Arama

Bilim Dünyası'ndan Son Haberler, Gelişmeler - Sayfa 3

Güncelleme: 4 Aralık 2016 Gösterim: 276.982 Cevap: 269
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
19 Ocak 2007       Mesaj #21
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
NASA, KUZEY IŞIKLARININ ESRARINI AYDINLATACAK

Sponsorlu Bağlantılar


SAN FRANCİSCO - Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), kuzey kutbunda geceleri görülen hareketli ve renkli ışıkların (aurora borealis) esrarını aydınlatabilmek için iddialı bir proje hazırladı.
NASA yetkilisi Frank Snow, "bizi Güneş'in öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden" ışıkların işleyiş mekanizmasını anlamak için 15 şubatta 5 uydu fırlatacaklarını bildirdi.
Daha önce bu amaçla fırlatılan uydu, ışıkların sırrını ortaya çıkaramamıştı. Şubatta fırlatılacak uydular, Güneş rüzgarlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak "elektron yağmurlarına" yol açtığını belirlemeye çalışacak.
NASA yetkilileri, 2 yıl sürmesi öngörülen bu projenin Güneş'le Dünya'nın etkileşim mekanizmasının anlaşılmasında çığır açacağını düşünüyor.
NASA uzmanlarının yanı sıra Berkeley üniversitesinden bilim adamlarının katılacağı THEMİS adlı proje, 200 milyon dolara mal olacak.
Kuzey manyetik kutbunu çevreleyen "aurora borealis" ve güney manyetik kutbunu çevreleyen "aurora australis", Güneş rüzgarlarıyla gelen yüklü elektronların Dünya atmosferindeki elementlerle etkileşime girmesiyle oluşuyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
20 Ocak 2007       Mesaj #22
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
RUS KARGO GEMİSİ UUİ'YE KENETLENDİ

Sponsorlu Bağlantılar


MOSKOVA - İnsansız Rus kargo gemisinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) kenetlendiği bildirildi.
Rusya görev kontrol yetkilisi Valery Lyndin, önceki gün Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur üssünden fırlatılan Progress M-59 adlı geminin bu sabah UUİ'ye kenetlendiğini söyledi.
Progress M-59'un kargosunda 2,5 ton yakıt, gıda ve diğer maddelerin bulunduğu belirtildi.
UUİ'de halen bir Rus kozmonot ile 2 Amerikalı astronot görev yapıyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
2 Şubat 2007       Mesaj #23
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
Renkli Sis

Fotoğraf : Görüntü: NASA, JPL ve SSI


Satürn'ün uydusu Titan, pus ve yüzey şekillerinin görünmesi için renklendirilmiş.





TİTAN'IN TEPESİNDE DEV BULUT

Cassini uzay aracı, Satürn'ün uydusu Titan'ın kuzey kutbunda ABD'nin yarısı büyüklüğünde dev bir bulutu görüntüledi.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
MaKaLeLe - avatarı
MaKaLeLe
Ziyaretçi
4 Şubat 2007       Mesaj #24
MaKaLeLe - avatarı
Ziyaretçi






İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, Yahoo Answers'da internet kullanıcılarına soru sordu. Geçtiğimiz günlerde Yahoo Answers'da, kendisinin bile açıklamakta güçlük çektiği bir soru yayınlayan Stephen Hawking'e yaklaşık 17 bin Yahoo kullanıcısından cevap geldi. "Siyasi, sosyal ve çevresel olarak kaos içindeki dünyada, hayat 100 yıl daha sürer mi" sorusuna, "nükleeri bırakmalıyız", "bir şekilde sürer" ya da "uzaya açılmazsak sürmez" gibi cevaplar geldi. Hawking'in matematik profesörü olduğu Cambridge Üniversitesi yetkilileri de soruyu Hawking'in sorduğunu doğruladı ama tanınmış bilim adamının başka hiçbir yorumda bulunmadığını açıkladı.


Çare uzaya çıkmakta

Hawking'in kara delikler ve evrenin temelleri üzerine yaptığı araştırmalar onu dünyanın en tanınmış fizikçilerinde biri yaptı. 'Zamanın Kısa Tarihi' isimli kitabı ise çok satılanlar listelerinin gediklisi oldu.Şu sıralar insanlığın geleceği üzerine kafa yoran Hawking, 13 haziranda Hong Kong'da katıldığı bir konferansta, insanın kurtuluşunun yeni dünyalar bulmakta olduğunu söylemişti.

Ünlüler soruyor

Hawking, 'Ask the Planet' kampanyası kapsamında soru sorulması istenen 10 ünlü isimden biri. Daha önce Donald Trump, Al Gore ve Bono gibi isimler de sorularıyla kampanyaya katkıda bulunmuşlardı.Afrika ve açlık üzerine çalışmalarıyla tanınan, rock grubu U2'nun solisti Bono, "açlığı tarihe gömmek için ne yapabiliriz" sorusunu gündeme getirmişti.Yahoo Answers da Microsoft ve Google gibi kullanıcılarına sorular sorduruyor ve yine kullanıcılardan gelen cevaplarla kolektif bilinci ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
6 Şubat 2007       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Planck evrenin sırlarını çözmeye gidiyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından inşa edilmekte olan Planck uzay aracı, 14 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan geriye kalan radyasyonu inceleyerek, evrenin kökeni hakkındaki sorulara yanıt bulmaya çalışacak.Aracın cihazları, herhangi bir sıcaklık izinin, sonuçları etkilemesine engel olmak amacıyla, doğada bilinen en düşük sıcaklık olan mutlak sıfıra (- 273 derece) kadar soğutulacak.
2 tonluk uzay aracının, 31 Temmuz 2008'de Fransız Guyanası'ndaki uzay merkezi Kourou'dan Ariane 5 roketiyle fırlatılması planlanıyor.

Bilimadamlarına göre, evrenin büyük bölümü karanlık enerji, yüzde 22'si de karanlık maddeden oluşuyor.

Çevrede gördüğümüz bilindik madde ise kainatın ancak yüzde 4'ünü oluşturuyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
evo - avatarı
evo
VIP kirlenmek güseldir : )
9 Şubat 2007       Mesaj #26
evo - avatarı
VIP kirlenmek güseldir : )
ODTÜ ROBOT GÜNLERİ MARTTA BAŞLIYOR



ANKARA - ODTÜ Robot Topluluğunca düzenlenen ODTÜ Robot Günleri, 3-4 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, bu yıl dördüncüsü yapılacak olan etkinlik, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek.
Robot günleri, robot yarışmalarının yanı sıra, alanında uzman kişilerin vereceği seminerler, atölye çalışmaları ve film gösterimlerini kapsayacak.
Türkiye çapında tüm üniversite ve liselerden 120 grubun robotlarıyla katılacağı yarışmalar, bu yıl beş kategoriden oluşuyor. Buna göre, yarışmada ''Sumo Robot Turnuvası'', ''Mini Sumo Robot Turnuvası'', ''Serbest Kategori'', ''Çizgi İzleyen ve Merdiven Çıkan Robot'' kategorileri bulunuyor.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Şubat 2007       Mesaj #27
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Türk uzmanın uzay asansörü projesi
Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün adını taşıyan ATA Uzay Asansörü projesi İstanbul’da tanıtıldı.
İstanbul
AA

15 Nisan 2004 — Güneydoğu Asya’da kurulacak olan bir platformdan uzaya doğru yükselecek asansör, 168 ton yük taşıyabilecek. Projenin finansörü Japonya, asansörü uzaydaki uydu ağını desteklemek ve uzay istasyonlarına yük ve insan taşımak için kullanacak. Asansör gelecekte uzay turistlerini de Dünya yörüngesindeki bir otele taşıyacak.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:55
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #28
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
"Mars'ta su var" iddiaları yeniden

16 Şubat, 2007 09:19:00 (TSİ)



Mars'ta su bulunduğuna dair iddialar yeniden gündemde
İLGİLİ HABERLER
"Mars'ta yaşam 1977'de keşfedilebilirdi"


NASA'dan 2 milyon dolarlık roket yarışması


Spirit'in ön tekerlerinden biri bozuldu


Google Mars'la Kızıl Gezegen ekranınızda


Spirit ve Opportunity hala işbaşında




Mars'ta su bulunduğu yönündeki iddialara yenileri eklendi. NASA'nın Mars keşif uydusu, kızıl gezegendeki büyük bir vadide koyu ve açık renkli kayaları görüntüledi. Uzmanlara göre, bu ancak, vadiden sıvı bir maddenin akmasıyla mümkün olabilir.

ABD'de yayımlanan 'Science' dergisinde yer alan bulgulara göre, sıvının içindeki mineraller, temas ettikleri kayaları güçlendiriyor.

Böylece, vadinin bu kısmı erozyondan diğer bölümlere göre daha az etkileniyor ve uydunun tespit ettiği görüntülerde olduğu gibi, renk ve ton farkı ortaya çıkıyor.

Uzmanlara göre ayrıca Mars'ta saptanan katmanlı yüzeyler ancak düzenli su akışı, volkanik faaliyet ya da rüzgarın eseri olabilir.

Geçtiğimiz aralık ayında Mars yüzeyindeki kraterlerin son sekiz yılda değişim geçirdiği saptanmış, bu da gezegende su bulunduğunun bir kanıtı olarak gösterilmişti.

"Mars yüzeyinde hayat yok"

Bu arada, bilimadamları son yaptıkları araştırmaya göre, Mars yüzeyinde yaşam olmadığı, Kızıl Gezegen'de yaşam varsa bile bunun yüzeyden aşağılarda olabileceği sonucuna vardı.

Space.com'un haberine göre, bilimadamları Kızıl Gezegen'in yüzeyinde çeşitli derinliklerde yaptıkları kozmik radyasyon seviyesi ölçümlerinin ardından, yüzeyde ve birkaç metre altında yaşamın varlığının, kozmik radyasyonun öldürücü miktarından ötürü olanaksız olduğuna karar verdi.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:56
vain - avatarı
vain
Ziyaretçi
16 Şubat 2007       Mesaj #29
vain - avatarı
Ziyaretçi
ANTARTİKA'NIN ALTINDA BÜYÜK GÖLLER VAR

antarktika
ashington (AA) - Antarktika'daki buz tabakasının altında büyük göller olduğu belirlendi.

Science (Bilim) dergisinde bugün yayımlanan bir makaleye göre, uzaydan gönderilen lazer ışınlarıyla, Antarktika'nın altında, bazılarının yüzölçümü yüzbinlerce kilometre olan göller bulundu.


Bazıları buz tabakasının 700 metre altında yatan bu göllerin suyu o denli hızla dolup çekiliyor ki, bu hareketleri uydulardan yapılan gözlemlerle görebilmek mümkün olabiliyor.


Dergide yayınlanan makalenin yazarı Helen Fricker, bu göllerin, küresel ısınmadan dolayı oluşmadığını, çünkü bulundukları derinliğin yüzeydeki sıcaklık değişimlerinden etkilenmeyecek kadar derin olduğunu, ama bu göllerin ''nasıl hereket ettiğini'' bilmenin, iklim değişikliklerinin Antarktika buz tabakasını nasıl etkilediğini bilmek açısından önemli olduğunu söyledi.


Dünyanın temiz su stokunun yüzde 90'ı, Antarktika'yı kaplayan buz takabasında bulunuyor ve bilim adamları, bu buz takabasının tamamıyla erimesi durumunda dünyada deniz düzeyinin 7 metre yükseleceğini hesaplıyorlar. Deniz düzeyindeki 1 metrelik bir yükselmenin bile büyük felaketlere yol açacağı belirtiliyor.




IŞIKLARIN GİZEMİNİ AYDINLATACAK UYDULAR


uydu
Ankara -AA- Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Kuzey Kutbu'nda geceleri görülen hareketli ve renkli ışıkların (aurora borealis) gizemini aydınlatması beklenen 5 uyduyu taşıyacak füzeyi bir gün gecikmeyle Cumartesi sabahı fırlatacak.

NASA'nın yanı sıra Kaliforniya'daki Berkeley Üniversitesi'nden bilim adamlarının katıldığı Themis (Time history of events and macroscale interactions during substorms) adı verilen projeyle yörüngeye gönderilecek uyduları taşıyacak Delta 2 füzesinin fırlatılışı kötü hava koşulları nedeniyle bugünden Cumartesi TSİ 01.26'ya ertelendi.

Dünya'yı Güneş'in öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden ışıkların işleyiş mekanizmasını anlamak için gönderilecek
uydular, Güneş rüzgarlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak "elektron yağmurlarına" yol
açtığını belirlemeye çalışacak.

Daha önce bu amaçla fırlatılan uydu, ışıkların sırrını ortaya çıkaramamıştı.




Gen, alzheimeri 'onardı

001-2002 yıllarında 8 hastaya uygulanan gen terapisi başarılı sonuç verdi. Beyne yerleştirilen dokular sayesinde hücre ölümü durdu ve fonksiyonlar yeniden canlandı. Alzheimer'e karşı gen terapisi başarılı sonuç verdi. 2001-2002 yıllarında, ABD San Diego Üniversitesi'nde 8 alzheimer hastasının beynine genetik olarak üzerinde oynanmış dokular yerleştirilmişti. 11 saat süren ameliyatla yerleştirilen dokular sayesinde, hücre ölümünün durduğu ve hücre fonksiyonlarının yeniden harekete geçtiği gözlendi.

Araştırmayı yürüten nöroloji profesörü Mark Tuszynski, hastalardan altısında hastalığının başarılı bir şekilde yavaşladığını açıkladı. İlk kez gen terapisi uygulanan bu alzheimer hastalarına nakledilen dokular, ölen hücrelerdeki protein oluşumunu doğal olarak canlandıracak şekilde tasarlandı. Cerrahlar, primatlar üzerinde test edilen yöntemden parlak sonuçlar alındıktan sonra, insanlar üzerinde deney yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

Hayvanlar üzerinde yapılan terapi sonucunda yaşlı ve küçülmüş beyin hücreleri onarılarak, eski büyüklüklerine ve hücre kalitelerine getirilmiş, hücrelerarası iletişimi sağlayacak önemli bağlantılar sağlanmıştı.

İlk başta hastalar yarı baygınken yapılan ameliyatlarda, iki hasta kanama geçirdi. Sonrakilerde komplikasyona yer vermemek için genel anestezi altında ameliyat yapıldı. Hafıza testlerinde, idrak gerilemesinin yüzde 50 oranında yavaşladığı görüldü. Beyin taramalarında ise hastaların beyinlerinin öncekine göre daha aktif olduğu tespit edildi.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar sonucunda gen terapisi tekniğinin güvenilir olduğu saptandı. Bundan sonra tekniğin ne kadar etkili olduğunu belirleyecek başka çalışmalar yapılacak. Alzheimer's Research Trust'tan Harriet Millward, araştırmanın heyecan verici olduğunu, ancak yine de bunun alzheimer hastaları için tam bir tedavi olamayacağını söyledi.



YANLIZ KULAK DEĞİL GÖZLERDE DUYUYOR

Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Münih Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Hugo Fastl, yaptığı araştırmalar sonucu, insan gözlerinin de kulaklar gibi sesten etkilendiğini ve duyabildiğini öne sürdü. Gözlerin sesi algılamada önemli bir rol oynadığını öne süren Prof. Fastl, öğrencileriyle yaptığı deneyde gözlerin açık yeşil renkli beyaz renkli trenlerin sesini daha az algıladıklarını tespit etti.

Daha sonra öğrencilerine koyu parlak veya kırmızı renkteki trenlerin görüntülerini seyrettiren Fastl, öğrencilerin tren gürültüsünü daha fazla algıladıklarını belirledi. Prof. Hugo Fastl, 'Yaptığımız deneylerden çıkan sonuca göre, görmenin ses frekansıyla ilgili önemli bir bağlantısı bulunmaktadır' dedi.

Son düzenleyen vain; 16 Şubat 2007 11:46 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
16 Şubat 2007       Mesaj #30
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

20 Şubat’tan itibaren orijinal Windows deneyimini farklılaştırmayı hedefleyen ve orijinal olmayan Windows kullanıcılarını uyaran WGA (Windows Orijinal Kullanım Avantajı) teknolojisi aktif hale gelecek.

Bu teknoloji, internet üzerinden Windows’un orijinal olup olmadığını doğrulayacak. Orijinal kullanmayanlar giriş ekranında ve masaüstünde aşağıdaki gibi, kaldırılamaz bir uyarı notu
Windows yazılımının orijinal olmadığını öğrenenler ne yapabilir?

Orijinal olmayan yazılımlarını lisanslamak isteyenler:
1. Internet üzerinden orijinal kurulum anahtarı veya orijinal yazılım CD’lerini satın alabilirler.
2. İş Ortaklarımızdan GGK (Get Genuine Kit) satın alabilirler.

İngilizce 9PF-00001 Get Genuine Kit WinXP Pro SP2
Türkçe 9PF-00096 Get Genuine Kit WinXP Pro SP2

3. GGK ile kopya olan işletim sistemini formatlayıp yeniden kurmaya gerek yoktur, sağlanan anahtar ile uyarı kaldırılabilir. Sadece Windows XP Professional için sunulan bu seçenek, ürün CD’si ve COA’yı (Orijinallik Sertifikası) kapsar. COA, lisanslanacak PC'ye yapıştırılır.
4. Windows XP Home veya Windows XP Professional Kutu Ürün alabilirler.
5. OEM ürünlerin, yeni bir bilgisayarla beraber alınması gerekir. Müşterilerinizin sorun yaşamaması için ilk günden orijinal Windows önerin. OEM ürünler, iş ortaklarımıza geri ödemelerle, ilk günden orijinal lisans kullanımı destekler. Bu yöntem, hem sizler için en karlı, hem de müşterilerinizin Windows’a sahip olması için en uygun maliyetli yöntemdir.

Orijinal olmayan yazılım kullanmanın başlıca tehlikesi nedir?

• Kaynağı belli olmayan yerden yüklenen yazılımlar, virüs, kurtçuk ve casus yazılım gibi tehditlerin yanı sıra, kodlamadaki hatalar sonucu yazılımın bazı fonksiyonlarının düzgün çalışmamasına yol açabilmektedir.

• 150 bin YTL para cezası ve/veya 4 yıla varan hapis cezası gibi büyük hukuki riskler içerir.

Orijinal Windows kullanmanın ne gibi avantajları var?

Sadece Windows XP’lerının orijinal olduğunu doğrulayan kullanıcılar,
• Internet Explorer 7.0, Windows Media Player 11 ve Windows Defender dahil olmak üzere birçok güncelleştirmeyi ücretsiz yükleyebilecekler.

• Ayrıca ücretsiz destek hizmetinden faydalanabileceklerdir.
Son düzenleyen Safi; 19 Ocak 2016 21:56
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....

Benzer Konular

8 Ekim 2017 / Misafir Bilgisayar
28 Kasım 2016 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
30 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
10 Kasım 2008 / Ziyaretçi Taslak Konular