Arama

Kreol (Karma Dil) Nedir?

Güncelleme: 4 Şubat 2017 Gösterim: 2.418 Cevap: 3
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Şubat 2017       Mesaj #1
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  soru işereti.jpg
Gösterim: 749
Boyut:  19.1 KB

Kreol

, bir dil topluluğunun anadili olarak yerleşmiş karma dil.
Kreol örnekleri arasında, ABD’de Güney Carolina’daki Sea Adalarında konuşulan Gula (İngilizce kökenli), Haiti Kreolü (Fransızca kökenli), Sierra Leone’de konuşulan Krio (İngilizce kökenli), Louisiana Kreolü (Fransızca kökenli), Melanezya Piçin İngilizcesi, Surinam’da konuşulan Sranantonga (İngilizce kökenli) ile Curaçao, Araba ve Bonaire’de konuşulan Papiamento (İspanyolca ve Portekizce kökenli) sayılabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Kreoller, bir dil topluluğunun, genellikle okuryazar üyelere sahip olmayan bir başka dil topluluğu üzerinde ekonomik ya da siyasal üstünlük sağladığı durumlarda ortaya çıkar. İki topluluk arasındaki iletişimde, başlangıçta, egemenliği elinde tutan topluluğun dilinin değiştirilmiş, çoğu zaman da basitleştirilmiş biçimi kullanılır. Dilin bu evresi, bir lingua franca) oluşturur. Bu dil daha da basitleştirildiğinde karma dil (piçin), topluluğun (genellikle de egemenlik altındaki topluluğun) standart ya da anadili durumuna geldiğinde ise kreol adını alır. Ayrıca bak. karma dil.

Kaynak: Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Şubat 2017 12:44
X-Sözlük Konusu: ne demek anlamı tanımı.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Şubat 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

KREOL

afrmsinsi (frfrmsinsi créole; ispfrmsinsi criollo'dan)frmsinsi köle ticareti nedeniyle ortaya çıkan, bugün de dünyanın çeşitli yerlerinde (Antiller, Guyana, Hint okyanusu adaları) bu kölelerin soyundan gelenler tarafından konuşulan dillere verilen ortak adfrmsinsi.

Sponsorlu Bağlantılar
Büyük kısmı fransızca ve ingilizcenin karışımı olup Karaip ve Louisana'daki yerli halkın telaffuzları sayesinde dinlenildiğinde anlaşılması çok güç ama yazılı görünce anlayabildiğiniz bir dil, ayrıca bu dili konuşan insan topluluğuna ve bunların müziğine ve mutfağına verilen ad.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Şubat 2017 17:48
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
4 Şubat 2017       Mesaj #3
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Kreol ağzı

Fr. parler créole
Antillerde yerliler tarafından, ticaret dili olarak ingilizce, Fransızca veya İspanyolca yardımıyla meydana getirilmiş basit dillere denir.


tdk.gov.tr
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
4 Şubat 2017       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM

KREOL

61731d1486201977 karma dil nedir konusma

a. (fr. crdole; isp. criollo'dan).
XVI. yy.'la XIX. yy. arasında zenci köle ticareti nedeniyle ortaya çıkan, bugün de dünyanın çeşitli bölgelerinde (Antiller, Guyana, Hint okyanusu adaları) bu kölelerin soyundan gelenler tarafından konuşulan dillere verilen ad.

—ANSİKL. Dilbil. Doğal dil grubu olarak kreollerin birliğini, her birinin ortaya çıkmasına yol açan olayların benzerliği sağlar: köleleri yabancı ülkelere gönderme, kapalı bir toplumda (tarım alanları) ortak bir dilden yoksun, kısıtlı ve kötü biçimde de olsa, hiç değilse emirleri anlamak için efendilerinin dillerini kullanma zorunda kalan toplulukların karışımı. Böylece fransız, İngiliz, portekiz, hollanda (bu sonucusu artık yok olmuştur) kreolleri ortaya çıktı: bu kreollerde kullanılan sözcükler, önemli ses değişimlerine ve anlam kaymalarına karşın, hemen hemen tümüyle kaynak dillerdeki sözcüklerin aynıdır.

Günümüzde belirlenmiş başlıca kreoller şunlardır:
  1. Fransız kreolü (Karayibler'de Haiti, Louisiana, Guadeloupe, Martinique Dominica ve Saint Lucia adaları, Guyana; Hint okyanusu’nda Reunion, Maurice ve Seychelles adaları);
  2. İngiliz kreolü (Karayibler'de Jamaika, Barbados, Belize, Guyana, Surinam; Afrika'da Sierra Leone, Nijerya; Büyük Okyanus'ta Yeni Gine);
  3. Portekiz kreolü (Karayibler'de Hollanda Antilleri; Afrika'da Cabo Verde, Gine-Bissau, Casamana, Saö Tomöe Prıncipe; Asya'da Goa, Macao, Singapur).
Birkaç istisna dışında, kreoller, ezilen, horgörülen bu toplumların en yoksul katmanlarının konuştuğu dillerdir ve genellikle kreolün, daha saygın bir dil karşısında gerileme ve yok olma süreçlerine tanık olunmaktadır.

Kaynak: Büyük Larousse
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 5 Şubat 2017 00:16 Sebep: Hareketli resim eki.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

4 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
27 Şubat 2016 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
4 Şubat 2017 / Misafir Cevaplanmış