| | #1 (mesaj-linki) |
İnternet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler Teknoloji ve Bilgisayar dünyasından duyuru ve haberler Anadolu Parsı Pardus, sahneye çıktı.. Adını Anadolu Parsı'ndan alan bilgisayar işletim sistemi Pardus, 26 Aralık'tan itibaren İnternet üzerinden indirilmeye başlandı. Melih Bayram Dede // Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Uludağ Projesi kapsamında geliştirilen açık kaynak kodlu özgür işletim sistemi Pardus'un 1.0 sürümü, 26 Aralık'tan itibaren İnternet üzerinden yayınlanmaya başlandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamaya göre Linux temelli bir işletim sistemi olan Pardus, tam ve düzgün Türkçe desteği yanında, kurulum ve kullanım kolaylığı açısından önemli yenilikler barındırıyor. Seçkin bir yazılımcı ekibi tarafından geliştirilen ve yenilikçi teknolojilerle donatılan Pardus'un küresel Linux camiasında da geniş yankı uyandırması bekleniyor. LINUX TABANLI GELİŞTİRİLDİ Pardus'un ilk kararlı sürümü hakkında bilgi veren Pardus Geliştiricisi Doç. Dr. Erkan Tekman, Pardus'u özgür yazılım yaklaşımıyla ve açık kaynak kodlu olarak geliştirdiklerini söyledi. Tekman, Pardus'un kısaca "GPL" olarak adlandırılan Genel Kamu Lisansı ile özgürce dağıtılacağını bildirdi. Tekman, Pardus üzerinde ilk çalışmaların ulusal bir işletim sisteminin gerekliliğinin görülmesi üzerine 2003 yılı sonunda başlatıldığını, 2004 sonbaharında ise plan ve tasarım aşamalarından uygulama aşamasına geçildiğini belirtti. Tekman, açık kaynak kodlu yazılımların kapalı ve sahipli yazılımlara göre birçok üstünlüğü bulunduğunu da ekleyerek şunları söyledi: "Bunların başında güvenlik geliyor. Açık kaynak kodlu yazılımlar, geliştirilme sürecinden kullanılma aşamasına kadar on binlerce göz tarafından denetleniyor. Kötü niyetli bir programcı ya da kuruluş tarafından yerleştirilebilecek bir kod parçasının böyle bir ortamda gizlenmesi mümkün değil. Ayrıca, kaynağın açık olması nedeniyle olası güvenlik açıkları hızla yamanabiliyor. Yazılımın büyük bir programcı kitlesi tarafından denetlenmesi ve incelenmesi, o yazılıma kararlılık anlamında da büyük katkı sağlıyor. Kaynak kodunun isteğe ve gereksinime göre özgürce değiştirilip yeni amaçlara hizmet edecek şekilde uyarlanması da yazılıma benzersiz bir esneklik kazandırıyor. Küresel Linux camiası tarafından bir nevi imece usulü ile üretilen işletim sistemi, gerek lisanslama yöntemi ve gerekse bakım ve yönetim kolaylığı ile toplam bilgisayar edinme ve sahip olma maliyetinde önemli tasarruf sağlıyor." GELİŞMİŞ TÜRKÇE DESTEĞİ Tekman'ın bildirdiğine göre halen, Türkçe desteği olanlar da dahil, 300 civarında Linux dağıtımı bulunuyor. Ancak Pardus, kullanıcılara tam ve düzgün Türkçe desteği sunmasıyla diğer bütün Linux dağıtımlarından ayrılıyor. Yeni işletim sistemi, Türkçe Doğal Dil İşleme Kütüphanesi ve Yazım Denetimi Eklentisi Zemberek sayesinde, ofis uygulamalarında ve pek çok masaüstü programında eksiksiz Türkçe sözlük ve yazım denetimi desteği veriyor. Tekman, Pardus'un diğer özellikleri hakkında da şu bilgileri verdi: "Sistemde kurulu yazılımların birbirleriyle uyumlu çalışmasını sağlayacak olan bir yapılandırma yöneticimiz var. Bu uygulamaya ÇOMAR adını verdik. Pardus'un paket yönetim sistemine ise PiSi dedik. ÇOMAR ve PiSi, büyük küçük hiçbir Linux dağıtımı tarafından ele alınmaya cesaret edilememiş iki önemli problemi özgün yöntemlerle ve son derece akıllıca çözüyor. ÇOMAR ve PiSi'nin küresel Linux camiası ile GPL lisansı kullanılarak paylaşılmasını TÜBİTAK'tan ilk özgür yazılım ihracatı olarak ilan edebiliriz." OFİS YAZILIMLARI DA BİRLİKTE GELİYOR Pardus'un kurulumunda birçok popüler özgür yazılım da bilgisayara yükleniyor. Bunlar arasında Firefox İnternet tarayıcısı, OpenOffice.org ofis paketi en bilinenleri. Bununla birlikte Pardus 1.0 CD'sinde İnternet araçlarından oyunlara, çokluortam oynatıcılarından kişisel bilgi yöneticilerine kadar bir masaüstü kullanıcısının tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek onlarca özgür uygulama yüklü olarak geliyor. Pardus'un yaygınlaşmasıyla Türkiye'nin yazılım ithalatında önemli tasarruf elde edilmesi, yazılım maliyetlerinin azalmasına bağlı olarak donanım satışlarında ve bilgisayarlaşma oranında artış görülmesi, e-dönüşüm ve bilgi toplumu olma sürecinin hızlanması bekleniyor. Pardus'un dünyaya açılmasıyla da, uluslararası bilişim platformunda Türkiye'nin kendine sağlam bir yer edineceğine inanılıyor. TÜBİTAK'IN TÜRKİYE'YE ARMAĞANI Pardus, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) bünyesinde yürütülen Ulusal Dağıtım projesi kapsamında geliştirilmiş, Linux temelli, ulusal işletim sistemi. Yetkililere göre, Pardus altyapısı, mevcut Linux dağıtımlarından ve rakip diğer işletim sistemlerinden daha kolay kurulabilecek ve kullanılabilecek şekilde görev temelli ve insan merkezli bir yaklaşımla tasarlanmış, maksimum esneklik ve performansı bir arada sunabilecek modüler bir yapıda oluşturulmuş. Pardus Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılmakta ve kullanılmakta. Pardus'u şu adresten indirebilirsiniz: http://www.uludag.org.tr Son Düzenleyen ThinkerBeLL; 03-02-2006 @ 20:14. | |
|
| | #2 (mesaj-linki) |
İnternet/Bilgisayar/Teknoloji Dünyası'ndan Haberler ~Windows Genuine Advantage~ Sistemin amacı, Windows güncelleme sitesinde bağlandıklarında kullanıcıların işletim sisteminin yasal olup olmadığını kontrol etmek. Fakat sistemin devreye girmesinin üzerinden daha birkaç gün geçmiş olmasına rağmen Hacker`lar güvenlik engelini aştıklarını duyurdular. Microsoft`un geçen hafta devreye soktuğu Window Genuine Advantage (WGA) sistemi, korsan Windows sistemlerinin belli başlı güncellemeleri elde etmesini engelliyor. Kullanıcı sistem aracılığıyla, yasal olup olmadığını kontrol etmek üzere Windows`u tarayan bir ActiveX kontrol programcığı indiriyor. Eğer işletim sistemi onaylanırsa, kontrol programcığı güncellemelerin indirilmesini sağlayan bir anahtar kuruyor. Fakat Hacker`lar, hayata geçmesinin ardından birkaç gün sonra WGA`i bir JavaScript koduyla aştıklarını açıkladılar. Hacker`lara göre engeli aşmak çok basit. Sistemin bu kadar kolay bir şekilde aşılması ise son zamanlarda yazılım güvenliği alanında önemli ilerlemeler kaydeden Microsoft için prestij kaybı yaratıyor. Microsoft yaptığı açıklamada ise bu hile üzerinde araştırma yaptıklarını belirtti. Bu Engeli aşıcak yamayıda weriyim Tıklayın > LegitCheckControl.rar Rar Şifresi : msxlabs ![]() Cep telefonu abonelerinin istedikleri zaman numaralarını ‘gizli numara' haline getirmesini önlemeye yönelik yasal düzenleme geliyor. Böylece numarasını gizleyerek ‘telefon sapıklığı' yapanların işi zorlaşacak. CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, herkesin telefon sapıklarından şikayetçi olduğunu belirterek bir yasal düzenleme yapılması gerektiğini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletti. Bakan da, konuyla ilgili bir yönetmelik hazırlanması talimatı verdi. Cep telefonu kullanımının artmasıyla yayılan telefon sapıkları, özellikle bayanların korkulu rüyası. Cep telefonu firmalarının, aboneye cihaz üzerinde işlem yaparak numarayı gizleme yetkisi vermesi nedeniyle bazı telefonlar ‘özel numara' uyarısıyla karşı telefonun ekranına yansıyor. Böylece aranan kişi kimin aradığını tespit edemiyor. Telefon sapıklarının bu yolla birçok vatandaşı rahatsız etmesi ayrı bir sorun. Mevcut yasalara göre, rahatsız edilen kişi kendisini arayan numaranın tespit edilmesi için savcılığa başvuruyor. Uzun bir süre zarfında ve bürokratik engeller aşılarak sapığın kimliğine ulaşılabiliyor. CHP'li Aslanoğlu, önceki gün konuyu Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a iletti ve “GSM hizmeti veren kurum ve kuruluşlar, arayan telefonları karşı tarafın bilmesi ve görmesini temin etmeli ve özel numara uygulamasına son vermelidir.” teklifine destek aldı. Bakan Yıldırım, bu yönde bir yönetmelik hazırlanması talimatı verdi. Aslanoğlu, her abonenin kendisini arayan kişinin telefon numarasını görme hakkına sahip olduğunu kaydetti. Konuyu GSM firmalarının yetkililerine ilettiğini; ancak “Savcılığa gidin…” cevabı aldığını belirten Aslanoğlu, “Beni arayan insanı benim bilmem kadar doğal bir şey yok. Şimdiki uygulamaya göre savcılığa gidiyorsun; aradan bir hafta, on gün geçiyor. Cevap veriyorlar, bu sefer, polis marifetiyle seni bir daha çağırıyorlar. ‘Savcılığa kâğıdın geldi, gel al' diyorlar. Böyle şey mi olur? Beni arayan kişiyi ben bilmek zorundayım.” dedi. Aslanoğlu, bu uygulama nedeniyle çok sayıda telefon sapığının türediğini sözlerine ekledi... Alıntı > Zaman Kablo internet lisanslarının verilmesi ile Türkiye daha hızlı ve daha ucuz internetle tanışacak! ![]() Telkoder Başkanı Arıak, 2006'da verilecek kablo internet lisanslarıyla hızlı ve ucuz erişim döneminin başlayacağını söyledi Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, rekabetin olmaması nedeniyle Türkiye'nin internet konusunda tatmin edici noktaya gelemediğini söyledi. Arıak, 2006'nın geniş bandın önem kazandığı bir yıl olacağını belirterek, "En önemli adım hazırlıkları tamamlanmış kablo lisanslarının verilmesi olacak. Böylece telefon, internet ve TV sektörleri yeni bir altyapı kazanacak. Kablo lisanslarının verilmesinden sonra 10 - 20 MB hızlara ve daha ucuz internet erişimine ulaşacağız" dedi. En büyük sorunlar 2005'in sektör açısından önemli bir yıl olduğunu, ancak serbestleşme konusunda beklenen atılımların gerçekleşmediğini belirten Arıak, internet, telefon ve uydu işletmeciliği alanlarında lisans almış işletmecilerin önüne birçok engel çıkarıldığını kaydetti. Yeni işletmecilerin pazardan alabildikleri payın yüzde 1-2 olduğunu vurgulayan Arıak, bu payın en düşük AB ortalaması olan yüzde 10 seviyelerine çıkması gerektiğini vurguladı. Arıak, sektörde yaşanan en büyük sorunları ise şöyle sıraladı: "Hızlı internet olarak bilinen ADSL'nin tek sağlayıcısı var; o da Türk Telekom. Ayrıca Türk Telekom, şebekesini A ve B tipi Uzak Mesafe Telekomünikasyon Hizmetleri için uygun hale getiremedi. Kablo lisanslarının verilmemesi nedeniyle altyapı, geniş bant internet için kullanılabilir durumda değil." Alıntı > Milliyet Bilgisayar kullanıcılarını çileden çıkaran virüs nasıl ortaya çıktı. İlk virüsten bugüne kaç tane virüs üretildi. İşte Windows kullanıcılarının baş belası virüsler hakkında az bilinenler: Bilgisayar kullanıcılarının baş ağrısı PC virüsü 20 yaşında. Bundan tam 20 yıl önce bir floppy diskte ortaya çıkan dünyanın ilk bilgisayar virüsüne ''Brain'' adı verilmişti. Şimdiki virüsler gibi geniş çaplı bulaşma gücü olmayan Brain virüsü, sadece aralarında bu virüsü barındıran floppy diski değişen bilgisayar kullanıcılarını etkilemişti. Brain virüsünün kaynağı tam olarak bilinmese de kendi yazdığı ve sattığı bir yazılımı korumak isteyen bir Pakistan yazılım firmasınca yaratıldığı sanılıyor. Uzmanlar, bilgisayar virüsünün evriminde en önemli değişimin, virüs programı yazma hobisinden maddi çıkar sağlama amaçlı sanal suçlara geçiş olduğunu belirterek, ilk bilgisayar virüsünün ortaya çıkışının üzerinden 20 yıl geçmesinin ardından 150 binin üzerinde virüs programının yazıldığını kaydediyorlar. Brain virüsünün ortaya çıkışının ardından, en yaygın işletim sistemi olan Microsoft Windows'u hedef alan çok sayıda virüs ve başka virüs programları hızla yayılmaya başlarken, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun verilerine göre, ABD'de geçen yıl ticari kuruluşların yüzde 84'ü virüs, spyware veya diğer kötü amaçlı programların saldırısına uğradı. Amerikan şirketleri, bu saldırılara karşı koyabilmek için ortalama 24 bin dolar harcama yapmak zorunda kaldılar. Bilgisayar virüsü terimi, 1984'te Amerikalı bilgisayar bilimcisi Fred Cohen tarafından ilk kez ortaya atıldı. Bilgisayar virüsü üretenler ise ürettikleri bu virüsleri yayabilmek ve kullanıcıların virüslü programı indirmesini sağlamak için e-posta mesajlarında en fazla Britney Spears'ın ismini kullandılar. Virüslerin yayılmasını sağlamak üzere isimleri en fazla kullanılan ilk on ünlü arasında sırasıyla şunlar bulunuyor: Britney Spears, Bill Gates, Jennifer Lopez, Shakira, Usame Bin Ladin, Michael Jackson, Bill Clinton, Anna Kournikova, Paris Hilton ve Pamela Anderson. Alıntı > AA Son Düzenleyen ozti; 05-02-2006 @ 18:46. | |
|
| | #3 (mesaj-linki) |
internet haberleri (arkadaşlar internet ile ilgili haberleri burada paylaşalım) AMERİCA ONLİNE (AOL) VE YAHOO, İSTENMEYEN E-POSTALARLA (SPAM) MÜCADELE İÇİN E-POSTALARI ÜCRETLENDİRECEK (08.02.2006 15:08) Dünyanın önde gelen e-posta servisi sağlayıcılarından America Online (AOL) ve Yahoo, istenmeyen e-postalarla (spam) mücadele için e-postaları ücretlendirecek. Yahoo ve AOL, yeni bir uygulama başlatarak her e-posta karşılığında 1 cent alarak e-postaların spam filtresinden geçmesini engelleyecek. ‘E-pul’ olarak da adlandırılabilecek sistemle atılan e-postaların istenen kişiye ulaşması konusunda garanti verilecek. Yahoo ve AOL, bu yeni sistemi birkaç ay içinde hazır hale getireceklerini kaydetti. Yeni sistem, çok sayıda e-posta gönderen ve postalarının spam filtrelerinden geçmesini istemeyen organizasyonları hedef alıyor. Sistemle ayrıca kendilerini resmi bir kurum olarak gösteren sahte kurumlardan gelen e-postalar da engellenmiş olacak_________________________________________________________________ Google, e-posta ile sohbeti birleştiriyor (08.02.2006 15:09) Google, İnternet hizmetlerini son hızla genişletmeye devam ederek e-posta hizmeti Gmail ile anında mesajlaşma hizmeti Gtalk’u birleştirmeyi hedefliyor. Yeni uygulama sayesinde artık Gmail kullanıcıları kontaklarıyla anında sohbet etmek için tarayıcıları dışında ayrı bir programa ihtiyaç duymayacak Microsoft ve Yahoo’ya nazaran e-posta hizmeti piyasasına geç giren Google, hala beta aşamasında olan e-posta hizmeti Gmail’i geliştirmeye devam ediyor. Dev İnternet şirketi son olarak getirdiği yenilikle Gmail kullanıcılarının tarayıcıları dışında, Gtalk gibi ayrı bir yazılıma ihtiyaç duymadan kontaklarıyla anında sohbet edebilmelerini sağlayacak. İnternet piyasasına girdiğinden bu yana pek çok yeniliğe imzasını atan Google, her ne kadar Hotmail ve Yahoo Mail kadar popüler olmasa da Gmail e-posta hizmeti ile kullanıcılara sıra dışı bir arayüz sağlıyor. Bu yenilikçi arayüz anlayışını devam ettirmek isteyen Google, bir yeniliğe imzasını daha atarak anında mesajlaşma hizmetini e-posta hizmetiyle birleştirmeyi hedefliyor. Gtal ağını Gmail ile birleştiren yeni hizmet, şirketin anında mesajlaşma yazılımı Gtalk’un tüm yeteneklerini ve fazlasını içerecek. Bunlar arasında kontakların online olduğunda gözükmesi, statü (‘meşgul’, ‘uzakta’, ‘hemen dönecek’ gibi) ayarlanabilmesi ve hatta sesli görüşme de bulunuyor. Ayrıca yazışmalar kendiliğinden kullanıcının Gmail hesabına kaydolabilecek. Google’ın Gmail’ yaptığı açıklamaya göre kullanıcılar hizmetten birkaç hafta içinde yararlanabilecek _______________________________________________________________________ google ıle ılgılı bı haber daha ABD'li yeni ekonomi devi Google'a teslim olmamak için Çin'in ardından Fransa, Almanya ile birlikte bir arama motoru kuracak. Quaero adlı proje için 2 milyar euroluk fon ayrılması gündemde Google. İnternette arama motoru. 1998 yılında ABD'de kuruldu. Yapılan her bir aramada 1.3 milyarın üzerinde web sayfasına ulaşıp, aramayı birkaç saniyede sonuçlandırıyor. Günlük ortalama ziyaretçi sayısı ortalama 100 milyon civarında. 2005 yılının ilk 9 ayında sadece Ar - Ge için 327 milyon dolar harcama yaptı. ABD Borsası'nda piyasa değeri 112 milyar doları buluyor. Dünyanın en büyük arama motorunun geliştiricisi Google, ulaştığı tüm bu rakamların ardından tüm dünyada dikkatleri üzerine çekti. Birçok teknoloji firması bu alanda yatırım yapma yolunu seçiyor. Ama hiçbiri Google'a ciddi rakip olabilmiş değil. En yakın rakip Yahoo'nun piyasa değeri 47 milyar dolar. Onları Microsoft (MSN) ve American Online izliyor. AB destekli Quaero Teknoloji firmalarının ardından bu kez de, ülkeler Google ile rekabet arayışına girmiş gözüküyor. Çin, Baidu adlı arama motorunu geliştirip, yerel dilde yayına başladı ve bu projeyi açıkça destekleyeceğini açıkladı. Baidu'nun önünün kapanmaması için Google'ın ülkede kullanımını engelledi. Şimdilerde, çoğu arama kriterinin engellenmesi koşuluyla, pazara girişine izin veriyor. Çin'in ardından şimdi de, Avrupa Birliği'nde önemli bir oluşum yüksek sesle konuşulmaya başladı. Üstelik, Avrupa Birliği'nin iki önemli üyesi Fransa ve Almanya'nın ortak projesiyle. Projenin adı, Quaero. Sesli anlatım özelliği Avrupa Birliği'nin önde gelen özel şirketlerinin de dahil olacağı proje için 2 milyar euroluk bir kaynak ayrılması gündemde. Proje kapsamında karmaşık birçok dijital ürünün yanı sıra alternatif bir internet arama motorunun geliştirilmesi planlanıyor. Projenin dili İngilizce olacak. İsmi Latince'den gelen 'Quaero'nun anlamı ise 'Arıyorum'. Projeye dahil olacak özel şirketler arasında Siemens, France Telecom, Deutsche Telekom, Thomson gibi Avrupa'nın önde gelen teknoloji ve telekom şirketleri var. Projenin detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Ancak teknoloji dünyasında konuşulanlara göre, yeni projede, ses - video - görsel arama özelliğinin yanı sıra, sesli anlatım da yer alacak. Chirac: Alternatif geliştirmeliyiz Quaero projesi ilk olarak geçen nisan ayında Alman Şansölyesi Gerhard Schröder ve Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac'ın bir araya geldiği toplantıda gündeme gelmişti. Chirac, geçen günlerde yaptığı bir açıklamada da "Amerikalı Google ile rekabet edebilecek alternatif bir arama motoru geliştiriyoruz" demişti. Öte yandan, Türkiye'de de yerel dil destekli bir arama motoru kurulması için Doğan Grubu ile Microsoft birlikte çalışacaklarını duyurdular Son Düzenleyen virtuecat; 08-02-2006 @ 22:53. | |
|
| | #4 (mesaj-linki) |
Cvp: İnternet/Bilgisayar/Teknoloji Dünyası'ndan Haberler Windows tehdit altında “.wmf” uzantılı dosyalarla taşınan spyware ve virüsler bilgisayarları tehdit ediyor. Microsoft yamanın 10 Ocak’ta hazır olacağını duyurdu.- Uzmanlar, 1990’dan bu yana kullanılmakta olan tüm Windows işletim sistemlerinin bu açık nedeniyle “büyük virüs” riski altında bulunduğuna işaret ettiler. Microsoft ise yaptığı açıklamada, 10 Ocak’tan önce açığı kapatacak yamanın hazır olmasının beklenmediğini bildirirken kullanıcılardan güvenmedikleri kaynaklardan gelen e - postalardaki linklere tıklamamalarını istedi. Bilgisayar güvenlik uzmanları, Microsoft’un Windows işletim sisteminde yeni tespit edilen açık nedeniyle yüzmilyonlarca bilgisayarın “spyware veya virüs” tehdidi altında olduğu uyarısında bulundular. Finlandiyalı anti-virüs şirketi F-Secure’ün baş araştırmacısı Mikko Hyppönen, Windows’daki yeni tespit edilen açığın, hackerların hedefi haline geldiğini belirterek, “Potansiyel güvenlik tehdidi çok büyük. Belki de şimdiye kadar hiç görmediğimiz kadar büyük. Windows’un tüm versiyonları şu an tehdit altında” diye konuştu. ABD’de interneti izleyen Computer Emergency Response Center (Cert) ve web güvenlik firmaları, geçen hafta yaptıkları açıklamada, Windows’da yeni tespit edilen bir açığın bilgisayarları saldırılara açık hale getirdiği konusunda uyarıda bulunarak, “Windows Metafiles”adı verilen bazı görüntü dosyaları konusuna dikkat çekmişlerdi. Uzmanlar, çok sayıda web sitesinin, bilgisayarlara sızmak ve kullanıcının izni olmadan tanıtım, kişisel bilgi toplama veya bilgisayarın yapılandırmasını değiştirmek için “spyware” yerleştirmek amacıyla bu açığın avantajını kullandıklarını belirtmişlerdi. Söz konusu görüntü dosyalarının “.wmf” uzantısıyla geldiği ve bunların vektör ile bitmap (resim datalarının piksel grafikler halinde yazılması) temelli oldukları uyarısı karşısında, Microsoft gerekli incelemeyi başlattığını açıklanmıştı. Bu uyarının ardından, özellikle bir grup bilgisayar korsanının, bu açıktan faydalanmak için kullandıkları kod kaynağını yayınlamalarıyla potansiyel saldırı tehdidinin iyice arttığı belirtiliyor. MİCROSOFT: “DİKKATLİ AÇIN” Microsoft da web sitesinde yaptığı açıklamada, açık uyarısı konusunda gerekli incelemelerin yapılmakta olduğunu, ancak 10 Ocak’tan önce resmi bir yama hazırlanmasının beklenmediğini bildirdi. Dünyanın en büyük yazılım şirketi, bu arada müşterilerine de güvenilmeyen kaynaklardan gelen elektronik postaları veya bunu izleyen web linklerini dikkatli açmaları çağrısı yapmayı sürdürdü. Bu arada, bazı güvenlik uzmanları, açığın kapatılması için Rus bilgisayar programcısı İlfak Guilfanov tarafından hafta sonu yazılan, ancak resmi olmayan bir yamanın kullanılabileceği önerisinde bulundular. kaynak:ntvmsnbc Eğer internetten bankacılık işlemi yapıyorsanız... Duyuruda, son dönemde internet bankacılığı kullanıcılarının, kullanıcı kodu, şifre, parola, güvenlik sorusu gibi gizli bilgilerini elde etmeye yönelik son derece tehlikeli bir virüs (torpig türevi) belirlendiği kaydedildi. Bu kez gerçekten ciddi bir TEHDİT var... Banka müşterilerinin internet bankacılığına giriş için kullandıkları bilgisayarlara yerleştirilen söz konusu virüsle, müşterilere ait bilgilerin ele geçirildiği belirtilen duyuruda, müşterilerin bu tip virüslerden etkilenmemeleri için dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle sıralandı: Online işlemler gerçekleştirirken, işlem yapılan sayfada, daha önceki bağlantılardan farklı bir görünüm veya ifade varsa, hiçbir işlem yapılmadan ilgili banka ile irtibata geçilmeli. Güvenli olmayan internet sitelerine giriş yapılmamalı ve bu tür sitelerden dosya indirilmemeli. Bilinmeyen adreslerden gelen e-postalar açılmadan silinmeli, mümkünse bu tür e-postaları engelleyici tedbirler alınmalı. Bilgisayarlarda kullanılan yazılımlara ait güvenlik güncellemeleri mutlaka yüklenmeli. Antivirüs yazılımları kullanılmalı ve düzenli olarak güncellenmeli. Kişisel güvenlik duvarları (firewall) kullanılmalı. Kişisel bilgileri ele geçirmek üzere bilgisayara sızan casus yazılımlara karşı "anti-spyware" yazılımları kullanılmalı. Duyuruda, internet bankacılığı kullanıcısı olarak, şifre ve bilgisayarın güvenliğini sağlamak için bankanın internet sitesindeki güvenlik açıklamalarının dikkatle okunması önerildi. kaynak:nethaber Son Düzenleyen virtuecat; 10-02-2006 @ 18:20. | |
|
| | #5 (mesaj-linki) |
Cvp: İnternet/Bilgisayar/Teknoloji Dünyası'ndan Haberler
JPEG dosyalarına bulaşan bir virüsün varlığı, bir güvenlik firması olan Network Associates ve diğer antivirüs şirketleri tarafından, perşembe günü, anonim kalmak isteyen virüs yazarının yolladığı kodlara dayanarak duyuruldu. Artık W32/Perrun olarak adlandırılan virüs, JPEG dosyalarından veri çıkarttıktan sonra, yerine virüsten etkilenmiş dijital görüntüler ekliyor. Güvenlik uzmanlarına göre, Perrun'ın bu kadar önemli olmasının nedeni, birden çok kısımdan oluşan ilk virüs olması ve virüs kodunu programlardan veri dosyalarına taşıyabilme yeteneği. Şimdiye kadar veri dosyaları virüs bulaşmasına karşı göreceli olarak bağışıklı olsalar da artık durumun değiştiği anlaşılıyor. Tipik olarak, virüs email veya bir disket içinde, çalıştırılabilir bir dosya olarak geliyor. Dolayısıyla ek olarak gönderilen programların çalıştırılması ile ilgili standart uyarının geçerli olacağı düşünülüyor. Virüsün bulaşmış olduğu dosya, sabit disk sürücüsüne bir "extractor" virüs salıyor ve .JPG uzantısındaki herhangi bir dosyaya erişim sağlandığında, virüsün ikinci kısmı dosyayı gönderenin veya alıcının haberi olmadan kendisini bulaştırıyor. Güvenlik uzmanlarına göre iyi haber, bu virüsün şu anki hali ile kolayca engellenebileceği ve virüsün toplu olarak gönderilen e-postalar ile yayılamayacağı. Ancak bir güncelleme ile bu virüs daha zarar verici ve PC kullanıcılarına ciddi bir tehdit oluşturacak hale getirilebilir. Uzmanlara göre, Microsoft Windows'un kullanıldığı bilgisayarlar Perrun'a karşı bir dereceye kadar savunmasız durumda. McAfee Security antivirüs araştırmacısı Vincent Gullotto'ya göre, Perrun JPEG dosyalarının el değiştirmesi ile ortaya çıkabilecek sorunların ve virüslerin gelişimindeki oldukça zarar verici bir örneğin işaretçisi. | |
|
![]() |
İnternet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler Konusuna Benzer Konular | ||||
| Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Cevap | Son Mesaj |
| Osmanlılar'da Teknoloji | Mystic@L | Osmanlı İmparatorluğu | 44 | 2 Gün Önce 19:14 |
| Teknoloji Nedir? | ThinkerBeLL | Mühendislik Bilimleri | 6 | 1 Hafta Önce 21:43 |
| İnternet (Interconnected Network) Nedir? | ThinkerBeLL | Internet/Bilgisayar Dünyası | 2 | 19-04-2008 17:40 |
| Voice Over IP (IP Üzerinde Ses İletimi) | ThinkerBeLL | Mühendislik Bilimleri | 12 | 21-11-2007 20:34 |
| Bilgisayar Hastalığı nedir? | kompetankedi | Psikoloji ve Psikiyatri | 10 | 01-08-2007 12:00 |
| |||||
| vBulletin®, Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd. ~ SEO by vBSEO ©2008, Crawlability, Inc. Başka adreslerde içeriğimizi paylaştığınızda lütfen kaynak belirtmeyi unutmayınız, duyarlılığınız için teşekkürler. Sayfalarımızda bulunan içeriklerin telif haklarıyla ilgili bir şikayetiniz / sorunuz varsa bize ulaşmak için tıklayınız. If you OWN the copyrights to any content we publish or offer for download & you want them to be REMOVED from our web site, please contact us with some proof of ownership of copyright and they will be removed immediately. | |||||