Arama

Harry Potter ve Felsefe Taşı - J. K. Rowling

Güncelleme: 29 Mayıs 2011 Gösterim: 5.595 Cevap: 0
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
29 Mayıs 2011       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Harry Potter ve Felsefe Taşı (Harry Potter and the Philosopher's Stone)
Ad:  Harry_Potter_ve_Felsefe_Taşı_kitap_kapağı.jpg
Gösterim: 450
Boyut:  12.7 KB
Yazan: J. K. Rowling
Sponsorlu Bağlantılar

Kitap Hakkında
J. K. Rowling tarafından yazılan Harry Potter serisinin ilk kitabıdır. İngiltere'deki ilk basımı 26 Haziran 1997'de Londra Bloomsbury Yayınları tarafından basılmış ve aynı isimle filmi çekilmiştir. Roman Nestlé Smarties Hikâye Ödülü ve saygın Britanya Kitap Ödülü dahil olmak üzere birçok ödüle layık görülmüştür. Harry Potter ve Felsefe Taşı 2001 boyunca 5 milyon kopya satmıştır. Türkiye'de Yapı Kredi Yayınları'nın 1 Nisan 2001'de yayınladığı eseri Türkçe'ye Ülkü Tamer çevirmiştir.

Arka Kapak Yazısı
Harry Potter sıradan bir çocuk olduğunu sanırken, bir baykuşun getirdiği mektuplarla hayatı değişir: Başvurmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'na kabul edilmiştir. Burada birbirinden ilginç dersler alır, iki arkadaşıyla birlikte maceradan maceraya koşar. Yaşayarak öğrendikleri sayesinde küçük yaşta becerikli bir büyücü olup çıkar.
J. K. Rowling'in zengin düşgücü, onu bebeğiyle yalnız yaşayan sıradan bir anneden, kitapları dünyada 100 milyondan fazla satan, 40'tan fazla dile çevrilen parlak bir yazara dönüştürdü. Kitapların artık "sanal" ortamda okunmaya başladığı bir çağda, Harry Potter genç kuşağı "gerçek" bir kitabın sayfaları arasında yepyeni bir dünyayı keşfetmenin heyecanıyla tanıştırdı.


Başlıca Karakterler
  • Harry Potter: Harry Potter, 11 yıl merdiven altındaki küçük odada kendisinden nefret eden teyzesi, eniştesi ve domuza benzeyen kuzeniyle birlikte yaşadıktan sonra hayatı beyaz bir baykuşun getirdiği mektupla değişir. Harry’nin anne ve babası o daha bir yaşındayken Lord Voldemort tarafından öldürülmüşlerdir. Harry bu olaydan kurtulmuş ve teyzesiyle yaşamak zorunda kalmıştır. Bir gün etrafının büyücülerle çevrili olduğunu anlamakla kalmamış kendisinin de büyücü olduğunu keşfetmiştir. Hiç başvuru yapmadığı halde Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan kabul edildiğini bildiren bir mektup almıştır. Eniştesinin tüm karşı çıkmalarına rağmen okula baykuşu Hedwig’i de alıp gitmiştir. Harry Muggle denen gerçek insanların dünyasında önemsenmeyen ve bir pislikmiş gibi davranılan bir çocuk olmasına rağmen büyücülerin dünyasında sevilen küçük, sıska ve ailesini öldürenbüyücüden kurtulan çocuk olarak ünlenmiştir. Okula girmesiyle de hayatı oldukça maceralı, espirili, hayaletli ve şüpheli olaylarla dolmuştur.
  • Ronald Wesley: 1 Mart 1980'de doğan Ron, Harry Potter'ın en yakın arkadaşıdır. Ron'un beş erkek, bir kız kardeşi vardır. Diğer Weasleyler gibi o da Gryffindor binasındandır. Babası Sihir Bakanlığı'nda çalışmaktadır. Hayata olumlu bakan biridir. Fakat fakir olmaktan ötürü de biraz hayal kırıklığı yaşar. Ron üç yaşındayken Fred oyuncak ayısını kocaman iğrenç bir örümceğe dönüştürmüştür. Çünkü Ron Fred'in oyuncak süpürgesini kırmıştı. Oyuncak ayısına sarılmaya kalktığı zaman bir sürü örümcek bacağına dolanmıştır ve bu yüzden Ron örümceklerden hoşlanmaz. Fakat ölü oldukları zaman rahatsızlık duymaz. Ron'un patronusu 5. filmde DO'da görünmüştür ve 7. kitabın sonunda bir yerlerde geçmektedir. Ron'un patronusu köpektir. En güçlü 9. büyücüdür. Minerva McGonagall'ın Felsefe Taşı için yaptığı satranç büyüsünü bozmuş, Harry'nin bu aşamayı geçmesine yardımcı olmuştur. Harry ile birlikte çeşitli olaylara karışırlar. Bazen birbirleriyle konuşmazlar; fakat yine de Harry'nin en sadık arkadaşı ve yardımcısıdır. Başlarda kavga ve alaycılık aşamasında olsalar da, ileride Hermione ile gelişecek romantik bir ilişkinin başlangıcındadır.
  • Hermione Granger: Hermione Jean Granger 19 Eylül 1979'da doğmuştur. Bir Muggle doğumludur. Harry ve Ron'un en yakın arkadaşıdır. Kabul etmese de Ron'dan hoşlanmaktadır. Ev cinlerine takıntısı vardır. Onların da büyücülerle eşit haklara sahip olmaları için E.R.İ.T. (Evcini Refahını İlerletme Topluluğu) adında bir grup kurmuştur. Hogwarts Savaşı'ndayken Ron evcinlerini kurtarmaları gerektiğini söyleyince Hermione'den bir öpücük kazanmıştır. Hermione çok zeki ve akademik başarısı yüksek bir öğrencidir. Sınıf birincisidir. Bilmediği şey neredeyse yoktur. Zekasıyla ve olaylardaki bütün ayrıntıları yakalamasıyla Harry'ye çok yardımcı olmuştur. Anne ve babası dişçidir. Crookshanks adında sarmal, çarpık bacaklı bir kedisi vardır. Patronusu su samurudur (J.K. Rowling'in favori hayvanı). Binası Gryffindor'dur. Dumbledore'un Ordusu fikri Hermione'den çıkmıştır. Harry'yi ikna edip D.O.'yu kurmuşlardır. Hermione Noel Balosu'na ünlü Bulgar arayıcı Viktor Krum'la gitmiştir. Ron onu çok kıskanmıştır. Hortkuluklardan Hufflepuff'ın Kupası'nı yok etmiştir. J.K. Rowling bir röportajında seriyi ilk yazdığında Hermione ile Harry'yi kapı komşusu olarak düşündüğünü, hatta Voldemort'un annesini ve babasını öldürdüğü gece evin yıkılmasından sonra Hermione'nin babası Harry'yi enkazdan çıkarmış, Harry ve Hermione de ilk tanıştıkları zaman bunu hatırlamışlardır. Ayrıca J.K. Rowling, ilk önce Hermione'nin küçük bir kız kardeşi olduğunu düşünmüş, ama sonra bundan vazgeçmiştir. Hermione ismi Yunanca'dan gelmektedir ve anlamı "dünyevi"dir. Rowling'e göre Hermione Kelid Aynası'na bakınca kendini Harry ve Ron ile birlikte görüyor, Voldemort'un işi bitmiş ve onlar bu işten sağ salim kurtulmuşlar. Hermione'nin asası asma ağacından yapılmaktadır ve çekirdeği ejderha yürek telidir.
  • Albus Dumbledore: Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore (1881-1997), çok zeki, araştırmacı, sakin ve kendini duygularına kaptırmayan çok güçlü bir büyücüdür. Gençliğinde aşırı güç meraklısıdır, daha sonra daha mantıklı davranmaya karar verir. Kibar, biraz ilginç ve güçlü yapısıyla tipik iyi büyücü özelliklerini taşımaktadır. Harry Potter'ın sorunlarını anlayışla karşılamasıyla ona diğer öğrencilerden daha 'iyi' davrandığı söylenebilir. Dumbledore, Lord Voldemort'un korktuğu yegane en büyük büyücüdür. Dumbledore'un yaşamı 116 yıl sürmüştür. Altıncı kitapta (Melez Prens) ölen büyücü, herkesin sevdiği ve saygı duyduğu bir büyücüdür. 1944-1996 tarihleri arası Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nun müdürlüğünü yapmıştır.
  • Minerva McGonagall: Minerva McGonagall (d. 1925), Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda müdür yardımcısı, Gryffindor Binası Müdürü ve Biçimdeğiştirme öğretmenidir. McGonagall Biçimdeğiştirme'yi sihrin en karmaşık ve zor dallarından biri olarak görür. McGonagall'ın genellikle sıkı bir topuz yaptığı siyah saçları, açık yeşil cüppesi ve doğrucu bir bakışı vardır. McGonagall kedi haliyle uyum içersinde olan kare gözlükler giyer. Belli olan İskoç tarafı nedeniyle ekoseli paternlere karşı sempati duyar. Katı, öz konuşan, genellikle duygularını gizleyen Profesör McGonagall, her şeye rağmen Hogwarts'taki öğrencilerin iyiliği, Gryffindor ve hatta Harry Potter için elinden geleni yapmıştır. McGonagall aynı zamanda Albus Dumbledore ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın en sağdık destekleyilerindendir. Bir Animagus olan Minerva McGonagall istediği zaman bir kediye dönüşebilmektedir.
  • Rubeus Hagrid: Hagrid, yarı dev yarı insan olup Harry Potter ile arkadaşlarının yakın arkadaşıdır. Dumbledore ile de ayrı bir yakınlığı vardır. Çok iyi bir yüreği olan Hagrid'in sihirli yaratıklara karşı bir hobisi olması öğrencilik yıllarında okuldan atılmasına neden olmuştur. Atılmasının açıklayıcı bir nedeni olarak dev örümcek Aragog'un Sırlar Odası'nı açtığı sanılmasıdır. Ayrıca onun Slytherin'in varisi olduğu sanılır. Bu yüzden Hogwarts'tan atılmıştır. Bir süreliğine Sihirli Yaratıkların Bakımı dersi öğretmenliğini üstlenmiştir.
  • Severus "Sev" Snape: Severus "Sev" Snape, sıska, soluk yüzlü, kanca burunlu, omuzlarına kadar inen yağlı saçları ve siyah cübbesiyle besili bir yarasaya benzer. Snape ile ilgili en eski bilgilerin başına dönersek, Hogwarts'a geldiğinde kara büyü konusunda öğretmenlerden bile fazla bilgisi olduğunu ve çok istediği Slytherin'e seçildiğini belirtmemiz gerekir. Zaten Slytherin'in bu özelliğinden dolayı okul döneminde kurulan çetenin hemen hemen bütün üyeleri sonunda Ölüm Yiyen olmuştur. Fakat Voldemort'un düşüşünden hemen önce saf değiştirerek Albus Dumbledore için casusluk yapmıştır.Özel büyüsü Sectumsempra'dır. Ayrıca yetkin bir Zihnefendar'dır.
  • Vernon Dursley: Vernon Enişte, Grunings adlı matkap üreten bir firmada yönetici olarak çalışmaktadır. İri ve boyunsuz bir adam olan Vernon Dursley'nin kapkara bir bıyığı vardır.
  • Petunia Dursley: Harry Potter'ın annesinin kız kardeşidir. Vernon Dursley ile evlidir ve Dudley adında bir oğlu vardır. Oğlunu çok sevmektedir; fakat aynı hisleri Harry Potter için hissetiği söylenemez. Kocası ve oğlu ile Privet Drive 4 numarada yaşamaktadır. Harry'nin evinde barınmasına 7. kitaba kadar (daha sonra Voldemort tarafından öldürülmemeleri için Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın koruması altına alınmışlardır) izin verir. Yıllarca Harry'ye bakmışsa da onu hiç sevmemiştir. Çoğu zaman varlığını görmezden gelmiş, hatta ev işi de yaptırmıştır. Nefretinin asıl sebebi elbette Harry'nin annesine karşı duyduğu kıskançlıktır. Çünkü büyü yapabilen ve Hogwarts'a kabul edilen Lily ailesinin gurur kaynağı olmuştur. Petunia bunu çok kıskanmış ve her ne kadar "ucube" olarak nitelese de kızkardeşine ve onun yeteneğine gıpta etmiştir. Küçük yaşta iken Hogwarts'a kabul edilmek için müdüre mektup bile yazmış ve mektup tesedüfen Severus tarafından fark edilmiştir. Sonuna kadar sihir dünyasına karşı kıskançlıktan kaynaklanan nefreti devam eder. Petunia Dursley ince yüzlü, kemikleri dışarı fırlamış, boynu normalden 2 kat uzun olan birisidir.
Kitap Özeti
Privet Drive 4 numarada oturan Dursley’ler son derece normal olduklarını söylemekten gurur duyarlardı.
Bay Dursley her sabah olduğu gibi işine gider. Bu arada caddelerde dolaşan garip giyinişli insanlar görür. Gazete almak için bir gazeteciye gittiğinde bu garip görünüşlü insanların Potter adından bahsettiklerini duyar. Acaba bu Potter bayan Dursley’in kardeşinin oğlu muydu?
Her şey o akşam başlar. Uzun beyaz sakallı bir adam elindeki çakmakla sokaktaki bütün lambaları söndürür ve kucağındaki bebeği bir not ile Privet Drive 4 numaraya bırakır.
Aradan 10 yıl geçer. Adı Harry olan bu çocuk 11 yaşına girmiştir. Dursleylerin şımarık oğlu Dudley ile hiç anlaşamamaktadır. Dudley canı sıkıldığı zaman arkadaşlarıyla birlikte en çok sevdiği spora; Harry avına çıkmaktadır.
Dursleyler Harry’i hiç sevmemektedirler çünkü Harry bir büyücüdür ve onlardan üstündür. Ama bunu Harry bilmemektedir.
Çok sıkıcı ama normal bir yaşamı olan Harry’nin hayatı eve gelen bir mektup sayesinde değişir. Bu mektup sayesinde bir büyücü olduğunu ve Hogwards Büyücülük ve Cadı yetiştirme Okuluna kabul edildiğini öğrenir.
Bu arada Hagrid isminde iri-yarı, üç insan boyunda olan bir büyücüyle karşılaşır. Hagrid, Harry’nin annesini, babasını ve onlara şimdi ne olduğunu anlatır. Harry anne ve babsını trafik kazasında kaybettiğini sanıyordu. Aslında onlar Voldemort ismindeki ruhunu şeytana satmış bir adam tarafından öldürülmüştü. Ama Harry daha bir bebekken ona karşı koyabilmiş, evden canlı olarak çıkabilmiş tek kişiydi. Bu nedenle büyücüler arasında büyük bir şöhrete sahipti. Tabi bunu kendisi sonradan öğrendi.
Harry Hogwards Büyücülük ve Cadı Yetiştirme Okuluna ilk gittiği gün seçimlerin yapılacağını duydu. Bu seçimler okulda yer alan 4 büyük bina; Griyffindor, Hufflepuff, Slytherin ve Ravenclaw için yapılacaktı. Seçimler esnasında eski ve büyülü bir şapka kimlerin nereye gideceğine karar verdi. Harry ve trende tanışıp arkadaş olduğu Ron ile Hermione de Gryffindor’a seçildiler. Seçim sonrası okul müdürü Prof. Dumbledore ayağa kalkarak yeni gelen öğrencilere ve hala orada bulunan öğrencilere binanın sol tarafını yasak olduğunu belirtti. Sonrada herkes seçim sonrası akşam yemeğine başladı.
Harry, Ron ve Hermione binanın sola tarafında ne olduğunu çok merak ediyorlardı. Bir akşam gizlice oraya giderler. O anda arkalarından bir ayak sesi duyarlar ve yanlarında bulunan kapının kilidini kırarak içine girerler. Tam arkalarına döndüklerinde kurtulduklarını düşünürken, birden üç başlı büyük bir köpek görürler ve ani bir şekide oradan çıkıp bu yeri terk ederler.
Bunu merak eden Harry öncede tanıştığı ve arkadaş olduğu Hagrid’in yanına gider ve o köpeğin neyi koruduğunu sorar. Hagrit onun çok gizli bir şey olduğunu söyler ve korunması gerektiğini de sonuna ekler. Çok uğraşan Harry, Hagrit’in ağzından sadece Nicolas Flamel adının çıktığını duyar. Harry kütüphanede yaptığı araştırmada Nicolas Flamel’in Albus Dumbledore ile ölümsüzlüğü ve sonsuz zenginliği sunan Felsefe Taşı üzerinde çalışmalar yaptıklarını öğrenir. Demek ki binanın sol tarafında Felsefe Taşı korunuyordu.
Bir gün Harry iksir hocası Snape’in yasak bölgede gezindiğini gördü. Snape nedense Harry’e devamlı kötü davranıyordu. Anlaşılan ondan nefret ediyordu. Bu sebeple Harry Snape’in Felsefe Taşını çalmak isteyebileceğini düşündü.
Harry taşı Snape den önce ele geçirmeye karar verir. Arkadaşları Ron ve Hermione de ona yardım etmek istediklerini söylerler. Harry ve arkadaşlar bir akşam vakti yine gizlice yasak bölüme gelirler ve köpeği atlatırlar. Hepsi bu kadar değildir. Birkaç tane daha tuzağı atlatan Harry taşın bulunduğu yere tek başına gelmek zorunda kalır. Tam içeriye girdiğinde çok şaşırır. Bu taşı Snape’in çalması gerekirdi diye düşünen Harry nasıl olurda kekeme ve ödlek bir öğretmen olan Quirell’ın bunu yapmaya cesaret ettiğini anlayamaz. Quirell Potter’ın yanına giderek taşın nerede olduğunu sorar. Demek ki taşı bulamamıştır. Potter’ı aynanın karşısına geçirerek ne gördüğünü sorar. Harry kendini taşı cebine koyarken görmektedir ama Quirell’a yalan söyler. Quirell kafasındaki sarığı çıkararak Harry’e arkasını döner. O anda Harry yerinden kıpırdıyamaz. Quirell’in arkasında bir yüz vardır. Bu Harry’nin anne ve babasını öldüren Voldemort’tur anlaşılan. Güçsüz kalmıştır ve güç için taşa ihtiyacı vardır. Harry’yi boğmak isteyen Voldemort tam boğazını yakaladığında elleri birden erir. Potter bunu görünce bütün cesaretini toplar ve elleriyle Voldemort’un yüzünü eller. Voldemort tamamen eriyerek ölür. Harry gözlerini hastanede açar. Yanında prof. Dumbledore vardır. Potter’a iyi iş yaptığını söyler. Hastaneden çıktığında artık 1.sınıf sona ermiştir. Yolda herkes Harry’i işaret etmektedir. Arkadaşlarıyla seneye buluşmak üzere vedalaşır. Artık Harry Dursleylerin yanına döner ama bu sefer farklı olacaktır. Şişman Dudley’in artık kaçmaktan fazla bir şansı olacak gibi görünüyor.

Mekan:
Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu
Ad:  hoghog.jpg
Gösterim: 532
Boyut:  76.2 KB
''Tavan dışarıdaki gök yüzüne benzesin diye sihirlenmiş. Bunu Hogwarts'ın tarihinde okumuştum.''
Hermione Granger
Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu 1000 yılı aşkın bir tarihe sahiptir. Okul mugglelar ona bakınca bir harabe gibi görünür ve bir tabelada ''Tehlikelidir. Yaklaşmayınız.'' yazar..
İngiltere'nin tek mugglesız köyü olan Hogsmeade'a çok yakın olan okulun en tehlikeli yeri hiç kuşkusuz Yasak Orman'dır.


Hogwarts Bir Tarih

Hogwarts Okulu bin yılı aşkın bir süre önce 4 büyük cadı ve büyücü tarafından kuruldu. Bunların adları Godric Gryffindor, Rowena Ravenclaw, Helga Hufflepuff ve Salazar Slytherin'dı. Hogwarts Mugglelardan uzakta bir yerde inşa edilmişti, çünkü bu 4 büyücü hiçbir Muggle'ın onların güçlerini görüp ödürmelerini istemiyordu. Okul 5 yıl boyunca öğretimini kusursuz bir şekilde devam ettirdi ama 5 yıl sonra Slytherin ve diğerleri arasında kavgalar çıkmaya başladı.
Slytherin Hogwarts öğrencileri konusunda diğerlerinden daha fazla seçiciydi. O sadece safkan olanları almak istedi. Yapılan tüm tartışmalar ve kavgalar sonunda Slytherin okulu terketmeye karar verdi ama okuldan ayrılmadan okula Sırlar Odası adını verdiği ve yeri gizli olan bir bölüm inşa etti. Bu yapının yerini onun dışında kimse bilmiyordu. Okuldan ayrılmadan odayı mühürledi oda Slytherin'in varisi gelene kadar mühürlü kalacaktı. O varis geldiğinde ise felaketler başlayacaktı. Bu felaketlerin odak noktası yarım kan olan ve Muggle Doğumlu olan büyücüler olacaktı.
Slytherin'in okuldan ayrılmasına rağmen binası onun anısı olarak kaldı. Okulda kalan üç büyücü kendilerinin bir gün öleceklerini biliyorlardı. Bu yüzden öğrenci seçimlerini yapabilmek için bir Seçmen Şapka yapmaya karar verdiler. Bu şapkanın içine kendi özelliklerini ve Slytherin'in özellikleri koydular. Bu sayede şapka onların ölümünden sonra bile öğrencileri seçmeye devam edebilecekti.
Hogwarts okulu bilinmeyen odalarla, gizli geçitlerle doludur. Bir çoğu keşfedilememiştir.

Hogwarts Okul Şarkısı
Hogwarts, Hogwarts
Geldik sana!

Bizi de al kollarına,

Kafamızın içi bomboş,

Söyle, bunun neresi hoş?

Saaçlı olsun, saçsız olsun

Başlarımız bilgi dolsun.

İlginç şeyler öğrenelim

Gelişelim milim milim.

Yılmadan hep çalışırız

Büyülere alışırız.

Kırılmasın hiç umutlar,

Gün doğmadan neler doğar
Okul Sloganı
Draco Dormiens Minquam Titillandus (Uyuyan bir Ejderhayı sakın gıdıklama)

Yazar
(bak.
J. K. Rowling)
J. K. Rowling, 31 Temmuz 1965'te Chipping Sodburry, İngiltere'de doğdu. Ailesiyle birlikte Bristol'e, daha sonra da Chepstow'a taşındı. Liseyi Wyedean Comprehensive'de okudu. Exeter Üniversitesi'nde, bir yıllık Fransa'da okuma da dahil olmak üzere, Fransızca ve klasik edebiyatlar okuduktan Londra'ya yerleşerek araştırmacı ve çift dilli bir sekreter olarak Amnesty International'de çalışmaya başladı.
Bu sırada, Rowling'in aklında bir büyücülük okulunda okuyan bir çocuğun hikayesi vardı. Rowling, 4 saat rötarlı bir Manchester-Londra tren yolculuğu sırasında bu hikaye üzerinde yoğunlaştı ve yolculuk sonunda "Harry Potter ve Felsefe Taşı" kitabının temel hikayesi ve karakterleri aklının bir köşesinde duruyordu. Rowling, öğle aralarında hikayeyi kağıda dökmeye başladı.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!

Benzer Konular

29 Mayıs 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat
22 Temmuz 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat