldak, Bolu yörelerinde yetişen boz söğüt (S. cinerea); hemen hemen tüm orman bölgelerinde yetişen, hızla gelişen, fakat 50 yıldan fazla yaşamayan, odunundan kazık, herek, sırık yapımında yararlanılan keçi söğüdü (S. caprea); Ankara, Kızılcahamam, Malatya dolaylarında yetişen erguvani söğüt (S. purpurea); Bursa, Gümüşhane, Çoruh ve Erzurum yörelerinde yetişen badem yapraklı söğüt (S. amygdalinea); Bolu, Düzce, İlgaz dağı bölgesinde yetişen iğde yapraklı söğüt (S. alaegnos) vb.

—Halk hek. Bazı söğüt türlerinin kabukları kurutularak halk hekimliğinde kullanılır. Kokusuz, acımsı lezzetlidir Tanen (% 15) ve etkili madde olarak bir glikozit (salisin) içerir. Toz ya da dekoksiyon halinde yatıştırıcı, güçlendirici, peklik verici ve romatizma ağrılarını giderici olarak kullanılır. Yaprak ve kökleri de aynı amaçla verilebilir.

Kaynak: Büyük Larousse

X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.

Benzer Konular

14 Ocak 2013 / Pasakli_Prenses Botanik
18 Şubat 2010 / _KleopatrA_ Botanik
15 Şubat 2015 / Jumong Basın/Magazin tr
3 Şubat 2013 / _EKSELANS_ Taslak Konular