Arama

AEGEE'nin açılımı nedir, hakkında bilgi verir misiniz?

En İyi Cevap Var Güncelleme: 17 Aralık 2014 Gösterim: 5.350 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Aegee'nin açılımı nedir?
EN İYİ CEVABI Mira verdi
AEGEE’nin açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe - (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu Derneği)'dir.
AEGEE Nedir?
Sponsorlu Bağlantılar
16 Nisan 1985 tarihinde Paris’te düzenlenen EGEE-Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu) AEGEE’nin doğuşuna sebep olmuştur. Paris’teki beş üniversite tarafından ortaklaşa organize edilen bu konferans Avrupa bütünleşme sürecinin ve Avrupa’nın geleceğinin tartışılmasını amaçlamaktaydı. Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen yedi yüz gencin katılımıyla gerçekleşen bu konferansta Avrupa bütünleşmesi konusunda çalışacak ve yeni Avrupa’yı sorgulayacak bir organizasyon kurulması kararı alındı. Bu konferansın sonrasında kurulan derneğe de EGEE’nin başına da Brüksel ve Paris’e kayıtlı dernek olunmasını ifade eden association kelimesinin ilâvesiyle AEGEE adı verildi. AEGEE adını aynı zamanda demokrasinin doğum yeri olan Ege Denizi’nden almıştır.

Avrupa Üniversiteler Derneği Başkanı Eric Froment, genişlemeden sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Gunter Verheugen, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, SSCB eski Devlet Başkanı Michael Gorbaçov, Çek Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Vaclav Havel, Macaristan eski Devlet Başkanı Arpad Göncz, Avrupa Rektörler Konferansı eski başkanı Kenneth Edwards, Romanya Başbakanı Adrian Nastase AEGEE’nin Avrupa çapındaki hamileri arasında yer almaktadır.

AEGEE'nin Örgüt Ağı

Ulusal temelde değil, şehir bazında örgütlenen AEGEE bu özelliği sayesinde daha esnek, daha özgür bir yapıya sahip olmuştur. AEGEE, kısa zamanda Avrupa çapında bir ağa ulaşmıştır. 1988 yılında kırk şehirde AEGEE temsilciliği oluşmuştu. İlk zamanlarda Avrupa Topluluğu ülkelerinde başlayan örgütlenme daha sonra EFTA ülkelerini içine alacak şekilde genişlemiştir. AEGEE 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte Orta ve Doğu Avrupa’da eski doğu bloku ülkelerini de içine alarak örgütlenmeye başlamıştır. 1992 yılında Türkiye’de İstanbul’da ilk temsilciliği açılmıştır. 1993 yılı itibarıyla dernek, 134 Avrupa şehrinde örgütlenmiş hâle gelmiştir.


AEGEE’nin Avrupa Topluluğu ülkeleri dışına çıkmasıyla birlikte tüm Avrupa ülkelerinin yer aldığı Avrupa Konseyi ile ilişkileri daha da yoğunlaşmıştır. AEGEE 1994 yılının Mart ayında Avrupa Konseyi’nce tanınan 450 sivil toplum kuruluşu arasından ortak çalışmalar yapmak üzere altı yıllık bir süre için seçilen 25 örgüt arasında yer almıştır. 1990’lı yıllarda örgüt ağını ikiye katlayan AEGEE 1995 yılında genel merkezini Avrupa’nın kalbine, Brüksel’e taşımıştır. AEGEE şu anda Avrupa’nın 43 ülkesinde, 268 şehirde örgütlenmiş durumdadır ve 18.000’in üzerinde üyeye sahiptir. AEGEE, Avrupa’yı coğrafî bir kıtanın ötesinde bir fikirler ve değerler bütünü olarak algılamaktadır.

AEGEE’nin 1992 yılında açılan Türkiye’deki ilk temsilciliğini 1995 yılında Ankara ve 1997 yılında İzmir temsilcilikleri izlemiştir. Şu anda Türkiye’de Adana, Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Sakarya’da olmak üzere on bir AEGEE temsilciliği bulunmaktadır. Tekirdağ, Samsun, Çanakkale ve Urla gibi üniversite şehirlerinde de temsilcilik oluşturma çalışmaları devam etmektedir.

AEGEE Etkinlikleri

AEGEE dört ana çalışma alanında etkinlikler düzenlemektedir. Bu alanlar;
(i) yüksek öğrenim, (ii) barış ve istikrar, (iii) kültürel değişim ve (iv) aktif vatandaşlıktır. AEGEE bu dört temel çalışma alanında konferanslar, sempozyumlar, değişim programları, alan araştırma gezileri ve geniş çaplı projeler düzenlemektedir. AEGEE, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler, UNESCO tarafından proje bazında desteklenmektedir. AEGEE, Avrupa Gençlik Forumu’na üyedir. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e danışman gençlik sivil toplum kuruluşu olarak fikir beyan etmektedir.
Bir sivil toplum kuruluşu olmasının gereği olarak AEGEE, gençliği ilgilendiren konularda bulunduğu toplum genelinde kamuoyu oluşturmak ve temsil ettiği Avrupa gençliğini ilgilendiren konularda karar mekanizmalarına görüş bildirmek amacıyla lobi çalışmaları yürütür. Türkiye’nin Avrupa eğitim programı (Socrates) ve Avrupa gençlik programına (Youth) kabul edilmesi ve bu programlara katılması sürecinde önemli çalışmalar yapmıştır.

Kültürel değişim alanında; her yaz Avrupa’nın yüz farklı şehrinde Yaz Üniversitesi adı verilen on beş günlük değişim programları düzenlenmektedir. Farklı kültürleri yakından tanımanın ön yargıların yok edilmesinde en iyi yöntem olduğu düşüncesiyle yola çıkılmakta ve değişim programları ile bu düşünce hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Avrupa Dilleri Günü gibi projeler de kültürel farklılıkların önemini göstermekte ve bu farklılıkların korunmasına katkı sağlamaktadır. Yüksek öğrenim alanında; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in eğitim politikaları konusunda fikir beyan etme ve lobi çalışmaları yapmanın yanı sıra Erasmus Eylem Haftası ve Avrupa Eğitim Kampanyası gibi büyük çaplı projeler gerçekleştirilmektedir.

Barış ve istikrar alanında; demokrasi bilgisinin yayılması, farklılıklara tahammül gösterme ve açık fikirliliğin oluşturulması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu alanda son yıllarda Barış Akademisi, Demokrasi İçin Eğitim ve Doğu Avrupa İçin Gençlik gibi büyük çaplı projeler başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Aktif vatandaşlık alanında; Avrupa’da ve dünyada neler olduğunu araştıran, olayları sorgulayan bireyler oluşturmak amacıyla projeler düzenlenmektedir. Geleceğin karar vericileri olacak gençlerin gerekli bilgiye sahip olmaları için çalışmalar yürütülmektedir. Bu alanda son yıllarda Avrupa’nın Sınırları, Geleceği Bulmak ve Gençlik ve Küreselleşme gibi büyük çaplı projeler uygulanmıştır.

AEGEE Projeleri

AEGEE 2002 yılında
EURECA (Avrupa Eğitim Kampanyası), UNIDEBATE (Geleceği Tartışmak), Erasmus Action Week (Erasmus Eylem Haftası), Global Employee (Küresel Çalışan) ve Youth For SEE (Doğu Avrupa İçin Gençlik) projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. AEGEE, her yıl belirlediği bir yıllık plân çerçevesinde Avrupa’nın dört bir tarafında çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 1998 yılında Europe and Euro (Avrupa ve Euro), 1999 yılında Peace Academy (Barış Akademisi), 2000 yılında Borderless Europe (Sınırsız Avrupa), 2001 yılında Quo Vadis Europe (Avrupa’nın Sınırları) ve 2002 yılında Eureca (Avrupa Eğitim Kampanyası) adlı yıllık projeler başarı ile tamamlanmıştır.

Gençlik ve Küreselleşme

Gençlik ve Küreselleşme
projesi AEGEE’nin 2003 yılı için belirlediği yıllık projedir. Bu proje kapsamında ilk olarak Nisan ayında Avrupa gençliğinin küreselleşmeye bakış açısını anlamamıza yardım edecek bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları ışığında proje, yaz aylarında küreselleşmeye iletişimsel, politik, kültürel, ekonomik ve sivil toplumsal açılardan yaklaşım sağlayan beş çalışma toplantısıyla devam etti. Bu toplantılar Almanya’nın Bayreuth, Fransa’nın Paris, Letonya’nın Riga, Romanya’nın Cluj-Napoja ve Türkiye’nin İzmir şehirlerinde düzenlendi. Daha sonra bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar İtalya’nın Udine şehrinde yapılacak ortak çalışma semineri ile birleştirildi. Bu çalışma toplantılarının sonuçları Aralık ayında Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yapılan World Youth Summit (Dünya Gençlik Zirvesi) ile değerlendirildi ve zirve katılımcılarının tartışmasına açıldı.

Sivil Toplum ve Küreselleşme

Ekim ayı başında İzmir’de düzenlenen çalışma toplantısında “Sivil Toplum ve Küreselleşme” konusu tartışıldı. Dünya Bankası Doğu Avrupa ve Asya Bölgesi Sosyal Operasyonlar Müdürü John Innes, Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ve Fatih Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanı Dr. Ahmet Arabacı çalışma toplantısına katılan gençlere bilgilerini aktardılar ve bir tartışma zemini oluşturdular.


Çalışma toplantısının konusu olan her iki kavramın da günümüzde çok fazla gündemde olması nedeniyle öncelikle bu kavramlar doğru şekilde ifade edilmeye çalışıldı. Hollânda, Arnavutluk, Azerbaycan ve Türkiye’den katılımcıların bulunduğu çalışma toplantısında, gençler küreselleşmenin oluşturduğu bilgi, mal, sermaye ve hizmet akışındaki hızlanmanın sivil toplum hareketlerine olan etkisini değerlendirdi. Küreselleşen dünyada şu andaki dengeler değerlendirilip gelecekteki durum hakkında öngörülerde bulunulmaya çalışıldı. Sivil toplum kuruluşlarının gelecekte neler yapması gerektiği ve gelecekte sivil toplumun rolü tartışıldı.


Son düzenleyen Mira; 17 Aralık 2014 23:34 Sebep: İç başlık
RuffRyders - avatarı
RuffRyders
Kayıtlı Üye
27 Mart 2012       Mesaj #2
RuffRyders - avatarı
Kayıtlı Üye
AEGEE (Association des Et ats Generaux des Etudiants de l'Europe - Avrupa Üniversite Öğrencileri Genel Birliği)

Sponsorlu Bağlantılar
AEGEE 1985 yılında Paris'te kuruldu. Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde toplamda 242 antennası(yerel birim) olan ve günümüzde 18-30 yaş arasında gençlerden oluşan, 20.000'den fazla üyesi bulunan bir sivil toplum örgütüdür.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
27 Mart 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
AEGEE’nin açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l'Europe - (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu Derneği)'dir.
AEGEE Nedir?
16 Nisan 1985 tarihinde Paris’te düzenlenen EGEE-Etats Généraux des Etudiants de l'Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu) AEGEE’nin doğuşuna sebep olmuştur. Paris’teki beş üniversite tarafından ortaklaşa organize edilen bu konferans Avrupa bütünleşme sürecinin ve Avrupa’nın geleceğinin tartışılmasını amaçlamaktaydı. Avrupa’nın farklı şehirlerinden gelen yedi yüz gencin katılımıyla gerçekleşen bu konferansta Avrupa bütünleşmesi konusunda çalışacak ve yeni Avrupa’yı sorgulayacak bir organizasyon kurulması kararı alındı. Bu konferansın sonrasında kurulan derneğe de EGEE’nin başına da Brüksel ve Paris’e kayıtlı dernek olunmasını ifade eden association kelimesinin ilâvesiyle AEGEE adı verildi. AEGEE adını aynı zamanda demokrasinin doğum yeri olan Ege Denizi’nden almıştır.

Avrupa Üniversiteler Derneği Başkanı Eric Froment, genişlemeden sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Gunter Verheugen, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Walter Schwimmer, Avrupa Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, Avrupa Birliği Komisyonu eski Başkanı Jacques Santer, SSCB eski Devlet Başkanı Michael Gorbaçov, Çek Cumhuriyeti eski Devlet Başkanı Vaclav Havel, Macaristan eski Devlet Başkanı Arpad Göncz, Avrupa Rektörler Konferansı eski başkanı Kenneth Edwards, Romanya Başbakanı Adrian Nastase AEGEE’nin Avrupa çapındaki hamileri arasında yer almaktadır.

AEGEE'nin Örgüt Ağı

Ulusal temelde değil, şehir bazında örgütlenen AEGEE bu özelliği sayesinde daha esnek, daha özgür bir yapıya sahip olmuştur. AEGEE, kısa zamanda Avrupa çapında bir ağa ulaşmıştır. 1988 yılında kırk şehirde AEGEE temsilciliği oluşmuştu. İlk zamanlarda Avrupa Topluluğu ülkelerinde başlayan örgütlenme daha sonra EFTA ülkelerini içine alacak şekilde genişlemiştir. AEGEE 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılmasıyla birlikte Orta ve Doğu Avrupa’da eski doğu bloku ülkelerini de içine alarak örgütlenmeye başlamıştır. 1992 yılında Türkiye’de İstanbul’da ilk temsilciliği açılmıştır. 1993 yılı itibarıyla dernek, 134 Avrupa şehrinde örgütlenmiş hâle gelmiştir.


AEGEE’nin Avrupa Topluluğu ülkeleri dışına çıkmasıyla birlikte tüm Avrupa ülkelerinin yer aldığı Avrupa Konseyi ile ilişkileri daha da yoğunlaşmıştır. AEGEE 1994 yılının Mart ayında Avrupa Konseyi’nce tanınan 450 sivil toplum kuruluşu arasından ortak çalışmalar yapmak üzere altı yıllık bir süre için seçilen 25 örgüt arasında yer almıştır. 1990’lı yıllarda örgüt ağını ikiye katlayan AEGEE 1995 yılında genel merkezini Avrupa’nın kalbine, Brüksel’e taşımıştır. AEGEE şu anda Avrupa’nın 43 ülkesinde, 268 şehirde örgütlenmiş durumdadır ve 18.000’in üzerinde üyeye sahiptir. AEGEE, Avrupa’yı coğrafî bir kıtanın ötesinde bir fikirler ve değerler bütünü olarak algılamaktadır.

AEGEE’nin 1992 yılında açılan Türkiye’deki ilk temsilciliğini 1995 yılında Ankara ve 1997 yılında İzmir temsilcilikleri izlemiştir. Şu anda Türkiye’de Adana, Ankara, Bolu, Bursa, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Sakarya’da olmak üzere on bir AEGEE temsilciliği bulunmaktadır. Tekirdağ, Samsun, Çanakkale ve Urla gibi üniversite şehirlerinde de temsilcilik oluşturma çalışmaları devam etmektedir.

AEGEE Etkinlikleri

AEGEE dört ana çalışma alanında etkinlikler düzenlemektedir. Bu alanlar;
(i) yüksek öğrenim, (ii) barış ve istikrar, (iii) kültürel değişim ve (iv) aktif vatandaşlıktır. AEGEE bu dört temel çalışma alanında konferanslar, sempozyumlar, değişim programları, alan araştırma gezileri ve geniş çaplı projeler düzenlemektedir. AEGEE, Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler, UNESCO tarafından proje bazında desteklenmektedir. AEGEE, Avrupa Gençlik Forumu’na üyedir. Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’e danışman gençlik sivil toplum kuruluşu olarak fikir beyan etmektedir.
Bir sivil toplum kuruluşu olmasının gereği olarak AEGEE, gençliği ilgilendiren konularda bulunduğu toplum genelinde kamuoyu oluşturmak ve temsil ettiği Avrupa gençliğini ilgilendiren konularda karar mekanizmalarına görüş bildirmek amacıyla lobi çalışmaları yürütür. Türkiye’nin Avrupa eğitim programı (Socrates) ve Avrupa gençlik programına (Youth) kabul edilmesi ve bu programlara katılması sürecinde önemli çalışmalar yapmıştır.

Kültürel değişim alanında; her yaz Avrupa’nın yüz farklı şehrinde Yaz Üniversitesi adı verilen on beş günlük değişim programları düzenlenmektedir. Farklı kültürleri yakından tanımanın ön yargıların yok edilmesinde en iyi yöntem olduğu düşüncesiyle yola çıkılmakta ve değişim programları ile bu düşünce hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. Avrupa Dilleri Günü gibi projeler de kültürel farklılıkların önemini göstermekte ve bu farklılıkların korunmasına katkı sağlamaktadır. Yüksek öğrenim alanında; Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’in eğitim politikaları konusunda fikir beyan etme ve lobi çalışmaları yapmanın yanı sıra Erasmus Eylem Haftası ve Avrupa Eğitim Kampanyası gibi büyük çaplı projeler gerçekleştirilmektedir.

Barış ve istikrar alanında; demokrasi bilgisinin yayılması, farklılıklara tahammül gösterme ve açık fikirliliğin oluşturulması konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Bu alanda son yıllarda Barış Akademisi, Demokrasi İçin Eğitim ve Doğu Avrupa İçin Gençlik gibi büyük çaplı projeler başarıyla gerçekleştirilmiştir.
Aktif vatandaşlık alanında; Avrupa’da ve dünyada neler olduğunu araştıran, olayları sorgulayan bireyler oluşturmak amacıyla projeler düzenlenmektedir. Geleceğin karar vericileri olacak gençlerin gerekli bilgiye sahip olmaları için çalışmalar yürütülmektedir. Bu alanda son yıllarda Avrupa’nın Sınırları, Geleceği Bulmak ve Gençlik ve Küreselleşme gibi büyük çaplı projeler uygulanmıştır.

AEGEE Projeleri

AEGEE 2002 yılında
EURECA (Avrupa Eğitim Kampanyası), UNIDEBATE (Geleceği Tartışmak), Erasmus Action Week (Erasmus Eylem Haftası), Global Employee (Küresel Çalışan) ve Youth For SEE (Doğu Avrupa İçin Gençlik) projelerini başarıyla gerçekleştirmiştir. AEGEE, her yıl belirlediği bir yıllık plân çerçevesinde Avrupa’nın dört bir tarafında çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu kapsamda 1998 yılında Europe and Euro (Avrupa ve Euro), 1999 yılında Peace Academy (Barış Akademisi), 2000 yılında Borderless Europe (Sınırsız Avrupa), 2001 yılında Quo Vadis Europe (Avrupa’nın Sınırları) ve 2002 yılında Eureca (Avrupa Eğitim Kampanyası) adlı yıllık projeler başarı ile tamamlanmıştır.

Gençlik ve Küreselleşme

Gençlik ve Küreselleşme
projesi AEGEE’nin 2003 yılı için belirlediği yıllık projedir. Bu proje kapsamında ilk olarak Nisan ayında Avrupa gençliğinin küreselleşmeye bakış açısını anlamamıza yardım edecek bir anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları ışığında proje, yaz aylarında küreselleşmeye iletişimsel, politik, kültürel, ekonomik ve sivil toplumsal açılardan yaklaşım sağlayan beş çalışma toplantısıyla devam etti. Bu toplantılar Almanya’nın Bayreuth, Fransa’nın Paris, Letonya’nın Riga, Romanya’nın Cluj-Napoja ve Türkiye’nin İzmir şehirlerinde düzenlendi. Daha sonra bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar İtalya’nın Udine şehrinde yapılacak ortak çalışma semineri ile birleştirildi. Bu çalışma toplantılarının sonuçları Aralık ayında Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’nda yapılan World Youth Summit (Dünya Gençlik Zirvesi) ile değerlendirildi ve zirve katılımcılarının tartışmasına açıldı.

Sivil Toplum ve Küreselleşme

Ekim ayı başında İzmir’de düzenlenen çalışma toplantısında “Sivil Toplum ve Küreselleşme” konusu tartışıldı. Dünya Bankası Doğu Avrupa ve Asya Bölgesi Sosyal Operasyonlar Müdürü John Innes, Ege Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun ve Fatih Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü öğretim elemanı Dr. Ahmet Arabacı çalışma toplantısına katılan gençlere bilgilerini aktardılar ve bir tartışma zemini oluşturdular.


Çalışma toplantısının konusu olan her iki kavramın da günümüzde çok fazla gündemde olması nedeniyle öncelikle bu kavramlar doğru şekilde ifade edilmeye çalışıldı. Hollânda, Arnavutluk, Azerbaycan ve Türkiye’den katılımcıların bulunduğu çalışma toplantısında, gençler küreselleşmenin oluşturduğu bilgi, mal, sermaye ve hizmet akışındaki hızlanmanın sivil toplum hareketlerine olan etkisini değerlendirdi. Küreselleşen dünyada şu andaki dengeler değerlendirilip gelecekteki durum hakkında öngörülerde bulunulmaya çalışıldı. Sivil toplum kuruluşlarının gelecekte neler yapması gerektiği ve gelecekte sivil toplumun rolü tartışıldı.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
theMira
SaKLI - avatarı
SaKLI
VIP VIP Üye
27 Mart 2012       Mesaj #4
SaKLI - avatarı
VIP VIP Üye
AEGEE açılımı Associationdes Etats Généraux des Etudiants de l’Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu)’dur.


  • Avrupa düşüncesini Avrupa gençliği içinde öğrenciler dünyası yoluyla destekleme amacındadır.
  • Gönüllü, kar amacı gütmeyen disiplinlerarası bir öğrenci kuruluşudur.
  • Hiçbir siyasi partiyle bağlantısı olmayan, bağımsız bir kuruluştur.
  • Ulusal düzeyde değil, şehir bazında örgütlenir.
  • 1985′te Paris’te kurulmuştur. Şu anda 260 kadar yerel birimde (antennae) 20000′den fazla üyeye sahiptir.
  • AB, AGİT, Avrupa Konseyi ve UNESCO kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir sivil toplum kurulutudur.
  • Mitterand, Barré, d’Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales gibi politikacılar kuruluşu için destek vermişlerdir.


AEGEE NEDİR ?
AEGEE (Avrupa Öğrenci Forumu), üyeleri Avrupalı üniversite öğrencilerinden oluşan, ekonomik ve politik bakımdan bağımsız, uluslararası bir gençlik örgütü olarak, Nisan 1985′te Paris’te bir grup öğrenci tarafından kuruldu. AEGEE, Mitterand, Barré, d’Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales gibi politikacıların yanı sıra Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT gibi kurumların da desteğini alarak kısa zamanda genişledi. Bugün AEGEE, Avrupa’da 270 şehirde örgütlenmiş, 20000′den fazla üyeye sahip, çeşitli Avrupa kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir kuruluştur. Aynı zamanda European Youth Forum ve Mediterranean Youth Forum üyesidir.

Avrupa toplumlarının bütünleşmesi çalışmalarına katkıda bulunmak AEGEE’nin ana hedefidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için AEGEE, gelecekte Avrupa’nın karar alma mekanizmalarında görev alacak olan gençler arasında iletişimi ve işbirliğini arttırmayı, karşılıklı hoşgörüyü geliştirmeyi amaçlar. Avrupa birliğini orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi düşünülen en önemli amaç olarak gören AEGEE, gençlerin “Avrupa Vatandaşı” kimliği kazanması için çalışır. Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen gençler Avrupa bazındaki etkinliklerin gerçekleştirilmesinde ortak olarak çalışırlar.
AEGEE’ye göre Avrupa, umutları ve rüyaları yansıtan belirlenmiş bir ideal değil, üzerinde tartışılması gereken bir modeldir. Amaçlar ve eylemler Avrupa birliğinin oluşturulması sürecinde bir bütün haline getirilebilirse Avrupa daha huzurlu ve daha mutlu bir geleceğe sahip olacaktır.



AEGEE’NİN YAPISI :
AEGEE’nin en önemli özelliği kendisini geliştirmesini sağlayan iki dereceli yapısıdır.
Yerel düzeyde AEGEE, 270 Avrupa şehrinde örgütlenmiş “tam üyeler” (Antennae) aracılığıyla çalışır. Bu AEGEE grupları Avrupalılık temasını işleyen etkinlikler düzenlerler.
Avrupa düzeyinde ise AEGEE, Genel Kurul (AGORA), Yönetim Kurulu (Board of Directors), Çalışma Grupları ve diğer idari organlardan oluşur.



AEGEE’NİN BAŞLICA ETKİNLİKLERİ
AEGEE, hedeflerini gerçeklettirmek için gerek bölgesel gerekse Avrupa düzeyinde birçok etkinlik düzenler. Bu etkinlikler Avrupalı
gençlerin bilgilerini genişletmelerini, kamuoyuna ulaşmalarını, birbirlerini tanımalarını ve karşılıklı anlayışlarını geliştirmelerini, politikacı ve akdemisyenler ile ilişkiye geçmelerini sağlar. Bu etkinlikler şunlardır: Konferanslar, Akademiler, Yaz Üniversiteleri, Çalışma Gezileri, Çalışma Grupları (Çevre, Kuzey-Güney, İnsan Hakları, Eğitim, Doğu-Batı)



AEGEE-İSTANBUL:
AEGEE’nin felsefesini ve amaçlarını kendi fikir ve hedeflerine paralel gören bir grup öğrenci 1992 yılında AEGEE – İstanbul’u kurarak AEGEE bünyesine katıldı. Halen Boğaziçi, İTÜ, Marmara, İstanbul, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, İstanbul Bilgi ve Koç Üniversitelerinden 150′ye yakın üyesi bulunmaktadır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
..
şiçeyang - avatarı
şiçeyang
Ziyaretçi
27 Mart 2012       Mesaj #5
şiçeyang - avatarı
Ziyaretçi
açılımı Association des Etats Généraux des Etudiants de l’Europe (Avrupa Öğrencileri Genel Forumu)’dur.
… Avrupa düşüncesini Avrupa gençliği içinde öğrenciler dünyası yoluyla destekleme amacındadır.
… gönüllü, kar amacı gütmeyen disiplinlerarası bir öğrenci kuruluşudur.
… hiçbir siyasi partiyle bağlantısı olmayan, bağımsız bir kuruluştur.
… ulusal düzeyde değil, şehir bazında örgütlenir.
… 1985′te Paris’te kurulmuttur. Tu anda 260 kadar yerel birimde (antennae) 20000′den fazla üyeye sahiptir.
… AB, AGİT, Avrupa Konseyi ve UNESCO kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir sivil toplum kurulutudur.
… Mitterand, Barré, d’Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales gibi politikacılar kurulutu için destek vermitlerdir.
… patronları John Bricall (Avrupa Rektörleri Konferansı Başkanı), Hans van den Broek (Avrupa Komisyonu üyesi), Egon A. Klepsch (Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı), Catherine Lalumiere (Avrupa Parlamentosu üyesi), Ruud Lubers (Hollanda Devlet Bakanı), Jacques Santer (Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı), Rita Süssmuth (Almanya Parlamento Başkanı), Daniel Tarschys (Avrupa Konseyi Genel Sekreteri), Vaclav Havel (Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı) ve Mikhael Gorbaçov (Eski Sovyetler Birliği Devlet Başkanı)dır.
AEGEE NEDİR ?
AEGEE (Avrupa Öğrenci Forumu), üyeleri Avrupalı üniversite öğrencilerinden oluşan, ekonomik ve politik bakımdan bağımsız, uluslararası bir gençlik örgütü olarak, Nisan 1985′te Paris’te bir grup öğrenci tarafından kuruldu. AEGEE, Mitterand, Barré, d’Estaing, Chirac, Weizsaecker, Thatcher, Andreotti, Kohl, Gonzales gibi politikacıların yanı sıra Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği, AGİT gibi kurumların da desteğini alarak kısa zamanda genişledi. Bugün AEGEE, Avrupa’da 270 şehirde örgütlenmiş, 20000′den fazla üyeye sahip, çeşitli Avrupa kurumlarında temsil edilen ve çalışmalarından faydalanılan bir kuruluştur. Aynı zamanda European Youth Forum ve Mediterranean Youth Forum üyesidir.
Avrupa toplumlarının bütünleşmesi çalışmalarına katkıda bulunmak AEGEE’nin ana hedefidir. Bu hedefi gerçekleştirmek için AEGEE, gelecekte Avrupa’nın karar alma mekanizmalarında görev alacak olan gençler arasında iletişimi ve işbirliğini arttırmayı, karşılıklı hoşgörüyü geliştirmeyi amaçlar. Avrupa birliğini orta ve uzun vadede gerçekleştirilmesi düşünülen en önemli amaç olarak gören AEGEE, gençlerin “Avrupa Vatandaşı” kimliği kazanması için çalışır. Avrupa’nın farklı bölgelerinden gelen gençler Avrupa bazındaki etkinliklerin gerçekleştirilmesinde ortak olarak çalışırlar.
AEGEE’ye göre Avrupa, umutları ve rüyaları yansıtan belirlenmiş bir ideal değil, üzerinde tartışılması gereken bir modeldir. Amaçlar ve eylemler Avrupa birliğinin oluşturulması sürecinde bir bütün haline getirilebilirse Avrupa daha huzurlu ve daha mutlu bir geleceğe sahip olacaktır.

AEGEE’NİN YAPISI :
AEGEE’nin en önemli özelliği kendisini geliştirmesini sağlayan iki dereceli yapısıdır.
Yerel düzeyde AEGEE, 270 Avrupa şehrinde örgütlenmiş “tam üyeler” (Antennae) aracılığıyla çalışır. Bu AEGEE grupları Avrupalılık temasını işleyen etkinlikler düzenlerler.
Avrupa düzeyinde ise AEGEE, Genel Kurul (AGORA), Yönetim Kurulu (Board of Directors), Çalışma Grupları ve diğer idari organlardan oluşur.

AEGEE’NİN BAŞLICA ETKİNLİKLERİ
AEGEE, hedeflerini gerçeklettirmek için gerek bölgesel gerekse Avrupa düzeyinde birçok etkinlik düzenler. Bu etkinlikler Avrupalı
gençlerin bilgilerini genişletmelerini, kamuoyuna ulaşmalarını, birbirlerini tanımalarını ve karşılıklı anlayışlarını geliştirmelerini, politikacı ve akdemisyenler ile ilişkiye geçmelerini sağlar. Bu etkinlikler şunlardır: Konferanslar, Akademiler, Yaz Üniversiteleri, Çalışma Gezileri, Çalışma Grupları (Çevre, Kuzey-Güney, İnsan Hakları, Eğitim, Doğu-Batı)…

AEGEE-İSTANBUL:
AEGEE’nin felsefesini ve amaçlarını kendi fikir ve hedeflerine paralel gören bir grup öğrenci 1992 yılında AEGEE – İstanbul’u kurarak AEGEE bünyesine katıldı. Halen Boğaziçi, İTÜ, Marmara, İstanbul, Mimar Sinan, Yıldız Teknik, İstanbul Bilgi ve Koç Üniversitelerinden 150′ye yakın üyesi bulunan AEGEE-İstanbul’un şimdiye kadar düzenlediği başlıca etkinlikler ise şunlardır:
22 Ağustos – 4 Eylül 1993 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 40 kadar Avrupalı öğrencinin katıldığı “Türkçe” konulu Yaz Üniversitesi,
14 – 17 Nisan 1994′te Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen, Paul Taylor, Michael Freeman, Haluk Kabaalioğlu ve Kriton Curi gibi dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin konuşmacı olarak katıldığı, Avrupa’nın değişik şehirlerinden gelen 100′e yakın AEGEE’li öğrencinin izlediği “Yeni Dünya Düzeni” (The New World (Dis)order) adlı kongre,
21 Ağustos – 4 Eylül 1994 tarihleri arasında İ.T.Ü. Taşkışla kampüsünde organize edilen, 31 Avrupalı öğrencinin katıldığı ve Bozkurt Güvenç, Cevat Çapan, Tuğrul Şavkay, Ahmet Ersen, Belkıs Balpınar ve Ara Altun gibi isimlerin ders verdikleri “Türk Kültürü” konulu Yaz Üniversitesi . . .
Geleneksel hale getirdiğimiz Yaz Üniversitelerimiz 1995′te 17-31 Temmuz, 1996′da ise 1-14 Temmuz tarihleri arasında yine İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsünde yapıldı. “İstanbul”un konu olarak alındığı Yaz Üniversiteleri otuzar katılımcı ile gerçekleşti ve Ergun Hiçyılmaz, Cevat Çapan, Güven Turan, Tuğrul Şavkay, Serdar Öztürk, Selime Sezgin, Cemal Ekin, Gülsün Sağlamer, Merih Tangün ve Franz Schneider ders verenler arasındaydılar..
Ayrıca 1996 içinde düzenlenen iki yaz üniversitesinden birisi İstanbul-Üsküp-Selanik arasında gezici bir programı içermekteydi. Balkanlarda yer alan üç birimin işbirliği yoluyla karşılıklı anlayışın geliştirilmesini amaçlayan ve 18 Temmuz-6 Ağustos 1996 arasında gerçekleşen “Çağdaş Kültür” konulu yaz üniversitesi sırasında her üç şehirde birer haftalık konaklama süresince o şehrin birimlerince düzenlenen kültürel ve sosyal programlar uygulanmıştır. İstanbul bölümünde Doç.Dr.Ethem Eldem ve Önder Focan’ın verdikleri derslerin yanında Muammer Ketencoğlu’nun sunduğu bir dinleti de yer almıştır.
AEGEE-İstanbul’un düzenlediği bir başka etkinlik ise 22 Mart 1995 günü İzmit’te Kocaeli Üniversitesinde Avrupa Konseyi Ayrımcılık Karşıtı Eylem Haftası kapsamında katkıda bulunduğumuz “Ayrımcılık” konulu söyleşi programıydı.
AEGEE-İstanbul’un 1995 yılında AEGEE’nin kuruluşunun 10. yılı olmasından dolayı düzenlediği Kültür Festivali, 31 Ağustos – 3 Eylül tarihleri arasında Antalya Belek’teki TURBAN tesislerinde gerçekleştirilmiştir.
Mart 1996′da İstanbul ve Atina’daki AEGEE birimlerinin birer haftalık karşılıklı ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Kardak krizinin hemen sonrasına denk gelen programın İstanbul’daki bölümünde İTÜ Maçka kampüsü G Amfisinde 4 Mart 1996 günü Stefanos Yerasimos, Gün Kut ve Leyla Umar’ın katıldığı “Türk-Yunan Diyalogsuzluğu” konulu bir panel düzenlenmiştir. İstanbul’daki bölümünde Fener Rum Patriği tarafından kabul edilen ve Atina’da İstanbullu Rumlar Derneğince onurlarına bir davet verilen üyelerin karşılıklı ziyaret programı yakın coğrafyalarda yer alan iki birimin yakınlaşması ve Türk-Yunan ilişkilerine evrensel bir bakış açısıyla yaklaşımın sağlanması amacını taşımaktadır.
Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı, HABITAT II’ye AEGEE, Sivil Toplum Kuruluşları Forumu içinde 11 Temmuz 1996 günü düzenlediği “Gençlik ve Öğrenci Yerleşimleri” konulu seminerle ve Gençlik Kozası içinde yer alarak katıldı.
Mart 1997′de Atina ile değişim programlarının ikincisi daha geniş ve tematik bir kapsamda gerçekleşti. “Ortaöğrenim Tarih Kitaplarında Karşılıklı Önyargılar” ve “Dostluk Köprüsünün Kurulması” konulu bir dizi atölye çalışmasının yer aldığı karşılıklı ziyaretlerin sonuçları bir kitapçık halinde basılacaktır.
Türkiye’nin Avrupa Akademik İşbirliği ve Değişim programlarından SOCRATES’e katılımı için gerek Türkiye içinde AEGEE-Ankara ve diğer öğrenci kuruluşlarıyla işbirliği halinde, gerekse Avrupa düzeyinde AB ve UNESCO’da temsil edilen tek öğrenci kuruluşu olan AEGEE-Eğitim Çalışma Grubu aracılığıyla çalışmalarda bulunulmaktadır. Kampanya ilgili tarafların ve üniversitelerin bilgilendirilerek bir kamuoyu ve baskı grubu oluşturulmasını amaçlamaktadır. Bu amaçla Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle de bağlantıya geçilmiştir ve bu konudaki çalışmalar sürmektedir.
1997′nin AEGEE-İstanbul’un 5. kuruluş yılı olması nedeniyle Uluslararası Avrupa Üniversite Öğrencileri Tiyatro Festivali 28 Nisan-4 Mayıs tarihleri arasında İTÜ Maçka G Anfisinde gerçekletmittir.
“İstanbul” konulu geleneksel Yaz Üniversitemiz İTÜ işbirliğiyle ve Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı desteğiyle 30 Haziran-14 Temmuz 1997 tarihlerinde yapılmıştır. Benzer ve geliştirilmiş bir program 1998 içinde de gerçekleştirilmiştir. Bu etkinlik süresince Andrew Finkel, Tuğrul Şavkay, Süleyman Ergüner, Oral Çalışlar gibi isimler İstanbul üzerine çetitli dersler verdiler.
12 Kasım 1997 ‘de Türkiye’nin AB Eğitim Programlarına Katılımı, AEGEE-Europe Socrates Eylem Günü kapsamında, İTÜ Makine Fakültesi Orhan Öcalgiray Salonu. Konuşmacılar: Prof.Dr.Gülsün Sağlamer, Dr.Uğur Özgöker, Doç.Dr.Lerzan Özkale, Gülseven Yaşer, Ercan Karakaş
Cumhuriyet’in İlanının 75. Yıldönümü nedeniyle ‘Türkiye Çağdaşlaşmasında Avrupa Yönelimi’ başlıklı etkinlikler dizisi yapılmıştır. 8-10 Mayıs 1998 tarihleri arasında ‘Türkiye-AB İlişkileri’ üzerine düzenlenen uluslararası bir kongreyle tamamlanan etkinliklerin bildirileri de yayımlanacaktır.
1998 yılında Yaz Üniversitemizi “Metropolde Foto-Safari” adı altında gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizde Avrupa’dan 35 kadar katılımcı yer aldı. Konuşmacılar arasında Ethem Eldem, Artun Ünsal, Gönül Paçacı, Nadir Ede gibi isimler yer aldı. Katılımcıların bir hafta boyunca çektikleri çeşitli İstanbul görüntülerinden oluşan bir sergi düzenlendi. Aynı zamanda bir hazine avının yer aldığı etkinliğimiz basında da geniş yer almıştır.
Belgrad, İstanbul ve Groningen birimlerinin girişimiyle, B.İ.G. Exchange adlı bir değişim programı başlatılmıştır. Program dahilinde ilk olarak İstanbul’da Ekim ayı içerisinde buluşulmuş, Prof. Dr. Mete Tunçay’ın “Demokrasi ve İlgili Kavramlar, Türkiye’de Demokratikleşmenin Önündeki Engeller” konulu bir toplantı ve “STK’ların Demokratikleşmeye Katkıları” konulu bir çalışma atölyesi düzenlenmiştir.
AEGEE-Europe’un yıllık planı olan ve AEGEE-Istanbul, Ankara ve Atina birimleri tarafından koordine edilen Barış Akademisi Projesi kapsamında Barış Kavramı konulu konferans 5-6-7 Şubat 1999 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşmiştir. Bu toplantıya İoanna Kuçuradi, Leyla Umar, Tuncel Kurtiz, Taciser Ulaş, Burhan Şenatalar gibi konuşmacılar katılmıştır. Toplanıtya Avrupa’daki diğer AEGEE birimlerinden 50 kadar da katılımcı gelmiştir. Toplantı basında da yer almıştır.
AEGEE-İstanbul olarak yaklaşık üç senedir sürdürdüğümüz Socrates programına yönelik çalışmalarımızın bir parçası olan “Bir Bakışta Socrates ve Türkiye” konulu paneli ilgili tarafları bilgilendirmek üzere İ.T.Ü. Taşkışla Kampüsü’nde gerçekleştirmiştir.
Bu yıl yine 25 yabancı katılımcıyla, 5-18 Temmuz.1999 tarihleri arasında gerçekleştirdik.Yaz Üniversitesi’nin konusunu “Sosyo-İstanbul” olarak belirledik. Bu çerçevede ağırladığımız konuklarımıza İstanbul’un farklı sosyal gruplarını örneklerle anlatmaya ve göstermeye çalıştık. “İstanbul’un Toplumsal Tarihi”, “İstanbul’da Yemek”, “İstanbul’da Doğu-Batı Kültürünün Toplumsal YaşamaYansımaları”, “Globalleşme ve İstanbul” “İstanbul ve Gençler” “İstanbul’da Düşünenler ve Düşünce Özgürlüğünden Yana Olanlar” “İstanbul’da Sokak Çocukları” gerçekleştirdiğimiz dersler arasında bulunmaktadır.
AEGEE-Istanbul, aynı zamanda Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve Youth For Habitat uluslararası iletişim ağı üyesi bir sivil toplum kuruluşu olarak diğer STK’larla ortak etkinliklerde de bulunmakta ve güncel ve çalışma alanıyla bağlantılı konularda görüşlerini kamuoyuna açıklamaktadır.
AEGEE-İstanbul olarak yıl içinde genel üye toplantılarımızı Cuma günleri saat 18:30′da İ.T.Ü Gümüşsuyu Kampüsü Erkek Öğrenci Yurdu giriş katındaki odamızda ve toplantı salonunda yapıyoruz. Çalışmaların hiç bir zaman belirli konularla sınırlı kalmayacağını ve isteyenin istediği konuda çalışma grubu oluşturabileceğini ve çalışmalarını yürütebileceğini de belirtmeliyiz.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

15 Ocak 2013 / 61lazkopaaat Cevaplanmış
26 Şubat 2013 / Misafir Soru-Cevap
26 Mart 2014 / edmolla Cevaplanmış