Arama

Penguen (Sphenisciformes)

Güncelleme: 4 Ağustos 2018 Gösterim: 10.845 Cevap: 14
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
9 Nisan 2008       Mesaj #1
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi

penguen

Ad:  1.jpg
Gösterim: 1667
Boyut:  48.8 KB

Sphenisciformes takımını oluşturan 16 kuş türünün ortak adı. Tek bir familya (Spheniscidae) altında toplanan bu hayvanlar suya ve soğuğa en iyi biçimde uyarlanmış kuş grubudur.
Sponsorlu Bağlantılar

Penguenler uçamazlar ve karada güçlükle hareket ederler. Ayakları öbür kuşlara göre vücudun çok gerisindedir. Bu nedenle dik biçimde yürür ve öbür kuşların tersine, ayak parmaklarının ucuna değil ayak tabanlarına basarlar. Yüzme ve dalma becerileri çok gelişmiştir. Büyük bir başkalaşmaya uğrayan kanatları tümüyle yüzmeye uyarlanmış, genel olarak vücut yapıları da su ortamında hareketlerini kolaylaştıracak bir biçim almıştır. Uçabilen kuşların kanatlarına göre daha kısa, yassı ve kalın kemiklerden oluşan kanatları çok kısa tüylerle kaplıdır. Vücut tüyleri de çok kısa ve çok sıktır. Tüylerin kısalığı sürtünmeyi azaltır. Sık tüylerin arasında tutulan hava ise ısı yalıtımında çok önemli bir rol oynar.

Penguenlerin yüzdüğü sular son derece soğuktur. Güney kutbu yakınlarında yaşayan türler sıcaklığı sürekli 0°C’nin altında kalan sularda yüzer. Ama tüylerinin arasında tutulan hava derinin suyla doğrudan ilişkisini tümüyle önlemektedir.
Penguenlerin suda yüzme hareketleri ile uçan bir kuşun havadaki hareketleri özdeştir. Su yüzeyine yakın olarak hızla yüzerken zaman zaman suyun dışına sıçrayarak 1 m’den fazla havada ilerler ve bu arada soluk alırlar. Karada paytak adımlarla yürümelerine karşın kısa bacaklarından beklenmeyecek ölçüde hızlı koşabilirler. Bazen buz üzerinde ilerlerken karın üstü yatıp ayak ve kanatlarıyla yeri iterek kaydıkları görülür.

Penguenler Antarktika’ya yakın bölgedeki adalar ile Afrika-Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika’nın güneyindeki soğuk kıyılarda yuva yaparlar. Yalnız Adelie pengueni (Pygoscelis adeliae) ve imparator penguen (Aptenodytes forsteri) türleri Güney Kutbu’na ulaşabilirler. Galâpagos pengueninin (Spheniscus mendiculus) coğrafi dağılımı ise tropik bölgeyle sınırlıdır.

Bütün penguen türlerinin sırtı siyah, karnı beyazdır. Türler birbirlerinden başlarındaki süsleri ve boyutlarıyla ayrılır. En küçük tür olan küçük mavi penguenin (Eudyptula minör) uzunluğu 40 cm, en büyük tür olan imparator pengueninin uzunluğu 120 cm’dir. Dişi ve erkek arasında renk ve irilik farkı yoktur.

Penguenler birey sayısı yüz binlere ulaşabilen büyük topluluklar halinde yaşar. Penguen sürüleri beslenmek için denize açılır ve haftalarca denizde kalırlar. Besinleri çeşitlidir. Kalamar ve mürekkepbalığı gibi kafadan- ayaklılar, küçük balıklar ve Antarktika sularında bol bulunan bir kabuklu türü olan kril temel besin kaynakları arasındadır. Pars fokları ve katil balinalar ise başlıca doğal düşmanlarını oluşturur.

Penguenler bazen deniz kıyısından oldukça içeride kalan üreme bölgelerinde koloni halinde ürerler. Üreme bölgesine ulaşmak için donmuş deniz üzerinde kilometrelerce yürüdükleri olur. Her yıl aynı yuva yerine gelir ve eski eşleriyle buluşurlar. Dişi yumurtladıktan sonra denize çıkarak 10-20 gün beslenir. Geride bıraktığı 1 ya da 2 yumurtayı erkek ısıtır. Daha sonra dişi dönünce erkek beslenmek üzere denize açılır. Yumurtadan çıkan yavrular erişkinlerin kısmen sindirip kustuğu besinleri yer. Erişkinler biraz büyüyen yavruları, yırtıcılardan korumak ve ısı kaybını azaltmak amacıyla, kreş denen büyük topluluklar halinde bir araya getirir. Kreşin başında birkaç erişkin bekler. Bu arada öbürleri denizde besin arar. Şiddetli fırtınalarda erişkin kuşlar da birbirlerine iyice yanaşarak kümelenirler.

kaynak: Ana Britannica

Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 18:46
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
9 Mart 2009       Mesaj #2
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  1.jpg
Gösterim: 1039
Boyut:  29.5 KB
Penguenler (Sphenisciformes)
Penguen, Spheniscidae familyasını oluşturan, uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşlarıdır.
Sponsorlu Bağlantılar
Bilimsel Sınıflandırma
  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Sphenisciformes - Penguenler Sharpe, 1891
          • Familya: Spheniscidae Bonaparte, 1831
            • Cinsler
              • Aptenodytes
              • Eudyptes
              • Eudyptula
              • Megadyptes
              • Pygoscelis
              • Spheniscus
Penguenler uçamayan deniz kuşlarıdır. Pulsu tüylerle kaplı dar kanatları uçmak yerine yüzmeye uyarlanmıştır ve fok­ların ya da balinaların yüzgeç ayaklarına benzer. Gövdelerinin iyice gerisine yerleşmiş geniş perdeli ayakları üzerinde dimdik durur­larken hizmete hazır garsonları andırırlar. Salıntılı yürüyüşleri de dikkat çekicidir.

Penguenlerin tümü güney yarıkürede yaşa­yan birçok türü vardır. İçlerinden önemli bir bölümü Antarktika'da ve en güneydeki ada­larda yaşar. En kuzeyde rastlanan penguenler ise tam ekvatorda yer alan Galâpagos Adaları'nda bulunur.
Panguenler birey sayısı yüz binlere ulaşabi­len büyük topluluklar halinde yaşar ve ürer­ler. Karada tüm beceriksizliklerine karşılık, suyun yüzeyinde ve altında hem çok hızlı, hem de uçan bir kuşun zarif görünüşünü andırır güzellikte yüzerler. Keskin ve sivri gagaları peşlerine düştükleri balıkları kolayca yakalayabilmelerini sağlar. Karada dik bir eğimle karşılaşınca karınlarının üstüne yatıp ayaklarıyla yeri iterek kaymalarına oldukça sık rastlanır. Penguenlerin doğal düşmanı pek yoktur. Ama bazen suda yüzerken yırtıcı pars foklarına yem olurlar.

En iri penguen türü olan imparator pengue­nin (Aptenodytes forsteri) boyu 120 santimet­reye ulaşabilir. Öbür penguenler gibi sırtı, başı ve kanatları siyah, göğsü ve karnı beyaz­dır. Boynunun yanlarında, ensesine doğru geniş birer yarım daire biçiminde turuncu sarı lekeler bulunur. İmparator penguenler An­tarktika'nın içlerinde yaşar.
İmparator penguenden sonra en iri tür olan kral penguen (Aptenodytes patagónica) daha kuzeye yayılmıştır. Boynundaki lekenin biçi­miyle önceki türden ayırt edilebilir.

İmparator ve kral penguenlerin üreme dav­ranışları son derece ilginçtir. Üreme döne­minde dişinin yumurtladığı tek yumurtayı nöbetleşerek ayakları üzerinde tutan eşler, aynı zamanda karınlarından sarkan deri uzantısıyla da örterek sıcak tutarlar. Yumurtadan çıkan yavru da bir süre erişkinlerin ayakları­nın üzerinde kalarak soğuktan korunur.
Öbür penguenler kayalık adalarda üreyip yumurtalarını yerdeki ya da kayaların arasın­daki oyuklara bırakırlar. Ya ot parçalarından kaba bir yuva yapar ya da yuvayı küçük taşlarla döşerler.
Tepeli penguenler (Eudyptes cinsi) Antark­tika kıyılarından Güney Afrika, Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Amerika'da Patagonya kıyılarına kadar, ayrıca Hint Okyanusu ile Atlas Okyanusunun güneyindeki adalara yayılmıştır. Bu grubu oluşturan penguenler tepelerinin iki yanındaki sarı tüylü sorguçlarıyla dikkat çeker. Sakallı penguen (Pygoscelis antárctica) Antarktika çevresindeki deniz­lerde ve Büvük Okyanus'un güneyinde yaşar. Adını, kulaklarından başlayıp çenesinin altın­dan geçen siyah ince bir çizgiden alır.

Güney Afrika kıyılarında bulunan gözlüklü penguenin (Spheniscus demersus) göğsünden başlayıp gözlerini aşarak gagasına uzanan beyaz bir çift şeridi vardır. Karadayken çıkar­dığı anırmayı andıran sesinden ötürü "eşek pengueni" olarak da bilinir. Bu penguenler yumurtalarını açtıkları uzun tünellere bırakır­lar. Gözlüklü penguenlere benzer birkaç tür Güney Amerika'nın batı kıyılarında ve Galá­pagos Adaları'nda yaşar. En küçük penguen türü olan küçük mavi penguen (Eudyptida minar) Avustralya ve Yeni Zelanda çevresin­deki denizlere yayılmıştır. Bu türün boyu yaklaşık 40 santimetredir.
Adelie pengueni (Pygoscells adeliae) An­tarktika'da yaygın biçimde görülen küçük yapılı türler arasındadır. Yalnız Adélie pen­gueni ile imparator penguen Güney Kutbu'na ulaşabilen türlerdir.

MsXLabs.org & Temel Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 18:47
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
9 Ağustos 2009       Mesaj #3
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Penguen
Ad:  1.jpg
Gösterim: 815
Boyut:  11.6 KB

Spheniscidae familyasını oluşturan, uçamayan, dimdik durabilen, perde ayaklı deniz kuşları.
Güney Kutbu, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve hatta Galapagos kıyılarında yaşarlar. Kuzey Kutbunda bulunmazlar. Büyüklük bakımından 30 - 105 cm. arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir. En irileri olan İmparator Penguen 45 kg. ağırlığa ulaşır. Sıcak bölgelere doğru gidildikçe boyları küçülür. Denizlerdeki kabuklular, balık ve mürekkepbalıkları ile beslenirler. Tüyleri kuş tüylerine hiç benzemez. Sırtları siyah veya gri, karın kısımları beyaz ince pulsu tüylerle örtülüdür. Türler birbirinden, başlarındaki renkli tüyleriyle ayrılır. Kuyrukları kısa ve ayakları vücutlarının gerisinde olduğundan rahatlıkla dimdik ayakta durabilirler. Denizde, saatte 10 deniz mili hızla yüzebilirler. Hatta gerektiğinde bu hızlarını iki katına çıkarabilirler.

Kanatları uzun telek tüylerinden yoksun olup, kırılmadığı için uçmaya yaramaz. Buna karşılık yüzerken çok kuvvetli yüzgeç vazifesi görür. Penguenler, buz üzerinde sıçrar ve çok iyi kayarlar. Göğüslerinin üzerinde yatarak yüzgeç kanatlarının yardımıyla kızak gibi kayarak, karada birkaç yüz kilometre içeriye kadar girebilirler. Yalnız üreme mevsimlerinde yumurtlamak için karaya çıkarlar. Vücutlarını örten sık tüyler ve deri altlarındaki kalın yağ tabakaları ile Antarktika 'nın sıfırın altındaki dondurucu soğuklarından korunurlar. Vücut ısılarını ayarlayan otomatik bir mekanizmaya sahiptirler. Gerektiğinde kan damarlarıyla deriye giden kanı azaltarak, yükselterek ve tüylerini dikleştirerek vücut sıcaklıklarını kontrol ederler.
Güney Kutnbu penguenleri 40°C'lik vücut ısılarıyle -40°C'lik Antarktika soğuğuna uyum sağlarlar. Vücutlarındaki tüy, yağ ve besinlerden elde ettikleri enerji ve kontrol mekanizmalarıyla 80°C'lik ısı farkına dayanırlar.

Antarktika'nın kral penguenleri günde ortalama 140 defa suya dalarlar. Bunun ancak yüzde onunda av yakalayabilirler. Tüy dipleri deriye yakın kısımda ısıya karşı yalıtkan bir iç tabaka meydana getirerek vücudu soğuktan emniyetle korur.
Bazı türler, kuluçka dönemlerinde dört aya yakın bir zaman açlığa dayanırlar. Bu devrede ağırlıkları yarı yarıya düşer. Antarktika dışında yaşayanların, su akıntıları ve yüzen buzlarla Güney Kutbu'ndan geldikleri sanılmaktadır.

Üreme devrelerinde bir kısmı yanyana yuvalar kurarak yüzbinlerce bireyden hasıl olan kuluçka kolonileri meydana getirir. Yuva yapanlar 2 - 3 yumurta yumurtlar. İmparator (Aptenodytes fprstei) ve kral penguen (Aptenodytes patagonica) ise yuva yapmaz, birer yumurta yumurtlar ve tek yumurtalarını ayakları üzerinde ve karınlarının altındaki gerçek kuluçka derisinin altında muhafaza ederek soğuktan korur. Yuva yapanların erkekleri, dişilerine çakıl taşları hediye ederek kur yapar. Dişi, karlar eridikçe bu taşlarla yuvasının seviyesini yükseltir. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Kuluçka devresinde bir şey yemezler. Yavrular anne ve babaları tarafından birlikte bakılır ve ısıtılır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 17:41
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Nisan 2011       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Penguenler hakkında ilginç bilgiler hakkında bilgi
Antartika 'da uzun kutup gecesi gunesin ufuktan yukselmesiyle biter ve alti ay surecek gunduz baslar.
  • Cok gecmeden smokinlerini giymis penguen suruleri , kisa bacaklari uzerinde hoplayarak ilerlemeye baslar. Onlerinde yurumeleri gereken yuzlerce kilometre buzlu yol vardir.
  • Ve onlar 1 adimda yalnizca 10 cm ilerleyebilir.
  • Ama dakikada 120 adim atarlar.
  • Yurumekten yorulunca da beyaz gogusleri uzerine yatip bacaklarini bir kurek gibi kullanarak kizakla kayar gibi yol alirlar.
  • Hedeflerine varinca bir cukur kazarlar
  • Cevresine tastan bir duvarcik cevirirler
  • Ve cukurun icine girerek beklemeye baslarlar.
  • BEKLEDIKLERI ŞUDUR: gunesin kendilerine erkek yada disi olduklarini bildirmesi. O zamana kadar cinsiyetlerinden haberleri yoktur.
  • Gunes isigi , cinsiyet bezlerini harekete gecirir. Ve hormonlardan biri daha fazla salgilanmaya baslar. Cinsiyetlerinin ne oldugunu ancak o zaman anlarlar.
  • Penguen geleneklerine gore , gagasina bir tas alarak torenle disinin onune koyar. Oralarda tas cok nadir oldugundan bundan daha mukemmel bir dugun hediyesi yoktur. Sayet disi tasi kaldirir ve egilip kalkarsa erkek disiyi tavlamistir.
  • Fakat tas oldugu yerde kalirsa erkek penguen baska bir kiz arar.
  • Bazen iki erkegin ayni disiye goz koyduklari olur. Bu durumda taslari bir kenara birakip birbirlerinin uzerine atilirlar. Kanatlariyla birbirlerine dakikada tam 200 tokat atarlar.
  • Arada durup dinlenme kuralida olan dovus , taraflardan biri yorulup cekilinceye dek surer. Bu dovuslerde yasamini yitiren olmamistir.
  • Erkeklerle disi birbirini bulduktan sonra yorulmak bilmeden tas biriktirme isine baslarlar. Isin kolayini secen penguenler komsularinin tas kumelerinden tas calarlar. Yakalaninca da kendilerini savunmaya gerek gormeden cezalarini cekerler.
  • Disi yumurtladiktan sonra yuvadan ayrilamaz. Cunku iri martilar yumurta ve yavrular icin buyuk bir tehlikedir. Kulucka suresince anne ve baba yemek bile yemezler. Ancak yavrular ciktiktan sonra baba penguen balik tutmaya gidebilir. Yuruyemeyecek duruma gelene kadar midesini doldurur. Yuvada gagasini ardina kadar acarak yavrulari besler.
  • Yavrular on dort gunluk olunca cocuk bahcesine gonderilirler.20 kadar nine ve dede penguen burada 120 ciftin yavrularinin bakimini uslenmislerdir. Anne ve baba penguenler yiyecek bulurlar ve ayrim yapmaksizin tum yavrulari beslerler.
  • Yuzmek penguenlerin en buyuk zevklerinden biridir. Penguenler yuzmeyi bu denli sevseler de hicbiri denize ilk giren olmak istemez. Yuzlercesi kiyiya toplanir kanat cirparak birbirlerini suya itmeye calisirlar.
  • Bu kayginin nedeni fok baliklaridir.
  • Yavru penguenler yeterince buyuyunce yuzme dersleri almaya baslarlar. Bu is yine nine ve dedelere duser. Bir suru yavruyu yanlarina alarak deniz kenarina goturur ve yuzme sanatinin inceliklerini bir bir ogretirler.
  • Mart ayi gelinceye kadar , yuzmeyi , dalmayi , balik tutmayi , yurumeyi kisacasi bir penguenin bilmesi gereken her seyi ogrenmis olurlar.
  • Cok gecmeden Antarktika yazi sona erer. Kisin gelisiyle penguenlerin cinsel guduleri de soner. Artik penguenler icin kisi gecirecekleri yerlere yurume zamani gelmistir.
  • Yuz binlerce penguenden olusmus suru , gurultuyle yol aldikca ,arkada biraktiklari kiyi alti ayligina sessizlige ve karanliga gomulur.
Son düzenleyen Safi; 30 Mart 2016 16:49
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Mayıs 2012       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı

Antarktika'da Sanılandan Fazlalar


İngiliz, Amerikalı ve Avustralyalı bilim adamları uydu teknolojisiyle imparator penguenleri izleyerek saydı, sonuçta Antarktika'da sanılanın iki katı kadar, yaklaşık 600 bin imparator penguenin yaşadığı ortaya çıktı.

Kullanılan uydu tekniğinin, imparator penguenlerin uzun dönemdeki sağlıklarıyla ilgili yöntemlerin belirlenmesinde de kullanılması bekleniyor.İklim modelleme tekniğine göre, küresel ısınmanın imparator penguenlerin sayısının düşmesine yol açacağı sanılıyor.

Bilim adamları, küresel ısınmanın imparator penguenlerin türünü tehlikeye atıp atmayacağının anlaşılması için sayılarının belirlenmesinin çok önemli bir adım olduğunu belirtti. Bilim adamlarının çalışması PLoS One dergisinde yayımlandı.

Kaynak : AA / PLoS One (14 Nisan 2012,14:25)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 17:39
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Temmuz 2012       Mesaj #6
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Penguen
Penguengillerden, Güney Yarıküre'nin kutup bölgelerinde yaşayan su kuşlarının ortak adı. Kanatlarında telek bulunmadığı için uçamazlar. Bu kanatlar tüysü küçük pullarla kaplıdır ve balık yüzgecini andırır. Tüyleri kara, koyu gri, beyaz, ayakları perdeli, kuyrukları kısadır. Bacaklar vücudun oldukça gerisinde olduğundan gövdelerini dik tutarak yürürler. İyi yüzer ve dalar, balık ve kabuklularla beslenirler. Sürüler hâlinde yaşarlar.

Örnekler

  • Gözlüklü penguen (Spheniscus demersus)
  • Küçük penguen (Eudyptula minor)
  • İmparator penguen (Aptenodytes forterii)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 17:41
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
12 Kasım 2012       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

6000 Yavru Penguenin Yaşadığı Koloni


Bilim insanları, Antarktika’nın doğusunda 13 yıldır yerini tesbit etmeye çalıştıkları imparator penguen kolonisini buldu. Keşiflerinde şaşkınlık veren bir durumla karşı karşıya kalan araştırmacılar, koloninin üzerinde bulunduğu buzuldaki çatlak nedeniyle ikiye ayrıldığını gördü.

Araştırmacılar, Antarktika’da büyük bir imparator penguen kolonisi keşfetti. Üzerinde bulundukları buzulun çatlak olması nedeniyle iki ayrı grup halinde bulunan penguenlerin altı bini, yavru penguenlerden oluşuyor. Bu rakam, araştırmacıların keşiften önce karşılaşmayı düşündükleri yavru penguen nüfusunun üzerinde. Fransız bilim insanlarının yaptığı keşif, Antarktika’nın Mertz Buzulu’nda gerçekleşti. Araştırmacılar, keşifi Dumont d'Urville İstasyonu’na hareket halindeyken yaptı. Fransız yönetmen Luc Jacquet’in çektiği ‘İmparator’un Yolculuğu’ adlı belgesel, bu istasyonun yakınlarında çekilmişti.

Mertz Buzulu’nda ortaya çıkarılan kolonideki bir grupta iki bin, diğer grupta ise yaklaşık dört bin yavru penguen yaşıyor. Araştırmacılar, bir imparator penguen çiftinin yılda bir yavru yapabildiğini öngörerek, bölgede 8.500 yetişkin çift olduğunu düşünüyor. Bu rakam da, önceden tahmin edilen yetişken penguen sayısının üç katı civarında.

Yıllardır Araştırılıyordu


Mertz Buzulu’nda büyük bir penguen koloni bulma çalışması, Fransız araştırmacılar tarafından 1999 yılında başlatıldı. Mertz Buzulu’nda büyük bir koloni olduğu düşünülse de, bir türlü yeri tesbit edilemiyordu. Yapılan çalışmalar 2009 yılında sonuç verdi ve bir İngiliz ekibin çalışmaları koloninin olası konumunu ve uydu fotoğraflarını da tesbit etti.

Uydu fotoğraflarıyla yapılan tesbitin ertesi yılı, 80 kilometreye 40 kilometre büyüklüğünde dev bir buzul parçası Mertz Buzulu’ndan koptu. Yaşanan kırılma, imparator penguenlerin bulunduğu bölgede bozulmalara neden olurken, dondurucu sulara küçük buzul parçaların yayılmasına neden oldu. Bilim insanları, bugün iki ayrı grup halinde bulunan penguenlerin yaşanan kırılma öncesinde aynı kolonide yer aldıklarını düşünüyor.

Buzul Erimeleri Penguenleri Tehdit Ediyor


Mertz Buzulu’nda bulunan penguen kolonisindeki ilk gözlemler, Fransa Kutup Enstitüsü’ne (IPEV) bağlı buz kırıcı Astrolabe gemisiyle yapıldı. Gemide yer alan araştırmacılar André Ancel ve Yvon Le Maho, penguen kolonisine ait grupları 1 ve 2 Kasım’da gözlemledi ve nüfus sayımı yaptı. Fransız araştırmacılar, Antarktika’nın doğusundaki Terre Adélie bölgesinde bir imparator penguen kolonisi daha bulunduğunu ancak küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların karides gibi ana besinlerini yok ettiği penguenlerin tehdit altında bulunduğunu ifade etti.

Araştırmacılar, Haziran ayında Global Change Biology dergisinde yayımlanan makalelerinde, Terre Adélie’deki penguen kolonisindeki yetişkin penguen çifti sayısının 2100 yılında üç binden 575’e düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Batı Antarktik Yarımadası’nda 1948 yılında keşfedilen 150 yetişkin penguen çiftinin yer aldığı koloninin, küresel ısınma nedeniyle yok olduğu düşünülüyor.

Kaynak : Ntvmsnbc / Global Change Biology
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 17:43
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
7 Mart 2013       Mesaj #8
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Makaroni pengueni

Ad:  2.JPG
Gösterim: 2088
Boyut:  54.6 KB

Makaroni pengueni (Eudyptes chrysolophus), penguengiller (Spheniscidae) familyasından Güney Amerika, Güney Afrika ve Antarktika Yarımadası arasında kalan bölgede yaşayan bir penguen türüdür. Sorguçlu penguenler (Eudyptes) olarak adlandırılan penguen cinsinin altı türünden birisidir. Kraliyet pengueni (Eudyptes schlegeli) ile akrabalığı vardır ve bazı kesimler bu ikisini tek tür olarak ele alırlar. Sarı bir sorgucu olup, yüzü ile üst kısmı siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin bir şekilde ayrılır. Yetişkinler ortalama 5,5 kg (12 lb) ağırlığında ve 70 cm (28 inç) uzunluğundadır. Erkek bireyleri, dişi bireylerinden daha büyük boyuttadır ve gagaları daha uzundur. Makaroni penguenleri göçmendir, istisnai durumlarda yuvalama mevsimi dışında karada görülürler. Yaşam süreleri 8 ila 15 yıl arasında değişir.

Makaroni pengueni çeşitli kabuklularla, küçük balıklarla ve kafadan bacaklılarla beslenmektedir. Herhangi bir Makaroni pengueni bireyi, yıllık olarak herhangi bir deniz kuşundan daha çok deniz canlısı tüketir. Bu penguenler yılda bir kez tüy dökerler, bu dönemde tekrar denize dönmeden önce yaklaşık dört hafta kadar kıyıda zaman geçirirler. Genellikle kolonileri 100.000'den fazla bireye sahiptir. Bu nedenle penguen türleri içerisinde üreme oranı en yüksek olan penguen türüdür. Üremeyle geçen yaz ayları sonunda, penguenler altı ay boyunca okyanusta dağılırlar. 2009'da yapılan bir araştırmada Kerguelen'deki penguenlerin Orta Hint Okyanusu'nda 10.000 km'nin (6.200 mil) üzerinde yolculuk yaptıkları belirlenmiştir. Yaklaşık 18 milyon bireyi ile makaroni pengueni en kalabalık penguen türüdür. Ancak popülasyonlardaki yaygınlıkta 1970'lerin ortasından beri azalma rapor edilmektedir. Bu faktörler penguenin korunma durumunun hassas olarak yeniden sınıflandırılmasına yol açmıştır.

Taksonomi
Makaroni pengueni, 1837'de Alman doğa tarihçisi Johann Friedrich von Brandt tarafından Falkland Adaları'nda tanımlandı.Tanımlamada sorguçlu penguenler (Eudyptes) cinsinin altı türünden biri olduğu belirtildi. Cins adı, Antik Yunancadaki eu (iyi) ve dyptes (dalıcı) sözcüklerinin birleşimiyle türemiştir. Türün epitet adı chrysolophus ise Yunanca sözcükler chryse (altın), ve lophos (sorguç) sözcüklerinden türetilmiştir.
Türün bilinen adı, 19. yüzyılın başlarında Falkland Adaları'nda kaydedildi. Anlaşıldığı kadarıyla İngiliz denizciler türü dikkat çekici sarı sorgucuna bakarak isimlendirdi.Makaronizm, 18. yüzyıl İngiltere'sinde gösterişli veya aşırı süslü özel bir tarz için kullanılan bir terimdi. Bu modayı benimseyen kişiler de maccaroni veya macaroni olarak adlandırılırdBu sebeple söz konusu şubenin adı "makaroni" olarak kabul edildi.
Mitokondri ve nükleer DNA'sı bulguları makaroni pengueninin yakın akrabası olan kraliyet pengueninden (Eudyptes schlegeli) yaklaşık 1,5 milyon yıl öncesinde ayrıldığını ortaya çıkarmıştır. Her ne kadar iki ayrı tür oldukları kabul edilse de, DNA dizilişindeki yakın benzerlikleri nedeniyle Avustralyalı iki kuşbilimci Les Christidis ve Walter Boles, makaroni pengueninin kraliyet pengueninin bir alt türü olduğu görüşünü benimsemiştir.İki tür görünüm olarak çok benzer olmasına rağmen kraliyet pengueninin siyah yerine beyaz bir yüz bölgesi vardır.1987-1988 yıllarında Avustralya Ulusal Antarktik Araştırma Keşfinde Heard ve Marion adalarında bir Hint-Pasifik alt türü olan E. chrysocome filholi ile yaptığı üç melez kaydı bildirilmiştir.

Fiziksel özellikler

Makaroni pengueni, dış görünüşü bakımından Eudyptes cinsinin diğer üyelerine benzeyen ve iri, sorguçlu bir penguendir. Yetişkin bir makaroni pengueninin ortalama boyu yaklaşık 70 cm'dir.Ağırlığı ise yılın hangi dönemine denk geldiğine ve cinsiyetine göre belirgin bir biçimde değişir. Erkeklerin ortalama ağırlığı kuluçka dönemi sonrası 3,3 kg, tüy dökme dönemi öncesi 6,4 kg ve tüy dökme dönemi sonrası 3,7 kg'dir. Dişilerde ise ortalama ağırlık tüy dökme dönemi öncesi 5,7 kg iken, tüy dökme dönemi sonrası 3,2 kg'dir.
Ağızdan itibaren gagaları 7-8 cm. kadardır. Üst gaganın tepesinde bir santimetreden az bir yükselti bulunur. Kanatları, omuzdan kanat uçlarına kadar 20,4 cm, kuyruğu ise 9-10 cm. kadardır.Kafa, çene, boğaz ve üst kısım siyahtır ve beyaz olan alt kısımdan keskin hatlarla ayrılmıştır. Yavrularda bu siyah tüyler mavimtrak bir parlaklığa sahiptir, erişkinlerde ise kahverengiye çalar. En ilginç özellikleri ise alnın ortasındaki bir perçemden başlayıp yatay bir şekilde enseye kadar uzanan sarı renkli sorguçlarıdır. Yüzgeçlerin dış kısmı mavi-siyah renkli olup, uçları beyazdır, iç kısımları ise beyaz renkli olup uçları siyahtır. Geniş soğansı gaga turuncu-kahverengidir. İris kırmızıdır ve gaganın bitiminden göze doğru pembemsi çıplak bir deri parçası bulunur. Bacaklar ve ayaklar pembedir. Erkekler ve dişiler görünüş olarak benzerdir, ancak erkekler çok az miktarda daha büyüktür.Erkeklerin gagaları dişilere göre daha büyük olur. Ortalama bir erkek gagası 6,1 cm iken, dişilerin 5,4 cm.dir. Bu özellikleri sayesinde erkek ve dişiler birbirlerinden ayırt edilebilir.
Olgunlaşmamış makaroni penguenleri ufak gövdeleri, küçük mat kahverengi gagaları, koyu gri çene ve boğazı, kafalarının üzerine saçılan eksik veya gelişmemiş sarı tüyleri ile ayırt edilirler. Üreme yaşından bir ya da iki yıl önce, 3-4 yaş arasında penguenlerde sorguç tamamen gelişmiştir.
Makaroni penguenleri, varolan bütün tüylerini değiştirecek şekilde yılda bir defa tüy döker. Tüy dökme sırasında yiyecek temin edebilmek için suya giremedikleri için tüy dökmeye başlamadan önce iki hafta kadar vücutlarında yağ biriktirirler. Tüy dökme işlemi 3 hafta ile 4 hafta arası sürer ve bu süreyi sahilde oturarak geçirirler. Tüy dökmeden hemen sonra denize dönerler ve baharda çiftleşmek için kolonilerine katılırlar.Ortalama yaşam süreleri pek iyi bilinmemektedir; Güney Georgia Adaları'nda yavrulayan erişkinlerin başarılı şekilde dönüş oranları üç yıllık dönemde yüzde 49 ile 78 arasında değişmiştir. Dönenlerin yüzde 10'u bir sonraki yıl yavrulamamıştır.

Davranış

Makaroni pengueninin ötüşü diğer sorguçlu penguenlere benzer. Eş bulma ve kur yapma döneminde, koloniler oldukça gürültülü olur ancak kuluçka dönemi süresince azalma eğilimi gösterir. Kuluçka döneminde ebeveynler yuvada yer değişikliği yapacağı zaman borazan benzeri sesler çıkarır, bu sayede birbirlerini kolaylıkla tanırlar. Bir penguen, görsel işaretin az ve yüksek seviyede gürültünün olduğu bir çevrede, yavru veya eşini çağırmak için mümkün mertebe kolonideki diğer binlerce kuşun sesiyle yarışmak durumundadır. Bilimsel çalışmalar makaroni pengueninin iletişimi, bir görüntü-çağrı kullanımıyla sağladığını ortaya koyar, her penguen benzersiz akustik bir imzayı içeren karmaşık bir ses yapısına sahiptir.Güney Georgia Adaları'ndaki kolonilerde kaydedilen penguen seslerinin Kerguelen ve Crozet Adaları'ndakilerden daha yüksek ritim ve alçak perdeye sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
Koloniler halinde yaşamak, penguenler arasında vokal gösterilere ek olarak görsel repertuarı da geliştirerek sosyal etkileşimin yüksek olması sonucunu doğurur.Bu davranışlar, üreme döneminin başlarında zirveye çıkar ve koloniler, özellikle erkek penguenler denizde olduklarında sakinleşirler. Karşı koyma, ilerleme ya da yer değiştirme gibi mücadeleci gösteriler, diğer bireylerle çatışmayı yatıştırmak ve kaçınmak içindir.Özellikle bitişik yuvalarda olan makaroni penguenleri, gaga düellosu yapabilirler. Penguenler gagalarını birbirine kenetler ve güreşirler. Diğerini düşürmek için yapılan her denemede, rakip tekmelenir ve gagalanır ya da ensesine vurulur.Uysal görünümlü narin yürüyüşe sahiptir. Koloni içinde ilerlerken tüyleri düz, kanatları vücudun önünde, baş ve boyunları öne eğik, kuluçka halinde iken ya da yuvada durduklarında ise kafa ve boyunları hep kambur şekilde öne eğiktir.

Diğer penguen türleri gibi, makaroni pengueni de yuva yapma ve yiyecek arama sırasında sosyal davranan bir hayvandır. Kurdukları üreme kolonileri, bütün penguen türleri içerisinde en büyük ve en kalabalık olanlarıdır.. Üreme mevsimi dışında, genellikle açık denizlerde yaşarlar. Nisan ya da mayıstan ekime kadar denize dağılırlar.Charles Andre Bost tarafından yönetilen bir Fransız takımının 2009 yılındaki çalışmasında, Kerguelen'deki makaroni penguenlerine ait yuvaların, doğuya doğru 3×106 km2 'yi aşan bir alana yayıldıkları görülmüştür. Yer bulma algılayıcılarıyla donatılmış 12 penguenin, yaptıkları 10.000 km'nin üzerindeki yolculuklarında, kıyıya bir kere bile gelmeden, zamanlarını çoğunlukla 47–49° güney enlemleri ve 70–110° doğu boylamları arasındaki bölgede (Hint Okyanusu'nun ortalarında, bu alan "Ön Kutup Noktası" olarak ta bilinir) geçirdikleri görülmüştür. Bölge, krillerin azlığı açısından dikkate değerdir.

Avlanma ve beslenme

Makaroni pengueninin diyeti çeşitli kabukluları, kalamar ve balıkları kapsar, ancak her birinin oranı bölgeye ve sezona göre değişiklik gösterir. Kril, özellikle Antarktika krili (Euphausia superba) üreme mevsiminde gıdanın % 90'ından fazlasını oluşturur.Kafadanbacaklılar ve Notothenia rossii, Lepidonotothen larseni, Champsocephalus gunneri, Myctophidae türleri Krefftichthys anderssoni, Protomyctophum tenisoni ve Protomyctophum normani gibi küçük balıklar, yavru yetiştirme döneminde daha önemli bir hale gelir.Diğer birçok penguen türü gibi makaroni pengueni de bazen kasti olarak küçük taşları (10–30 mm çapında) yutar. Bu davranışın, derin su dalışında ağırlık oluşturmak için ve özellikle diyetin büyük kısmını oluşturan kabukluların dış iskeleti gibi yiyecekleri öğütmeye yardımcı olması için yapıldığına dair yorumlar yapılmaktadır.
Yiyecek arama genellikle günlük olarak idare edilir. Beslenecek yavrular varken gün doğumundan, gün kararmasına kadar sürer. Gece yolculukları bazen özellikle yavrular büyürken yapılır.2008'deki bir araştırmada penguenlerin hareketlerini izleyen, cerrahi olarak implante edilmiş veri kaydedicileri yavru yetiştirme döneminin bitmesiyle yiyecek arama yolculuklarının uzadığını gösterdi.Penguenler, kuluçka dönemi esnasında ve tüy dökmeden önce 10-20 gün kadar dışarı çıkma riskini göze alırlar. Yılda yaklaşık 9,2 milyon ton kril avlayan makaroni penguenleri, bütün deniz kuşları içinde en büyük tekli deniz kaynakları tüketicisidir.Makaroni penguenleri üreme dönemi dışında, kış göçü esnasında yaz mevsimindeki üreme dönemine oranla daha derine, daha uzun süre ve daha verimli bir şekilde dalar. Yıl boyunca yiyecek için dalışlar gündüz vakitlerinde yapılır, ancak kışın, günün daha kısa olması sebebiyle dalışlar daha sıkışık bir şekilde yapılır.
Avlanma uzaklığı kolonilerden itibaren, Güney Georgia'da 50 km (31 mil)kıta sahanlığından açıklarda ve Marion Adası'ndan 59-303 kilometre mesafede herhangi bir yer olarak ölçülmüştür. Makaroni penguenleri normalde 15-70 metre (49-230 ft) derinliklerde avlanır, ancak özel durumlarda 100 metre (330 ft) derinliğe indikleri de kaydedilmiştir. Kimi zaman gece aramaları da olur; ancak 3-6 metre (9,8-20 ft) aralığında olan bu dalışlar daha sığdır. Dalışlar nadiren 2 dakikadan fazla sürer.Bütün dalışlar "V" şeklindedir ve avlanma esnasında deniz dibinde vakit harcanmaz. Yiyecek aramaya ayrılan zamanın yaklaşık yarısı dalış için harcanır. Penguenlerin dalış başına 4–16 kril veya 40–50 amfipod yakaladığı hesaplanmıştır.
Ad:  1.jpg
Gösterim: 1031
Boyut:  24.1 KB

Düşmanlar

Makaroni penguenlerinin düşmanları orta-büyük boyutlu kuşlar ve deniz memelileridir. Katil balina (Orcinus orca), pars foku (Hydrurga leptonyx), Güneykutpu deniz ayısı (Arctocephalus gazella) ve Subantarktik deniz ayısı (Arctocephalus tropicalis) bazen bu penguenleri suda yüzerlerken avlarlar. Sürü halinde dolaşırlarken saldırıya uğrama olasılıkları çok düşüktür; yırtıcılar genelde yumurtaları ya da geride kalmış veya sürü tarafından terk edilmiş olan genç bireyleri avlarlar. Korsanmartı türleri, büyük kıngaga (Chionis alba) ve Larus dominicanus yumurtaları avlar, ayrıca bazen korsanmartı ve yelkovan kuşları yavrulara saldırır.

Kur yapma ve üreme

Dişi makaroni pengueni 5 yaşında, erkek makaroni pengueni ise en erken 6 yaşında çiftleşebilir. Dişilerin daha erken çiftleşmeye başlamasının nedeni erkek mevcudun daha çok olmasıdır. Erkek makaroni penguenin nüfusunun çok olması, dişilerin üreme zamanına girildiğinde daha deneyimli eş seçebilmesini sağlar.Dişiler koloniye katıldıktan birkaç gün sonra erkekler kendi hakimiyet bölgelerini tanıtır ve dişilere kur yapmaya başlarlar. Yuvada çiftleştikten sonra vardiyalı olarak kuluçkaya yatarlar.Dişi yumurtlarken öne doğru eğilir, hırıltı şeklinde yüksek sesler çıkarır, boynu ve gagası dikey hizaya gelene kadar ileri uzanır. Sonra ise kafasını bölge bölge sallar ve anırmaya benzer yüksek sesler çıkarır.Bir taraftan da iki tarafa doğru bükülür, kanatlarını çarpar ve gagasıyla tüylerini çekiştirir.South Georgia'da eşlerin sadakatini anlamak için yapılan gözlemler, çiftlerin dörtte üçünün bir sonraki yıl yine aynı eşle çiftleştiklerini göstermiştir.

Yetişkin makaroni penguenleri genellikle ekim sonlarında çiftleşir ve kasım başlarında yumurtalarını yapar.Yuva yere sığ biçimde kazılır ve üzeri taş, çakıl veya otlarla kaplanır ya da çimen topaklarının (Güney Georgia Adaları'nda) içine yapılır.Yuvalar, koloninin orta kısımlarında yaklaşık 66 cm., dış kısımlarda ise yaklaşık 86 cm. aralıklı olarak oldukça sığ biçimde yapılır.Sağlıklı bir makaroni pengueni bir yumurtlama döneminde iki yumurta bırakır. Birinci yumurta 90-94 gram gelir. 145-155 gram gelen ikinci yumurtanın %61-64'ü olan bu yumurtanın yaşama şansı oldukça azdır.İki yumurtanın toplam ağırlığı annenin ağırlığının %4,8'i kadardır ve bunun %20'si yumurta sarısı, %66'sı yumurta akı ve %14'ü de kabuğundan oluşur.Diğer penguen türlerine oranla, kabuk kırılma riskini azaltacak şekilde göreli olarak daha kalındır ve yumurtanın sarısı da civcivin daha gelişmiş bir şekilde doğmasını sağlayacak şekide daha iridir.Yavru yumurtadan çıktığında yumurta sarısının bir kısmı kabuğun içinde kalır ve civciv ilk birkaç gün bununla beslenir.

Birinci yumurtanın akibeti çoğu kez belirsizdir; fakat kraliyet pengueni ve dik sorguçlu penguenler üzerinde yapılan araştırmalara göre dişi ikinci yumurtayı yaptıktan sonra ilk yumurtayı kırdığını göstermiştir. Kuluçka süreci beş haftayı bulur ve her biri kabaca 12 gün kadar süren üç aşamadan oluşur.İlk aşamada hem erkek hem dişi kuluçkaya yatar ve daha sonra erkek yumurtayı dişiye teslim edip beslenmek üzere denize döner. Erkek denizden döner dönmez, bu sefer dişi yumurtayı erkeğe bırakıp denize gider ve civcivler yumurtadan çıkana kadar geri dönmez.Hem erkek hem dişi kuluçka süreci boyunca hatırı sayılır biçimde oruç tutmak zorundadır; erkekler denize gidecekleri zamana kadar 37 gün boyunca bir şey yemezler, denizde geçirdikleri 10 günlük süreden beslenmeden sonra tekrar nöbeti alıp yumurtadan yavru çıkıp belli bir aşamaya gelene kadar 36 gün daha bir şey yemezler. Dişiler ise erkeklerin gelip yumurtayı alacakları zamana kadar 42 gün boyunca herhangi bir besin almaz.Bu süre boyunca her iki yetişkin ağırlıklarının %36-40'ını kaybederler.İkinci yumurta yapıldıktan yaklaşık 34 gün sonra civciv çıkar. Makaroni penguenleri üreme kolonilerini genellikle nisan ya da mayıs ayınca terkedip okyanusa dönerler.

Yavru yumurtadan çıktıktan sonra erkek makaroni pengueni yeni doğmuş yavrusuna bakar. Erkek, yeni doğan yavrunun tüyleri büyüyene kadar 23 ile 25 gün arası onu korur ve sıcak tutar. Dişi ise bu dönemde bir iki günde bir yavruya yiyecek getirir. Erkek penguenler yavruları korumayı bıraktıktan sonra, yavruların sıcak kalabilmesi ve korunabilmesi için bir kreş oluştururulur. Yavrular 60-70 günlük olduklarında tüyleri kendilerini koruyabilecek hale gelir ve kendi başlarına denize gitmeye hazır hale gelirler.

Coğrafi dağılışı

1993 yılında yapılan bir araştırmayla makaroni penguenlerinin 11.841.600 yaşayan çift ile dünyadaki en kalabalık penguen nüfusuna sahip oldukları ortaya çıkarılmıştır.Makaroni penguenlerinin, Subantarktik bölgelerden Antarktika Yarımadası'na kadar 50 farklı noktada en az 216 üreme kolonisi kaydedilmiştir.[45] Güney Amerika'da, makaroni penguenleri Şili'nin güneyinde, Falkland Adaları'nda, Güney Georgia ve Güney Sandwich Adaları'nda ve Güney Orkney Adaları'nda bulunur. Ayrıca Güney Shetland Adaları, Bouvet Adası, Prens Edward Adası, Crozet Adaları, Kerguelen Adaları, Heard Adası ve McDonald Adaları dahil olmak üzere, Antarktika ve Antarktika Yarımadası'nda da yaşarlar.[46] Yiyecek arayan gruplar kuzeyde bulunan Avustralya, Yeni Zelanda, Brezilya'nın güneyi, Tristan da Cunha ve Güney Afrika'ya kadar ilerleyebilirler.

Habitat

Makaroni penguenleri bulundukları çevre koşulları nedeniyle yüksek rakıma sahip alanlarda yaşamaya evrilmişlerdir. Antarktika gibi oldukça soğuk ve zorlu iklim koşulları olan bir kıtada hayatta kalabilmek, bir hayli zor yeryüzü şekilleri üzerinde yaşayabilme becerisi gerektirmektedir. Bu nedenle makaroni penguenleri, yüksek ve karlı kayalıklarda, sularla sınırlanmış buzul ya da adacıklarda, okyanus sınırındaki devasa uçurumlarda hayatta kalmayı öğrenmişlerdir.Üreme kolonileri genellikle dik yamaçlarda ya da tam tersine düzgün zemine sahip bölgelere yerleşir, çoğunlukla biteyden yoksun olmasına karşın bu alanları tercih ederler ve "Tussock çimeni" denilen bitkilerden oluşmuş küçük topluluklarının ortasına yuva yaparlar.

Korunma durumu
Makaroni pengueni nüfusunun yaklaşık 18 milyon olmasına karşın, farklı noktalarda yapılan araştırmalar önemli ölçüde bir azalma kaydetmiştir.Üstelik 1970'li yılların ortaları ile 1990'lı yılların ortaları arasında Güney Georgia'da bulunan nüfusta %50'lere varan bir düşüş yaşanmıştır.Ayrıca Şili'nin güneyindeki "Isla Recalada"da birçok birey gözden kaybolmuştur. Toplam nüfustaki bu düşüş, türün IUCN Kırmızı Listesi'nde "Zarar Görebilir" (VU) sınıfına taşınmasıyla sonuçlandı.Ancak bu penguenlerin yaşayıp ürediği birçok alan koruma altına alındı ve bu koruma çalışmaları sürdürülmektedir. Heard Adası ve McDonald Adaları bu canlılar için bir "Dünya Mirası" haline getirildi.Makaroni penguenleri, ticari balıkçılık ve deniz kirliliğinden etkilenebilmektedir.2008 yılında yapılan bir çalışmaya göre, iklim değişiklikleri ve balıkçılığın neden olduğu kril nüfusundaki düşüş, dişi makaroni penguenlerinin üreme yeteneklerini olumsuz etkilemektedir.

Popüler kültüre etkileri

  • ABD yapımı Madagaskar Penguenleri adlı çizgi filmde yer alan özel ajan Buck Rockgut bir makaroni penguenidir.
  • 2006 yılında çekilen Neşeli Ayaklar adlı filmde ve devam filmi Neşeli Ayaklar 2'de yer alan makaroni penguenleri orijinal filmde Robin Williams, Elijah Wood, Brad Pitt ve Nicole Kidman gibi oyuncular tarafından seslendirilmiştir.
  • Panda Bear, Panda Bear, What Do You See? adlı çocuk kitabında da bir makaroni pengueni yaratılmıştır.

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Sphenisciformes (Penguenler)
Familya: Spheniscidae
(Penguengiller)
Cins: Eudyptes
Tür: E. chrysolophus
Binominal adı Eudyptes chrysolophus
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 18:34
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
7 Mart 2013       Mesaj #9
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

İmparator penguen

Ad:  1.jpg
Gösterim: 2536
Boyut:  39.7 KB

İmparator penguen
(Aptenodytes forsteri), penguengiller (Spheniscidae) familyasının en büyük türü. Kral penguen (Aptenodytes patagonicus) ile beraber büyük penguenler (Aptenodytes) cinsine dahil edilir.


Görünüm

İmparator penguen 1,30 metre boyda olabilir ve 60 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilir. Gövdesi yuvarlağımsı, kafası ve ayakları küçüktür. Üstte siyah, altta beyaz tüyleri vardır. Böylece avlanırken aşağıdan avları tarafından, yukarıdan ise düşmanları tarafından zor farkedilir. Sadece boynunun altı ve yanakları sarı-turuncu renge sahiptir.

Dağılım ve yaşam alanı

İmparator pengueni dünyanın en güneyde yaşayan penguenidir. Güney Okyanusu ve Antarktika'nın parça buzullarında yaşayan 300.000 nüfus bulunur. Üremek için yalnız, parça buzulları terk ederek, üreme ve kuluçkaya emniyetli olan sabit karaya doğru, 200 kilometreye kadar yürürler.

Beslenme
İmparator pengueni bir deniz kuşu olup, sadece denizde avlanır. Balıklar, mürekkep balıkları ve kril adı verilen planktonik canlılar ile beslenir. İmparator penguenler gruplar halinde avlanırlar. Bu gruplar direk olarak balık sürülerine dalar, oraya buraya çok hızlı hareket ederek gagalarına gelen ne ise onu kaparlar. Küçük avları hemen suyun içinde yerken, daha büyük avları parçalamak için su yüzeyine çıkarlar. Av esnasında imparator penguenler büyük mesafeleri kat ederler. Bu esnada 36 km/saate kadar hıza, 535 metre kadar derinliğe ulaşırlar.Acil durumlarda yirmi dakikaya kadar su altında kalabilirler. Su ne kadar berrak ise o kadar derine dalarlar. Görerek avlanırlar, yani duyarak avlarını hissetmezler, onları yakalamak için görmek zorundadırlar.

Üreme ve yavru bakımı

İmparator penguenleri ilk kez üç ile altı yaşları aralığında üremeye başlar. Kuluçka yerine doğru, donmuş deniz üzerinde karaya, 200 kilometreye kadar yürürler. Bu yer, Antarktika yazında buzun erimediği bir çevre olmalıdır. Nisan’da çiftleşme zamanı başlarken, Mayıs/Haziran (Antarktika kışı) kuluçkaya başlarlar. Diğer penguen türleri gibi yuva kurmazlar. Dişi, yaklaşık 450 gram gelen tek bir yumurta bırakır, yumurtayı bıraktıktan sonra kuluçka kolonisini terk ederek, besin arayacağı denize geri döner. Erkek yumurtaya oturur, karın bölgesindeki kıvrımları ile örter ve o şekilde de taşır. Buz gibi rüzgarlardan korunmak için hayvanlar sürekli yerlerini değiştirirler. Böylece her hayvan, bazen kenarda bezen de penguen kolonisinin sıcak iç kısımlarında bulunur.

Civcivler yaklaşık 64 günlük kuluçkadan sonra , Temmuz ortalarından itibaren yumurtalardan çıkarlar ve yetişkin hale gelmek için Ocak (Güney Yarımküre’nin yazı) ayına kadar zamanları vardır. Boz renkte narin ayva tüylere sahiptirler. Kafaları siyah, gözlerinin çevresinde beyaz bir halkaya sahiptirler. İlk başta erkek ebeveynlerinin karın kıvrımlarında kalırlar. Kuluçka evresinde vücut ağırlıklarının üçte birini kaybeden erkekler, yavrularını sütümsü bir madde ile beslerler.
Ad:  2.JPG
Gösterim: 879
Boyut:  56.3 KB

Dişiler, yaklaşık üç kilogram ön sindirime uğramış balık ile civcivlere geri dönerler. Yavrular dişilerden ilk balıklarını alır. Bu kez rezervlerini doldurmak için denize erkekler gider. Sonrasında yaşlı hayvanlar sürekli besleme işini nöbetleşe değiştirirler. Bu arada Antarktika’da yaz hüküm sürmeye başlarken, bu kuluçka stratejisi avantajlarını gösterir. Yavruların büyümek için çok besine ihtiyaç vardır ve denize giden yol, parça buzlar eridiğinden artık çok daha kısadır.
Yavrular ebeveynlerini beklerken, bir anlamda kendi aralarında kreş oluştururlar. Antarktika soğunundan korunmak için birbirleri ile çok yakın dururlar.
Büyümekte olan genç penguen, zamanla narin ayva tüyünü kaybeder ve yetişkinlerin sahip olduğu tüylere kavuşur. Yaklaşık altı aylık olan genç hayvanlar, penguen kolonisini terk ederler ve ilk kez üç ile altı yıl kadar sonra, bizzat kendileri kuluçka yapmak için oraya geri dönerler.

Doğal düşmanlar

İmparator penguenlerin çok az düşmanı vardır ve 50 yaşına kadar yaşayabilirler. Yetişkin bir imparator pengueni suda ya da suyun yakınlarında öldürenler, sadece leopar fokları (Hydrurga leptonyx) ve katil balinalardır. Bazen, buzul parçaların üstünde yırtıcımartıgiller (Stercorariidae) ve dev fırtına kuşlarının (Macronectes giganteus) civcivleri avladığı görülür. Genç penguen kayıplarının üçte birinin sorumlusu olan en büyük tehdit, dev fırtına kuşlarıdır

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Aves (Kuşlar)
Takım: Sphenisciformes (Penguenler)
Familya: Spheniscidae(Penguengiller)
Cins: Aptenodytes
Tür: A. forsteri
Binominal adı: Aptenodytes forsteri
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 18:38
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
17 Ağustos 2013       Mesaj #10
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye

Humboldt pengueni

Ad:  1.jpg
Gösterim: 908
Boyut:  34.2 KB

Humboldt pengueni (Spheniscus humboldti), penguengiller (Spheniscidae) familyasının Spheniscus cinsinden bir penguen türü. Adını, bu hayvanları tarif eden ilk batılı gözlemci Alexander von Humboldt'dan alır. Bu penguenler küçük koloniler halinde, Güney Amerika'nın batı sahillerinde, Humboldt Akıntısı'nın soğuk bölgelerinde yaşarlar.

Görünüm özellikleri
Yetişkin humboldt penguenleri yaklaşık 60 santimetre boya erişirler. Penguenin gövdesinin üst kısmı siyahımsı gri olup düzensiz gri beneklerin olduğu alt kısmı beyazdır. Göğsünde bulunan nal şeklinde bir bant ve başından geçen beyaz bir şerit, karakteristik özelliğidir.
Son düzenleyen Safi; 7 Mayıs 2017 18:43
Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

19 Kasım 2015 / blood_lovee Genel Galeri
16 Mart 2017 / Hi-LaL Cevaplanmış
1 Mart 2015 / Misafir Cevaplanmış