Arama

Internet / Bilgisayar / Teknoloji Dünyası'ndan Haberler - Sayfa 3

Güncelleme: 8 Ekim 2017 Gösterim: 249.046 Cevap: 665
virtuecat - avatarı
virtuecat
Ziyaretçi
6 Nisan 2006       Mesaj #21
virtuecat - avatarı
Ziyaretçi
Turkiye
chat callout
Sponsorlu Bağlantılar

ewet arkadaşlar gmail in web tabanlı mesajlasma sistemi hizmete girmiş bulunmaktadır


site acıklaması>>>>Arkadaşlarınızla artık Gmail'in içinden sohbet edebilirsiniz. Ayrı bir program indirmenize ve yeni adreslere bakmanıza gerek yok. Zaten e-postalaştığınız kişilerle ve Google Talk ağındakilerle sohbet etmeniz için tek tıklama yeterli. Ve artık sohbetlerinizi Gmail hesabınızda saklayabilir ve arayabilirsiniz. Sohbet etmek güzeldir

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
6 Nisan 2006       Mesaj #22
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Microsoftun Anti-Malware mühendislik takımının Salı günü bir blog üzerinden yaptıkları tartışmaya göre,iyi bir sosyal mühendislik kullanıcıları ciddi bir yazılım açığından daha fazla tehdit edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Microsoft un kötü niyetli olan kodları silmek üzere veri toplayan yazılımına göre genel olarak çok da tanınmayan bir solucan Windows işletim sistemine herhangi bir açık olmaksızın girmeyi başardı.Alcra veya Alcan olarak bilinen virüs örneğin dosya paylaşımı yoluyla ve popüler dosyaların isimlerini kullanarak sisteme kendisini bulaştırmakta.

Microsoftun kötü niyetli kodları silen yazılım aracına göre Sosyal mühendisliğin tamamen başarılı olduğu olay şubat ayı boyunca 250 bin kadar makinenin bu tür programlar yoluyla etkilenmiş oluşuydu.Yine Microsoftun kötü niyetli yazılımları silme aracının verilerine göre örneğin MyWife Blackmal ve CME-24 gibi virüsler bir ay boyunca ancak 40 bin kadar bilgisayarı etkileyebilmiştir.Karşılaştırma yapıldığında virüs ile sistem etkilemenin sosyal mühendislik karşısında oldukça gerilerde kaldığı görülmekte.

Tüm bu durumlar karşısında bu tür olaylar karşısında uyanık olmanın ve tüm antivirüs yazılımlarının güncelleştirlmesinin önemi daha çok göze cıkmaktadır.
Bunubla birlikte Microsoft elbette işletim sisteminde ki açıkları kullanarak sisteme girilmesini engellemeli.Fakat şirket şuan İnternet Explorerdaki onlarca açığı kapayabilmek üzerinde çalışmakta.Çünkü halen bu açıklar dolayısıyla etkilenen kullanıcı sayısı oldukça fazla.Son olarak bu bir hafta içinde çıkması beklenen Internet Explorer daki açık için üzerinde çalışılan yamayı beklerken kullanıcıların çok dikkatli olmaları gerekmekte.



Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Nisan 2006       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İnternet üzerinden gelen saldırılar, bilgi işlem yöneticilerini bunaltmış durumda. Şirketlerin yüzde 58'i internetten gelen 'hacker' saldırılarının şirkete fiziksel bir saldırı düzenlenmesi kadar zarar verdiğini düşünüyor.

10bil1
Şirketlerinin bilgisayar üzerindeki iş ve işlemlerinin kesintisiz olarak sürdürmesini sağlamakla görevli olan bilgi işlem yöneticileri bunalımda!

Teknoloji devi IBM'in yaptığı yeni bir araştırmaya göre, siber suçların neden olduğu maddi zarar, fiziksel suçlarınkine ulaşmış durumda.
17 ülkede 3 binden fazla 'Üst Düzey Bilgi İşlem Yöneticisi'ni (CIO-Chief Information Officer) kapsayan araştırmanın sonuçlarına göre, şirketlerin yüzde 58'i siber suçların, fiziksel suçlardan daha fazla zarara neden olduğunu düşünüyor.
Farklı sektörlerde görev yapan yöneticilerin ortak görüşüne göre, siber suçların yarattığı maddi zarar, şirketlerin gelirlerinden, mevcut ve gelecekteki müşterilerden beklenen kârdan ve çalışanların verimlilik kaybından daha önemli bir hale geliyor.

ORGANİZE ÇALIŞIYORLAR

IBM'in araştırmasını cevaplayanların yüzde 84'ü, teknik kapasiteleri yüksek organize suç şebekelerinin 'hacker'ların yerini aldığını düşünüyor.
Bilgi işlem yöneticilerinin yüzde 75'i gelişmekte olan ülkelerdeki korunmayan sistemlerden gelen tehditlerin giderek daha çok önem kazandığına, yüzde 66'sı ise kurumsal güvenliği tehdit eden unsurların şirketlerin kendi içinden geldiğine inanıyor.

SAVAŞTA YENİ YAKLAŞIM

Son olarak IBM, artan siber suçlar karşısında virüs saldırılarını durduracak yeni bir sistem geliştirdiğini açıkladı. 'Hacker'ların kurumsal bilgi işlem sistemlerine yaptıkları saldırıları yakalamak, önlemek ve analiz etmekte yardım edecek yeni sisteme "Billy Goat" adı verildi.
Saldırı sırasında virüslere yönelik sanal bir ortam oluşturan Billy Goat sistemi, virüslerin özelliklerini ortaya çıkarmasına yardım ederek, işletim sisteminin hataları yakalamasını sağlıyor. Böylece ağ içindeki virüsler, daha güvenli ve hızlı bir şekilde tanımlanabiliyor.
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
14 Nisan 2006       Mesaj #24
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Türk Telekom’un 472.500 portluk DSL ihalesini Alcatel kazandı.

Genişband çözümlerinde dünya lideri olan Alcatel, Türk Telekom’un 472.500 portluk Sayısal Abone Hat (DSL) ihalesini kazandı.
Alcatel’in bu ihale kapsamında sağlayacağı DSL teçhizatı sayesinde Türkiye’deki genişband servislerinin gelişimi hızlandırılacak ve Türk Telekom ülke genelindeki servis alanını genişletme olanağına sahip olacak. Projenin 2006 yılında tamamlanması bekleniyor.

Alcatel ile Türk Telekom’un imzalayacağı sözleşmeyi takiben Alcatel'in Türk Telekom'a sağlayacağı DSL çözümleri ile Türk Telekom genişband hizmetlerinde daha güçlenerek şebeke kapasitesini artırabilecek ve giderek artan yüksek hızda Internet erişim servislerini karşılayabilecek.
Kontrat kapsamında teslim edilecek olan sistemde Alcatel 730x Extreme Density Advanced Services Access Manager (ASAM) adlı Alcatel'in dünyada en yaygın olarak kurulumunu yaptığı genişband erişim platformu kullanılacak. Bu sistem, üst seviyede ölçeklenebilir, çoklu teknoloji tabanlı Alcatel 5523 AWS EMS (Element Management System) sistemi tarafından yönetiliyor. Alcatel geçmiş senelerde, Türk Telekom'a toplam 2 Milyon DSL portu teslim etmişti. Bunun yanı sıra, Türk Telekom'un ana IP/MPLS şebekesini kurmuş ve ATM altyapılı şebekesinin büyük bir kısmını sağlamıştı.

Ayrıntılı bilgi için : www.alcatel.com.tr
Kaynak >chip<
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2006       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PiSi (açılımı Packages Installed Successfully as Intended),
Pardus'un adı gibi ufak ama özellik dolu paket yöneticisidir. Bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. Kullanıcı dostu bir grafiksel arayüz ve kapsamlı bir komut satırı arayüzü içerir. Geliştiriciler için tanıdık ve basit bir geliştirme ortamı sunar.

PiSi paketleri

PiSi paketleri PKZIP formatında arşivlerdir, paketin içerdiği dosyalar dışında paketle ilgili gerekli bilgileri taşıyan metadata.xml adlı bir XML dosyası, yükleme sonrası ve kaldırma öncesi çalıştırılan betikler ve ÇOMAR yapılandırma betikleri içerir. Paket kaynakları da temel olarak pspec.xml adlı bir tanım dosyası ve actions.py adındaki kaynak codeun yapılandırılması, inşa edilmesi ve istenilen dizine yerleştirilmesi için gerekli komutları içeren python betiğindan ibarettir. Buna ek olarak, yamalar, sözü geçen diğer betikler ve ek dosyalar içerir.

Bazı ayırıcı özellikler

PiSi Python'da yazılmıştır, bu sayede performans kaybetmeden taşınabilirlik ve küçük program boyutu sağlanmıştır. Kaynak paketler basit XML dosyaları ve python progr*****larıyla ifade edilir.
Paketler kaynak tabanlı paket sistemlerindeki gibi kısa ve anlaşılabilir bir inşa reçetesiyle tanımlarır, bunun için geliştirilmis olan bir API gereken ortak komutları toplar. Yüksek seviyeli ve düşük seviyeli paket yönetim işlevlerini tek bir yazılımda birleştirir. Bağımlılıkları takip etmek ya da depoları yönetmek için ayrı bir yazılıma gereksinim duymaz. Hangi dosyanın hangi pakette olduğu ve bağımlılıklar gibi paket bilgilerinı takip etmek için Berkeley DB'yi kullanır.
Bağımlılıklar hızlı algoritmalarla hesaplanır. Paketler bileşen ve kategorilerle düzenlenir. İkili paketler PKZIP arşivleridir. Birçok işlemde şeffaf biçimde URL desteği verilir, http ve ftp protokolleri desteklenir. Örneğin sadece bir pspec.xml URL'i verilerek uzaktaki bir kaynak inşa edilebilir. Kaynak arşivini URL ile gösterir, orijinal kaynak code'unu içermez, bu da subversion gibi versiyon sistemleriyle geliştirmeyi kolaylaştırır. Kitaplık yaklaşımıyla tasarlandığı için üzerinde uygulama geliştirmek kolaydır. Program mesajları için özgür yazılımlarda yaygın olarak kullanılan gettext uluslararasılaştırması, xml dosyaları için xml:lang uluslarasılaştırması kullanılmıştır.

Depolar ve bağımlılıklar

Depolar bir dizinin altındaki paketlerin indeksini içeren bir XML dosyasının URL'i ile tanımlanır (pisi-index.xml). Paket bağımlılıklarının takibi iyi bilinen basit çizge algoritmaları ile yapılır. Önce paket ilişkilerinin gerekli alt kümesi database'den gereken en az sayıda erişim yapılarak getirilir, sonra “topological sort” ile basit ama güvenli bir plan hesaplanır. Paket yükleme, kaldırma ve yükseltme işlemleri için oluşturulan planlar, bir hata durumunda sistemin tutarlı durumda kalmasını sağlamaya çalışır. Yükseltme planlarında hem düz hem ters bağımlılıklar hesaba katılır. Bir emniyet mandali önemli paketlerin kaldırılmasını öntanımlı olarak önler.

Versiyonlar

Yazılım dağıtımında önemli bir sorun gelişme tarihini takip etmektir. PİSİ'nin çözümü orijinal, paket kaynağı ve ikili paket inşa versiyonlarını ayırmaktır. Paket sürüm numarası bir paket kaynağının kaç kere değiştirildiğini ve paket inşa numarası bir ikili paketin kaçıncı inşa olduğunu tutar. Bu sayede farklı boyutlara ayırılan versiyon numarası pratikte karşılaşılan bazı sorunları çözmektedir.

Bileşen/Kategoriler

Kaynak paketlerin sayısı büyük olduğu için (yazım esnasında 800 civarı) bir organizasyon gereklidir. Web Ontology dilleri yazılım paketleri için fazla karışıktır. Yaptığımız araştırmaya göre sadece iki ilişkiyi belirtmek temel gereksinimler için yeterlidir:
x paketi y bileşeninin parçasıdır
x paketi y kategorisine aittir
Burada bileşen Pardus'un bir alt-sistemini göstermektedir. Örneğin system.base konsolda çalışan taban sistemidir, desktop.kde ise KDE masaüstüdür. Bir paket tek bir bileşenin parçası olabilir, yani bileşenler paket toplamalarıdır. system.base ve system.devel özel bileşenlerdir. Bütün programlar çalışmak için system.base'in sağladığı temel UNIX ortamına gereksinim duyarlar. Paket inşa komutu için gerekli kaynaklar ise system.devel içerisindedir.
Kategori paket tipini gösterir. Örneğin app:gui grafiksel uygulamaları, app:cli komut satırı uygulamalarını, library ise kitaplıkları göstermektedir. Bir paket birden çok kategoriye sahip olabilir.

Arama İşlevleri

Anahtar sözcük araması (search komutu) özetler ve tanımlar üzerinde çalışır. Hızlı işlem için bir ters indeks (inverted index) kullanır ve çok dilli çalışır. Ayrica search-file komutu dosya adıyla paket bulur.

Database yapısı

Özelleştirilebilir ve esnek olması sebebiyle berkeley veritabanı tercih edilmiştir (örneğin liste saklamak vs. kolaydır). Bütün ara (intermediate) veri XML olarak saklanır. XML yapıları otomatik olarak python nesnelerine aktarılır. Felaket durumunda bütün veritabanı saklanan XML dosyalarından yeniden yaratılabilir (rebuild-db komutu).

Kuşbakışı PiSi komut satırı

SVN tarzı komut satırı işlemcisi 29 komut içerir. Aşağıda komut çeşitlerine göre bir ayırım verilmiştir.
Bilgi/arama komutları: search, search-file, info, list-available, list-components, list-installed, list-pending, list-repo, list-upgrades, graph
Depo komutları: index, add-repo, remove-repo, update-repo
Paket inşası: build, build-until,build-build, build-install, build-package, build-setup, build-unpack
İkili paket işlemleri: install, remove, upgrade, check, configure-pending
Yardımcı komutlar: rebuild-db, clean, delete-cache



Grafiksel arayüz

Pisi kga
Kullanması mümkün olduğu kadar basitleştirilmis bir arayüzdür. Bütün işlemler için tek bir pencere ve depo ayarları için ayrı bir pencereden oluşur. Paket işlemleri için üç ayrı kip bulunmaktadır (yükseltme, yükleme, kaldırma). Arama fonksiyonu paketlerin üstünde tanıdık bir arama çubuğu ile sağlanır. Paketler bileşenlere ayrılır. Öntanımlı olarak sadece uygulamaları gösterir, bir filtre seçeneği ile bütün uygulamalar seçilebilir. Bütün sistem tek bir tuşla güncellenir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
17 Nisan 2006       Mesaj #26
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PHP-Nuke, PHP ile Francisco Burzi tarafından yazılmış bir içerik yönetim sistemidir. Çalışması için sunucuda PHP ve MySQL desteği bulunması gerekir.
PHP-Nuke mysql dışında, mSQL, PostreSQL, PostreSQL_local, ODBC, ODBC_Adabas, Interbase ve Sybase veritabanları ile de çalışır. Ama hız ve php ile uyumu açısından MySQL veritabanı tercih edilir.
//
Standart klasörler

PHPNuke nin standart klasörleri vardır. Bunlar; admin, language, blocks, modules, includes, images ve themes klasörleridir.

1- admin: Bu klasörün içerisinde links, case, language ve modules klasörleri mevcuttur. Admin klasörü yönetim paneli için gerekli bir paneldir. Yönetim ile ilgili dosyalar burada mevcuttur. links klasörü yönetim menüsünde link oluşmasına yarar. Örneğin links.newsletter.php dosyası yönetim menüsünde Newsletter adında bir link oluşmasını sağlar. language içerisindeki dosyalar ise yönetim menüsü dil dosyalarını içerir.

2- language: Bu klasörün içerisindeki dosyalar sitenin dil dosyalarıdır. Dikkat ederseniz dil dosyaları lang- ile başlar. Bu nukenin standart bir uygulamasıdır. Örneğin Türkçe dilinin dosyası lang-turkish.php, İngilizce dilinin dosyası lang-english.php dir. Dil dosyaları olmazsa nuke hata verir.

3- blocks: Bu klasörün içerisinde site tasarımının solunda, sağında ve ortasında görülen blokların dosyaları mevcuttur. Bütün bloklar siz aktif etmediğiniz sürece görülmez.

4- modules: Bu klasörde sitenin bölümlerini oluşturan klasörler mevcuttur. Her klasör bir bölüm için kullanılır. Örneğin Downloads klasörü Download bölümünün oluşmasını sağlar.

5- includes: Bu klasörde phpnukenin yukarıda saydığım veritabanları ile çalışması için sql_layer.php dosyası, istatistik için counter.php, sitenizin meta etiketlerini yazabileceğiniz meta.php ve çeşitli amaçlar için yazılmış dosyalar mevcuttur.

6- images: Bu klasörde ise sitenin nerdeyse bütün grafikleri saklanır. Örneğin konu grafikleri, yönetim menüsü grafikleri, dil grafikleri, bölümler grafikleri, haberler için gerekli grafikler...vb.

7- themes: Bu klasörde sitenin görünümü için gerekli temalar bulunur. Her görünüm ayrı bir klasör içerisinde olur. Temalarla sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Böylece siteye yeni bir görünüm kazandırabilirsiniz.

8- db: Bu klasör PHPNuke 6.5 ile hayatımıza girdi. Adından da anlaşılacağı gibi veritabanı ile ilgili bazı dosyalar mevcut. Ellenmemesi ve değiştirilmemesi gereken bir klasördür.

Blok

Blok, sitenin sol ve sağ tarafında - ve hatta orta alanda gördüğümüz görünümler olarak tanımlayabiliriz. Yani sitenizin sol tarafında gördüğünüz modules başlıklı alan aslında bir bloktur. Blokların içeriğini bloğun dosyası, başka bir siteden veri yada veritabanına girilmiş bilgiler oluşturur. Blok yönetiminzde bu konuya detaylı olarak değineceğiz.
selam millet

Addon

Addon'a Türkçe olarak eklenti diyebiliriz. Bir eklenti bir modüle ilave özellik kazandırabilir, yönetim sayfasına yeni bir özellik ekleyebilir yada başlı başına phpnuke'ye adepte edilmiş bir sistem olabilir.

Tema

Temalar ise sitemizin nasıl görüneceğini belirleyen paketlerdir. Temalar sayesinde sitemizin görünümünü istediğimiz an değiştirebiliriz. Temaları kendiniz yazabileceğiniz gibi hazır olarak sunulmuş olanları da düzenleyerek kullanabilirsiniz.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Nisan 2006       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
SQL, İngilizce "Structured Query Language" kelimelerin baş harfleri ile oluşturulmuş, Türkçesiyle Yapısal Sorgulama Dilinin kısa adıdır. SQL kendisi bir programlama dili olmamasına rağmen bir çok kişi tarafından programlama dili olarak bilinir. SQL herhangi bir veri tabanı ortamında kullanılan bir alt dildir. SQL ile yalnızca veri tabanı üzerinde işlem yapabilir. SQL'e özgü cümleler kullanarak veri tabanına kayıt ekleyebilir, olan kayıtları değiştirebilir, silebilir ve bu kayıtlardan listeler oluşturabilir.



//

Tarihçe

Veri Tabanı Yaklaşımı ile birlikte bir veri sorgulama diline veya aracına ihtiyaç duyulmuştur. İlk başta matematiksel bir sözdizimine sahip olan SQUARE adlı bir dil geliştirilmiştir. Geniş kullanıcı kitleleri tarafında kolay kullanılabilmesi için matematiksel söz dizimli SQUARE dilinden vazgeçilerek, İngilizce'ye benzer sözdizimine sahip bir dil oluşturulmuş ve SEQUEL (Structured English QUEry Language) olarak adlandırılmıştır. Daha sonra da bu SEQUEL dili, İngilizce söylenişine paralel olarak SQL olarak adlandırılmıştır.
SQL dili ilişkisel alanda büyük ilgi görmüş ve İlişkisel Veri Tabanı Yönetim Sistemlerinin (VTYS) tümünde yer alan standart dil görünümü kazanmıştır. Bu nedenle Veri Tabanı konusunda çalışan tüm bilişim teknik personeli tarafından bilinmesi gereken bir dil konumundadır.

Veri Tanımlama Olanakları

SQL veri tanımlama deyimlerinden başlıcaları şunlardır:
CREATE TABLE tablo_adı Yeni bir tablo yaratmak için kullanılır CREATE TABLE tabloİlçeler ( ilçeNo mediumintMsn Note unsigned DEFAULT '0' NOT NULL, ilçe varchar(30) NOT NULL, postakodu varchar(5), ilçeTel char(3), plakaKodu char(2) NOT NULL)ALTER TABLE tablo_adı Yeni bir sütun eklemek, sütunun tipini veya uzunluğunu değiştirmek vb. yapısal değişiklikler yapılması için kullanılır. DROP TABLE tablo_adı Tabloyu fiziksel olarak siler CREATE VIEW görüş_adı Görüntü oluşturmak için kullanılır DROP VIEW görüş_adı Görüntüyü siler CREATE INDEX indeks_adı Tablonun (en azından bir) sütun adı üzerinde indeks oluşturmak için kullanılır DROP INDEX indeks_adı Yaratılan indeksleri veri tabanından kaldırmak için kullanılır
Veri İşleme Olanakları

SELECT deyimi SELECT ilçe, postakodu from tabloİlçeler WHERE plakaKodu = '06'
Ankara'nın ilçeleri ile posta kodları gösterir
UPDATE deyimi UPDATE tabloİlçeler set postakodu = '06720' WHERE ilçe = 'Bala'
Bala'nın posta kodu değiştirir
INSERT deyimi INSERT INTO tabloİlçeler VALUES (, 'Yenişehir', , , '82')
Yeni veriler ekler
DELETE deyimi DELETE FROM tabloİlçeler WHERE plakaKodu = '82'
plakaKodu 82 olan bütün veri siler
ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
22 Nisan 2006       Mesaj #28
ozti - avatarı
Ziyaretçi
creativefatal1tymouse10109rz

Elektronik devi Creative, oyuncuların merakla beklediği yeni Creative Fatal1ty Mouse 1010 ’unu duyurdu

Dünyanın en iyi bilgisayar oyuncusu Jonathan “Fatal1ty” Wendel’in terci ettiği bu mouse, oyun severlerin vazgeçemeyeceği bir ekipmanı olacak.

Creative Fatal1y Mouse 1010 ile oyunlarda hassaslığa göre optik sensör çözünürlüğünüzü seçebilir, çözünürlüğü 400 CPI, 800 CPI veya 1600 CPI olarak ayarlayabilirsiniz. Bu ayarlar vasıtası ile oyunlarınızda maksimum gerçekçiliği tadabilirsiniz.

1600 CPI ile 15G ivmelenmesi ve saniyede 5.8 MP raporlama hızı ile oyuncuların şimdiden gözdesi olan Creative Fatal1ty Mouse 1010, ayarlanabilir 5 tuş ve tekerlek yardımıyla da kullanımdaki üstün kolaylığını kanıtlıyor.

Maksimum hızda bağlantı sağlayan altın kaplama USB arabirimi, kolayca değişebilen ağırlıkları ve şık görünümüyle, Creative Fatal1ty Mouse 1010, hedefi tam 12’den vurmak isteyen oyuncular için!

>Chip<

ozti - avatarı
ozti
Ziyaretçi
23 Nisan 2006       Mesaj #29
ozti - avatarı
Ziyaretçi
Toshiba, Sony ile arasındaki yeni kuşak DVD standartı yarışında bir adım önde geçti.


5721vj


Toshiba’nın ilk HD-DVD cihazı
İlk HD-DVD oynatıcı Japonya ve ABD’de satışta. Her bir HD-DVD 30 GB veri depoluyor. Son dört yıldır yeni kuşak DVD standartı olarak kabul görmek için Toshiba’nın HD-DVD teknolojisi ile Sony’nin BluRay teknolojisi rekabet içindeydi. Mavi lazer teknolojisiyle çalışan her iki standartın da kullanıcılardan kabul görmesi için öncelikle piyasaya çıkması gerekiyor. Toshiba elini çabuk tutarken, BluRay cephesinden Samsung’un ilk ürünü ancak 25 Haziran’da çıkacak.


Gelecek aylarda Sony ve Toshiba yeni kuşak DVD standartında yeni ürünlerini piyasaya sunacak. Toshiba ve Sony’nin yanı sıra bu firmalarla işbirliği yapan diğer şirketler de yeni ürünlerini satışa çıkaracak.

Mavi lazer teknolojisi kullanan HD-DVD standartı, tek taraflı olarak mevcut DVD’lerin 3 katına kadar veri depolayabiliyor. Tek taraflı bir HD-DVD, 15GB veri saklıyor. Bu diskler istenirse çift taraflı olabiliyor. Sony’nin geliştirdiği rakip standart BluRay diski ise, 25 GB kapasiteye sahip. Mevcut DVD’ler 4.7GB veri depoluyor.

SONY-TOSHIBA REKABETİ

Sony ve Samsung’un başını çektiği BluRay formatı ile Toshiba’nın lideri olduğu HD-DVD formatı yaklaşık 4 yıldır geleceğin DVD standartı olarak kabul görmek için rekabet ediyordu. Her iki taraf da, kendi DVD standartlarında, film ve müzik şirketleri için önem taşıyan içerik koruması özelliğini oturtmaya çalşıyordu. DVD standartları arasındaki rekabetin bir benzeri 1980’lerde video kasetler arasında yaşanmış ve Sony’nin beta formatı JVC’nin VHS standartına yenilmişti.

PİYASADA GÜÇLÜ OLAN KAZANIR

Yeni kuşak formatlar piyasada ulaştığı satış rakamı mertebesinde destek görecek. Film, bilgisayar ve oyun sektöründeki üretici ve tüketici unsurlar bu iki format arasında kendi kullanımlarına göre tercihler yapacak ve sonuçta bir format diğerine üstün gelecek.

HD DVD formatı yazılım devi Microsoft ve çip devi Intel’in desteğini alarak rekabette önemli bir kazanım elde etmişti. Hollywood film şirketleri ise yeni format konusunda ikiye ayrılmış durumda. Disney, 20th Century Fox Sony’yi, Universal ise HD DVD’yi destekliyor. Warner Bros ve Viacom her iki formatı da destekliyor.

Hacmi 20 milyor doları geçen video oyun sektörü de yeni kuşak formatın piyasada kabul görmesinde etkili olacak.

İLK ÜRÜN: TOSHIBA HD-XA

Toshiba’nın satışa çıkardığı ilk HD-DVD oynatıcı HD-XA1’de bölge şifresi bulunmuyor. Japonya’da satılan cihaz yeni format HD-DVD’ın yanı sıra mevcut DVD ve CD’leri de çalıyor. Kullanıcının elindeki diskin standartına göre, cihazın HD veya diğer ayarları analog bağlantıdan yapılıyor. Audio olarak cihaz Dolby Digital Plus, Dolby True HD ve DTS-HD standartlarını destekliyor. Cihazın Japonya satış fiyatı 845, ABD fiyatı ise 800 dolar olarak açıklandı.

TOSHIBA QOSMIO G30

Toshiba’nın multimedya özellikli dizüstü bilgisayarı Qosmio G30, ilk HD-DVD içeren bilgisayar olacak. Mayıs’ta Japonya, Avrupa ve ABD’de satışa çıkacak olan dizüstü, 2 GHz Intel Core Duo işlemcili olup, 1920x1200 piksel çözünürlüklü 17-inç ekrana sahip.

Kaynak: BBC ve PCWORLD’ten derlenmiştir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Nisan 2006       Mesaj #30
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ilginc 3 80
Öyle bir donanım düşünün ki. Hem webcam, hem speaker, hem usb çoklayıcı, hem kablosuz mikrofon, hem… Şaka yapmıyoruz. Buyurun siz değerlendirin. Koreli bir bilişim firması tarafından üretilen Hanaro Plus isimi bu ürünü görünce ilk önce biz de şaka zannettik ama değil. Bahsettiğimiz ürünün, hem masanızın şık bir parçası hem de şimdi sayacağımız özellikleri barındıran bir ürün olması, bilgisayar kullanıcılarını heyecanlandıracağa benziyor. Masaüstündeki multimedya ürünlerin ortaya çıkardığı kablo karmaşasını yok etmek isteyenler için de oldukça cazip bir ürün olabilir.

hanaroplus
Ürün bu: ) Adı da Hayanora Plus

Yok artık Lebram James
Derin bir nefes alarak ürünün barındırdığı özellikleri sayalım.

:: Dijital kamera
:: Camcorder
:: Hoparlör
:: Kablosuz mikrofon
:: USB hub (çoklayıcı)
:: Kart okuyucu
:: DVR (dijital video kaydedici)
Ürün, tüm bu özellikleri en iyi şekilde kullanmanızı sağlayacak yazılımlarla beraber geliyor. Bu yazılımlar arasında ses, görüntü ve video işleyenler liste başı olarak geliyor.

Türkiye'ye de bekleriz
Ürünün fiyatı ve ne zaman piyasaya çıkacağı hakkında henüz bilgi sahibi değiliz. Korece öğrenemediğimiz sürece de bilgi sahibi olacağımızı sanmıyoruz Msn Happy

Benzer Konular

4 Aralık 2016 / gokhan404 Akademik
15 Mayıs 2019 / c0lin Oyunlar
1 Ekim 2013 / Ziyaretçi Soru-Cevap