Arama

Doğal Afetler - Muson

Güncelleme: 13 Mart 2016 Gösterim: 17.703 Cevap: 3
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Nisan 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya’da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgarları başta gelen özelliğidir.
Yaz mevsimleri yağışlı , kışlar kurak geçer. Bu yönüyle savan iklimi ile benzerlik gösterir. Sıcaklık ortalaması bütün yıl 10 °C nin üstündedir. Yıllık sıcaklık farkı Savan iklimine göre fazladır.
Sponsorlu Bağlantılar
Yıllık yağış miktarı 1000-1500 mm civarındadır. Ancak kıyı kesimlerde bu yağış miktarı çok daha fazla olabilmektedir. Dünyanın en fazla yağış alan yeri, Hindistan’ın kuzey doğusunda yer alan Çerapunçi'dir. Yıllık 12000 mm yağış alabilmektedir.
Hindistan'da su ve nehirler kutsal sayılır, her sene Muson mevsiminde nehirlerde törenler yapılır. Ganj nehri, bu törenlerin merkezini oluşturur.
Bitki örtüsü kışın yaprağını döken geniş yapraklı muson ormanlarıdır. Muson ormanlarının tipik ağacı ise tik ağacıdır.
Muson, yaz ve kış aylarında farklı davranışlar göstermektedir. Hint yarımadasının Asya kıtasını sıkıştırması ile yükselen Himalaya Dağları, Hint okyanusundan gelen nemli ve göreceli olarak soğuk ya da sıcak olan havanın tüm yağışını aynı periyotlarla Hint anakarası üzerinde bırakmasına yol açmaktadır.
Amerika'nın Las Vegas kentini de kapsayan kesiminde, Asya musonuna göre sakin kalmakla birlikte Amerika kıtasına ait Muson sistemi bulunmaktadır. Yaz Musonları, üç aylık bir dönemde etkili olur. Soğuk olan Hint Okyanusundan anakaraya doğru esen nemli rüzgar, alçak basınç alanı oluşturarak bol miktarda yağış bırakır.
Kış aylarında ise karadan denize doğru serin ve kuru eser.
Nisan-Eylül ayları arasında Güney Asya'da kara sıcaklığı ortalaması 45 derece iken, denizlerde sıcaklık 25 derece olur. Muson yağmurları şiddetli olabileceğinden, özellikle karaya vurdukları sahil kesimlerinde ciddi sel baskınlarına ve dev dalgalara sebep olurlar.

Son düzenleyen Safi; 12 Mart 2016 23:54
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
4 Mart 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Muson

Sponsorlu Bağlantılar
Yazın denizden karaya, kışın ise karadan denize doğru, düzenli olarak esen mevsimlik rüzgâr sistemidir. En çok Hindistan ve Çin'de etkili olan bu rüzgârlar, ayrıca bütün Güneydoğu Asya'da, Avustralya'nın kuzeyinde, Batı Afrika'da ve Orta Amerika' nın Büyük Okyanus kıyıları boyunca gözlenir. Musonlar genellikle, muson yağmurları denen yoğun yağışları da birlikte getirir.

Sıcak yaz mevsiminde tropik topraklar üzerindeki hava çok ısınır. Isınan hava genleşir (hacmi artar) ve bölgedeki hava basıncı düşer. Karalara göre serin olan denizlerin üzerindeki hava basıncı ise daha yüksektir. Buradaki hava, karalar üzerindeki alçak basınç alanına doğru akınca musonlar başlar. Bombay yakınlarında, güneybatı rüzgârı kıyılar boyunca birdenbire esmeye başladığında, Hindistan'da musonların "patladığı" söylenir. Hint Okyanusu'nun nemiyle yüklü olan bu rüzgârlar ülkenin büyük bölümüne yağış getirir.

Kışın, karalar üzerinde serinleyen hava, yüksek basınç bölgeleri oluşturduğunda, karadan denize doğru kuru rüzgârlar eser. Nem taşımayan bu rüzgârlar, yağmur getirmez ve Bombay beş ay boyunca çok az yağış alır. Muson rüzgârlarını alan öbür ülkelerde iki mevsim arasındaki yağış farklılığı Hindistan' daki kadar fazla değildir. Musonların etkisinde kalan karalar, dünyanın en fazla yağış alan bölgeleridir. Bütün bu ülkelerde ırmakların taşmasına neden olan yoğun yaz yağmurları yağar. Ama bazen yağmurlar gecikir ya da az yağarsa kuraklık başlar ve pirinç gibi bazı ürünler zarar görür.

***

1.
Temel Britannica, Ana Yayıncılık 1992, 12. Cilt, Sy: 317
theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mart 2016       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Muson Yağmurları İnsanların Yaşantılarını Nasıl Etkiler
Musîn yàğmurlàrı aralıksız yağış ve rüzgàr olaylarının görüldüğü bir yàğış türüdür. Bu nedenle muson yağmurları insanların yaşamlarını doğrudan etkilemektedir. Yårlåşim yårlåri vå hàlkın yaşam alanları óoğun yàğışlàrdàn etkilenmeyeñek àlànlàrà kurulur.
Genel olarak muson óağmurları nedenióle sel baskınları yaygın olarak görülür. Bu yağış türü ån çok Hindistàndà görülmektedir. İnsanların bu nedenle ğirinç üretimine yatkın olduğu söylenebilir. Çünkü ğirinç sulak ortamda ve su hàvuzlàrındà yåtişir.
Muson yàğmurlàrı nedeniyle insànlàr günlük hayatlarında süråkli óağmuru håsap ederek óaşamlarını sürerler. Yağmurdan kîrunacak şåkildå giyinirlår ve buna göre organizasóonlar yağarlar. Sürekli yağış alan bölgede bazı bölgelere 12000mm su düştüğü görülür.
Su kıóılarında ve sål riski bulunàn alanlarda óerleşim görülmez. Bunun nedeni doğàl afetlerin önüne gåçmåk ve càn kàyığlàrını önlemektir.
Ad:  muson2.jpg
Gösterim: 510
Boyut:  246.6 KB
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
13 Mart 2016       Mesaj #4
Safi - avatarı
SMD MiSiM
Ad:  muson3.jpg
Gösterim: 1100
Boyut:  208.5 KB

Ad:  muson1.jpg
Gösterim: 576
Boyut:  379.1 KB
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

12 Mart 2016 / htice Cevaplanmış
13 Mart 2016 / P.u.S.u Çevre Bilimleri
16 Eylül 2017 / Misafir Çevre Bilimleri
13 Şubat 2008 / KisukE UraharA Taslak Konular