Arama

Kedi (Felis catus) - Sayfa 2

Güncelleme: 17 Ağustos 2018 Gösterim: 10.885 Cevap: 13
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
4 Nisan 2017       Mesaj #11
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

KEDİ

Ad:  kedi-3.jpg
Gösterim: 830
Boyut:  29.2 KB

Bildiğimiz evcil kediler (Felis catus) aslan, kaplan, pars ve jaguar gibi yırtıcı hayvanlarla aynı familyadandır. Bu türün kendi içinde çaprazlanmasıyla değişik kedi soyları elde edilmiştir. Ayrıca Avustralya dışındaki tropik ve ıhman bölgelerde birçok yabanıl kedi türü yaşar. Bunlardan Hindistan ve Güneydoğu Asya'da dağılmış olan balıkçı kedi (Felis viverrind) suyu kepçeleyip balık avlamasıyla, Güneydoğu Asya'da tek tük rastlanan yassıbaş kedi (Felis planiceps) ise öbür kedigillerden farklı olarak daha çok otçul olmasıyla dikkati çeker.
Sponsorlu Bağlantılar

Kediler güçlü kaslarla donanmış, çevik, güzel ve akıllı hayvanlardır. Çok iyi tırmanır ve yüksek bir yerden atladıklarında hep dört ayakları üstüne düşerler. Esnek omurgaları ve yer yer kıvrımlar oluşturan esnek derileri son derece güç hareketleri yapmalarına, eği­lip bükülebilmelerine, daracık aralıklardan geçebilmelerine olanak verir. Kedilerin ilginç yapısal özelliklerinden biri de sivri ve güçlü tırnaklarını gerektiğinde dışarı çıkarabilmeleridir. Tırnakları kılıfından çıkarma hareketi aynı zamanda pençenin yayılarak genişleme­sini sağlar. Tırnaklar dışarı çıktığında pençe­lerinin oldukça ürkütücü bir görünümü var­dır. Ama içeri çekildiğinde ürkütücü pençeler birer "pati"ye dönüşüverir ve kedinin sessizce yürümesini sağlar. Kedilerin üst yüzeyi yassı­laşmış, öğütücü dişleri yoktur. Altçeneleri de yalnız yukarı ve aşağı doğru hareket eder. Bu nedenle kediler yiyeceklerini çiğnemeden ke­sip parçalayarak yutarlar. Fırçaya benzeyen dilleri ise su ya da süt içmeye ve yalanarak temizlenmeye yarar.

Zifiri karanlıkta kediler de hiçbir şey göre­mez. Ama çok az ışık bile bu hayvanların insanlardan daha iyi görmesine yeterlidir. Karanlık bir odadayken ışığı açıp hemen kedinin gözlerini incelerseniz gözbebeklerinin giderek küçüldüğünü ve sonunda ince, dikey bir yarığa dönüştüğünü görebilirsiniz. Oysa karanlıkta gözbebekleri olabildiğince çok ışık alabilmek için iyice büyüyerek yuvarlaklaşır. Kedilerin çok gelişmiş görme ve işitme duyu­larından başka, yüzlerindeki duyarlı bıyıkları ve tüyleri de karanlıkta bile avlarının yerini bulmalarına yardımcı olur. Bu usta avcılar genellikle ağaçların ya da otların arasında gizlenerek avlarına sessizce yaklaşır ve bir sıçrayışta üzerine atlarlar. Kuşların doğal düşmanı olan kediler ayrıca sıçan ve fare gibi kemiricileri de avlarlar. Bu nedenle çiftlikler­de, gemilerde ve yiyeceklerin depolandığı yerlerde özellikle kedi beslenir.

Kediler yalnız yaşayan bağımsız yaradılışlı hayvanlardır ve evcil köpekler gibi sahipleri­nin isteklerine hiçbir zaman tümüyle boyun eğmezler. Köpeklerin sahiplerine, kedilerin evlerine bağlı oldukları öteden beri söylenegelmiştir. Gerçekten de çok uzak bir yere bırakılan kedilerin bile evlerine geri döndük­leri bilinmektedir.

Kediler ortalama 13-14 yıl yaşar. Ama ender olarak 24 yaşına ulaşabilen kediler de vardır. Duygu ve isteklerini belirtmek için hemen herkesin bildiği çeşitli yollara başvu­rurlar. Örneğin aç olduklarında "miyavlar", sevilmek istediklerinde sürtünür, tüyleri ok­şandığında keyifle "mırıldar", kızdıklarında kuyruklarını iki yana hızla sallar, bir köpek­ten korktuklarında sırtlarını kamburlaştırıp tüylerini kabartarak tıslamayı andıran sesler çıkarırlar. Geceleri duyulan uzun, acı bağırış­ları genellikle bir dişi bulmak için dolaşan erkek kedilerin sesidir. Bazen dişi kedilerin uğruna erkekler çığlıklar atarak birbirlerine saldırır ve amansız bir kavgaya tutuşurlar. Dişiler bir yaşına gelmeden önce yavrulayabilir, ama en çok iki yavru doğurur. Oysa iyice gelişmiş dişi kedilerin bir batında doğurduğu yavru sayısı dördü, beşi, hatta altıyı bulur.

Kısa ve Uzun Tüylü Kedi Soyları


Ad:  kedi iskeleti.jpg
Gösterim: 1793
Boyut:  116.2 KB
Köpeklerin tersine, bütün evcil kedi soyları hemen hemen aynı büyüklüktedir ve gövde yapıları arasında belirgin farklılıklar yoktur. Ama bu soylar tüylerinin kısa ve uzun olması­na göre iki ayrı grupta toplanır. Kedilerin kökeni konusundaki görüşler birbiriyle çeliş­mekle birlikte, birçok uzman evcil kedi soyla­rının Afrika yabankedisi (Felis libycd) ile dağlık yörelerde yaşayan Avrasya yabankedisinden (Felis silvestris) türediğini öne sürer. Mısırlılar'ın Afrika yabankedisini yaklaşık İÖ 300()'de eğittikleri sanılmaktadır.

Çevremizde sıkça karşılaştığımız kahverengimsi sarı üstüne koyu renk çizgileri olan kısa tüylü "sarman" kediler bu yabanıl türlere çok benzer. Siyah çizgi ve beneklerle bezenmiş, "tekir" denen evcil kediler de kısa tüylüdür. Eğer bir tekir kedinin gövdesi iki yerine üç renkle alacalanmışsa bu kedi çok büyük olasılıkla dişi ya da kısırdır.

Kısa tüylü kedilerin en ilginç soyları arasın­da Siyam ve Man kedileri sayılabilir. Siyam kedisi doğduğunda tümüyle beyaz tüylü ve mavi gözlüdür. Büyüdükçe postu genel olarak krem rengine, burun, ağız, kulak ve kuyruk bölgelerindeki tüyler ise koyu kahverengiye döner. Ama gözleri hep mavi kalır. Siyam kedileri sahiplerine çok bağlıdır. Onlardan ayrı kaldıklarında çok üzülür, hatta yabancı bir çevreye bırakıldıklarında ölebilirler. Adını İngiltere açıklarındaki Man Adası'ndan alan Man kedisinin Uzakdoğu kökenli olduğunu düşünenler de vardır. Bu kedilerin en belirgin özelliği kuyruksuz olmalarıdır. Ayrıca Uzak­doğu'da kuyrukları çok kısa ya da iyice kıvrık olan birçok kedi yaşar.

Ad:  kedi.jpg
Gösterim: 734
Boyut:  27.0 KB
Uzun tüylü kedilerin en tanınmış soyları Ankara kedisi, Van kedisi ve İran kedisidir. Bazı uzmanlar bütün uzun tüylü kedileri bir tek soy olarak kabul eder. Nitekim ABD'de uzun tüylü kedilerin hepsi İran kedisi, Avru­pa'da ise Ankara'nın eski adıyla Angora kedisi olarak bilinir. Buna karşılık üçünün de ayrı birer soy olduğunu düşenen uzmanlar da vardır. Ankara kedilerinin yumuşak, uzun ve lekesiz beyaz tüyleri boyunlarında kabarık bir yaka oluşturur. Gözleri mavi, sarı, yeşil ya da bakır rengindedir. Ama mavi ve yeşil ya da mavi ve sarı gözlü dişiler ile erkekler çiftleşti­ğinde birkaç kuşak sonra yavruların iki gözü ayrı renkte olur. Van kedisi de Ankara kedisi gibi bembeyaz tüylüdür. Ayrıca krem rengi, taba, kara ve kızıl gibi tek renk tüylü ya da tekir kediler gibi alacalanmış uzun tüylü kedi soyları da vardır. Sibirya, Tibet ve Moğolis­tan'da yaşayan uzun, sık ve yumuşak tüylü Pallas kedisinin (Felis manul) uzun tüylü evcil kedilerin atası ya da atalarından biri olduğu sanılmaktadır.

Kediler ve İnsanlar

Ad:  kedi-2.jpg
Gösterim: 792
Boyut:  24.6 KB

Kediler Eski Mısır'da kutsal sayılan hayvan­lardandı. Büyük bir tahıl üreticisi olan bu ülkede kediler, tahıl ambarlarına dadanan fare ve sıçan gibi kemiricilerin aşırı çoğalması­nı engelliyordu. Üstelik Bast ya da Ubasti adını verdikleri kedi biçiminde bir tanrıçaları vardı. Eski Mısır tapınaklarında kedi beslenir ve bu kutsal hayvanlara kurbanlar sunulurdu. Bir evin kedisi öldüğünde ev sahipleri ile uşaklar kaşlarını tıraş edip yas tutarlardı. Bir tapınağın kedisi öldüğünde ise bütün kent halkı yasa katılırdı. Ölen kediler tıpkı firavun­lar ya da soylular gibi mumyalanırdı ve kedi öldürmenin cezası ölümdü.

Asya'da da kedilere ilişkin söylenceler ve boş inançlar yaygındı. Bunlardan birine göre insanlar öldükten sonra kedi oluyorlardı. Çinliler kedilerin belli bir yaşa gelince başka bir canlıya dönüştüklerine, Japonlar da 10 yaşına ulaşan kedilerin konuşabileceğine ina­nıyorlardı. Kedi sevgisini iyice aşırılığa vardı­ran bir Japon imparatoru sarayındaki kediler­den birini nedime yapmıştı. Mısır'da olduğu gibi bu ülkede de kedi öldürmek büyük bir suçtu ve katilin ailesinin yedi kuşak boyunca öldürülen kedinin lanetinden kurtulamayaca­ğına inanılırdı.

Avrupa'da ise özellikle kara kedilere cadı­larla işbirliği yapan kötü ruhlar gözüyle bakı­lırdı. Günümüzde bile bazı insanlar önlerin­den bir kara kedinin geçmesini uğursuzluk sayarken, bazıları da kara kedi görmenin şans getirdiğine inanır. Kedilerin dokuz canlı oldu­ğu düşüncesi de bu hayvanların doğaüstü güçler taşıdıklarına inanıldığı çağlardan kal­madır.


MsXLabs.org & Temel Britannica

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
21 Haziran 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Kedilerin Evcilleşme Süreci!


Ad:  _92712149_gettyimages-480164327.jpg
Gösterim: 478
Boyut:  52.2 KB
Uluslararası bir araştırma grubu Mısır ve Yakın Doğu'da, Viking lahitlerinde bulunan 100'den fazla kedi DNA'sını inceleyerek evcil kedilerin ilk örneklerinin yaklaşık 9 bin yıl önce bulunduğunu tespit etti.
Sponsorlu Bağlantılar

İlgili DNA örneklerinden yola çıkan araştırmacılar tarımın başladığı yani yerleşik yaşamın hakim olduğu Yakın Doğu'da kedilerin evcilleştiğini daha sonrasında kedilerin evcilleşme sürecinin Mısır'da devam ettiğini, Roma döneminde kedilerin tüm Avrupa'ya yayılıp Viking döneminde de daha uzak bölgelere doğru hareket ettiklerini belirtti. Söz konusu araştırma sonucu limanlarda özellikle Viking'de bulunan kedi DNA'larının incelenmesi ile kediciklerin bir dönem deniz ticaret yolları aracılığıyla Kuzey Avrupa'ya taşındığı belirlendi.

Kaynak: BBC Bilim / Science (20 Haziran 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ocak 2018       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Ankara Kedisi!


Ad:  images (3).jpeg
Gösterim: 450
Boyut:  17.5 KB
Anayurdu Türkiye olan evcil kedi ırkı (Felis domesticus angoriensis). Sık sık birbirine karıştırılan Ankara kedileri ile Van kedilerini birbirinden ayıran bedensel özelliklerin başlıcaları, Ankara kedisinin kafasının daha küçük, gözlerinin daha geniş, kulaklarının daha büyük olmasıdır.

Ankara kedilerinin tüy dipleri yünsü, uçları ipeksidir. Kafaları küçük ya da orta büyüklükte kulakları ve bedenleri uzundur.
Ad:  images (1).jpeg
Gösterim: 546
Boyut:  12.4 KB
Uzun kuyrukları üç kesime doğru sivrileşir. Safkan Ankara kedileri ile sarı gözlü Ankara kedilerinin çiftleştirilmesi ile bir gözü mavi, bir gözü sarı yavrular elde edilir.

Kaynak: Grolıer Internatıonal Amerıcana
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
17 Ağustos 2018       Mesaj #14
Avatarı yok
Yasaklı

İlk Klonlanmış Kedi: CC!


Ad:  158247-050-70FEB8D4.jpg
Gösterim: 1058
Boyut:  32.5 KB
CC, dünyanın ilk klonlanmış evcil hayvanıydı!
Ad:  158248-050-351A0D64.jpg
Gösterim: 481
Boyut:  29.9 KB
22 Aralık 2001'de vekil annesi Allie'ye doğdu!

O Kadar Özdeş Değil!


Ad:  158249-050-FED50589.jpg
Gösterim: 411
Boyut:  25.8 KB
CC, genetik materyali bağışlayan kedi olan Gökkuşağı ile genetik olarak aynıydı. Ancak kediler farklı görünüyordu, çünkü rahimde ceket modelleri ve diğer özellikler belirlenebilir!

Aynı Ama Farklı!


Ad:  158246-050-E5987F5D.jpg
Gösterim: 387
Boyut:  28.9 KB
CC bir Gökkuşağı klonu olmasına rağmen, kendi görünüşü ve kişiliği ile kendine özgü bir benlik olarak büyüdü. Bu fotoğraf 2008 yılında çekildi!

Olağan Biçimde Kopyalama!


Ad:  158245-050-9461E940.jpg
Gösterim: 341
Boyut:  71.3 KB
CC, sağlıklı ve genetik olarak benzersiz olan kendi yavrularına sahip olmaya devam etti!

Kaynak: AnaBritannica / Görseller Telif Hakkı: Larry Wadsworth / Texas A & M Veteriner Tıp ve Biyomedikal Bilimler Koleji

Benzer Konular

7 Kasım 2011 / Teamoore Soru-Cevap
30 Mayıs 2009 / BrookLyn Taslak Konular